Blog

Vergroting en verbetering van het NNN

NNN

Schriftelijke vragen van het lid Bloemberg-Issa inzake het vergroten en verbeteren van het Natuurnetwerk Nederland rondom deGaasperplas:

"De fractie van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de toekomst van het natuurgebied rond de Gaasperplas. Bij de bespreking van het Toekomstplan Gaasperplas kwam naar boven dat het college bij de provincie Noord-Holland middels een zienswijze heeft aangedrongen op minder strenge natuurbescherming, opdat horecaplannen en een museale functie doorgang zouden kunnen vinden binnen het natuurgebied. De Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben in beantwoording op de zienswijze benadrukt dat zij het gebied van dusdanig landschappelijk belang achten dat zij het onder de werkingssfeer van het ‘Landelijk Gebied’ willen handhaven. Desalniettemin heeft wethouder van Doorninck, met de portefeuilles Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, daarna nog een brief naar de provincie gestuurd. Hierin wordt opnieuw geopteerd voor minder natuurbescherming. Echter leest vragenstelster ook in deze brief dat de wethouder mogelijkheden zag om in overleg met de provincie “te komen tot voorstellen voor compensatie en zelfs voor een vergroting en verbetering van de NNN ter plaatse”. De wethouder stelt dat deze “kans voor verbetering van de NNN verloren” zou gaan met het opnemen van de Gaasperplas binnen het werkingsgebied ‘Landelijk Gebied’.

Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van Partij voor de Dieren, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders:
1. Welke kansen voor vergroting en verbetering van het NNN ter plaatse zag het college?
2. Waarom zou het volgens de wethouder niet meer mogelijk zijn om het NNN ter plaatse te vergroten en verbeteren bij vaststelling van het werkingsgebied ‘Landelijk Gebied’?
3. Waarom moet het vergroten en verbeteren van het NNN volgens de wethouder per se samengaan met wat het college verstaat onder “verbetering van de recreatieve mogelijkheden”?
4. Is het college, nu de omgevingsverordening is vastgesteld, bereid om evenwel vergroting en verbetering van het NNN voor te stellen aan de provincie? Zo ja, wat stelt zij voor en wanneer? Zo nee, waarom niet?

Wat het college ziet als een verbetering van het NNN, is in feite niets anders dan verdere commercialisering en verstedelijking, ten koste van natuur en biodiversiteit.

Vergunningenbeleid Amsterdam

Dat het niet pluis is met het verlenen of niet verlenen van vergunningen door de gemeente Amsterdam mag blijken uit volgende bekendmakingen.

Amsterdam: Vergunning kantoorbestemming Planetarium

23 november 2020

De eigenaar van Planetarium Gaasperplas heeft vergunning gekregen om het gebouw als kantoorruimte te kunnen gebruiken. Wie het niet eens is met dit besluit kan bezwaar maken tot 25 december 2020.

Bij de gemeente is in het voorjaar de aanvraag ingediend om het hele gebouw te mogen gebruiken als kantoorbestemming.

Van rechtswege verleend

De aanvraag is door de gemeente niet inhoudelijk behandeld binnen de termijn die daarvoor geldt. Daarom is de vergunning van rechtswege gegeven. Dat betekent dat de vergunning zoals deze is aangevraagd is verleend, zonder dat de aanvraag inhoudelijk is beoordeeld. De huidige en/of de toekomstige eigenaar heeft nu een vergunning om het hele Planetarium als kantoor te gebruiken, te verhuren of te verkopen. Het gebruik als zalenverhuur met ondersteunende horeca blijft mogelijk.

Bezwaar maken

De vergunning is op 13 november 2020 gepubliceerd. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen binnen 6 weken na publicatie van het besluit (dus uiterlijk tot 25 december 2020) bezwaar maken (verwijst naar een andere website). Als er bezwaar wordt ingediend, is de gemeente verplicht om de aanvraag alsnog inhoudelijk te behandelen. De gemeente moet dan de commissie voor de Hoofdgroenstructuur, de TAC, om advies vragen.”

