Blog

Bezwaar tegen bomenkap Jan Schaeferpad

Vandaag heb ik mijn bezwaar ingestuurd tegen het kappen van 67 bomen langs het Jan Schaeferpad. Er is volgens mij geen enkele reden om zoveel bomen te kappen. Vanzelfsprekend gaat de vergunning uit van een vermoeden van een ziekte, die in geen enkel stuk of onderzoek wordt onderbouwd. Zoals dat wel vaker voorkomt beroept men zich onterecht op ziekten om de kap te rechtvaardigen. Het Jan Schaeferpad is een mooie toeristische route voor fietsers waarvan de bomen de grootste attractie uitmaken. Het verpachten van extra stukken grond aan de bewoners daar leidt tot rommelige toestanden en verloedering.

Jan Schaeferpad

Download hier een voorbeeld van een bezwaar hiertegen.

Besluiten en verordeningen

Hierbij de links naar een paar besluiten/verordeningen die voor natuurverenigingen, natuurliefhebbers en parkenverenigingen van belang kunnen zijn.

Instemmen met de Agenda Groen
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-38317.html

Besluit:
...
2. in te stemmen met de Agenda Groen waarin de koers wordt uitgezet voor investeringen in het groen tussen 2015 en 2018 en richting gegeven wordt aan initiatieven. De prioriteit wordt daarbij de komende jaren gelegd op vier thema’s: stadsparken, klimaat en biodiversiteit, groen in de buurt en verbindingen en toegankelijkheid. Binnen deze thema’s (Deel I van de Agenda Groen) ligt de focus voor 2015-2018 op:
a. stadsparken:
i. inrichten van een aantal stadsparken, zodat deze uitnodigen tot intensiever gebruik en daar op zijn toegerust;
ii. aandacht voor de balans in het gebruik van stadsparken;
iii. inventariseren van mogelijkheden voor nieuwe stadsparken;
iv. bij grote herinrichtingen expliciet aandacht besteden aan de bodemomstandigheden van het stadspark;

b. klimaat en biodiversiteit:
i. potentieel van het daklandschap benutten door het toevoegen van 50.000 m2 groen dak;
ii. meer plekken geschikt maken voor de opvang van regenwater door vergroening;
iii. aandacht voor gezonde bomen in de stad die afgezien van een aantrekkelijke leefomgeving zorgen voor verkoeling en voor wateropname;
iv. oplossen van ecologische knelpunten en initiatieven stimuleren voor meer biodiversiteit;
v. bevorderen van natuurinclusief bouwen;

c. groen in de buurt:
i. voorzieningen in het groen gericht op sporten en bewegen;
ii. een uitdagende groene omgeving voor kinderen;
iii. meer en beter groen in de buurt;
iv. faciliteren, op kleine schaal, van initiatieven van bewoners en ondernemers gericht op gezond en duurzaam voedsel en duurzame vormen van stadslandbouw;
v. faciliteren en gemakkelijk maken van groene buurtinitiatieven, onder andere door het bieden van heldere randvoorwaarden;

d. verbindingen en toegankelijkheid:
i. toegankelijk maken van groengebieden voor een breder publiek;
ii. realiseren van aantrekkelijke verbindingen tussen en binnen groengebieden;

3. in te stemmen met een integrale aanpak (Deel III van de Agenda Groen) bij deze agenda met daarin de nadruk op het samenwerken met partners, slim omgaan met regels, financiering van het stedelijk groen en het zorgen voor een gericht dataprogramma;”

je maintiendrai web

Bijzonder ‘slim’ is de nadruk te leggen op het ‘slim omgaan met regels’. Dat zie ik als een oproep om regels waar mogelijk te ontduiken en te negeren.

Waarvan akte. Van meer en beter groen is geen sprake in Zuidoost, hier wordt op grote schaal groen gekapt. Men is dus al bezig met het slim interpreteren van de Agenda Groen, die enkel te zien is als een nieuw elan voor het misbruiken van groengebieden voor evenementen en andere activiteiten. Er wordt niet gerept over de natuurgebieden die behoren tot het NNN (voorheen EHS) en bedoeld zijn om bescherming te bieden aan fauna en flora. Het regentenbeleid en het ontduiken van regels via de gemeenschappelijke overeenkomsten die recreatieschappen heten, gaat onverminderd door. Intensiever gebruik van parken? Misschien had wethouder Choho ook de potloodventers in gedachten, of nog meer barbecues en rotzooi.

DSC00445
shots 2145
shots 2146

Gaasperpark maart 2016
Zeer aan te bevelen voor autoreparaties en afvaldumping

Vaststellen van de Algemene inspraakverordening (2016, 63/168)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-38212.html

"Vanwege de belangrijke bijdrage die burgers en ondernemers kunnen leveren, is in de eerste plaats het streven dat zij in een zo vroeg mogelijk stadium bij het opstellen van beleid en regelgeving worden betrokken. Daarnaast krijgen zij de gelegenheid om ten aanzien van concrete beleidsvoornemens in te spreken. In het kader van het nieuwe bestuurlijk stelsel is in dat verband besloten één uniforme inspraakverordening voor de hele stad vast te stellen. Deze geldt dan zowel voor de centrale stad als de bestuurscommissies. Binnen de hele stad geldt dan dat inspraak regel is en het afzien van inspraak uitzondering. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om het aantal voorschriften terug te dringen en de verordening te moderniseren. Zo is bepaald dat als beleidsvoornemens worden vrijgegeven voor inspraak en als er een eindverslag van de inspraak is opgesteld, deze op de website worden geplaatst. Daarnaast kan van inspraak worden afgezien als burgers en ondernemers al op een andere manier bij de voorbereiding van het beleidsvoornemen zijn betrokken. Dit om ruimte te bieden aan andere vormen van burgerparticipatie
.…
De Algemene wet bestuursrecht laat echter uitdrukkelijk toe dat in een verordening van de bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht wordt afgeweken. Van die ruimte is ook gebruik gemaakt. Zo geldt op grond van de Algemene wet bestuursrecht een inspraaktermijn van zes weken. Deze termijn is in deze verordening overgenomen maar in spoedeisende gevallen is op grond van de verordening ook een kortere termijn mogelijk en kan eventueel ook een langere termijn worden vastgesteld.

Op grond van de verordening wordt in elk geval de gelegenheid geboden om schriftelijk zienswijzen naar voren te brengen. Dit kan vanzelfsprekend ook digitaal, waaronder in elk geval via e-mail.

Op grond van het vierde lid moeten bij het verlenen van inspraak alle relevante stukken op de website worden geplaatst. Daarnaast liggen deze ter inzage. Bijvoorbeeld, afhankelijk van het onderwerp, bij één of meer van de stadsloketten.”

Mogelijk ook interessant voor het geval men weer meent bomen te moeten kappen voor meer parkeerplaatsen:
Vaststellen van de parkeernormen in de Stadsdelen (2016, nr. 77/183)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-38301.html

In stadsdeel Zuidoost is de parkeernorm 1 auto per woning. Dat is intussen al aardig overschreden in sommige wijken. Het gevolg is dat sommige mensen vier autos voor de deur hebben staan, dat kleine ondernemers hun bedrijfsvoertuigen en werknemers de firmawagens in de woonwijken parkeren, dat het hele jaar door absurd grote vakantievoertuigen worden geparkeerd, en dat zelfs her en der wagens staan waarvoor geen wegenbelasting is betaald. Het ergste is nog dat voor de parkeerplaatsen honderden bomen gekapt worden. Men belooft herplant, maar waar moeten de bomen gecompenseerd worden? Midden in de Gaasperplas? Het kan allemaal in Zuidoost, en wel hierom (bevestigd door een voormalig portefeuillehouder): 'handhaving heeft geen prioriteit, dwz er is geen handhaving. Zuidoost Nergens Anders!

Je Maintiendrai!
Moi non plus!

Ik zal handhaven!
Ik ook niet!

Besluit Diemerbos

De gemeente Diemen heeft een besluit genomen over de festivals in het Diemerbos. Geen woord over de status van het gebied als behorende tot het NatuurNetwerk Nederland (voorheen EHS). Dat komt omdat dhr. Grondel van GroenLinks als wethouder van Diemen ook in het bestuur zit van Groengebied Amstelland. GGA wil geld verdienen met evenementen en dus moet het NNN verzwegen en genegeerd worden. Dus ook hier hebben we bestuurders met een dubbele pet op. Dat geldt voor Ouder-Amstel, voor Amsterdam en ook voor Diemen. Tegenwoordig verschijnt dhr. Grondel ook niet meer op de openbare vergaderingen van het algemeen bestuur van GGA. Net zomin als wethouder Choho die zich meestal liet vertegenwoordigen door Emile Jaensch en het beneden zijn stand vindt om zich daar te laten zien. Begrijpelijk. Er is geen eer te behalen bij Groengebied Amstelland.

Voor zover ik het goed heb begrepen heeft men de geluidsnormen enigszins aangepast. De geluidnorm die in de APV was gesteld op 60 dB(A) bleek niet altijd aangehouden te worden, want het gaat bij festivals natuurlijk om het maken van zoveel mogelijk lawaai en met minder nemen de organisatoren geen genoegen, want festivals schijnen bij lagere volumes niet rendabel te zijn (wat nooit is aangetoond overigens). De terreur van de lawaaipapegaaien. Daarom is de norm nu vastgelegd op 60 dB(A) zoals reeds in de APV stond maar niet werd gerespecteerd, en op 79 dB(C) (een verhoging van de eerdere norm van 70 dB(C)) voor twee weekenden.  Voor de twee andere weekenden is de maximale geluidsuitstoot op 65 dB(A) en 83 dB(C) gesteld. Er zou gehandhaafd worden op 60 dB(A), maar of die norm echt gehandhaafd wordt is nog de vraag. Als er gehandhaafd wordt op 60 dB(A) kan het een verbetering zijn, maar de verhoging van het aantal dB(C) is weer een achteruitgang zowel voor omwonenden als voor de fauna in het Diemerbos. Het zijn juist de bassen, dB(C), die geluidsoverlast veroorzaken. Verschillende db(A) normen maken nauwelijks verschil.

