Blog

Wetenschap, kunst en vogeltrek

Sytze Pruiksma
Theunis Piersma

Inspraakhulp geluids- en evenementenbeleid

clips 4064 med

Gistermiddag is in Wijkcentrum d’Oude Stadt een Analyse van de plannen voor het nieuwe evenementenbeleid en een samenvatting daarvan overhandigd aan de voorzitter van de commissie AZ van de gemeente, Remine Alberts, en een paar gemeenteraadsleden. De andere raadsleden krijgen deze stukken ook nog toegestuurd. 

De complete analyse is een grondig werkstuk waar lang aan is gewerkt door vertegenwoordigers van bewonersverenigingen uit de hele stad, in het bijzonder door verenigingen die deelgenomen hebben aan de besprekingen over het geluidsbeleid met het evenementenbureau van de gemeente, waaronder ook de Stichting Natuurbescherming ZO en het Parkenoverleg.

U kunt de Analyse hier downloaden. Voor de samenvatting klik op deze link.
De analyse is een pittig stuk. U kunt in uw eigen inspraak ernaar verwijzen en/of aangeven dat u het daar mee eens bent.

Belangrijk voor de EHS rond het Gaasperpark: "Ook flora en fauna dienen beschermd te worden. In parken met een EHS/NNN natuurbeschermings-status horen geen evenementen thuis. In geen enkel park evenementen in het broedseizoen."

U kunt hier een voorbeeldtekst downloaden als pdf of docx dat u kunt opsturen als uw inspraak of aanpassen of aanvullen met uw eigen zienswijze over het geluidsbeleid en de locatieprofielen in Zuidoost.
Zie de blogpost hieronder voor de mogelijkheden om uw inspraak in te leveren bij de gemeente. De digitale weg lijkt me nog het handigste.

inspraak geluid

Op de website van Wijkcentrum d’Oude Stadt vindt u een verslag van de presentatie en ook links naar de stukken.

Ook de presentatie van Peter Welp van Lager Toontje is interessant.

Update: De inspraaktermijn (voor digitaal inleveren) is verlengd tot 24 september.

Amsterdam: "De inspraakperiode voor het nieuwe geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen loopt van 19 juli tot en met 24 september 2017."
Dat betekent echter: per post geldt het datumstempel, en afgeven bij de portier van het stadhuis kan t/m vrijdag 22 september.

Geluidsbeleid en locatieprofielen evenementen

Eerder heb ik al gemeld dat bewoners aan de gemeente hun inspraak kunnen toesturen over het nieuwe geluidsbeleid en de locatieprofielen.
Het nieuwe beleid is zeker geen verbetering. Dat kan voor het Gaasperpark als de nieuwe normen overgenomen worden nog slechter dan voorheen uitpakken. Dus meer geluidsoverlast. Met weerscorrecties die altijd ongefundeerd toegepast mogen worden kunnen de geluidsnormen zelfs overschreden worden. De locatieprofielen voorzien nog steeds heel veel evenementen en dat in een park dat is bedoeld voor natuur en biodiversiteit.

Hier meer informatie met link naar de stukken.

De inspraakperiode voor het nieuwe geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen loopt van 19 juli tot en met 24 september 2017 (voor digitaal inleveren).

Indienen van een inspraakreactie kan op de volgende manieren

Schriftelijk: stuur uw reactie naar
Burgemeester en Wethouders van Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
onder vermelding van 'Inspraakreactie nieuw geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen'. De inspraakbrief moet door u ondertekend zijn en ten minste uw naam, adres en woonplaats bevatten.

Of reageren via het online formulier.

Indien u problemen ondervindt bij het invullen van het online formulier, kunt u uw inspraakreactie via e-mail insturen: (Let op! Dit e-mailadres is alleen te gebruiken voor uw inspraakreactie). 

Het nieuwe geluidbeleid voor evenementen in Amsterdam, beleidsregel en locatieprofielen, ligt ook vanaf 24 juli ter inzage bij alle Stadsloketten.