Heel vreemd. De gemeente is in gebreke gebleven, d.w.z. heeft niet tijdig een vergunning verleend, waardoor het college kennelijk zoveel mogelijk ambtelijke poespas wil vermijden. Is het stadsdeelbestuur dan de instantie die nu de mogelijkheid biedt om deze vergunning toch noch inhoudelijk te laten behandelen? Het is een rare gang van zaken.

Het Planetarium had tot nog toe een link met het Gaasperpark en het NNN waarin het gebouw ligt. Er werden door het stadsdeel participatiebijeenkomsten georganiseerd en informatiebijeenkomsten over de toekomst van het NNN rond de Gaasperplas. Die functie en link met het park dreigt nu verloren te gaan als er kantoren in komen. De camping heeft een duidelijke link met het park; men gaat daar kamperen voor het recreëren in het park en omgeving. 
Daarmee verdwijnt ook weer een stuk horeca rond het park. Bijzonder vreemd. Het college wil meer horeca in het park, maar de bedrijven rond het park als Langerlust en het Planetarium worden uit de horeca gehaald.
Wat de eigenaren van plan zijn in onduidelijk. Het kan ook een luidruchtige disco worden. Gemeente en stadsdeel lijken de regie kwijt te raken.

En ik hou mijn hart vast als er ook gekapt wordt in de Hoge Dijk, ook al heeft men het over herplant.

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning kap Recreatiegebied “ de Hoge Dijk”

23 november 2020

Recreatiegebied “de Hoge Dijk” : omgevingsvergunning (jaarvergunning) verleend voor het kappen van diverse houtopstanden en herplanten binnen het recreatiegebied de Hoge Dijk, datum verzending besluit 23-11-2020;

Dossiernummer Z2020-ZO005800 /5479341

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

Vergunningsstukken per e-mail opvragen

Er komt ook nog een vergunning voor wat men noemt ‘onderhoud’, d.w.z. rigoureus snoeien en kappen van bomen in het Gaasperpark e.o.

En er wordt een strook van drie meter langs metrostation Gaasperplas gesnoeid.
Update: Besluit 'omgevingsvergunning niet vereist' Rondom het metrostation Gaasperplas

Amsterdam: "Meer ruimte voor vrije plekken in Amsterdam
De gemeente Amsterdam gaat meer ruimte maken voor vrije plekken waar Amsterdammers kunnen experimenteren met cultuur en niet-commerciële initiatieven. Het college van BenW presenteert vandaag de Expeditie Vrije Ruimte. Hiermee geeft het college uitvoering aan de inzet in het coalitieakkoord om rafelranden en tegencultuur te beschermen en maatschappelijke initiatieven van Amsterdammers te faciliteren.”

Amsterdam: "Vrije Ruimte maken we met elkaar. Met de Expeditie Vrije Ruimte werkt de gemeente samen met gebruikers, initiatiefnemers en andere betrokkenen. Experimenteren staat daarbij centraal. Bijvoorbeeld met contractvormen, het wegnemen van regels en welke vormen van samenwerking en beheer wenselijk zijn. Zo leren we in de praktijk wat werkt, en wat misschien minder goed werkt.

Het 'wegnemen van regels’ was toch een typisch verschijnsel van een tot nog toe falend anarchistisch neoliberalisme. Deregulering en privatisering, weet u het nog? Dat de huidige ‘groene en democratische’ coalitie zich verlaagt tot neoliberale anarchie en daarvoor alternatieve en progressieve groeperingen wil misbruiken is een gotspe. Het gaat altijd om zeer kortdurende projecten.

In werkelijkheid is het college al sinds zijn aantreden druk bezig met het sluiten en verwijderen van vrije plekken waar zinvolle activiteiten werden ontplooid. Denk maar aan de ecologische zorgboerderij De Boterbloem, de LutkemeerpolderADM, enz. en aan het kortwieken van Wijkcentrum d’Oude Stadt. Nu mag een deel van de oud-ADM-bewoners nog een tijdje blijven. Dat zal wel met de komende verkiezingen te maken hebben.

