Vergunningenbeleid Amsterdam

Dat het niet pluis is met het verlenen of niet verlenen van vergunningen door de gemeente Amsterdam mag blijken uit volgende bekendmakingen.

Amsterdam: Vergunning kantoorbestemming Planetarium

23 november 2020

De eigenaar van Planetarium Gaasperplas heeft vergunning gekregen om het gebouw als kantoorruimte te kunnen gebruiken. Wie het niet eens is met dit besluit kan bezwaar maken tot 25 december 2020.

Bij de gemeente is in het voorjaar de aanvraag ingediend om het hele gebouw te mogen gebruiken als kantoorbestemming.

Van rechtswege verleend

De aanvraag is door de gemeente niet inhoudelijk behandeld binnen de termijn die daarvoor geldt. Daarom is de vergunning van rechtswege gegeven. Dat betekent dat de vergunning zoals deze is aangevraagd is verleend, zonder dat de aanvraag inhoudelijk is beoordeeld. De huidige en/of de toekomstige eigenaar heeft nu een vergunning om het hele Planetarium als kantoor te gebruiken, te verhuren of te verkopen. Het gebruik als zalenverhuur met ondersteunende horeca blijft mogelijk.

Bezwaar maken

De vergunning is op 13 november 2020 gepubliceerd. Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen binnen 6 weken na publicatie van het besluit (dus uiterlijk tot 25 december 2020) bezwaar maken (verwijst naar een andere website). Als er bezwaar wordt ingediend, is de gemeente verplicht om de aanvraag alsnog inhoudelijk te behandelen. De gemeente moet dan de commissie voor de Hoofdgroenstructuur, de TAC, om advies vragen.”

Heel vreemd. De gemeente is in gebreke gebleven, d.w.z. heeft niet tijdig een vergunning verleend, waardoor het college kennelijk zoveel mogelijk ambtelijke poespas wil vermijden. Is het stadsdeelbestuur dan de instantie die nu de mogelijkheid biedt om deze vergunning toch noch inhoudelijk te laten behandelen? Het is een rare gang van zaken.

Het Planetarium had tot nog toe een link met het Gaasperpark en het NNN waarin het gebouw ligt. Er werden door het stadsdeel participatiebijeenkomsten georganiseerd en informatiebijeenkomsten over de toekomst van het NNN rond de Gaasperplas. Die functie en link met het park dreigt nu verloren te gaan als er kantoren in komen. De camping heeft een duidelijke link met het park; men gaat daar kamperen voor het recreëren in het park en omgeving. 
Daarmee verdwijnt ook weer een stuk horeca rond het park. Bijzonder vreemd. Het college wil meer horeca in het park, maar de bedrijven rond het park als Langerlust en het Planetarium worden uit de horeca gehaald.
Wat de eigenaren van plan zijn in onduidelijk. Het kan ook een luidruchtige disco worden. Gemeente en stadsdeel lijken de regie kwijt te raken.

En ik hou mijn hart vast als er ook gekapt wordt in de Hoge Dijk, ook al heeft men het over herplant.

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning kap Recreatiegebied “ de Hoge Dijk”

23 november 2020

Recreatiegebied “de Hoge Dijk” : omgevingsvergunning (jaarvergunning) verleend voor het kappen van diverse houtopstanden en herplanten binnen het recreatiegebied de Hoge Dijk, datum verzending besluit 23-11-2020;

Dossiernummer Z2020-ZO005800 /5479341

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

Vergunningsstukken per e-mail opvragen

Er komt ook nog een vergunning voor wat men noemt ‘onderhoud’, d.w.z. rigoureus snoeien en kappen van bomen in het Gaasperpark e.o.

En er wordt een strook van drie meter langs metrostation Gaasperplas gesnoeid.
Update: Besluit 'omgevingsvergunning niet vereist' Rondom het metrostation Gaasperplas

Amsterdam: "Meer ruimte voor vrije plekken in Amsterdam
De gemeente Amsterdam gaat meer ruimte maken voor vrije plekken waar Amsterdammers kunnen experimenteren met cultuur en niet-commerciële initiatieven. Het college van BenW presenteert vandaag de Expeditie Vrije Ruimte. Hiermee geeft het college uitvoering aan de inzet in het coalitieakkoord om rafelranden en tegencultuur te beschermen en maatschappelijke initiatieven van Amsterdammers te faciliteren.”

Amsterdam: "Vrije Ruimte maken we met elkaar. Met de Expeditie Vrije Ruimte werkt de gemeente samen met gebruikers, initiatiefnemers en andere betrokkenen. Experimenteren staat daarbij centraal. Bijvoorbeeld met contractvormen, het wegnemen van regels en welke vormen van samenwerking en beheer wenselijk zijn. Zo leren we in de praktijk wat werkt, en wat misschien minder goed werkt.

Het 'wegnemen van regels’ was toch een typisch verschijnsel van een tot nog toe falend anarchistisch neoliberalisme. Deregulering en privatisering, weet u het nog? Dat de huidige ‘groene en democratische’ coalitie zich verlaagt tot neoliberale anarchie en daarvoor alternatieve en progressieve groeperingen wil misbruiken is een gotspe. Het gaat altijd om zeer kortdurende projecten.

In werkelijkheid is het college al sinds zijn aantreden druk bezig met het sluiten en verwijderen van vrije plekken waar zinvolle activiteiten werden ontplooid. Denk maar aan de ecologische zorgboerderij De Boterbloem, de LutkemeerpolderADM, enz. en aan het kortwieken van Wijkcentrum d’Oude Stadt. Nu mag een deel van de oud-ADM-bewoners nog een tijdje blijven. Dat zal wel met de komende verkiezingen te maken hebben.

Verder nog interessant voor Noord-Holland:
Nieuwe datacenters? Het papierwerk komt later wel

© Natuurbescherming ZO 2015