Uitnodiging van Wijkcentrum d’Oude Stadt:

"Bewonersgroepen, volksinitiatief Lager Toontje en parkvrienden hebben zich het afgelopen jaar intensief verdiept in het geluidsbeleid evenementen en voorstellen gedaan voor dat beleid. Namens al die groepen nodigen ik u, raadsleden, bestuurders, pers en andere belangstellenden, uit op 19 september 2017 om 16:00 uur in wijkcentrum d' Oude Stadt voor een eerste gedachten wisseling, nog voor behandeling van dit beleid in de raadscommissie, over onze voorstellen en het voorgestelde geluidsbeleid aan de hand van presentaties die wij gemaakt hebben."

Dinosauriërs in Amsterdam

Miljoenen jaren geleden, om precies te zijn meer dan 200 miljoen jaar geleden ontstonden de dinosauriërs. Miljoenen jaren daarvoor waren er al grote libellen met een spanwijdte van 75 cm (in het Carboon en Perm, zo’n 250 tot 350 miljoen jaar geleden) en daarvan zijn er nu nog steeds, maar kleinere soorten in onze natuur aanwezig. De grootte van die dieren had onder andere te maken met de grotere hoeveelheid zuurstof die toen in de atmosfeer aanwezig was. Maar de dinosauriërs zijn helemaal uitgestorven.

TR

Tenminste, dat is wat men ons wijs wil maken. Maar laat u niet voor de gek houden, er zijn nog steeds dinosauriërs in Amsterdam. Ze zien er alleen wat anders uit. Men noemt ze tegenwoordig stadsecologen. Ook een uitstervend ras als je ziet hoe de natuur in Nederland achteruit gaat. Zeg nou zelf, tegenwoordig zien stadsecologen alleen maar wildernis in de stad. Goed, dat klopt voor een deel wel, want Amsterdam is behoorlijk aan het verloederen. Geen handhaving. Neoliberalisme alom. Dus de stad verwildert. Sommigen zeggen ‘verwilderst’.

Onze stadsecologen zijn zo blij als ze meerkoeten de rotzooi zien verzamelen om hun nest te bouwen in een van de Amsterdamse grachten. Plastic, cassetteband, condooms, wietzakjes, je kunt het zo gek niet bedenken of de koeten hebben het in hun nest. Daar is de gemeente bijzonder blij mee want dat scheelt weer in opruimwerk. Onder de stadsecologen heb je ook de Tyrannosaurussen. Inderdaad, ik hoor het Trump al zeggen, daar zitten de Russen achter. Deze Tyranno’s struinen de stad rond op zoek naar wild. Zij terroriseren onze Amsterdamse parken en natuurgebieden. Zij verjagen daar het wild (middels hun goedkeuring voor omgevingsvergunningen voor evenementen in de EHS) en sturen dat de stad in, waar het een prooi wordt van wildfilmers. U bent gewaarschuwd, er komt weer een natuurfilm aan, De wilde stad. Heeft u natuur in uw buurt? Steeds minder? Nou dan kunt u die op film altijd nog bekijken.
Natuur? Jazeker, die heb ik al op film.

Onze stadsecologen laten u aanschouwelijk zien wat u niet ziet. Zij gaan op hun buik liggen, kruipen op daken, gluren in dakgoten, en wat zien zij? De wildernis! Zo werd ons ook gisteren aangetoond door Geert Timmermans, de stadsecoloog die overal te vinden is waar besturen het volk willen bereiken om het duidelijk te maken dat er al genoeg wild in Amsterdam is, en dat het wild zelfs de voorkeur geeft aan de stad. Want, en dat zegt ook Remco Daalder, de stad is zoveel interessanter voor het wild en de fauna heeft tegenwoordig lak aan parken en natuurgebieden. Gisteravond was er in de kantine van de zeilvereniging Gaasperplas een lezing door Geert Timmermans, stadsecoloog en dinosauriër van de koude grond die nog steeds ontkent dat het Gaasperpark behoort tot de EHS/NNN. Hij behoort tot een uitstervend ras (want wat blijft er straks nog over van onze natuur in Nederland?), zeker, maar voorlopig hebben we ze nog steeds aan onze fietsen hangen. Daar heb ik eerder al over geschreven