Verder nog interessant voor Noord-Holland:
Nieuwe datacenters? Het papierwerk komt later wel

Uitslag moties Toekomstplan

De officiële uitslagenlijst van de raadsvergadering met betrekking tot het Toekomstplan is zojuist bekendgemaakt. Hieronder de stemuitslagen per motie:

 Motie 1291 van het lid A.L. Bakker inzake Gaasperplas barbecuevrij natuurgebied.
Verworpen.
Met de stemmen voor van de fracties: PvdD en PvdO.
Met de stemmen tegen van de fracties: GL, D66, VVD, PvdA, SP, DENK, FvD, CU en BIJ1

 Motie 1292 van het lid A.L. Bakker inzake geen festivalterreinen en festivals in het natuurgebied rond de Gaasperplas.
Verworpen.
Met de stemmen voor van de fracties: PvdD, PvdO, CU en BIJ1.
Met de stemmen tegen van de fracties: GL, D66, VVD, PvdA, SP, DENK en FvD.

 Motie 1293 van het lid A.L. Bakker inzake terugnemen collegepleidooi voor minder natuurbescherming richting de provincie.
Verworpen.
Met de stemmen voor van de fracties: PvdD, DENK, PvdO, CU en BIJ1; en het lid De Fockert.
Met de stemmen tegen van de fracties: D66, VVD, PvdA, SP, FvD; en de leden Blom, Ernsting, Groen, Grooten, De Jong, Nadig, Van Pijpen, Van Renssen en Roosma.

 Motie 1297 van het lid van Pijpen inzake kleinschalige mobiele horeca bij de Gaasperplas.
Aangenomen.
Met de stemmen voor van de fracties: GL, D66, VVD, PvdA, SP, DENK, FvD, PvdO, CU en BIJ1.
Met de stemmen tegen van de fractie: PvdD.

 De moties van de PvdD zijn hier terug te vinden:

https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/moties/motie-inzake-het-toekomstplan-gaasperplas-terugnemen-collegepleidooi-voor-minder-natuurbescherming-richting-de-provincie

https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/moties/motie-inzake-het-toekomstplan-gaasperplas-geen-festivalterreinen-en-festivals-in-het-natuurgebied-rond-de-gaasperplas

https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/moties/motie-inzake-het-concept-toekomstplan-gaasperplas-2020-gaasperplas-barbecuevrij-natuurgebied

NNN als afwerkplek horeca

Er zijn in de raadsvergadering van 5 november 2020 vijf moties ingediend over het Toekomstplan Gaasperplas. Zie ook hier. Er is volgens een bericht van de gemeente maar één daarvan goedgekeurd en dat is de motie van ‘GroenLinks’, mevr. van Pijpen, inhoudende:
"Binnen de kaders van het Natuur Netwerk Nederland  en andere relevante regelgeving, ruimte te bieden aan lokale ondernemers voor kleinschalige, seizoensgebonden, duurzame en mobiele horecavoorzieningen rondom de Gaasperplas en dat mee te geven aan het stadsdeelbestuur bij de verdere uitvoering van het Toekomstplan Gaasperplas.”

Dat "De bewoners die zijn geraadpleegd in het uitgebreide participatietraject in grote meerderheid hebben aangegeven graag meer horeca-voorzieningen te zien aan de Gaasperplas” is eenvoudigweg te verklaren uit het feit dat de bewoners waar het hier om gaat kleine ondernemers waren die al van begin af aan in het traject waren aangetrokken als stakeholders (die in feite niet thuishoren in een natuurgebied). De meningen van anderen werden en worden nog steeds genegeerd. De overgrote meerderheid van de bewoners heeft aangegeven dat er al voldoende horeca in de onmiddellijke omgeving van het park aanwezig is en dat er veel overlast en schade is door barbecues en festivals. Er is nog steeds geen nota van beantwoording en mevr. van Pijpen als onderdeel van het groenlinkse ouwe-meiden-krentenbrood netwerk negeert bewust de enquête en de zienswijzen van bewoners. Groen en democratisch gaat het er niet toe in het college en de huidige gemeenteraad, wel rabiaat neoliberaal. Het kan verkeren in de politiek. Waarvan akte.

