Raadsvergadering

De raadsvergadering is nu aan de gang. Over het Toekomstplan Gaasperplas wordt geen besluit genomen. Dit is een hybride vergadering, dat wil zeggen een vergadering met zowel een aantal raadsleden die ter plekke aanwezig zijn en een aantal raadsleden die via internet communiceren en als het quorum niet bereikt is mogen geen besluiten genomen worden. De voortzetting morgen is wel besluitvormend. Het Toekomstplan zal wel besproken worden, maar het is niet de bedoeling dat hierover nu al een besluit komt.

De bespreking van het Toekomstplan komt morgen aan de beurt, waarschijnlijk eind van de middag. Aangezien er nu een strenger regime geldt voor het Gaasperpark is het uitlokken van een uitspraak over het NNN niet zo relevant vindt de PvdD.
Door de PvdD zal de kwestie barbecues aangekaart worden. Zowel de gemeente als GGA zijn onduidelijk over waar barbecues toegestaan zijn. Barbecues vervuilen de bodem, de lucht en zijn onhygiënisch voor alle parkbezoekers. Bovendien bestaat er in hete en droge zomers een ernstig brandgevaar. Er moet een verbod komen op barbecues in het NNN van Zuidoost.

clips 5688 copy

Op de kaart van GGA staat wel een barbecue-icoontje langs de oever van het Gaasperpark, waar het eigenlijk helemaal verboden zou moeten zijn. De gebruikelijke plekken, bij de waterspeelplaats vanaf de ingang van het park en aan de overkant van de plas bij Ballorig ontbreken op de kaart. Er heerst momenteel een chaos. Er is nauwelijks handhaving.

clips 5689 copy

Op de kaart van de gemeente staan enkel het Nelson Mandelapark en de Bijlmerweide (behorend tot het NNN) waar met toestemming van het stadsdeel wel gebarbecued mag worden. En dat geldt kennelijk voor het hele terrein. Het Gaasperpark daarentegen wordt beheerd door GGA, maar het recreatieschap maakt niet duidelijk op welke plekken barbecues toegestaan zijn. Dat is nu kennelijk in heel het park. Te zot om los te lopen.
Het moment is gekomen om barbecues in het NNN te verbieden. Zij vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en verpesten en vervuilen het natuurgebied.
Dit komt dus morgen aan de orde.

Van belang voor de bespreking morgen over het Toekomstplan zijn de volgende documenten:

1. Landelijk gebied zienswijze Gaasperdam
Reactie van de provincie op de zienswijze van de gemeente Amsterdam (die in eerste instantie niet bekend was gemaakt aan de gemeenteraad)

Provincie: "Dergelijke gebieden achten wij van dusdanig landschappelijk belang dat we deze gebieden onder de werkingssfeer van het landelijk gebied hebben gebracht."

2. Raadsbrief toelichting omgevingsverordening

Provincie: "De voorgestelde kleinschalige bebouwing voor horeca en een museale functie (die in het plan deels pas op langere termijn zijn voorzien) kunnen niet gerealiseerd worden onder de regels voor het landelijk gebied.
Er zijn geen afwijkings- of compensatiemogelijkheden opgenomen voor kleinschalige ontwikkelingen in het werkingsgebied ‘Landelijk Gebied’."

© Natuurbescherming ZO 2015