Inderdaad, wat moeten fauna en flora nog in het groen, in de natuur? Daar horen evenementen plaats te vinden. De natuur hoort vermarkt te worden. Dus ophoepelen maar, reigers, meerkoeten, en ander natuurlijk tuig. Op naar de Kentucky Fried Chicken en de McDonald’s. Het werkelijke leven.
Stadsecoloog Timmermans kan mooi en boeiend vertellen. Maar zijn kaarten zijn nattevingerwerk. Op de verspreidingskaart van ijsvogels zag ik geen van de drie plaatsen in Zuidoost waar die te vinden is. Ik zie jaarlijks een paar mussen in mijn tuin verschijnen, maar volgens onze stadsecoloog gaat het goed met de huismussen. Eén dooie mus per straat en onze stadsecologen staan te jubelen.

Het is aandoenlijk hoeveel publicaties en films er tegenwoordig verschijnen over de stad als natuurgebied. Dat wordt flink gesponsord. Dat moet ook, want de gemeente wil onze echte natuurgebieden reserveren voor grote evenementen en voor bouwprojecten. Fauna en flora werken verstorend op het festivalbeleid. Dus is GGA druk bezig met het verjagen van ransuilen en andere dieren die het gore lef zouden hebben om in het park hun nest te bouwen. Maar onze dinosauriërs zijn vooralsnog taai als beerdiertjes. Vooral in Amsterdam. Niet uit te roeien.

Het ergste vond ik dat stadsecoloog Timmermans een kaart toonde met de Ecologische structuur, en dat is niet hetzelfde als de EHS (NNN). Hij zou het NNN ook tonen, deed ie niet. Hij liet wel een kaart zien met de Ecologische structuur waarop … hoe kan het ook anders, het Gaasperpark niet eens tot de ES behoorde. De EHS/NNN die ook ergens op de kaart staat werd niet getoond. Hij antwoordde niet op de vraag van iemand in de zaal hoe de ES zich verhoudt tot het NNN. Geert is een aardige, lieve man, maar hij is ambtenaar in dienst van de gemeente. En daar zit het probleem. Heb je als stadsecoloog in Amsterdam nog de vrijheid om uit te gaan van ecologische waarden? Ik denk het niet. In het bestuur van Amsterdam zitten nog een aantal Tyrannosaurussen die de scepter zwaaien.

De interactieve kaarten van Amsterdam vind je hier:
https://maps.amsterdam.nl/?LANG=nl
https://maps.amsterdam.nl/ecopassages/?LANG=nl
Kijk maar eens op deze laatste kaart. Klik op ES. Het Gaasperpark behoort niet eens tot de ES. 
Klik dan op NNN, en daar heb je de EHS. Maar daar hebben de stadsecologen en de gemeente blijkbaar niets mee te maken.

Schoonmaak vogelhuisje

nest

In de herfst moeten vogelhuisjes geruimd en schoongemaakt worden. Dan zie je vaak ook wat het resultaat van het broedsel was. Soms liggen er nog een paar eitjes in die niet zijn uitgekomen. Soms liggen er twee nesten boven mekaar met eitjes in het onderste nest. Dan waren ze aan het broeden en begon het weer te vriezen, waardoor de mezen gestopt zijn met broeden en later opnieuw zijn begonnen. Dit jaar hadden koolmezen voor het eerst het vogelhuisje in mijn tuin bezet; vorige jaren waren het pimpelmezen. Er werd driftig heen en weer gevlogen door de ouders. Vanmiddag zag ik een koolmees in mijn tuin en ik ben meteen aan het ruimen gegaan. Er lagen geen eitjes meer in, maar wel een dood koolmeesje. Laten we hopen dat er meer waren die wel uitgevlogen zijn. Wat er gebeurd is is moeilijk te achterhalen. Een van de ouders kan door een roofvogel gepakt zijn, waardoor de pul niet voldoende eten meer kreeg. 
Elk jaar is het weer afwachten wat er in het vogelhuisje zit. Maar elk jaar proberen de mezen het weer. Ik heb alvast de voersilo vol met zaad gestopt.