De wethouders Ivens en van Doorninck hebben zonder consultatie van de gemeenteraad een brief gestuurd aan de Provincie Noord-Holland om de nieuwe status van het hele NNN-gebied als landelijk gebied te herzien. Trumpisme aan de Amstel. Daarbij komt nog dat het NNN in Amsterdam nog steeds niet gerespecteerd wordt zoals in de Structuurvisie en de Ecologische visie is vastgelegd.
Wat de ‘groene en democratische’ coalitie nu flikt is afbraak van het NNN, van natuur en biodiversiteit, en dat durven ze ook nog ‘duurzaam’ te noemen. Deze coalitie stuurt aan op verdere verstedelijking van het kleine beetje natuur dat er nog in Amsterdam is. Wie had ooit gedacht dat GroenLinks en de SP hun politieke principes zo zouden verloochenen en inruilen voor een beleid van verdere commercialisering. Wat kralen gooien voor de inheemse bevolking die kennelijk toch niet geacht wordt iets beters te willen. Gevolg: meer obesitas, meer vervuiling en vernielingen.

BarbecueGGA.071
clips 5267 med

Een grijze toekomst

De raadsvergadering van gisteren werd vandaag voortgezet. Gisteren kwam nog het Actieplan Geluid ter sprake met een motie van Don Ceder en Johnas van Lammeren. De zienswijzen met het commentaar van het college werden nu definitief gepresenteerd in de nota van beantwoording (nr 42 in de lijst is van Stichting Natuurbescherming ZO).

De reactie van de gemeente hierop: "Het stedelijk evenementenbeleid is eigenstandig collegebeleid dat niet valt onder de scope van het Actieplan Geluid. In het Actieplan Geluid zal dan ook niet worden ingegaan op inspraakreacties ten aanzien van de locatiekeuzen, de gehanteerde geluidsnorm, effecten op de gezondheid en de positie van het stedelijk evenementenbureau. Bij de vaststelling van het stedelijk evenementenbeleid zijn hier de keuzes gemaakt, onder afweging van alle belangen en op basis van de uitgevoerde studies. En bij die vaststelling en de recente evaluatie van het nieuwe evenementenbeleid zijn aspecten als geluid en verstoring ook nadrukkelijk betrokken en afgewogen. Dat geldt ook voor de NNN. Binnen het evenementenbeleid geldt dat evenementen in parken alleen kunnen plaatsvinden indien de organisator alle benodigde maatregelen treft ter bescherming van voorzienbare schade aan flora, fauna en bodem. In deze afweging is verstoring in brede zin betrokken en die afweging heeft het college in het evenementenbeleid gemaakt.

Samenvattend: het evenementenbeleid betreft zelfstandig college beleid. De gevraagde aanpassingen vallen buiten de scope van het Actieplan geluid en de inspraakreacties zijn dan ook niet overgenomen.”

Lees: “Wij hebben lak aan het NNN, wij willen geen normen voor de fauna in het NNN, want het gaat om de bassen waar de bezoekers van festivals een kick van krijgen. Broedende vogels moeten maar opkrassen en hun nesten niet langs de aanvoerroute voor zwaar verkeer bouwen.”

laat je horen

Het evenementenbeleid (en ook het Toekomstplan Gaasperplas) is inderdaad een eigengereide creatie van een college dat zich losgerukt heeft van alle wetten en regels van het Rijk en de provincie. Amsterdam farà da sé. Maar wij mogen altijd van ons laten horen. Inspraak wordt toch niet overgenomen. Maar inspraak moet nu eenmaal, of van het Rijk of van Europa, en dat is voor het college zo ontieglijk vervelend. Zolang je maar voortdurend de woorden ‘duurzaamheid’ en ‘biodiversiteit’ de raad in trumpettert zal en moet het volk wel luisteren, is het motto van de wethouders.
Ook de reactie van Wijkcentrum d’Oude Stadt viel buiten de scope van het Actieplan Geluid.

