Koers 2025

De gemeente Amsterdam heeft een beleidsstuk opgesteld met de bedoeling om voor de komende jaren nieuwe kansrijke bouwlocaties aan te wijzen, ook in Zuidoost. Klik hier voor Koers 2025. Tot 11 maart krijgen de stadsdelen de tijd om hun advies in te sturen. Op 8 maart komt een voorstel van de bestuurscommissie ter beoordeling. Belangengroepen kunnen ook hun advies insturen. Ook de Stichting Natuurbescherming ZO zal dit doen. De zuidoever van de Gaasperplas is in elk geval geen geschikte bouwlocatie. De hele zuidoever behoort net als het Gaasperpark tot het NatuurNetwerkNederland (voorheen EHS, Ecologische Hoofdstructuur) die is ingesteld ter bescherming van natuur. Bovendien is het van het allergrootste belang dat als er in Zuidoost meer woningen komen, er ook een groter groenareaal noodzakelijk is voor broodnodige recreatie en ontspanning van meer mensen. Woningen aan de zuidoever zouden ook het landschap en de groenbeleving verpesten voor de bewoners van Nellestein.

Koers 2025

Kansrijke bouwlocaties in Zuidoost,
waaronder de zuidoever van de Gaasperplas

Zie ook hier.

Amsterdam: "De ambitie is geformuleerd om tot 2025 de bouw van 50.000 woningen binnen de stadsgrenzen mogelijk te maken: door nieuwbouw en voor een deel ook door transformatie van leegstaand en leegkomend vastgoed. Op welke plekken dit kan gebeuren staat in Koers 2025, een integrale en stadsbrede inventarisatie van woningbouwlocaties.”

Almere is gebouwd om de stad Amsterdam te ontlasten wat woningbouw betreft. Met de verbreding van de Gaasperdammerweg is vlot verkeer van Schiphol door Zuidoost naar Almere verzekerd. De vraag is in hoeverre de gemeente Amsterdam de noodzaak aan nieuwbouw overdrijft. Er is nood aan betaalbare woningen, jazeker. Maar men wil vooral dure woningen bouwen. Vooral in een stadsdeel als Zuidoost met veel etnische verscheidenheid is het van belang dat er ruimte voor groen beschikbaar blijft om onze buurt leefbaar, gezond en aantrekkelijk te houden. Laten we daarom ons mooie stuk NatuurNetwerkNederland respecteren, zoals in een amendement op de Structuurvisie Amsterdam 2040 is vastgelegd voor de zuidoever, en ook na 2020 behouden als ecologisch waardevol natuurgebied.

Antwoord op vragen gesteld door GroenLinks: "10) Hoe wordt in Zuidoost, met name rond de Gaasperplas, rekening gehouden met de Gemeentelijke Hoofdgroenstructuur en Provinciale structuurvisie? (Pag. 47).

Antwoord: De Koers 2025 houdt zich aan het gemeentelijk en provinciale beleid. De voorgestelde woningbouwprojecten aan de zuidoever Gaasperplas zijn hiermee in strijd. Deze locaties zijn in toekomst alleen mogelijk met compensatie van de ecologische hoofdstructuur in overleg met de Provincie.”

Koers 2025 baseert zich op een quick scan kosteneffectiviteit met als titel Bouwstenen Ruimte voor de Stad. Wij vrezen voor een goudkust met zelfbouwkavels (waar al enorm mee gespeculeerd wordt) aan de zuidoever van de Gaasperplas in het laatste bos(je) van Gaasperdam.

© Natuurbescherming ZO 2015