En jawel hoor, daar zijn de koolmezen weer. Ze kunnen op me rekenen.

clips 4054
clips 4056

Vlindercorridor Jelle Posthumapad

ZON: "Help je mee de vlinder-bijencorridor voor Gein te behouden? Stadsdeel Zuidoost heeft besloten de corridor te gaan maaien totdat er alleen gras overblijft in de toekomst. Zie brief sdzo.pdf
Je kunt, net als ik,
een mail sturen naar deze link.
Alice van der Vecht"

Kwaku revisited

Het festival Kwaku in het Nelson Mandelapark is een jarenlange traditie in Amsterdam Zuidoost. Ook het gerommel en gedoe eromheen is traditie. Dit jaar eindigde het festival met een slaande ruzie. Het is keurig uit de media gehouden, maar de social media hebben het wel gemeld. Toch grappig dat mevrouw Forster, organisator, het prima vond dat mensen met een Ajax-shirt niet het terrein op mochten. 'Dat is policy van de politie, dat er geen mensen met clubsignalen op hun shirt in mogen. Het is bedoeld om motorclubs en hooligans tegen te houden.’ zei ze. Dus een Ajax-shirt geeft aan dat de drager een hooligan of lid van een motorclub is? Veel heeft het kennelijk ook niet geholpen.

Een ander probleem is dat het terrein er na elk festival zo desolaat uitziet en maanden herstel nodig heeft. De bodem raakt steeds verder verdicht en het park blijft drassig.

Update 13 september 2017 - de overheid maakt bekend:
"Groot onderhoud grasveld Nelson Mandelapark
8 september 2017 
In het kort

Het grasveld in het Nelson Mandelapark waar het Kwakufestival elk jaar is, gaat dicht voor groot onderhoud van 12 september 2017 tot april 2018.

Het grasveld waar het Kwakufestival gehouden wordt, is toe aan groot onderhoud. Vanaf dinsdag 12 september 2017 is dit gedeelte van het Nelson Mandelapark afgezet. Het veld gaat in april 2018 weer open.

Wat gaan we doen?
Het veld krijgt een extra drainagesysteem voor het afvoeren van water. Ook brengen we een gefundeerde ondergrond aan. Zodra de grondwerkzaamheden klaar zijn, zaaien we nieuw gras in.
Het gras heeft tijd nodig om te groeien en moet daarom tot april 2018 met rust gelaten worden. In deze periode kunt u dit veld niet gebruiken en blijven de hekken om het veld staan. U kunt natuurlijk nog wel in de rest van het park komen.

Vragen?
Heeft u nog vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met de beheercoördinator van Bijlmer Centrum, Janesta Paal. Dit kan via het e-mailadres j.paal@amsterdam.nl of via telefoonnummer 14020.

Eigenlijk zou dit ook moeten gebeuren na elk Amsterdam Open Air festival. Maar dat is te duur voor GGA dat de organisatoren niet te zwaar wil belasten. Air Events BV heeft het al zo moeilijk om een centje te verdienen en zeg nou zelf wat zijn een paar miljoen winst tegenwoordig nog als de hoofdmoot naar de multinational LiveStyle toe moet?

Ik vraag me af uit welke pot dit grootonderhoud van het Nelson Mandelapark betaald wordt. Mevr. Forster heeft daar vast geen zin in.

Geef stilte een stem

GeefStilteEenStem: "In overleg met inwoners, de luchtvaartsector en overheden is afgesproken dat er maximaal 500.000 vluchten per jaar van en naar Schiphol mogen vliegen. Deze afspraak geldt tot en met 2020. Naar verwachting wordt dit aantal in 2017 al bereikt en daarom wil Schiphol groeien. Groei betekent dat het definitief gedaan is met de rust in onze achtertuin en in onze mooie recreatie- en natuurgebieden.

Daarom roepen we de politiek op:
laat niet alleen economische groei een rol spelen, maar ook het woongenot en de rust in onze omgeving. Houd rekening met ons bij de besluitvorming over de uitbreiding van Schiphol. Geef stilte een stem!"

Maatregelen tegen luchtvervuiling

milieudefensie

NRC: "De Nederlandse regering moet onmiddellijk maatregelen treffen om luchtvervuiling aan te pakken op plekken waar die de Europese norm overschrijdt. Dat heeft de de kortgedingrechter donderdagochtend bepaald in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie. Er moet zo snel mogelijk een luchtkwaliteitsplan komen dat ervoor zorgt dat de overschrijdingen van de norm verdwijnen. Ook mag de regering geen nieuwe maatregelen nemen die kunnen leiden tot het overschrijden van de normen.

