Besluiten en verordeningen

Hierbij de links naar een paar besluiten/verordeningen die voor natuurverenigingen, natuurliefhebbers en parkenverenigingen van belang kunnen zijn.

Instemmen met de Agenda Groen
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-38317.html

Besluit:
...
2. in te stemmen met de Agenda Groen waarin de koers wordt uitgezet voor investeringen in het groen tussen 2015 en 2018 en richting gegeven wordt aan initiatieven. De prioriteit wordt daarbij de komende jaren gelegd op vier thema’s: stadsparken, klimaat en biodiversiteit, groen in de buurt en verbindingen en toegankelijkheid. Binnen deze thema’s (Deel I van de Agenda Groen) ligt de focus voor 2015-2018 op:
a. stadsparken:
i. inrichten van een aantal stadsparken, zodat deze uitnodigen tot intensiever gebruik en daar op zijn toegerust;
ii. aandacht voor de balans in het gebruik van stadsparken;
iii. inventariseren van mogelijkheden voor nieuwe stadsparken;
iv. bij grote herinrichtingen expliciet aandacht besteden aan de bodemomstandigheden van het stadspark;

b. klimaat en biodiversiteit:
i. potentieel van het daklandschap benutten door het toevoegen van 50.000 m2 groen dak;
ii. meer plekken geschikt maken voor de opvang van regenwater door vergroening;
iii. aandacht voor gezonde bomen in de stad die afgezien van een aantrekkelijke leefomgeving zorgen voor verkoeling en voor wateropname;
iv. oplossen van ecologische knelpunten en initiatieven stimuleren voor meer biodiversiteit;
v. bevorderen van natuurinclusief bouwen;

c. groen in de buurt:
i. voorzieningen in het groen gericht op sporten en bewegen;
ii. een uitdagende groene omgeving voor kinderen;
iii. meer en beter groen in de buurt;
iv. faciliteren, op kleine schaal, van initiatieven van bewoners en ondernemers gericht op gezond en duurzaam voedsel en duurzame vormen van stadslandbouw;
v. faciliteren en gemakkelijk maken van groene buurtinitiatieven, onder andere door het bieden van heldere randvoorwaarden;

d. verbindingen en toegankelijkheid:
i. toegankelijk maken van groengebieden voor een breder publiek;
ii. realiseren van aantrekkelijke verbindingen tussen en binnen groengebieden;

3. in te stemmen met een integrale aanpak (Deel III van de Agenda Groen) bij deze agenda met daarin de nadruk op het samenwerken met partners, slim omgaan met regels, financiering van het stedelijk groen en het zorgen voor een gericht dataprogramma;”

je maintiendrai web

Bijzonder ‘slim’ is de nadruk te leggen op het ‘slim omgaan met regels’. Dat zie ik als een oproep om regels waar mogelijk te ontduiken en te negeren.

Waarvan akte. Van meer en beter groen is geen sprake in Zuidoost, hier wordt op grote schaal groen gekapt. Men is dus al bezig met het slim interpreteren van de Agenda Groen, die enkel te zien is als een nieuw elan voor het misbruiken van groengebieden voor evenementen en andere activiteiten. Er wordt niet gerept over de natuurgebieden die behoren tot het NNN (voorheen EHS) en bedoeld zijn om bescherming te bieden aan fauna en flora. Het regentenbeleid en het ontduiken van regels via de gemeenschappelijke overeenkomsten die recreatieschappen heten, gaat onverminderd door. Intensiever gebruik van parken? Misschien had wethouder Choho ook de potloodventers in gedachten, of nog meer barbecues en rotzooi.

DSC00445
shots 2145
shots 2146

Gaasperpark maart 2016
Zeer aan te bevelen voor autoreparaties en afvaldumping

Vaststellen van de Algemene inspraakverordening (2016, 63/168)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-38212.html

"Vanwege de belangrijke bijdrage die burgers en ondernemers kunnen leveren, is in de eerste plaats het streven dat zij in een zo vroeg mogelijk stadium bij het opstellen van beleid en regelgeving worden betrokken. Daarnaast krijgen zij de gelegenheid om ten aanzien van concrete beleidsvoornemens in te spreken. In het kader van het nieuwe bestuurlijk stelsel is in dat verband besloten één uniforme inspraakverordening voor de hele stad vast te stellen. Deze geldt dan zowel voor de centrale stad als de bestuurscommissies. Binnen de hele stad geldt dan dat inspraak regel is en het afzien van inspraak uitzondering. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om het aantal voorschriften terug te dringen en de verordening te moderniseren. Zo is bepaald dat als beleidsvoornemens worden vrijgegeven voor inspraak en als er een eindverslag van de inspraak is opgesteld, deze op de website worden geplaatst. Daarnaast kan van inspraak worden afgezien als burgers en ondernemers al op een andere manier bij de voorbereiding van het beleidsvoornemen zijn betrokken. Dit om ruimte te bieden aan andere vormen van burgerparticipatie
.…
De Algemene wet bestuursrecht laat echter uitdrukkelijk toe dat in een verordening van de bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht wordt afgeweken. Van die ruimte is ook gebruik gemaakt. Zo geldt op grond van de Algemene wet bestuursrecht een inspraaktermijn van zes weken. Deze termijn is in deze verordening overgenomen maar in spoedeisende gevallen is op grond van de verordening ook een kortere termijn mogelijk en kan eventueel ook een langere termijn worden vastgesteld.

Op grond van de verordening wordt in elk geval de gelegenheid geboden om schriftelijk zienswijzen naar voren te brengen. Dit kan vanzelfsprekend ook digitaal, waaronder in elk geval via e-mail.

Op grond van het vierde lid moeten bij het verlenen van inspraak alle relevante stukken op de website worden geplaatst. Daarnaast liggen deze ter inzage. Bijvoorbeeld, afhankelijk van het onderwerp, bij één of meer van de stadsloketten.”

Mogelijk ook interessant voor het geval men weer meent bomen te moeten kappen voor meer parkeerplaatsen:
Vaststellen van de parkeernormen in de Stadsdelen (2016, nr. 77/183)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-38301.html

In stadsdeel Zuidoost is de parkeernorm 1 auto per woning. Dat is intussen al aardig overschreden in sommige wijken. Het gevolg is dat sommige mensen vier autos voor de deur hebben staan, dat kleine ondernemers hun bedrijfsvoertuigen en werknemers de firmawagens in de woonwijken parkeren, dat het hele jaar door absurd grote vakantievoertuigen worden geparkeerd, en dat zelfs her en der wagens staan waarvoor geen wegenbelasting is betaald. Het ergste is nog dat voor de parkeerplaatsen honderden bomen gekapt worden. Men belooft herplant, maar waar moeten de bomen gecompenseerd worden? Midden in de Gaasperplas? Het kan allemaal in Zuidoost, en wel hierom (bevestigd door een voormalig portefeuillehouder): 'handhaving heeft geen prioriteit, dwz er is geen handhaving. Zuidoost Nergens Anders!

Je Maintiendrai!
Moi non plus!

Ik zal handhaven!
Ik ook niet!

© Natuurbescherming ZO 2015