Vandaag werd het Concept Toekomstplan (agendapunt 32) ter kennisname aangeboden. Het college volhardt in zijn boosheid. Ik was even bang dat Laurens Ivens als een late Ramses het lied ‘Wij zullen doorgaan’ (met een wankelende zekerheid in een mateloze tijd) zou aanheffen. Lees hier de bijdrage van Anke Bakker aan de discussie. Er werden vijf moties ingediend.

PvdD: "De gemeenteraad bespreekt vandaag het toekomstplan voor de Gaasperplas. De Partij voor de Dieren heeft samen met bewoners grote zorgen over het plan dat meer horeca en meer festivals inhoudt. Lees hier de bijdrage van raadslid Anke Bakker: 

"In het concept Toekomstplan staan de flinke herinrichtingsplannen voor het natuurgebied rondom de Gaasperplas. De ingangen moeten allemaal een sjieke facelift krijgen en het gebied wordt verder klaargemaakt voor vrachtverkeer voor festivals. En er worden weer allemaal bomen gekapt, onder het mom van het 'creëren van zichtlijnen' zoals voor het uitzicht op de plas. De bomen worden gecompenseerd met sprietjes, maar eerst worden ze gekapt. En voor partijen zoals GroenLinks is dat misschien winst - weer een stuk hout dat goed van pas komt in de biomassacentrale - maar voor de Partij voor de Dieren is het een verlies voor de ecologie. Dit college presteert het niet alleen om bij complete straten en pleinen een kaalslag aan te richten, maar laat zelfs de bomen in natuurgebieden niet met rust.

College wil de natuur 'verplaatsen'
En dan nog het bizarre voornemen van dit college om het hele Natuurnetwerk Nederland gebied rond de Gaasperplas te verplaatsen om horeca en bebouwing in de natuur mogelijk te maken. Wethouder Ivens (SP) sprak erover alsof er aan de lopende band stukken natuur van hun beschermende status worden ontdaan, boompje kappen hier, boompje terugplanten daar: ach waar praten we eigenlijk over? Maar wat bleek nog meer, voorzitter? De Provincie stond nét op het punt om juist extra natuurbescherming vast te stellen voor het Gaasperplasgebied, om het gebied dus juist te beschermen tegen dit soort ontwikkelingen.

Wethouders GroenLinks en SP pleiten voor minder natuurbescherming
Omdat hiermee alle horecaplannen in het water zouden vallen, hebben twee van onze Amsterdamse wethouders: de heer Ivens en mevrouw van Doorninck, vervolgens een zienswijze ingediend bij de Provincie. Voorzitter, ik heb de tekst gelezen en ik vind het ronduit beschamend. Onze wethouders die namens de gemeente pleiten voor minder bescherming van de natuur. Zonder dat de gemeenteraad daar ook maar iets van af wist.

Gelukkig heeft de Provincie wat dit betreft een groener hart en hebben zij het pleidooi van onze Amsterdamse wethouders linea recta naar de prullenbak verwezen vanwege het landschappelijk belang of de groene waarden van de aangewezen gebieden. Maar voorzitter, wat heeft het college vervolgens gedaan? Ze hebben nog een keer via een brief op 15 oktober aangedrongen op minder strenge natuurbescherming. Voorzitter, ik voel me als groene Amsterdammer voor paal staan tegenover de Provincie.

We zouden in Amsterdam een links en groen college krijgen maar om het in Partij voor de Dieren-termen te verwoorden: deze twee wethouders lijken wel wolven in schaapskleren. Achter onze rug om heeft een GroenLinks- en een SP wethouder bij de Provincie gelobbyd voor minder strenge natuurbescherming ten behoeve van commerciële uitbuiting van het Gaasperpark en afbreuk van de natuur.

Daarom dien ik een motie in die het college oproept om hun pleidooi bij de Provincie in te trekken; om terug te komen op hun woorden; om aan te geven dat zij verkeerd zaten, dat zij extra natuurbescherming wel toejuichen en dit gebied dan ook met de nodige respect zullen behandelen.