De rechter acht het bewezen dat op een aantal punten in Nederland de harde grens voor de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide niet gehaald wordt, terwijl de termijn voor de staat om die normen te halen al ruim is overschreden. Daarbij is het duidelijk dat die situatie slecht is voor de gezondheid. Het huidige plan om de normen voor de luchtkwaliteit niet te overschrijden is volgens de rechter te algemeen, met weinig aandacht voor specifieke plekken met slechte lucht. Ook blijkt er niet uit dat de situatie zo snel mogelijk zal worden aangepakt.

Milieudefensie

Het verslag van de zitting

Duurzame troonrede

Trouw: "Een gezonde economie begint met grootschalig natuurherstel. Dat betoogt Willem Ferwerda, de huidige nummer 1 in de Trouw Duurzame 100 vandaag tijdens de jaarlijkse duurzame troonrede.

Als ecoloog en ondernemer zal ik het vandaag niet hebben over klimaatverandering, de vervuiling van de oceanen of duurzame technologieën. Wel over wat ik de kern van duurzaamheid noem: herstel van onze relatie tot de natuur - de ecosystemen. Want gezonde ecosystemen zijn de basis van ons bestaan. We zijn van ze afhankelijk voor ons voedsel, water, schone lucht, een stabiel klimaat, sociale en economische rijkdom, en ook voor ons geluk en welzijn. Er is vrijwel geen enkel publiek bediscussieerd onderwerp dat niet direct of indirect met landschappen verbonden is.

Klimaatverandering, de kwaliteit en zekerheid van ons voedsel, water en lucht, vervuiling, armoede, extreme droogte, overstromingen, uitsterving van soorten, veiligheid, vluchtelingen en migratie - het is onmogelijk om zinvol over deze thema's te praten, zonder dat we het hebben over landschappen en de werking van ecosystemen.

Uiteengegroeid
De ecologie en de economie zijn al eeuwen geleden uit elkaar gegroeid. We hebben financieel kapitaal gecreëerd ten koste van natuurlijk en sociaal kapitaal. Dit heeft geleid tot overexploitatie waarbij we sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn gaan interen op onze ecosystemen, ons natuurlijk kapitaal. De laatste jaren zie ik de aandacht voor het milieu toenemen door de nadruk op klimaatverandering. Dat is een noodzakelijke en hoopvolle ontwikkeling die leidde tot het Klimaatakkoord in 2015. Maar er is ook een keerzijde. Door de dominantie van het technologische klimaatdebat gaat het vooral over CO2-voorspellingen, louter technische oplossingen, zoals elektrische auto's en op energie gerichte projecten. Wat ontbreekt is het bredere kader en een visie met een ecologische en holistische aanpak.
Dat ligt ook aan de aard van de ecologie. Het is een op systeemdenken gebaseerde, complexe wetenschap, waarbij het gaat over biodiversiteit, de relaties tussen soorten en hun omgeving in de loop van de tijd.

De huidige vorm van landbouw is verantwoordelijk voor 70 procent van al het verlies aan biodiversiteit, blijkt uit cijfers van het internationale initiatief The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB). Alleen in Nederland draagt de landbouw voor bijna 20 procent bij aan de totale Nederlandse emissies van broeikasgassen. PBL laat zien dat de maatschappelijke kosten van een te hoge hoeveelheid stikstof in Nederland 2 tot 5 miljard euro bedragen, dat betalen we via de belasting.

De kosten van degradatie
Op basis van zeer conservatieve schattingen heeft TEEB berekend dat het verlies aan mondiale natuur de samenleving in het jaar 2008 zo'n 72 biljoen dollar kostte. Dat komt overeen met wat er in 2008 wereldwijd werd verdiend, het bruto mondiale product van 76 biljoen dollar. In datzelfde jaar werd er aan natuurbehoud en -herstel door overheden, ngo's en bedrijven slechts 21 miljard dollar uitgegeven. Een doekje tegen het bloeden.