De tekst luidt als volgt:
“Artikel 4:6B Geluid bij evenementen
1. Bij evenementen als bedoeld in artikel 2:25 geldt een maximum geluidsniveau op de gevel van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen van :
a. in de bebouwde kom:
   i. voor kleine en middelgrote evenementen LAeq 60 dB(A) en 70 dB(C);
   ii. voor middelgrote en grote evenementen waarbij het ten gehore brengen van muziek het hoofddoel is LAeq 70 dB(A) en 80 dB(C);
b. in het buitengebied:
   i. voor kleine en middelgrote evenementen LAeq 60 dB(A) en 60 dB(C)
   ii. voor middelgrote en grote evenementen waarbij het ten gehore brengen van muziek het hoofddoel is gedurende maximaal vier dagen, verdeeld over twee weekenden, LAeq 60 dB(A) en 79 dB(C) en gedurende maximaal vier dagen, verdeeld over twee weekenden LAeq 65 dB(A) en 83 dB(C).”

Alle achting voor de bestuurder, handhaver en/of geluidsingenieur die hier nog iets van kan bakken. En wat is klein, middelgroot en groot? Ik heb ook het gevoel dat er in b.1. mogelijk een foutje is geslopen en dat met 60 dB(C) toch 70 dB(C) wordt bedoeld. Dat wordt zeer lastig handhaven, vooral als de geluidsadviseurs ook geluidscontroleurs zijn. 

De dB(A) en dB(C) verhoging voor de twee andere weekenden is ronduit een verslechtering. Een stap vooruit en twee stappen achteruit, zo werkt de vooruitgang in Diemen. U aangeboden door dhr. Grondel van GGA.

Laatste dag zienswijze

Vandaag is de allerlaatste dag dat er een zienswijze betreffende de aanvraag evenementenvergunning Amsterdam Open Air festival ingeleverd kan worden bij het stadsdeel. Dit kan ook per mail trouwens: info@zuidoost.amsterdam.nl . Een kopie van de zienswijze van de Stichting Natuurbescherming ZO kunt u hier downloaden, printen en vandaag afleveren op het stadsdeelkantoor met een bijgevoegd briefje met uw naam en adres en handtekening en gericht aan het bestuur van Zuidoost waarin vermeld dat u deze zienswijze onderschrijft.

Aanslag op vogels

ZON-ZuidoostNatuur – Hans Niekus: "Met de start van de Gaasperdammerweg tunnel is een deel van het Bijlmerpark (zuidelijke stuk) verwoest. Maar de “vooruitgang” kun je niet tegen houden. De onderdoorgang bij het Reigersbospad is verdwenen zodat je vanuit het zuiden alleen via een omweg (Huntum) er nog kan komen. Ondanks de gigantische bomenkap die voor dit park “nodig” was, was het toch nog een aardig vogelgebied geworden. Daar is nu helaas (voorlopig) abrupt een einde aangemaakt. In het water langs de Gaasperdammerweg kon je o.a. de volgende vogels zien : Oeverloper, Witgat, Kievit, Kleine plevier, Tureluur, Watersnip, Scholekster.

vogels Niekus

Toen ik laatst het toch eens waagde er een bezoek aan te brengen, zag ik dat ook al het riet verdwenen was. Gelukkig zal dat wel weer aangroeien, maar komen dan ook alle rietvogeltjes weer terug zoals de : Blauwborst, Bosrietzanger, Grasmus, Kleine karekiet, Rietgors, Rietzanger, en de Koekoek die parasiteert op deze vogeltjes. Een pluspunt is dat ik er wel weer een ijsvogel zag vliegen. Alleen waar hij zou kunnen broeden is helaas niet meer te bereiken.”

Bekijk op de link ook de mooie foto’s die Hans Niekus maakte.

Eerder meldde ik al het verdwijnen van de nachtegaal in het Gaasperpark door de drastische uitdunning daar. Ecologisch kunnen we spreken van een heuse ramp. Straks komt daar Amsterdam Open Air weer bij om de ravage nog groter te maken. Ook de Nijlgans kon je in het Mandelapark nog aantreffen een tijd geleden.

Ouder-Amstel in verzet

RTVNH: "Amsterdam heeft zoveel evenementen dat de stad er bijna geen ruimte meer voor heeft. Een van de alternatieve locaties voor alle festiviteiten is de Ouderkerkerplas. Maar niet iedereen is daar blij mee.
Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of Cirque du Soleil naar het gebied rondom de Oudekerkerplas kan worden verplaatst. Vanaf 2018 kan het evenement door de vele andere festiviteiten niet meer worden gehouden in Amsterdam-Zuidoost. 

Herrie
Omwonenden van het gebied vinden het idee verschrikkelijk, zo ook Dirk Seeleman. Langs zijn achtertuin komt straks wellicht de toegangsweg naar het festivalterrein. Volgens hem is het dan gedaan met de rust. "Al die herrie, grote schijnwerpers en al die duizenden auto's. En die troep gaat natuurlijk tot de ochtend door.” 

Lees ook: Angst voor festivaltsunami in Spaarnwoude: "Straks staan er 220 dagen per jaar hekken"

Daarom is de actiegroep 'Voorkom Mega-Events Ouderkerkerplas' in het leven geroepen. "Kijk om je heen, je hebt hier ruimte, rust en duizenden vogels. Waar heb je dat nog?" vraagt een actievoerder zich af. 

Het wereldberoemde circus zal naar verwachting vanaf 2018, om de twee jaar, 8 weken lang voorstellingen geven. Dat zou betekenen dat er dagelijks meer dan 5000 mensen naar de plas komen. Volgens de omwonenden geeft dat veel licht-, lucht-, geluids- en verkeersoverlast. 

Asfalt in plaats van natuur
Voor de komst van het circus moet er ook nog een stuk land, van wel vier voetbalvelden groot, geasfalteerd worden. De omwonenden vrezen dat het hier niet bij blijft. "Als dat asfalt er ligt, komen er heel veel evenementen", voorziet Monique Geurts. Het dancefeest Buiten Westen krijgt waarschijnlijk toestemming om in juli een feestje te houden met wel 15.000 bezoekers.  

Lees ook: Stress bij beveiligers: "Festival is een enorme operatie"

De evenementen zorgen niet alleen voor overlast aan mensen, ook de dieren krijgen het zwaar. Een groot deel van de plas is van oktober tot half april verboden terrein voor mensen zodat de talloze vogels rustig kunnen overwinteren. Als het circus er straks komt, begint de opbouw al in maart. En dat is midden in de vogeltijd. 

De gemeente Ouder-Amstel laat weten dat ze slechts de mogelijkheid aan het onderzoeken is voor de komst van het circus. Er zou nog geen definitief standpunt zijn ingenomen. De actiegroep hoopt nu door een petitie genoeg steun te krijgen om de plannen van de gemeente tegen te houden.”

Voorkom mega-events Ouderkerkerplas

Zorgen Ouderkerkerplas

Criminelen in de natuur

BNR: "Bezuinigingen op natuurbeleid leidt tot minder opsporingsambtenaren in natuurgebieden. Zo krijgen criminelen vrij spel, waarschuwt een brede coalitie van natuureigenaren en -organisaties tegenover BNR.

Onder andere natuurmonumenten, de federatie particulier grondbezit, de stichting Nationaal Park Hoge Veluwe en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zijn bij de coalitie aangesloten. Criminelen die zo vrij spel krijgen zijn stropers, prostituees en drugscriminelen, die afval willen dumpen steeds meer de handen vrij hebben.”

Maar er zijn ook andere kapers op de kust, met name de festivalorganisatoren. Air Events is bezig met het koloniseren van het Gaasperpark, het Arenapark en wil nu ook bij de Ouderkerkerplas nog een nieuw evenement, Buiten Westen, eigenlijk met precies dezelfde invulling als elders, namelijk dance disco en wat onbenullig gerommel eromheen die ze ‘creativiteiten’ noemen.

Recreatieschappen, gemeenten en stadsdelen willen meer jongeren aantrekken naar de parken. Dat betekent het creëren van nieuwe hangplekken voor jongeren. De eerste potloodventer is al gesignaleerd in het Gaasperpark. Parken en natuurgebieden zouden recreatiegebied moeten bieden aan vooral natuurliefhebbers, en een beschermde habitat moeten vormen voor fauna en flora. Van natuurliefhebbers zul je weinig last hebben.

VU: "Van praktijkschoolleerlingen tot gymnasiasten, ongeveer 80 procent van jongeren uit alle sociale lagen hangt wekelijks rond. En dat is minder onschuldig dan het lijkt: volgens Evelien Hoeben kan het leiden tot criminaliteit. Zij deed onderzoek onder ruim 800 Haagse jongeren, namens de VU en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

“Vijftien procent hangt zelfs meer dan 10 uur per week rond in parkjes, op straten, winkelcentra en (semi)openbare ruimtes. Rondhangen is vaak onschuldig, maar kan ook de ideale situatie scheppen voor criminaliteit.” Als jongeren gemiddeld één uur per week meer rondhangen in parken vergroot dat hun kans om criminaliteit te plegen met 5%. Hoeben: “Juist daarom is het belangrijk om te onderzoeken waarom rondhangen leidt tot criminaliteit en welke factoren dat effect versterken.”

Zienswijze insturen

Vóór 28 maart kunt u een zienswijze insturen over de aanvraag voor een evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air dit jaar. Het is dus van belang om die vandaag of morgen op de post te doen. Een kopie van de zienswijze van de Stichting Natuurbescherming ZO kunt u hier downloaden, printen en opsturen met een bijgevoegd briefje met uw naam en adres en handtekening en gericht aan het bestuur van Zuidoost, dat u deze zienswijze onderschrijft. Dat spaart tijd en moeite.

Parkrenovatie mislukt

AT5: “Er is een hoop misgegaan bij de renovatie van het Oosterpark. Dat stelt niet alleen actiegroep Omsingeling Oosterpark, maar ook wethouder openbare ruimte Choho. Stadsdeel Oost is verantwoordelijk voor de renovatie, en volgens stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel valt het allemaal wel mee.
En dat terwijl de twee jaar durende renovatie, die 13 miljoen euro kostte, juist bedoeld was om de waterhuishouding van het park op orde te krijgen. Daarom worden er nu wormen uitgezet, die de grond beter waterdoorlatend moeten maken. Maar volgens actievoerder Arend Wakker zal dat weinig soelaas bieden, en zijn er verdergaande maatregelen nodig: 'Misschien moeten ze wel delen van het park een half jaar afsluiten voor publiek om de grond tot rust te laten komen.' En of die renovatie de dertien miljoen euro waard was, antwoordt Wakker: 'Nee, die dertien miljoen euro ligt hier in het water.’”

