Besluit Diemerbos

De gemeente Diemen heeft een besluit genomen over de festivals in het Diemerbos. Geen woord over de status van het gebied als behorende tot het NatuurNetwerk Nederland (voorheen EHS). Dat komt omdat dhr. Grondel van GroenLinks als wethouder van Diemen ook in het bestuur zit van Groengebied Amstelland. GGA wil geld verdienen met evenementen en dus moet het NNN verzwegen en genegeerd worden. Dus ook hier hebben we bestuurders met een dubbele pet op. Dat geldt voor Ouder-Amstel, voor Amsterdam en ook voor Diemen. Tegenwoordig verschijnt dhr. Grondel ook niet meer op de openbare vergaderingen van het algemeen bestuur van GGA. Net zomin als wethouder Choho die zich meestal liet vertegenwoordigen door Emile Jaensch en het beneden zijn stand vindt om zich daar te laten zien. Begrijpelijk. Er is geen eer te behalen bij Groengebied Amstelland.

Voor zover ik het goed heb begrepen heeft men de geluidsnormen enigszins aangepast. De geluidnorm die in de APV was gesteld op 60 dB(A) bleek niet altijd aangehouden te worden, want het gaat bij festivals natuurlijk om het maken van zoveel mogelijk lawaai en met minder nemen de organisatoren geen genoegen, want festivals schijnen bij lagere volumes niet rendabel te zijn (wat nooit is aangetoond overigens). De terreur van de lawaaipapegaaien. Daarom is de norm nu vastgelegd op 60 dB(A) zoals reeds in de APV stond maar niet werd gerespecteerd, en op 79 dB(C) (een verhoging van de eerdere norm van 70 dB(C)) voor twee weekenden.  Voor de twee andere weekenden is de maximale geluidsuitstoot op 65 dB(A) en 83 dB(C) gesteld. Er zou gehandhaafd worden op 60 dB(A), maar of die norm echt gehandhaafd wordt is nog de vraag. Als er gehandhaafd wordt op 60 dB(A) kan het een verbetering zijn, maar de verhoging van het aantal dB(C) is weer een achteruitgang zowel voor omwonenden als voor de fauna in het Diemerbos. Het zijn juist de bassen, dB(C), die geluidsoverlast veroorzaken. Verschillende db(A) normen maken nauwelijks verschil.

De tekst luidt als volgt:
“Artikel 4:6B Geluid bij evenementen
1. Bij evenementen als bedoeld in artikel 2:25 geldt een maximum geluidsniveau op de gevel van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen van :
a. in de bebouwde kom:
   i. voor kleine en middelgrote evenementen LAeq 60 dB(A) en 70 dB(C);
   ii. voor middelgrote en grote evenementen waarbij het ten gehore brengen van muziek het hoofddoel is LAeq 70 dB(A) en 80 dB(C);
b. in het buitengebied:
   i. voor kleine en middelgrote evenementen LAeq 60 dB(A) en 60 dB(C)
   ii. voor middelgrote en grote evenementen waarbij het ten gehore brengen van muziek het hoofddoel is gedurende maximaal vier dagen, verdeeld over twee weekenden, LAeq 60 dB(A) en 79 dB(C) en gedurende maximaal vier dagen, verdeeld over twee weekenden LAeq 65 dB(A) en 83 dB(C).”

Alle achting voor de bestuurder, handhaver en/of geluidsingenieur die hier nog iets van kan bakken. En wat is klein, middelgroot en groot? Ik heb ook het gevoel dat er in b.1. mogelijk een foutje is geslopen en dat met 60 dB(C) toch 70 dB(C) wordt bedoeld. Dat wordt zeer lastig handhaven, vooral als de geluidsadviseurs ook geluidscontroleurs zijn. 

De dB(A) en dB(C) verhoging voor de twee andere weekenden is ronduit een verslechtering. Een stap vooruit en twee stappen achteruit, zo werkt de vooruitgang in Diemen. U aangeboden door dhr. Grondel van GGA.

© Natuurbescherming ZO 2015