Ik pleit dan ook voor de 'restauratie-economie'. Dat wil zeggen, een economie die niet zoals nu ietsje minder slecht is, maar waarin het herstel van ecologische functies centraal staat."

Rechtszitting

De rechtszitting over de omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air duurde vier en een half uur. Het ging over vier rechtszaken, waaronder mijn direct beroep. Mr. R.M.E. de Vries, jurist van het stadsdeelbestuur bestond het om met een nieuw argument te komen over de dwangsom waar nog een paar mensen recht op hebben. Toen de procedure op het stadsdeelkantoor nog liep heb ik dhr. de Vries opgebeld en gevraagd waarom hij die dwangsom nog niet wilde laten uitbetalen. Dat was vertelde hij omdat het bestuur die dwangsom pas uit wil betalen als de rechter een uitspraak heeft gedaan over mijn ontvankelijkheid. Daarna en als ik ontvankelijk was verklaard zou de dwangsom uitbetaald worden. Dat was de afspraak. Nu beweerde deze jurist met een nieuwe argumentatie dat mijn ingebrekestelling te laat zou zijn ingestuurd. Het heeft bij het stadsdeelkantoor geregend van ingebrekestellingen van mijn kant nadat het bestuur zelf jarenlang te laat was met besluiten. Dhr. de Vries ontkent dus nu de afspraak tegenover mij dat het bestuur de dwangsom zou uitbetalen. Dat betekent dat je ambtenaren als dhr. de Vries niet kunt vertrouwen en dat je gesprekken beter kunt opnemen voor het geval dat nodig is voor de rechtbank. Het is ongelooflijk dat een bestuur zich zo laat kennen. Een van de rechters vroeg waarom de Vries daar nu pas mee kwam. Dat is vrij duidelijk, omdat de Vries doorheeft dat zijn verzoek om mijn bezwaren onontvankelijk te laten verklaren niet zal slagen, dus zoekt hij naar een ander middel om er onderuit te komen. Het stadsdeelbestuur mag jarenlang juridische procedures vertragen en bemoeilijken en zelfs rechters misleiden, maar de burger wordt erop aangesproken als een ingebrekestelling zogezegd te laat zou zijn ingestuurd, wat overigens ook nog onjuist is. Het is voor de Vries en mevr. Dalgliesh een prestigekwestie, of gewoon om te pesten. Mevr. Dalgliesh verdient per jaar zo’n € 96.000; daar kunnen we toch een goede behartiging van de belangen van bewoners voor verwachten en zeker geen voortdurende tegenwerking.

Dit typeert weer de gang van zaken in dit stadsdeel. Voor mij is dit het zoveelste bewijs van onbehoorlijk bestuur. Daarom ben ik bijzonder blij dat de bestuurscommissies opgeheven worden. In elk geval werkte die in dit stadsdeel niet rechtmatig. De uiteindelijke verantwoordelijke is mevr. Dalgliesh, maar dhr. de Vries adviseert haar natuurlijk wel en heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Liegen hoort volgens mij niet tot het takenpakket van een ambtenaar, zeker niet als je jurist bent. Dhr. de Vries heeft het stadsdeelbestuur van Zuidoost juridisch weer behoorlijk op de kaart gezet van Zuidoost-Nergens-Anders-land.
De Vries betwistte ook de EHS tijdens de zitting, maar werd er door de rechter op gewezen dat de EHS/NNN geen discussiepunt meer is. Het Gaasperpark behoort tot de EHS, punt! Daarom vraag ik mij af of sommige ambtenaren waaronder mevr. Dalgliesh eigenlijk nog te handhaven zijn als ambtenaren in de komende nieuwe bestuursstructuur.