Omgevingswet aangenomen

shots 2138

PvdD Eerste Kamer

EersteKamerDerStatenGeneraal: “Omgevingswet

Het voorstel (EK 33.962, A) is op 1 juli 2015 aangenomen door de Tweede Kamer. De PVV, de Groep Bontes/Van Klaveren, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de VVD, Houwers, Klein, de Groep Kuzu/Öztürk, 50PLUS, Van Vliet, D66, de PvdA en de SP stemden voor.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 22 maart 2016 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. De fracties van GroenLinks en PvdD stemden tegen. Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 15 maart 2016 zijn er vijf moties ingediend. De stemmingen over deze moties vonden eveneens plaats op 22 maart 2016.”

Omgevingswet

Cobouw: "De volgende stap in het proces is de uitwerking van de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s). Hierin worden de afspraken beschreven over bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen, normen over water en geluid en de ruimte om te mogen experimenteren. De AMvB’s gaan op 1 juli in consultatie en worden tegelijkertijd toegestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer.”

Vewin: "De PvdA gaf aan dat over het decentraliseren van het bevoegd gezag naar regionale en lokale overheden nog niet goed is nagedacht in de Omgevingswet. Lagere overheden krijgen in de wet zeggenschap over vergunningen, algemene regels en handhaving die verregaande consequenties voor de drinkwaterwinning kunnen hebben. Dat heeft de pyrazool-casus, waarbij overschrijding van omgevingswaarden (milieu-normen) plaatsvond, afgelopen zomer laten zien. Vewin maakt zich ook zorgen over deze decentralisatie en zou graag zien dat een nationaal belang als drinkwater(winning) ook nationaal geborgd wordt.

Omgaan met overschrijdingen

Ook GroenLinks vroeg de minister hoe zij om wil gaan met vergunningen, algemene regels en de verschillende bevoegdheden. GroenLinks wijst net als PvdA ook op het belang van handhaving. GroenLinks, D'66, CDA, SGP SP en PvdD vinden dat omgevingswaarden in de wet zelf geregeld moeten worden in plaats van in de bestuursmaatregelen (AmvB’s). Voor overschrijding van deze waarden zouden programma’s moeten worden opgesteld. Als echter geen omgevingswaarden zijn opgesteld, hoe worden dan overschrijdingen gesignaleerd en hoe wordt de basiskwaliteit gegarandeerd, vraagt de PvdD zich af.

PvdD wil dat milieubeginselen zoals het voorzorgbeginsel, preventief handelen, vervuiler betaalt en best beschikbare technieken, in wet geregeld moeten worden. Deze partij vindt het dan ook geen goede zaak dat het beschermingsniveau van het milieu niet verder gaat dan de richtlijnen die op Europees niveau gelden. Duidelijkheid over lokale normgeving ontbreekt, de PvdD vroeg of de minister bereid is dit te borgen.”

PvdD: "De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren hebben met grote zorg kennis genomen van de Omgevingswet. Zij betreuren het zeer dat onder het mom van vereenvoudiging van de regels de inhoudelijke bescherming van natuur en milieu en de kwaliteit van de leefomgeving wordt uitgekleed tot het Europese minimum."

Remco van Dijk bestuurslid

Parool: “Van Dijk (31) was in de afgelopen weken niet geselecteerd door de adviseurs Guus Borger en Amy Koopmanschap. Zij stelden aan het begin van de avond Hans Res (CDA) en Jude Kehla (Platform Zuidoost) voor als meest geschikte kandidaten om de plek in te nemen van VVD'er Emile Jaensch, tegenwoordig burgemeester van Oegstgeest.

Tijdens de vergadering meldden zich nog drie kandidaten aan, onder wie Van Dijk. In de eerste stemronden voerden Kehla en Res het peloton met respectievelijk vier en drie van de twaalf stemmen. Druk overleg in de pauze leidde ertoe dat in stemronde twee Van Dijk met zeven stemmen de absolute meerderheid behaalde.

De verkiezing van Van Dijk zal mogelijk spanning geven binnen de coalitie. De PvdA had een voorkeur voor Kehla, in de vorige termijn nog deelraadslid voor de partij. Het heeft er de schijn van dat coalitiepartner GroenLinks tijdens de geheime stemming voor Van Dijk heeft gestemd, evenals de voormalige coalitiegenoot VVD.

Dat was de beste keuze die gemaakt kon worden. Van Emile Jaensch kan van alles gezegd worden, maar hij had toch nog een essentieel respect voor wetten en regels. Ik hoop dat Remco van Dijk net als Emile aanspreekbaar en toegankelijk blijft voor bewoners van Zuidoost. Van de andere kandidaten was Jude Kehla de minst geschikte. De heer Kehla mist een democratische instelling. Alle succes toegewenst aan Remco van Dijk en sterkte in deze belangrijke functie voor ons stadsdeel.

Mediation Gaasperpark

Op de site van de Bewonersvereniging Nellestein staat veel informatie over de laatste ontwikkelingen i.v.m. het Gaasperpark. Zie link hieronder. Hoe het eraan toe ging vorig jaar tijdens de opbouw en afbraak van Amsterdam Open Air ziet u op onderstaande presentatie. Men probeert nu de opbouw- en afbraaktijd te verminderen door een aantal noodzakelijke activiteiten onder de taken en voorbereiding van Groengebied Amstelland te laten vallen. Men poogt zo met een draaiboektruc de eisen die een omgevingsvergunning stelt te omzeilen. Maar alle activiteiten, ook die uitgevoerd door GGA, blijven activiteiten voor opbouw- en afbraak van het festival. Ook het uitblijven van een besluit van het bestuur van het stadsdeel na de hoorzitting verleden jaar over de verleende omgevingsvergunningen voor 2014 en 2015 is niets anders dan een poging om de procedure te saboteren en de rechtszaak zo lang mogelijk te vertragen, zodat het festival ook in 2016 door kan gaan. Het DB is daarvoor dus zelfs bereid om de regels te overtreden. Wat wijst op een bijzonder trouwe behartiging van de belangen van de festivalorganisatoren en het negeren van de bezwaren van omwonenden.

BVNellestein (klik op deze link voor de volledige tekst): "Weer veel ontwikkelingen in het Gaasperplaspark. Zichtbaar, veel zeer natte plekken en heftige 'dunningswerkzaamheden' in het park en langs de Langbroekdreef. Nog niet zo zichtbaar, het beleid en de plannen die hieronder staan.

– Stichting Natuurbescherming ZO opgericht in januari 2016
– Mediation gemeente/Open Air als afgesloten beschouwd
– Evaluatie Open Air 2016 en Evaluatie Mediation
– Nieuwe gebruiksovereenkomst van Open Air voor Gaasperplaspark voor 10 jaar
– Nog steeds geen besluit op bezwaren tegen omgevingsvergunningen Open Air 2015
– Bekendmaking aanvraag omgevingsvergunning Open Air 2016
– Bouwlocaties in Koers 2025
– Gebiedsagenda Gaasperdam 2016 en andere ontwikkelingen
– Bestemmingsplannen wijzigingen
– Actualisering Evenementenbeleid gemeente

 Stichting Natuurbescherming ZO opgericht in januari 2016

De Stichting Natuurbescherming ZO, voor behoud en bescherming van NNN (Natuur Netwerk Nederland) met name in Zuidoost en omstreken maakt het mogelijk om het verzet tegen grootschalige evenementen in NNN gebieden te ondersteunen. Op de website o.a. een blog over actuele onderwerpen met foto's en presentaties. (Luister naar de nachtegaal die in 2014 en 2015 zong vlakbij het Open Air terrein en zie hoe in februari 2016 zijn bosje 'gedund' werd! Half april komen de nachtegalen terug van hun overwintering om hier te broeden.... blog 5-03-2016)

De Stichtingsvorm is gekozen, omdat dat de snelste manier was om een rechtspersoon met statuten te vormen. De pogingen om de vereniging vrienden van de Gaasperplas weer tot nieuw leven te wekken leverden helaas geen resultaat op.

Op zaterdag 26 maart 2016 is de stichting Natuurbescherming ZO met informatie aanwezig in Buurthuis Gein op een feestelijke buurtbijeenkomst georganiseerd door Buurvrouwen netwerk. 

 Mediation gemeente/Open Air als afgesloten beschouwd

De afspraak om een evaluatie onder onafhankelijke leiding van Open Air 2015 te houden met betrokkenen bij de mediation is niet uitgevoerd. Voor een zinvolle gelijkwaardige evaluatie hadden wij gesteld dat we vooraf alle evaluatie verslagen wilden ontvangen en zelf ook een verslag zouden schrijven. Er was een datum voorstel in augustus en Open Air leverde een aantal evaluatieverslagen (strikt vertrouwelijk, onder voorwaarden in te zien bij mij) aan, maar de gemeente kwam na herhaald verzoek alleen met een verslag van de handhavers die de geluidsnormen gecontroleerd hadden en geen enkele overschrijding melden.

De rest was vertrouwelijk en had geen enkele invloed op aanpassingen voor evenementen in het park. (Ondertussen kwam het plan voor aanleg van twee Open Air High Way's door het park naar buiten, waarin nadrukkelijk verwezen werd naar knelpunten veroorzaakt door evenementen die aanpassing noodzakelijk maakten. Zie elders op de site).

Op 10 december 2015 stond “evaluatie evenementen”, waarin ook een stuk over Open Air 2015 op de agenda van de bestuurscommissie ZO.

In evaluatie Open Air 2015 de opmerking dat handhavers van het stadsdeel de toegang tot het evenemententerrein geweigerd werd. ( Ze worden wel geacht naleving van de vergunningvoorwaarden  te controleren...). En dat het Gebiedsteam Gaasperdam en Driemond onderzoek naar draagvlak zou moeten doen middels een bewoners enquête.

Half december hebben wij in overleg met de advocaat besloten ons evaluatierapport Open Air 2015 en een evaluatie van de mediation naar de betrokkenen op te sturen en de mediation als afgesloten te beschouwen.

 Natuurlijk zijn wij altijd bereid over alles te praten. Wel verwachten wij dat ons recht om beleid op rechtmatigheid te laten toetsen via bezwaar procedures tegen uitvoering van dat beleid geaccepteerd wordt.