Partij voor de Dieren: zet in op natuurversterking
Voorzitter, met deze nieuwe stand van zaken hoor ik graag wanneer er een nieuw plan komt. Wij willen erop aandringen om de vrijgemaakte miljoenen alleen te steken in natuurversterking en nodig onderhoud. Kan de wethouder aangeven of het realiseren van evenemententerreinen voor festivals nu nog doorgang kan vinden? Wat ons betreft vallen lawaaievenementen met vrachtverkeer niet te rijmen met natuurversterking en schrappen we die plannen. Ook vervuilende vleesfestijnen met rookgordijnen, stankoverlast en milieuvervuiling horen volgens ons niet thuis in een beschermd natuurgebied.

Ik dien daarom nog twee moties in. Voor een Gaasperplasgebied zonder festivals en zonder barbecues.

Voorzitter, laten we het uitgangspunt veranderen. In het plan wordt gedaan alsof het hele gebied gedateerd is en opnieuw moet worden uitgevonden - ‘eigentijds maken’ las ik ergens. Maar wat de Partij voor de Dieren betreft is de natuur zelf altijd eigentijds. Daar moeten we geen massale, spannende elementen aan toe voegen. Mensen die komen wandelen in stilte, om te genieten van de geluiden van de natuur, de bomen die met hun bladeren knisperen, de vogels die fluiten. In de ontspanning is de natuur al spannend genoeg.”” 

Over de moties wordt schriftelijk gestemd, de stemmen moeten maandag om 14u zijn ingeleverd en worden dan geteld; mogelijk komt eind van de middag of dinsdag de uitslag.

Een Nota van beantwoording van de talrijke ingediende zienswijzen is er nog steeds niet. Maar wethouder Ivens heeft nu al gezegd dat de plannen – die nog niet eens vastliggen – moeten doorgaan. Dus bijna twee jaar participatie wordt door hem zomaar van tafel geveegd. Dat heeft een duitje gekost, maar was enkel bedoeld voor de bühne. Democratisch en groen is dit niet.

Raadsvergadering

De raadsvergadering is nu aan de gang. Over het Toekomstplan Gaasperplas wordt geen besluit genomen. Dit is een hybride vergadering, dat wil zeggen een vergadering met zowel een aantal raadsleden die ter plekke aanwezig zijn en een aantal raadsleden die via internet communiceren en als het quorum niet bereikt is mogen geen besluiten genomen worden. De voortzetting morgen is wel besluitvormend. Het Toekomstplan zal wel besproken worden, maar het is niet de bedoeling dat hierover nu al een besluit komt.

De bespreking van het Toekomstplan komt morgen aan de beurt, waarschijnlijk eind van de middag. Aangezien er nu een strenger regime geldt voor het Gaasperpark is het uitlokken van een uitspraak over het NNN niet zo relevant vindt de PvdD.
Door de PvdD zal de kwestie barbecues aangekaart worden. Zowel de gemeente als GGA zijn onduidelijk over waar barbecues toegestaan zijn. Barbecues vervuilen de bodem, de lucht en zijn onhygiënisch voor alle parkbezoekers. Bovendien bestaat er in hete en droge zomers een ernstig brandgevaar. Er moet een verbod komen op barbecues in het NNN van Zuidoost.

clips 5688 copy

Op de kaart van GGA staat wel een barbecue-icoontje langs de oever van het Gaasperpark, waar het eigenlijk helemaal verboden zou moeten zijn. De gebruikelijke plekken, bij de waterspeelplaats vanaf de ingang van het park en aan de overkant van de plas bij Ballorig ontbreken op de kaart. Er heerst momenteel een chaos. Er is nauwelijks handhaving.

clips 5689 copy

Op de kaart van de gemeente staan enkel het Nelson Mandelapark en de Bijlmerweide (behorend tot het NNN) waar met toestemming van het stadsdeel wel gebarbecued mag worden. En dat geldt kennelijk voor het hele terrein. Het Gaasperpark daarentegen wordt beheerd door GGA, maar het recreatieschap maakt niet duidelijk op welke plekken barbecues toegestaan zijn. Dat is nu kennelijk in heel het park. Te zot om los te lopen.
Het moment is gekomen om barbecues in het NNN te verbieden. Zij vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en verpesten en vervuilen het natuurgebied.
Dit komt dus morgen aan de orde.