Duidelijk werd door het krampachtig stugge gedrag van de Vries dat Zuidoost (en in feite ook Amsterdam) nog steeds een wereldvreemd dorp is dat falende ideeën niet los kan laten, als de laatste Japanse soldaat die doorgaat met vechten voor de keizer (zonder kleren). Nellestein wordt momenteel heftig bewerkt, mensen worden onder druk gezet om toch maar weer alle parken in Zuidoost vol te plempen met festivals en reuring. Het Nelson Mandelapark ligt er weer desolaat bij na Kwaku. Mevr. Dalgliesh (en andere dinosauriërs in de Amsterdamse politiek) gaan stug door met het negeren van de EHS en willen nog steeds meer festivals en drukte in Zuidoost. Het ergste is dat de 16 miljoen die Amsterdam aan parken wil uitgeven, bedoeld zijn voor infrastructuur voor evenementen, niet voor groenbeheer, niet voor meer groen, niet voor meer parken of meer natuur. Er zal zelfs groen verdwijnen, bijvoorbeeld bij de ingang van het Gaasperpark, waar men een restaurant wil. Na het Bijlmerpark (Nelson Mandela zou zich schamen voor dit beleid) wil het huidige bestuur ook het Gaasperpark aan gort festivaliseren. En dat moeten we natuurlijk zelf betalen. Ik ben benieuwd welke politieke partijen zich aan dit falende beleid zullen verbinden. Zij zullen tijdens de verkiezingen wel afgerekend worden op hun gevoerde beleid en doelstellingen.

Het herstel van het park na elk festival duurt drie maanden, zei dhr. de Vries tijdens de  rechtszitting. Daarmee bedoelt hij natuurlijk enkel het zichtbare herstel, niet het herstel van de bodem, de natuur en de terugkeer van de fauna. Maar dat betekent dus wel dat pas drie maanden na Amsterdam Open Air een ander evenement zou kunnen, dat is dan begin september. Daarmee heeft hij wel duidelijk gemaakt dat het huidige evenementenbeleid met uiteindelijk drie grote evenementen niet te handhaven is.

Amsterdam Open Air presenteert een idyllisch beeld van het festival, maar het tegendeel is waar. De core business van Air Events BV is het produceren van geluidsoverlast, het vernietigen van natuurgebieden en biodiversiteit en probeert daarmee steeds meer geld te verdienen. Groengebied Amstelland keurt de terreinen na afloop van de festivals dan goed als zijnde ‘hersteld’. AOA ontloopt zo de herstelkosten, waardoor GGA t.z.t. voor een gigantisch probleem zal komen te staan, namelijk het bekostigen van diepgaand herstel met eigen middelen, d.w.z. op kosten van de belastingbetaler.

Opvallend was ook de afwezigheid van de pers en daarbij miste ik in het bijzonder Patrick Meershoek (correspondent voor Zuidoost) van het Parool. Blijkbaar is men al zodanig onder druk gezet om festivals te promoten dat negatieve reclame niet verslagen mag worden. De Brezjnev-jaren van Nederland zijn begonnen.

De uitspraak is op 17 oktober, mogelijk eerder. Ik ben benieuwd.

Evenementen in de stad

Wijkcentrum d'Oude Stadt: "Wij willen nogmaals de aandacht vragen voor het nieuwe evenementenbeleid. Evenementen kunt u leuk vinden of ze kunnen u gestolen worden. Een kwestie van smaak, maar ook van overlast. In de vorige nieuwsbrief is vooral aandacht geschonken aan geluid. Heel belangrijk. Wat minstens zo belangrijk is zijn de locaties waar evenementen plaatsvinden. Waar geluid uiteraard een rol speelt, maar ook “hoeveel dagen per jaar mag een locatie per jaar voor evenementen worden gebruikt”. De inspraak loopt nog tot en met 22 september 2017.

Locatieprofielen

Er zijn 76 locatieprofielen waarop u commentaar kunt leveren via de inspraakprocedure die tot 22 september loopt. In zo’n locatieprofiel hoort te staan hoeveel grote en kleinere evenementen op zo’n locatie maximaal per jaar toegestaan worden. Groot en klein slaan op het aantal bezoekers. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of er bij grotere toeloop ingegrepen wordt. Ook hoort er per locatie duidelijk in te staan hoeveel dagen per jaar en hoeveel evenementen per jaar er mogen plaatsvinden. De eindtijden. De aspecten van omgeving, groen e.d. waarbij rekening gehouden moet worden tijdens het evenement, maar ook op- en afbouw, verkeersstromen vanwege aanvoer van spullen en bezoekers.