Nog steeds geen besluit op bezwaren tegen omgevingsvergunningen Open Air 2015

Zowel voor de omgevingsvergunning Open Air 2014 als voor 2015 is er nog steeds geen besluit op bezwaar. De termijn waarbinnen dat besluit genomen had moeten is ruim overschreden. In 2014 hadden ca. 5 mensen bezwaar gemaakt, in 2015 ca. 100. Bijna alle bezwaarmakers uit 2015 kregen een brief van de gemeente dat het bezwaar te laat was ingediend... Bij de hoorzitting in oktober 2015 werden in het pleidooi van de gemeente/stadsdeel ca. 50 indieners als belanghebbende derden aangemerkt. (met name alle bewoners van Nellestein)

Iedere indiener die zijn bezwaarschrift niet heeft ingetrokken kan nu een ingebrekestelling indienen en een dwangsom eisen omdat er nog steeds geen besluit ligt.

(Brief richten aan Dagelijks Bestuur van Bestuurscommissie Zuidoost, gegevens besluit omgevingsvergunning (dossier nr. 1771773, datum verzending besluit 28-05-2015) gegevens van uw bezwaarschrift (b.v. zaaknummer bij ontvangstbevestigingsbrief) mededeling dat dit een ingebrekestelling is wegens te late besluitvorming op bezwaarschrift, dat u als nog aandringt op besluitvorming en zich genoodzaakt ziet een dwangsom te eisen.) 

Inmiddels heeft een indiener een beroep ingediend bij de bestuursrechter over het uitblijven van een besluit op bezwaar.

De gemeente probeert mensen die verder weg wonen als niet belanghebbende  aan te merken en zo een afweging van deze omgevingsvergunning door de rechter te bemoeilijken.

(het gaat er bij de afweging om of afwijken van het in het bestemmingsplan (Open Air is in strijd met het bestemmingsplan, uitspraak  in vorige procedures,  daarom is een omgevingsvergunning nodig, die daarvoor ontheffing verleend) voor het houden van evenement Open Air gerechtvaardigd is.)  

Lees meer op blog Natuurbescherming ZO 30-01-2016 en 9-03-2016.

Andere ontwikkelingen in Gaasperplaspark:

  • In Consultatie AOP (Amsterdams Ondernemers Plan) en wijkeconomie Zuidoost staat: “Verkleinen spanningsveld bij de wens tot verlevendiging van het groen rond de Gaasperplas en de regelgeving”. (het bestemmingsplan, dat al regelmatig overtreden is, aanpassen!)
  • Bij de parel van de Gaasperplas moeten nog meer parels komen: Horeca op de Noordoever van de Gaasperplas. Hiervoor is ambtelijk overleg met de provincie Noord Holland noodzakelijk. (Gaasperplaspark is onderdeel van NNN (Natuur Netwerk Nederland), daarin mag niet gebouwd worden. Ook het huidige bestemmingsplan laat geen bouw toe.

Bestemmingsplannen

  • Bestemmingsplan Restgebieden (waarin Evenementen bestemming voor de camping wordt verleend). Er is 1 zienswijze ingediend namens de Bewonersvereniging. Begin maart wordt het advies van TAC over de camping verwacht. Als het vastgesteld wordt kan nog in beroep gegaan worden.
  • Bestemmingsplan Gaasperdam wordt gewijzigd. Waarschijnlijk zullen o.a. wijzigingen in bestemming voorgesteld worden om evenementen op bijna elke grasveld in het Gaasperplaspark mogelijk te maken, om een nieuw en groter kerkgebouw te realiseren op het Leksmondplein, om horeca locaties rond in Gaasperplaspark te realiseren, om horeca uitbreiding van Ballorig mogelijk te maken.

 Om invloed op deze ontwikkelingen uit te kunnen oefenen zou het goed zijn als  het bestuur van de Bewonersvereniging initiatief zou nemen voor oprichting van een juridisch collectief, waarin de Bewonersvereniging samen werkt met bewoners, die een rechtsbijstandsverzekering met dekking woonomgeving hebben, om indien nodig juridische procedures tegen deze wijzigingen te kunnen voeren. (Vergelijkbaar met het collectief dat procedures tegen evenementenbeleid en handhaving bestemmingsplan in Gaasperplaspark heeft gevoerd). 

Actualisering Evenementenbeleid gemeente

Er wordt gewerkt aan een actualisering van het evenementenbeleidskader van de gemeente, zou eigenlijk al voor 2016 vastgesteld worden. De burgemeester, die evenementen vergunningen verleent, wilde meer onderzoek naar draagvlak voor dit beleid en heeft o.a. een ambtswoninggesprek ingelast begin februari met bewonersgroepen, belangengroepen en evenementen organisatoren. Binnenkort zal B en W het vernieuwde evenementenbeleidskader aan de gemeenteraad voorleggen en vrijgeven voor reacties. Dan kunnen de BC's er advies overgeven (waarbij bewoners kunnen inspreken) en zal het behandeld worden in de raadscommissie. Ook daar kun je inspreken. Als bewoner. Verwacht wordt dat het nog voor de zomer in de raad komt.    

Voor 2016 geldt het oude beleid nog, waarbij vergunning vlak voor of soms zelfs na een evenementen vergund worden...

Voor Zuidoost zijn 18 aanvragen gedaan voor 1 december 2015 voor evenementen met meer dan 2000 bezoekers. In de heel Amsterdam zijn dat er 300. Vorig jaar waren het 284, waarvan er 164 zijn door gegaan. Hierbij zijn evenementen in omringende gemeente niet mee geteld: Diemerbos 8, Ouderkerkerplas 2? De groei is er nog niet uit.

 Maart 2016, Flora te Riet, commissie Gaasperplaspark

Inzage aanvraag evenementenvergunning AOA

Unknown

Een kopie van de aanvraag van Amsterdam Open Air voor een evenementenvergunning voor dit jaar heb ik net ontvangen van de afdeling vergunningen. Wie inzage wil kan een afspraak maken via 14020, het nummer van de gemeente. Maar beter en sneller is het volgende. Hieronder staan vier links naar de kaart, de aanvraag zelf en de aanvraagdocumenten. Ik ben zoals u weet al een tijdje actief als 'onbezoldigd participerend ambtenaar in buitengewone dienst'. Participeren in een civil society, daar gaat het om. Ik post hier later nog een commentaar op deze aanvraag.

Belangrijk:

"De aanvraag ligt twee weken, na de publicatiedatum, ter inzage tijdens de openingstijden van het loket van het stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken via 14020.

Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze richten aan:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM

Hieronder de links naar de documenten (de links blijven een maand geldig):

https://tresor.it/s#LNprsfHQs3HDrcZff0lWxg

https://tresor.it/s#slv9r63z2nqJqdakdK7SXg

https://tresor.it/s#om3Iowzc9wQG_EdFISlE9g

https://tresor.it/s#I55uBx5W9UaYPlnXrRvRyA

Besluit bomenkap Jan Schaeferpad

Het besluit over het kappen van 67 bomen had ik al eerder aangekondigd. Gisteren heb ik inzage gepleegd op het stadsdeelkantoor om precies te weten te komen welke bomen waar gekapt zouden worden. Overigens, het is  ‘het’ Jan Schaeferpad, niet zoals het stadsdeel schrijft ‘de’ Jan Schaeferpad.

P1030407

Jan Schaeferpad richting Hollandse Kade
De bomen links worden gekapt

Het koste me ondanks een eerder gemaakte afspraak bijna een half uur, na het aanspreken van in totaal vier ambtenaren, om de stukken aangereikt te krijgen. Dat kan efficiënter. Eerst kreeg ik te horen van de loketmedewerker, nadat ik netjes aan de balie een nummer had gekregen voor deze afspraak, dat ik een afspraak moest maken. Het duurde even voor het tot hem doordrong dat dit de afspraak was. Toen kwamen er nog twee andere ambtenaren aan te pas die ik met een kopietje van de bekendmaking kon verleiden om op te komen draven met de stukken. Ik mocht ze niet kopiëren. Op mijn vraag of ik ze dan kon fotograferen moest eerst nog overlegd worden. Dus ik begon alvast maar met het overschrijven van de documenten. Het afschrijven had zeker minstens een uur geduurd. Maar het fotograferen mocht. Zo gezegd zo gedaan. Thuisgekomen moest ik constateren dat er een aantal pagina’s niet aanwezig waren in de stukken. Dus weer een verzoek ingestuurd om alsnog een kopie van de ontbrekende stukken te krijgen. Inzage plegen is geen pretje, daarom noem ik het altijd ‘inzage plegen’. Het aanvragen van een afspraak via 14020 is ook geen lolletje. Het hangt af van de medewerker of die bereid is om een afspraak te maken, want de stukken vinden ze meestel niet op het internet. Inzage wordt op deze manier niet erg burgervriendelijk gemaakt.

P1030431

Uitbouw van tuinen en schuurtjes op openbare grond
Dan willen sommige bewoners nog dat de bomen erachter weg moeten

Ter zake nu. Het gaat om een hele rij bomen vanaf de noordkant van het Jan Schaeferpad bij de Gaasperplas tot de zuidkant bij de Hollandse Kade, de rij aan de oostkant. Daar waren al een aantal bomen gesneuveld door de storm. Nu worden alle elzen gekapt die zich bevinden aan de oostkant van het Jan Schaeferpad. Dat is in feite geen kleine ingreep meer, maar structureel beleid. Daarbij vraag ik mij af wanneer dat beleid besproken is in de bestuurscommissie. Mijn indruk is dat dat beleid bepaald wordt door een klein aantal ‘boomdeskundigen’ met een eigen agenda. Als ergens een paar bomen omwaaien door een storm dat is het tegenwoordig vast beleid om alle bomen in de omgeving te kappen. Dat is ook gebeurd op het pleintje met de slak aan de J. Krüsestraat en op het pleintje aan de overkant van de gracht daar. Meer dan twintig bomen werden gekapt omdat er twee waren scheefgewaaid. Tel deze kap bij de kap voor het grootonderhoud en nu langs het Jan Schaeferpad en je komt op zo’n tweehonderd bomen die in korte tijd tegen de vlakte gaan. Dat het niet gaat om zieke bomen of problemen wordt ook duidelijk op de kaart waarop twee pleintjes in de buurt van het pad ook compleet ontdaan worden van bomen. Dat is structureel kappen, dat is beleid dat voor zover ik weet nergens is gefundeerd op een bestuursbesluit.