Van belang voor de bespreking morgen over het Toekomstplan zijn de volgende documenten:

1. Landelijk gebied zienswijze Gaasperdam
Reactie van de provincie op de zienswijze van de gemeente Amsterdam (die in eerste instantie niet bekend was gemaakt aan de gemeenteraad)

Provincie: "Dergelijke gebieden achten wij van dusdanig landschappelijk belang dat we deze gebieden onder de werkingssfeer van het landelijk gebied hebben gebracht."

2. Raadsbrief toelichting omgevingsverordening

Provincie: "De voorgestelde kleinschalige bebouwing voor horeca en een museale functie (die in het plan deels pas op langere termijn zijn voorzien) kunnen niet gerealiseerd worden onder de regels voor het landelijk gebied.
Er zijn geen afwijkings- of compensatiemogelijkheden opgenomen voor kleinschalige ontwikkelingen in het werkingsgebied ‘Landelijk Gebied’."

In Nederland niets nieuws...

Trouw: “Europa haalt eigen natuurdoelen voor 2020 niet: ‘Er is geen tijd meer voor uitstelgedrag’

De biodiversiteit in Europa gaat nog steeds flink achteruit. De 27 landen van de EU en het Verenigd Koninkrijk slagen er niet die teruggang te stoppen, zo blijkt uit The State of Nature in the EU.”

Zie ook hier.

clips 5686

Natuur in Nederland: "In het najaar van 2019 presenteerden Rijk en provincies op de Natuurtop in Groningen met het document ‘Nederland Natuurpositief’ de ambitie om natuur niet langer alleen te versterken, maar ook te verbreden en verbinden. Verbreden, zodat het een vanzelfsprekend onderdeel wordt van andere sectoren en ontwikkelingen; verbinden, zodat de hele maatschappij natuur-inclusief gaat denken en werken. Dit betekent dat natuur niet alleen binnen natuurgebieden versterkt moet worden, maar overal. In steden, op het platteland en in de grote wateren, binnen de landbouw, bij uitbreiding van infrastructuur en tijdens de energietransitie.

Hoewel onze inspanningen zichtbaar positieve effecten opleveren in natuurgebieden, gaat het met de algehele natuurkwaliteit in Nederland nog niet goed. De trend van soorten in natuurgebieden stabiliseert maar in de stad en het agrarisch gebied is nog steeds sprake van een afname.”

Parool: "Deskundigen: ‘Natuur heeft weinig aan stikstofplannen’

De Nederlandse natuur schiet volgens wetenschappers aan de VU en de Wageningen Universiteit weinig op met de maatregelen waarmee het kabinet op korte termijn de stikstofuitstoot omlaag wil krijgen.”

En ook uit het buitenland komen verontrustende berichten:

TheGuardian: 'Sleeping giant' Arctic methane deposits starting to release, scientists find

High levels of the potent greenhouse gas have been detected down to a depth of 350 metres in the Laptev Sea near Russia, prompting concern among researchers that a new climate feedback loop may have been triggered that could accelerate the pace of global heating.”

Jongeren Milieu Actief: "De klimaatcrisis stormt op ons af, maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. We mogen tijdens de aankomende verkiezingscampagne onze ogen niet sluiten voor de klimaatcrisis, júíst in coronatijd.

Daarom kwamen de voorzitters van zes politieke jongerenpartijen begin oktober bij elkaar met een gezamenlijke missie. Zij zetten een gezamenlijk klimaatmanifest op over hoe het klimaatbeleid van hun moederpartij beter kan en beter moet.

Nu vragen zij jouw hulp om dit manifest op de agenda te krijgen van hun moederpartijen. Het is nog niet te laat om de verkiezingsprogramma’s te beïnvloeden. Steun deze jongeren en onderteken dit manifest. Help ons een gezamenlijk gebaar te maken naar de politiek.

Teken voor jouw toekomst!"

© Natuurbescherming ZO 2015