Per stadsdeel anders

De bedoeling was dat er uniformiteit zou komen in de beschrijving van de locatieprofielen. Dat is niet gelukt. Ieder stadsdeel heeft zijn eigen manier van beschrijven, het ene stadsdeel doet het zus, het andere doet het zo. In het centrum worden nu en dan Koningsdag, Koningsnacht en Pride genoemd, waarbij de geluidsvolumes vele malen hoger mogen dan bij andere grote evenementen. Als u zo’n locatieprofiel leest, begrijpt u dan of die dan bij het totale aantal evenementen of het aantal dagen inbegrepen zijn?

En waarom staan die dagen dan niet in de profielen buiten het centrum genoemd? Vieren ze daar geen koningsdag meer? Of worden daar de normale regels gehanteerd met redelijke geluidvolumes, en gaat alleen het centrum uit z’n dak?

In alle stadsdelen zijn locatieprofielen die uitgebreidere geluidsinformatie geven. Zijn die te begrijpen? Wat vind u er van?

Parken en natuur

Bij de bewonersoverleggen waren meerdere bewoners aanwezig namens organisaties die het belang van parken en natuur nastreven. In de Beleidsregel geluidbeleid die ook bij de inspraak hoort, en waarin de profielen een belangrijke plaats innemen, wordt echter met geen woord gesproken over de geluidsregels in parken. Ja, toch één keer, dat geluidsafschermende maatregelen er niet gebruikt kunnen worden, omdat ze misschien de grond in zakken.

Toen aangekondigd werd dat er een nieuw evenementenbeleid zou gaan komen, werd o.a. vastgesteld dat evenementen in parken niet meer dan 25% van een park in beslag zullen nemen. De rest van het park moet gebruikt kunnen worden voor de normale recreatie. Er staat in de Beleidsregel Geluid niet hoe de rust in de resterende 75% gewaarborgd wordt. Ook zijn de locatieprofielen van de parken niet uniform. Die 25% wordt wel eens genoemd, maar lang niet altijd.

De hutjes op de hei zijn allemaal al bezet, dus gaan wij naar het park. Met de grote aantallen evenementen in de parken, en ook die in de randgemeenten, is het maar de vraag of er in de weekeinden nog een plek overblijft om te genieten van rust en natuur. Als die ene plek er nog is, dan gaat heel Amsterdam en omstreken natuurlijk daarheen, en blijft er niets meer over.

En natuur? Met de ecologische hoofdstructuur wordt geen rekening gehouden. Feesten en concerten lijken belangrijker.

Buiten de locatieprofielen

Vergis u niet: evenementen kunnen in beginsel op alle plekken in de stad plaatsvinden, en daar worden ook vergunningen voor afgegeven. Veel plekken waar Koningsnacht, Koningsdag en/of de Pride worden gevierd, samen goed voor vier dagen. Op de plekken zonder profiel staat volgens de Beleidsregel 1 dag voor het centrum en drie dagen daarbuiten. Ja, dat leest u goed.

Onvolledig

Wat bij de stukken voor de inspraak ontbreekt is het totale aantal evenementen en evenementendagen per jaar. Niet de enorme groei in bv. de afgelopen 10 en 5 jaar. Wil de gemeente doorgaan met de groei, niet verder uitbreiden, of verminderen? Blijven we bij verdere groei nog steeds praten over “enige overlast” voor omwonenden? Het is aan de politiek om zich hier duidelijk over uit te spreken.

Inspraak

Het stuk met de locatieprofielen heeft een inhoudsopgave, gesorteerd naar stadsdeel. Kijkt u eens naar de locatieprofielen bij u in de buurt. Kijk eens naar die van uw favoriete parken. Vindt u ze niet duidelijk? Vindt u 2x per jaar 25000 bezoekers in uw parkje te veel van het goede? Stuur een inspraakreactie in. Dat kan tot en met 22 september 2017! Zet er even bij waarom u er belang bij hebt. Denk niet dat u uw mening niet mag geven als u er niet woont. U kunt er ook belang bij hebben omdat u er werkt, of om een andere reden vaak komt. Dat het een Amsterdams park is dus ook UW park. En vooral: Evenementen kunnen overal, dus ook bij u in de straat. Leuke feesten, maar ook feesten waar u alleen maar last van hebt.

© Natuurbescherming ZO 2015