P1030426

Uitbouw van schuurtjes en tuin op openbare grond

In de aanvraag lees ik dat de elzen te dicht bij de erfscheiding (de achtertuintjes van huizen) zouden staan. Maar het is wel zo dat dat niet overal het geval is. Sommige bewoners hebben een extra stuk tuin erbij gehaald of gekregen (onduidelijk is of dat allemaal legaal is gebeurd), sommigen hebben zelfs hun schuurtje op openbare grond gebouwd. Veel bewoners hebben betegelde tuinen, maar gaan dan hun planten en boompjes op openbare grond aanplanten.

P1030429

Herplant vindt plaats in de directe omgeving lees ik in de aanvraag. Maar waar die herplant zal gebeuren is onduidelijk. Dat geldt ook voor alle bijna 200 bomen die recent zijn gekapt of binnenkort gekapt worden. Er is gewoon geen plek voor die herplant. Men heeft ingevuld dat men vermoedt dat er een ziekte aanwezig is bij 'de boom’. Er is geen onderzoek aanwezig in de stukken, dus er is geen onderzoek gedaan. De bekendmaking heeft het over ‘wilgenhoutrups’, takbreuk en weinig groeiruimte. Allemaal drogredenen. Net als bij de bomenkap voor het grootonderhoud in Gein3 is er geen degelijk onderzoek door boomspecialisten gedaan. Ik heb geconstateerd dat in Gein 3 alle gekapte bomen gezond waren. Geen van de wortels die tot nog toe uit de straten zijn gehaald vertoonden tekenen van wortelrot. De ambtenaren verzinnen maar wat. En zolang de ‘boomdeskundigen’ geen serieus onderzoek laten uitvoeren door een betrouwbare deskundige is een ‘vermoeden’ van ziekte voldoende om te kappen.

In de stukken staat: “De bomen worden gekapt als beheersmaatregel in verband met slechte conditie door andere wilgenhoutrups, takbreuk, weinig groeiruimte, en tevens in verband met ‘uitdunning’ om de achterste rij bomen meer ruimte te geven om in de toekomst uit te groeien tot volwassen bomen.”
Maar wat daar langs het Jan Schaeferpad staat zijn allemaal al volwassen bomen.

P1030436

Als ik de complete vergunning heb, kan ik meer zeggen over de activiteiten die uitgevoerd zullen worden, want punt A is het vellen van een houtopstand, maar B en mogelijk C ontbreken in de mij ter inzage gegeven stukken. Het gaat hier om het kappen van alle bomen aan de oostkant van het Jan Schaeferpad. Hoofdzakelijk allemaal gezonde bomen. Ik moet het rapport van eventuele zieke bomen nog zien en dat is er niet. Op deze manier wordt heel Zuidoost structureel aangepakt. Men kapt niet omdat bomen ziek zouden zijn, maar men kapt rigoureus hele stroken, straten en pleinen. Welk beleid daar achter zit is mij een raadsel.

shots 2131

De rode strook bomen wordt in zijn geheel gekapt.

Iedereen kan bezwaar maken tegen dit besluit en dat ga ik zeker doen. Wie een kopie wil hebben van de beschikbare stukken, ook de kaart, kan even een berichtje aan mij sturen.

Update: er blijkt geen punt B te zijn. Wat ik te zien gekregen heb gisteren bij de inzage is volgens de verantwoordelijke ambtenaar het complete dossier. Ik kreeg net de belangrijkste documenten die ik gisteren had gefotografeerd digitaal aangeleverd. Dus waarom al dat gedoe over het niet mogen kopiëren van deze stukken? Het is veel efficiënter om mensen die inzage willen digitale kopieën toe te sturen, want alle stukken worden tegenwoordig digitaal aangemaakt. Zo kunnen heel wat personeelsleden uitgespaard worden, bij de gemeente en bij het stadsdeel. Ik durf te wedden dat er momenteel een aantal loketmedewerkers die beschikbaar zijn voor inzage werkeloos achter hun bureau zitten, terwijl de agenda voor inzage voor Zuidoost al is volgeboekt tot 29 maart. Probeert u nu maar eens een afspraak te maken voor inzage en laat mij weten voor welke dag die is gemaakt.

Mijn indruk over deze manier om inzage te vragen via telefoonnummer 14020 is dat men het zo moeilijk mogelijk wil maken voor burgers om inzage te vragen en te krijgen. Het kan ook heel eenvoudig anders, namelijk vanaf de datum van bekendmaking alle stukken beschikbaar en opvraagbaar maken aan de balie van het stadsdeelkantoor, zoals dat voorheen het geval was. Voor stukken die maar twee weken ter inzage liggen is het natuurlijk belachelijk dat daarvoor pas voor een week later een afspraak kan gemaakt worden. Dan wordt het indienen van een bezwaar wel erg lastig gemaakt.

Kwetsbaarheid parken

Vanmorgen spreekt de Stichting Herstel Oosterpark in op de vergadering van de Commissie Duurzaamheid en Infrastructuur. Diverse onderzoeken geven aan dat het stadsdeel het Oosterpark grondig heeft geruïneerd met het project Verdubbeling Oosterpark.

shots 2130

Inspraak: "Het debacle van het Oosterpark.

Net als bij veel andere Amsterdamse parken is er bij het Oosterpark sprake van massale bomenkap en verstening, bij het Oosterpark komt dit na een “renovatie”, door Stadsdeel Oost “Verdubbeling Oosterpark” genoemd.

Samen met honderden bomen zijn duizenden struiken gerooid en is de lage beplanting vernietigd. Dat laatste heeft de bovenste leeflaag van de grond volledig verwijderd. Hiervoor in de plaats is gezeefde grond gestort. Met het asfalteren van de wegen en overige verstening die gaande is, is dit is de oorzaak van extreme vochtigheid, modder en waterplassen in het Oosterpark. De nieuwe grond blijkt dichtgeklinkt, regenwater kan niet wegstromen. 
Pas geplante, duizenden bollen krokussen, narcissen en sneeuwklokjes drijven op het water. 
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de wateroverlast. 
Gemeentelijke rapporten erkennen dit probleem. Er worden noodmaatregelen genomen, zoals het uitzetten van wormen om de grond los te maken.

De vraag blijft: wie is verantwoordelijk voor deze misser. Project Verdubbeling Oosterpark is een miljoenenproject. Een hoverniersbedrijf zou moeten weten hoe ze met grond moeten omgaan.
Dergelijke grote projecten worden aanbesteed. Dat gaat via de methode: de Economisch Meest Voordelige Inschrijving krijgt het contract. Maar elke aanbieder heeft moeten voldoen aan het Programma van Eisen van het stadsdeel. Hebben hier kwaliteitseisen ingestaan? 
Onder welke voorwaarden heeft stadsdeel Oost de renovatie van het Oosterpark gegund aan de uitvoerder?”

Parool'Kwetsbaarheid Oosterpark onderschat'

Hans Kaljee is als gemeentelijk bomenconsulent dé deskundige als het gaat om bomen. Sinds kort is hij betrokken bij de aanpak van de problemen waarmee het Oosterpark te kampen heeft. Een waterprobleem, toch? Nee hoor, zegt Kaljee: "Er staan wel plassen, maar het feit dat het water zo dramatisch wegloopt wordt veroorzaakt door de bodem. Het Oosterpark heeft vooral een bodemprobleem.

Kaljee gaat deze ochtend voor tijdens een korte ronde door het park. Hij is bekend met de resultaten van de onafhankelijke onderzoeken naar de deplorabele toestand waarin het park verkeert sinds de grootscheepse renovatie van de afgelopen twee jaar. In plaats van dat het beter ging met het park, lijkt het juist slechter te gaan. En de onderzoeken bevestigen dat beeld: er is iets misgegaan.

"Hier aan de noordzijde van het park is de bovenlaag weggehaald en opgeslagen in onze depots. Die toplaag hebben we na de werkzaamheden teruggestort, maar blijkt nu enorm dichtgeslagen te zijn. Het is een dichte deken die het water extreem goed vasthoudt, onder de grond. Een pannenkoek. Regenwater trekt daardoor niet in de grond, maar blijft erbovenop staan.”

Dat slepen met grond, achteraf is dat een slechte keuze geweest, zegt Kaljee. "We hebben er pap van gemaakt, de laag die we hebben teruggestort is echt geroerde grond. En de effecten, je kunt het om je heen zien, zijn dramatisch."

Dat klopt: hoewel de afgelopen dagen niet veel regen is gevallen, staan op veel plekken de planten en de bomen nog in diepe plassen. En toch, er is jaren gesteggeld over de renovatie van het park: konden deze problemen niet worden voorzien? Zo gemakkelijk ligt het niet, zegt Kaljee. "Gedrag van water is een ingewikkeld ding. Maar ja: we hebben de kwetsbaarheid van de bodemstructuur onderschat, we hebben ons verslikt in wat er zou gebeuren.”"

Bomen Oosterpark dreigen te sterven door werkzaamheden

Hetzelfde probleem wordt ervaren in meer parken in Amsterdam. Het Bijlmerpark is voor veel geld heringericht, waarbij zo’n tienduizend bomen zijn gekapt. Het gevolg was net als in het Oosterpark, wateroverlast. Schandlaparchitecten worden duur betaald voor hun aantasting van parken. Het Bijlmerpark, nu Mandelapark, is niet meer dan een sportterrein momenteel. 

Bijlmerpark

Bijlmerpark na renovatie

Men houdt geen rekening met de klimaatverandering. Ook waternet staat met de voeten in het water zonder een oplossing te kunnen aandragen. Men houdt ook geen rekening met ecologische beheer, met de eisen die de beplanting en de bomen stellen aan een park. Kortom, men denkt enkel aan het faciliteren van steeds meer en grotere evenementen in parken. Geld wordt met bakken weggegooid aan ondeugdelijke schandlaparchitecten en aannemers. Amsterdam kan niet met geld omgaan en het neoliberale klimaat verziekt de hele stad. Ook in Zuidoost. Als het Bijlmerpark om zeep is geholpen dan zoekt de festivalorganisator wel een ander park om plat te trappen en te vernielen. Jammer genoeg zijn onze overheden daarbij zeer gewillig.

