Werkzaamheden in Gaasperpark

Bij het gemaal aan de noordkant van de Gaasperplas is men bezig met grote werkzaamheden die lijken op een vervanging van beschoeiing. Dat is nergens aangekondigd en informatie hierover is niet te vinden op de site van Groengebied Amstelland. Intussen zijn langs de zuidoever de gevolgen al te merken van de voortdurende uitdunning van het bos, namelijk wateroverlast. Je loopt in een plasdrasweide aan de zuidoever en in het Gaasperpark zijn de meeste weiden ook drassig. Is GGA het NatuurNetwerk al aan het voorbereiden voor de volgende mudrun?

hoogtekaart

Hoogtekaart van Gaasperplasgebied

Bekijk de hoogtekaart van het gebied (AHN2 ruw blauw groen oranje statische opmaak kiezen). Daarbij kun je ook de neerslagkaart van deze periode ophalen. Vergeleken bij andere gebieden viel hier niet echt veel neerslag. Maar het is duidelijk dat de grondwaterstand in de bodem rond de plas vrij hoog is en dat waar de bodem lager ligt de komende jaren regelmatig wateroverlast te merken zal zijn. Dat zal steeds erger worden naarmate er meer bomen en struiken gekapt worden. Je kunt ook zo redeneren: dat is wellicht beter voor de natuur, want een plasdrasgebied kan een hogere ecologische waarde hebben dan een droog gebied en een plasdrasgebied is zeker niet geschikt voor evenementen. Dit levert ongekende perspectieven.

shots 2069

Meeste neerslag op 9 en 10 februari 2016

Ik neem aan dat de werkzaamheden bij het gemaal bekostigd worden uit de 20 miljoen die wethouder Choho beschikbaar heeft gesteld voor ‘het groen’. Intussen wordt er steeds meer groen gesnoeid en gekapt. Ook hier geldt dat meer (groen) eigenlijk minder (groen) betekent.

Voor de werkzaamheden aan de drinkwaterleiding die zullen duren van 15 februari tot 29 juni, werden bomen gekapt zodat de zeer zware vrachtwagens van waternet langs het pad kunnen. Het pas is nu al flink beschadigd. Het zal dus binnenkort na de werken helemaal opnieuw aangelegd moeten worden. Intussen is het pad daar maandenlang afgesloten.

GGA: "Voor de werkzaamheden wordt onder andere gebruik gemaakt van graafmachines, vrachtwagens, heistelling en ander materieel. Daarnaast rijdt er extra transportverkeer om materiaal aan en af te voeren, hiervoor is het helaas noodzakelijk om een aantal bomen te verwijderen.
Het verwijderen hiervan zal plaats vinden door Stadsdeel ZuidOost, deze draagt ook de zorg voor de nieuwe aanplanting.

GGA: "4 Februari 2016 - De snoei werkzaamheden zijn van start gegaan rondom het Langbroekpad.

Daarbij dient vermeld te worden dat er niet uitsluitend gesnoeid is, maar dat er ook forse eiken gekapt zijn, wat in de kapvergunning al was aangegeven. Dus het is geen kwestie van ‘uitdunnen’, maar een vulgaire bomenkap. Voorlopig zijn er nog geen vervangende bomen aangeplant, ook niet voor de bomen die na de storm omgewaaid waren.

GGA: "Deze maand wordt begonnen met de sloop van het voormalig woonhuis Zon Alom, was in gebruik door Natuurvereniging de Ruige Hof, Abcouderstraatweg 77, 1105 AA , Amsterdam.
De sloop gaat ongeveer 2 weken duren.
De nieuwe accommodatie voor het natuurcentrum zal achter op het erf van Zon Alom worden gebouwd.

Update 18 februari 2016:

GGA: "16 Februari 2016

In de noordoost hoek van de Gaasperplas, ter hoogte van het gemaal is eind januari begonnen met het vervangen en omvormen beschoeiing Gaasperplas.

Het groengebied heeft enige tijd geleden geconstateerd dat de oeverbeschoeiing in deze hoek erg slecht was en moest worden vervangen.  Het groengebied heeft hiermee gewacht tot de werkzaamheden van Waternet t.b.v. van de Gaaspersingel waren afgerond, Groengebied Amstelland hoopte daarna dit werk samen met Waternet te kunnen oppakken, dit is niet gelukt.

De aannemer is in opdracht van het Groengebied in januari begonnen met het vervangen van de beschoeiing ter hoogte van de voormalige aanlegsteiger en is er een begin gemaakt met het omvormen van de beschoeiing naar een meer natuurlijke oeverbescherming. Helaas wordt dit geen volledige natuurlijke oever omdat de golfslag en de stroming in deze hoek van de plas nogal wild kan zijn waardoor  er wel een goede bescherming op deze locatie nodig is. Er is dan ook gekozen om de huidige beschoeiing onder water af te zagen met daarachter een schuin talud bekleed met stortsteen zodat  amfibieën, watervogels etc. makkelijker in en uit het water kunnen komen.

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren zijn er een 8-tal bomen gekapt, hiervoor is vergunning verleend door het stadsdeel, en is de onderbeplanting gesnoeid. Zodra de werkzaamheden in de afrondings fase is worden de stronken, van de bomen die zijn gekapt, in de bosschage geplaatst zodat deze kunnen dienen als schuilplek.

De werkzaamheden moeten 15 maart zijn afgerond."

© Natuurbescherming ZO 2015