In Zuidoost worden langs het Jan Schaeferpad nog eens 67 bomen gekapt. Dit is geen kleine aanpassing meer, maar structureel beleid, een beleid dat overigens ook niet eens is besproken in de bestuurscommissie, maar gewoon uitgevoerd door een paar ambtenaren met een eigen agenda.

Aanvraag evenementenvergunning AOA

Amsterdam: "Amsterdam Open Air B.V. heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een evenement genaamd: Amsterdam Open Air 2016 en Amsterdam Open Air Camping met als locatie voor het festival: Noordoever Gaasperplas, recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas en met als locatie voor de camping: Gaaspercamping, Loosdrechtdreef 7 te Amsterdam. Voor het festival zullen diverse objecten worden geplaatst. Er wordt levende en mechanische muziek ten gehore gebracht, categorie: Dance. Op de camping zullen ten behoeve van de op de camping overnachtende bezoekers van Amsterdam Open Air 2016 diverse objecten worden geplaatst en een randprogrammering met muziek worden aangeboden, een silent disco en een theatervoorstelling. Data en tijdsduur van het evenement:

Camping: Vrijdag 3 juni 2016 van 20.00 tot zaterdag 04.00 uur,
Zaterdag 4 juni 2016 van 20.00 tot zondag 04.00 uur,
Zondag 5 juni 2016 van 20.00 tot maandag 04.00 uur;
Festival: Zaterdag 4 juni 2016 van 12.00 tot 23.00 uur,
Zondag 5 juni 2016 van 12.00 tot 23.00 uur;
Geluid Festival: zaterdag 4 juni 2016 van 12.00 - 23.00 uur en zondag 5 juni 2015 van 13.00 - 23.00 uur;
Soundcheck Festival: vrijdag 3 juni 2016 van 16.00 - 19.00 uur en zaterdag 4 juni 2016 van 11.00 uur - 12.00 uur. De aanvraag is in behandeling genomen op: 11-02-2015. Dossiernummer: ZK15004325.

De aanvraag ligt twee weken, na de publicatiedatum, ter inzage tijdens de openingstijden van het loket van het stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken via 14020.

Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze richten aan:
Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM
o.v.v. het dossiernummer."

Twee weken en geen zes weken, en dat vanaf de publicatiedatum, die naar ik aanneem 14 maart is. Dan ben je nog verplicht om een afspraak te maken, waar makkelijk een week overheen gaat, en dan heb je nog een paar dagen om een zienswijze in te dienen. Dat is duidelijk bedoeld om zo weinig mogelijk zienswijzen aan te trekken. Maar voor de evenementenvergunning is het makkelijk: u hoeft enkel te verwijzen naar de uitspraken van de beroepsrechter en de Raad van State die vastgesteld hebben dat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan.

Het is noodzakelijk te weten waarvoor Amsterdam Open Air een aanvraag heeft ingediend, voor welk deel van het park en wat men allemaal wenst te doen. Dat zal vast verschillen van de evenementen van vorige jaren.

Als het goed is dan krijg ik de stukken over de aanvraag van de afd. vergunning digitaal toegestuurd, maar ik wilde toch even inzage plegen, want er kan altijd een verschil in aantal stukken zitten. Bovendien moet iedereen de kans tot inzage krijgen. Ik belde net met 14020, waar men geen idee had wat men hiermee aan moest. Men verbond mij door met Zuidoost, waar men ook geen idee had wat men met dit verzoek om inzage aan moest. Ik krijg nog bericht. Of niet. En dan leest u het hier wel.

Buiten Westen

Air Events heeft blijkbaar niet genoeg aan een paar festival als Amsterdam Open Air en Tiktak in deze regio, maar wil de hele buurt koloniseren. Dancen in Club Air is niet winstgevend genoeg. Buiten Westen is weer zo’n dubieuze naam. Verwijst dat naar het drugsgebruik? Ook dit evenement lijkt mij in strijd te zijn met het bestemmingsplan voor de Ouderkerkerplas.

Buiten Westen

Niet bouwen in groen

Parool: "Een meerderheid in de gemeenteraad eist dat Amsterdam niet gaat bouwen in groene stroken aan de stadsranden. Met steun van D66, SP en de PvdA, werd in motie van GroenLinks het college gevraagd het groen overeind te houden.

Volgens GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens dreigt het Amsterdam college het groen in de stad weer terug te dringen door te willen bouwen aan de stadsranden. Dat blijkt volgens hem overduidelijk uit de nieuwe bouwopties die VVD-wethouder Eric van der Burg in de stad heeft aangewezen. De met brede steun in de gemeenteraad aangenomen motie wijst dat af.

Bouwen in de natuur is volstrekt onnodig, vindt Nuijens, die de aangenomen motie heeft opgesteld. "Amsterdam moet verdicht bouwen. Als panden gesloopt of vernieuwd worden, kun je meer woningen terugbouwen. Ook zijn de mogelijkheden voor bouwen op IJburg nog lang niet uitgeput.”

Nuijens noemt drie voorbeelden van groene plekken, die in de voorstellen van Van der Burg niet meer heilig zijn. De Brettenzone in stadsdeel Nieuw-West, een groenstrook bij de Haarlemmertrekvaart op de gronden van de Spieringhorner Binnenpolder. Een tweede plek is de Nieuwe Meer. "Het college sorteert voor om een deel van de prachtige ongerepte oevers van de Nieuwe Meer te bebouwen," zegt Nuijens. Een derde locatie is de Gaasperplas. Stadsecoloog Remco Daalder heeft geregeld benadrukt, aldus Nuijens, hoe belangrijk de groene lobben zijn voor het groen in het centrum van de stad.”

plattegrond amsterdam

Als met verdichting bedoeld wordt de hoogte in, dan lijkt mij dat prima. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook dure woningen, bijvoorbeeld in IJburg, in hoogbouw te plannen. IJburg is daarvoor bedoeld en heeft bij een bepaalde groep mensen ook succes. Vrijheid blijheid. In andere stadsdelen wordt daarentegen horizontaal verdicht, en dat op een zeer schadelijke manier, door het verkopen van kavels. In de eerste plaats weet je niet of de kopers in staat zullen zijn om fatsoenlijk te bouwen; de kans bestaat op speculatie met grond en op Belgische toestanden. In de tweede plaats moeten die kavels dan gezocht worden in een groene omgeving waardoor duizenden bomen gekapt moeten worden om ruimte te creëren op een zeer wooninefficiënte en ruimteverslindende manier. Amstel III is ideaal om van leegstaande kantoren sociale woonflats te maken.

GroenLinks: "Het college van Amsterdam wil 50.000 woningen bouwen voor 2025. Gisteren vroeg GroenLinks in een motie om het bouwen in de groengebieden (Hoofdgroenstructuur) hierbij te ontzien. Dit moet gebeuren door in Amsterdam compacter en hoger te bouwen (verdichten). Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de motie van GroenLinks.

Nuijens: “In de ontwikkelstrategie van het college wordt onder andere voorgesorteerd op het bebouwen van een deel van de prachtige ongerepte oevers van de Nieuwe Meer en de Gaasperplas. Wat ons betreft is dat onbespreekbaar. We zijn blij dat de gemeenteraad aan het college heeft duidelijk gemaakt dat er tal van alternatieven zijn. Het is dus niet alleen onwenselijk, maar ook gewoon onnodig.”"

Petitie tegen bassen

Er zijn nog 450 handtekeningen nodig voor de petitie van het Volksinitiatief tegen geluidsoverlast. Wie nog niet heeft ondertekend, kan dat alsnog doen.

Naar ondertekening van de petitie

Amsterdam: "Volksinitiatief Bas Bewust Beleid

Inleiding
Wij zijn van mening dat het beleid dat de bastonen bij evenementen reguleert, achterhaald is. Wij willen een volksinitiatief starten met als doel om te komen tot betere normering voor bastonen (dB(C)) bij festivals en evenementen: Basbewust Beleid. Hiermee willen wij de overlast van lage tonen drastisch verminderen.

Volksinitiatief

Wij
omwonenden rond festivallocaties in Amsterdam, op korte maar ook grotere afstand
constateren
• festivals meer en meer bastonen zijn gaan produceren
• de in 1996 opgestelde definitie van 'onduldbare overlast' de gemeenten te weinig handvat biedt ter voorkoming van overlast
• de gebruikte combinatie van maatregelen ter regulering van de bastonen niet volstaat
• de instanties moeite hebben met het kwantificeren van gemelde overlast en geuit bezwaar, omdat deze niet binnen het huidige normkader past
• de instanties daardoor moeite hebben met de handhaving

en verzoeken
• Er moet worden vastgesteld welke dB(c) waarde binnenshuis nog aangemerkt kan worden als duldbaar. Hierbij moet gekeken worden naar de specifieke karaktereigenschappen van laagfrequent geluid. Het is zeker niet dB(a)+15dB
• Vanwege slechtere geveldemping bij lage tonen, verzoeken wij een conservatieve gevelnorm op basis van de toegestane dB(c) binnenshuiswaarde
• Deze gevelnorm moet worden uitgedrukt in korttijdsgemiddelde (1 minuut)
• Het niet kunnen garanderen van de dB(c) gevelnorm moet weigeringsgrond zijn voor een festivalvergunning-aanvraag
• Handhaving dient met meer gezag en meer basbewust plaats te vinden
• Tot het moment dat een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek een gefundeerde gevelnorm geeft, verzoeken wij een gevelnorm aan te houden van niet meer dan 80 dB(c) voor oudere woningen en 85 dB(c) voor nieuwere woningen.”

Zuidoever in Koers 2025

OZO

Mevr. de Boer van OZO brengt een amendement in

Met genoegen kan ik u meedelen dat in de vergadering van de bestuurscommissie van 8 maart een amendement van OZO is goedgekeurd dat pleit voor het vrijwaren van de zuidoever van de Gaasperplas van bebouwing, ook na 2020. Het advies dat het bestuur aan de gemeente wil sturen over Koers 2025 is aangenomen, maar wel met dit amendement. Er waren 7 stemmen voor en 4 tegen. D66 steunde dit amendement van harte. Zo ken ik mijn bestuursleden weer. Het CDA had er wel wat moeite mee, en de PvdA vond het amendement niet nodig omdat er nog een inspraakronde voor omwonenden komt indien de gemeente de mogelijkheid voor bouwen toch nog wil bekijken. Er is in elk geval duidelijk gemaakt dat de zuidoever tot het NatuurNetwerkNederland behoort. Het deed me een groot genoegen om eindelijk eens de woorden ‘NatuurNetwerkNederland' en 'Ecologische Hoofdstructuur' diverse malen te horen vernoemen. Nu de gemeente Amsterdam nog.

U kunt deze spraakmakende bespreking downloaden en beluisteren via deze link. Deze blijft 30 dagen beschikbaar voor download.

De video-uitzending is ook hier nog te bekijken.

Bomenkap Jan Schaeferpad

Amsterdam: "Cornelis Aarnoutsstraat t.h.v. huisnummer 1, langs de Jan Schaeferpad, 1106 ZE: omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 67 bomen langs Jan Schaefer zijde Cornelis Aarnoutstraat 1 pad als beheersmaatregel i.v.m. slechte conditie door o.a. de wilgenhoutrups, takbreuk en weinig groeiruimte, datum verzending besluit 08-03-2016;

Dossiernummer 2085301

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u via 14020 een afspraak maken met het loket van stadsdeel Zuidoost.

Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken."

Nog meer bomenkap

Heeft het bestuur en/of de boomdeskundige' van Zuidoost zon hekel aan alle bomen hier, dat men bezig is met een vijfjarenplan voor het kappen of verminken van zoveel mogelijk bomen in onze wijken? Het ziet er intussen wel naar uit.

Amsterdam: "Kantershof 389, 1104 GW: omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 26 bomen i.v.m. de herinrichting van het terrein, datum verzending besluit 03-03-2016; 

Dossiernummer 2211541

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u via 14020 een afspraak maken met het loket van stadsdeel Zuidoost.

Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.

Bomenschouw in Kantershof: "De gemeente heeft als argumenten voor de kap of het kandelaberen van de bomen gegeven: te groot voor de locatie, overlast, mogelijk risico voor fundering, te dicht op de erfgrens. De bewoners die in bezwaar zijn gegaan vinden deze argumenten onvoldoende steekhoudend. Overlast zou bestaan uit eikels in de tuin of schaduw. Sommige tuinen zijn uitgebreid waardoor eerder ‘overlast’ wordt ervaren. Bomen die er al 45 jaar staan zouden nu ‘te groot’ zijn. Na de storm van juli 2015 is de gemeente bang geworden voor omwaaiende bomen en aansprakelijkheid voor schade. De protesterende bewoners vinden dat de bomen door ze te kandelaberen beschadigd en misvormd worden en op termijn juist gekapt dreigen te worden omdat ze langzaam afsterven.

Voor bewoners speelt ook mee dat recent al veel bomen gekapt zijn vanwege de ondertunneling van de A9, ook langs de het Geerdinkhofpad en de Provincialeweg. De gemeente is inmiddels volgens de bomenverordening verplicht voor elke gekapte boom er een terug te plaatsen. Waar en wanner dat gebeurt is echter niet duidelijk.”

Aha, daar hebben we weer de eiken waar de ‘boomdeskundige’ van Zuidoost een voorliefde voor schijnt te hebben. Het stadsdeel heeft mogelijk een lucratief contract met het kapbedrijf of de boomleverancier. Maar dit beleid deugt van geen kanten. Bomen zijn noodzakelijk voor het milieu en voor het opvangen van de problemen veroorzaakt door klimaatverandering; zij zijn bijzonder nodig voor wateropvang. Ambtenaren die dat niet snappen zouden toch ander werk moeten zoeken.

Kandelaberen en toppen van bomen is schadelijk. Gekandelaberde of getopte bomen rotten binnen een paar jaar weg en moeten dan gekapt worden.

Aanvraag omgevingsvergunning Open Air

Amsterdam: "Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB: aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met het bestemmingsplan) ten behoeve van het evenement Amsterdam Open Air 2016.

Het festival wordt in het weekend van 4 en 5 juni 2015 gehouden (Camping 3 t/m 6 juni 2016). Het festival, inclusief het op- en afbouw, neemt 15 dagen in beslag.
De opbouwwerkzaamheden vangen aan op vrijdag 27 mei 2016, vanaf zonsopgang en de afbouwwerkzaamheden duren in principe tot en met donderdag 9 juni 2016, datum ontvangst 08-03-2016;
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u of een zienswijze indienen, of bezwaar maken.

Een aanvraag voor een evenementenvergunning is nog niet bekendgemaakt. Daarvoor dient ook een bekendmaking gepubliceerd te worden.

Uitdunning van het park

De uitdunning van het Gaasperpark en de zuidoever van de Gaasperplas duurt al vanaf 2014 en zal nog een tijdje doorgaan. Grote bomen werden gekapt rond de Gaasperplas, maar ook het struweel is weggehakt. Daardoor is de habitat van veel kleine diertjes, insecten en vogels verdwenen. De nachtegaal nestelt in laag struikgewas en zal dit jaar weinig of geen beschutting vinden. Iedereen kan nu overal tussen de resterende boompjes door banjeren, ook en vooral honden. Dus de vraag is of de nachtegaal wel terug zal komen. Dit is een ecologische ravage.

De omgevingsvergunning voor de dunningswerkzaamheden is verleend op 8 januari 2015, maar het rapport van Arda, adviesbureau voor natuur, cultuurhistorie en recreatie, is gedateerd 2 maart 2015. Daarin staan een aantal voorwaarden, aanbevelingen en adviezen:
- 1 De dieren zouden bij dunning en kap op het vasteplanteneiland kunnen vluchten naar dicht struweel, in voldoende mate aanwezig in de directe omgeving.
- 2 Aanleggen van takkenrillen als bescherming voor kleine vogels en andere dieren zolang het struikgewas nog niet weer aangegroeid is.
- 3 Geen zwaar materieel in de bospercelen, vanwege zeer kwetsbare en vochtige bodem.
- 4 Bomen met klimop laten staan, zodat kleine zangvogels en nesten niet verstoord raken.
- 5 Houtsnippers niet verspreiden, vanwege verruiging, maar op hopen laten staan of afvoeren.
Op het vasteplanteneiland is van de aanbevelingen enkel punt 1 opgevolgd. 
Door de werkzaamheden die in februari 2016 zijn uitgevoerd in de bospercelen langs het fietspad, dus buiten het vasteplanteneiland en niet genoemd in de omgevingsvergunning, is 'het dichte struweel' en een aantal bomen waarin de dieren konden vluchten in de directe omgeving totaal verdwenen.

Waarom wordt het dichte struweel, een uitstekende hindernis tegen mensen en loslopende honden overal, ook op de zuidoever en in het duinlandschap zo rigoureus weggepakt en op zo grote schaal tegelijkertijd? In 2 jaar tijd wordt het hele gebied zo ongeveer gestript. Natuurlijk groeien de bramen wel weer terug, maar waarom zoveel beschutting voor dieren tegelijkertijd verwijderen als er toch verder geen inspanningen gedaan worden om het aanzien van verwildering en verwaarlozing te veranderen? Wat is het achterliggende idee van dit 'onderhoud'? Wat is het beeld van het gebied dat hiermee gerealiseerd moet worden? Hoe gaat er toch niet alleen om dat je in één blik het hele park kunt overzien (terwijl het juist zo aangelegd is dat je juist niet het hele park in één blik kunt overzien, maar er juist verschillende ruimtes ingericht zijn). Of dat het park weer een polderlandschap (kaal, water, gras) wordt? Of is dit de aanloop naar een 'renovatie' à la Mandelapark?

Op veel plekken zijn juist de grote bomen gekapt en liet men de kleine boompjes staan. Het lijkt erop alsof de uitdunning vooral bedoeld is om meer ruimte te maken voor Amsterdam Open Air, dat dit jaar bijna het hele park zal bezetten. De uitdunning van het nachtegalenbosje is nergens in de beschikbare plannen terug te vinden. De eerste potloodventer is ook al gesignaleerd in het park. Die heeft baat bij goed zicht over de omgeving, zodat hij op tijd de handhaving kan ontwijken.

U hoort de zang van de nachtegaal in het Gaasperpark.

Koers 2025

De gemeente Amsterdam heeft een beleidsstuk opgesteld met de bedoeling om voor de komende jaren nieuwe kansrijke bouwlocaties aan te wijzen, ook in Zuidoost. Klik hier voor Koers 2025. Tot 11 maart krijgen de stadsdelen de tijd om hun advies in te sturen. Op 8 maart komt een voorstel van de bestuurscommissie ter beoordeling. Belangengroepen kunnen ook hun advies insturen. Ook de Stichting Natuurbescherming ZO zal dit doen. De zuidoever van de Gaasperplas is in elk geval geen geschikte bouwlocatie. De hele zuidoever behoort net als het Gaasperpark tot het NatuurNetwerkNederland (voorheen EHS, Ecologische Hoofdstructuur) die is ingesteld ter bescherming van natuur. Bovendien is het van het allergrootste belang dat als er in Zuidoost meer woningen komen, er ook een groter groenareaal noodzakelijk is voor broodnodige recreatie en ontspanning van meer mensen. Woningen aan de zuidoever zouden ook het landschap en de groenbeleving verpesten voor de bewoners van Nellestein.

Koers 2025

Kansrijke bouwlocaties in Zuidoost,
waaronder de zuidoever van de Gaasperplas

Zie ook hier.

Amsterdam: "De ambitie is geformuleerd om tot 2025 de bouw van 50.000 woningen binnen de stadsgrenzen mogelijk te maken: door nieuwbouw en voor een deel ook door transformatie van leegstaand en leegkomend vastgoed. Op welke plekken dit kan gebeuren staat in Koers 2025, een integrale en stadsbrede inventarisatie van woningbouwlocaties.”

Almere is gebouwd om de stad Amsterdam te ontlasten wat woningbouw betreft. Met de verbreding van de Gaasperdammerweg is vlot verkeer van Schiphol door Zuidoost naar Almere verzekerd. De vraag is in hoeverre de gemeente Amsterdam de noodzaak aan nieuwbouw overdrijft. Er is nood aan betaalbare woningen, jazeker. Maar men wil vooral dure woningen bouwen. Vooral in een stadsdeel als Zuidoost met veel etnische verscheidenheid is het van belang dat er ruimte voor groen beschikbaar blijft om onze buurt leefbaar, gezond en aantrekkelijk te houden. Laten we daarom ons mooie stuk NatuurNetwerkNederland respecteren, zoals in een amendement op de Structuurvisie Amsterdam 2040 is vastgelegd voor de zuidoever, en ook na 2020 behouden als ecologisch waardevol natuurgebied.

Antwoord op vragen gesteld door GroenLinks: "10) Hoe wordt in Zuidoost, met name rond de Gaasperplas, rekening gehouden met de Gemeentelijke Hoofdgroenstructuur en Provinciale structuurvisie? (Pag. 47).

Antwoord: De Koers 2025 houdt zich aan het gemeentelijk en provinciale beleid. De voorgestelde woningbouwprojecten aan de zuidoever Gaasperplas zijn hiermee in strijd. Deze locaties zijn in toekomst alleen mogelijk met compensatie van de ecologische hoofdstructuur in overleg met de Provincie.”

Koers 2025 baseert zich op een quick scan kosteneffectiviteit met als titel Bouwstenen Ruimte voor de Stad. Wij vrezen voor een goudkust met zelfbouwkavels (waar al enorm mee gespeculeerd wordt) aan de zuidoever van de Gaasperplas in het laatste bos(je) van Gaasperdam.

Biodiversiteit in gevaar

GroenKennisNet: "De samenleving voelt zich meer betrokken bij natuur wanneer burgers er ook kunnen recreëren. Daarom zijn recreatieve voorzieningen belangrijk. Maar wat kost dat ons? De nieuw ontwikkelde recreatiemodule brengt die kosten in kaart.

In het Nederlandse natuurbeleid zijn natuur en landschap niet alleen van belang voor versterking van de biodiversiteit, maar ook voor een leefbare en duurzame samenleving. Een van de doelen van het beleid is dat het ook bij moet dragen aan de versterking van de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur.
Een van die maatregelen om die betrokkenheid te vergroten is recreatieve ontsluiting van natuur en landschap. Om goede beslissingen te kunnen nemen en plannen te kunnen maken, is het essentieel dat je weet wat dat kost. Hoeveel kost het om recreatieve voorzieningen aan te leggen? Of te beheren? De nieuw ontwikkelde 'Recreatiemodule in Instrumentarium Kosten Natuurbeleid (IKN)' is een instrument waarmee de kosten bepaald kunnen worden van plannen of scenario’s gericht op het toegankelijk en recreatief aantrekkelijker maken van natuur en landschap.”

IKN

Download de recreatiemodule

Weer zon rooskleurig onderzoeksinstrument, waarin biodiversiteit en een leefbare samenleving voorop staan. Maar waar vind je tegenwoordig nog biodiversiteit? Over evenementen heeft men het niet, terwijl juist de evenementenindustrie van alle kanten zwaar gesubsidieerd en gesponsord wordt. Amsterdam besteedt miljoenen aan het groen, d.w.z. miljoenen aan infrastructuur om onze parken geschikter te maken voor festivals. De biodiversiteit heeft daar alleen maar onder te lijden. Ecologisch beheer is ver te zoeken. Beschermde planten worden gemaaid en het verantwoordelijke schap zegt geen tijd en geld te hebben om die te beschermen tijdens evenementen. Pas als oppassende burgers aan de bel trekken en wijzen op de plekken waar planten en dieren huizen die volgens de Flora- en faunawet beschermd dienen te worden, doet het schap een zwakke poging om daar iets aan te doen. Ze hebben het te druk met het organiseren van festivals. De kosten die voor rekening komen van de gemeenschap tijdens grote evenementen, inzet van politie, brandweer en verkeersregeling, zijn in feite ook verkapte subsidie aan de festivalorganisatoren. Wij de lasten, de festivalfreaks de lusten. Het is een nationale ziekte aan het worden. Niet alleen onze natuurgebieden vallen ten prooi aan de feestbeesten en de kappende schappen, maar ook in stadswijken wordt gekapt alsof er geen morgen meer is. Intussen wordt ons door de politieke positivo’s, popo’s, verteld dat Amsterdam en Rotterdam groener worden. Zelfs de hoofdgroenstructuur heeft danig te lijden van de recreatiefanaten die zoveel mogelijk ruimte vrij willen maken voor festivals.

Het verschil tussen de kostenvretende festivalfreaks en de natuurliefhebbers is dat de laatsten de staat nauwelijks op kosten jagen, en de wilde natuur groeit meestal uit zichzelf zonder bemesting; dat kunnen we van de landbouw niet zeggen. Duidelijk is wel dat de kosten voor voorzieningen op veengrond hoog zijn. "In de regel zijn de kosten op zandgrond het laagst en op veengrond het hoogst; de kosten op klei liggen daar tussenin.” De kosten in Amsterdam zijn dus veel hoger dan elders vanwege de veengrond. Zie de toestanden in het Oosterpark. Over de kosten die samenhangen met festivals en evenementen wordt met geen woord gerept, hoewel de festivals wel een gigantische impact hebben op recreatie, parken en natuurgebieden. 

DeBomenRidders: "Wordt Rotterdam nu echt groener? Naar alle recente berichten in de media te oordelen: Ja. Althans in het publieke domein. De werkelijkheid is anders: de gemeentelijke BOMENBALANS vermeldt jaarlijks een gestadige toename met sprietjes, die in de plaats komen van volwassen maar soms zieke bomen met een grote kruin, die alle functies verrichten van vochtabsorptie, hittestress- en fijnstofreductie, CO2-opname en zuurstofproductie. Om van het straatbeeld nog maar te zwijgen. De gemeente zelf bezuinigt de herplant tot 70%!”

Bomen-overlast-klein

De situatie in Amsterdam is gelijkaardig. Zuidoost spant wel de kroon. Daarover later meer. De groenadviseurs en ecologen prijzen de stad als habitat voor fauna en flora de hemel in. De stad leeft! roepen ze in koor. Ze worden er goed voor betaald. Leugens zijn altijd duurder dan de waarheid. Dat valt ook onder de kostenposten voor recreatie. Naarmate de natuur wordt verwijderd uit parken en natuurgebieden wordt de gore stad als het nieuwe paradijs aangeprezen. Hoe meer zwanen en andere vogels er vermoord worden op het platteland hoe meer de noodzaak zich opdringt om de zielige meerkoeten die hun nest moeten bouwen met stadsafval op een voetstuk te zetten.

DeBalie: "Denk aan de reigers die vis komen halen op de Albert Cuyp. De muizen die onze bioscopen bezoeken. Of de meerkoet die ook prima een nest kan maken van boodschappentassen en teenslippers een nest maakt. Alle planten en dieren die toch of zelfs juist overleven in de stad. De stad is dus net zo goed een natuurgebied met vragen over beheer, biodiversiteit, de omgang met exoten en de vraag hoe om te gaan met bijvoorbeeld lichtvervuiling; of hoe en waar je het beste kunt bouwen om de flora en fauna te beschermen.”

Naturalis: "We kunnen nog steeds alleen maar zeggen dat achteruitgang in diversiteit en talrijkheid in bestuivers is aangetoond voor Noordwest-Europa en de VS, terwijl we voor andere gebieden slechts lokale verschuivingen, vaak achteruitgang, kunnen aantonen.

We weten bijvoorbeeld dat er in het algemeen meer bestuivers (soorten en aantallen) zijn in natuurgebieden dan in landbouwgebied, en daar komen bestuivers dan vooral voor aan de randen, dicht bij natuurlijke vegetatie. Vandaar ook dat bloemenstroken en halfnatuurlijke habitats een goed idee zijn. Er zijn dus te weinig bestuivers waar we ze nodig hebben: in landbouwgebied. Het gevolg is minder bestuiving en een lagere oogst, onder andere in appels, mango, koffie, aardbeien en veel meer. Vandaar dat bestuivers internationaal van groot belang zijn en we het hier, in VN verband bespreken.

IPBES: “Pollinators Vital to Our Food Supply Under Threat"

Het zijn juist de weinige natuurgebieden rond steden, zoals bijvoorbeeld het Gaasperpark, die te maken krijgen met een dalende biodiversiteit door groeiende festivalisering en de daarmee samenhangende uitdunning. Tegelijkertijd gaan bomen bij honderden tegen de vlakte in de wijken van stadsdeel Zuidoost. In januari van dit jaar zijn 204 bomen gekapt in de wijken, hoofdzakelijk in Gaasperdam. Elk jaar worden er meer dan duizend gekapt in dit stadsdeel.

Trouw: "Het is dramatisch gesteld met veel bijen, hommels en andere bestuivers. Talrijke soorten staan op het punt te verdwijnen. Dat brengt ook de voedselproductie en de werkgelegenheid in gevaar, waarschuwen de Verenigde Naties in een gisteren verschenen rapport.
De afgelopen jaren zijn er veel studies verschenen die aantoonden dat individuele bestuivers in specifieke gebieden er slecht aan toe waren. Zo was al gebleken dat in Europa één op de tien bijen- en vlindersoorten met uitsterven wordt bedreigd. Het rapport van gisteren, waar wetenschappers twee jaar aan hebben gewerkt, is het eerste dat al die gegevens samenbrengt en de wereldwijde balans opmaakt.”

Als je een natuurgebied of park gaat uitdunnen, zoals dat nu gebeurt met het hele  NNN-gebied van Zuidoost, dan krijgt de klimaatverandering op diverse manieren meer invloed. Er ontstaat wateroverlast, het gebied wordt warmer naarmater er meer bomen en struiken gekapt worden, wat weer invloed heeft op de fauna en flora. De biodiversiteit verdwijnt en de ecologie krijgt een opdonder.

RadboudUniversiteit: "Onze aarde – en dus ook het aanwezige water – wordt steeds warmer. Dat heeft gevolgen voor de groei van waterplanten en de afbraak van organisch materiaal, maar het leidt ook tot ademnood bij waterdieren. Dat bleek uit recent onderzoek naar de effecten van watertemperatuur en het zuurstofgehalte op de groei en overleving van dieren."

Onze bestuurders en politici, de popo’s, gaan rustig door met het afwaarderen van onze habitat en die van de fauna en flora, onder het mom van het opwaarderen van 'het groen'. Wat telt is recreatie, nee geen natuurrecreatie, maar festival’recreatie', met al zijn overlast en schade aan natuur en stad. Onze burgemeester raapt hier en daar nog een schaars stuivertje op uit het debris van de festivalterreinen, maar de grote winsten worden weggesluisd naar het buitenland.

© Natuurbescherming ZO 2015