Uitdunning van het park

De uitdunning van het Gaasperpark en de zuidoever van de Gaasperplas duurt al vanaf 2014 en zal nog een tijdje doorgaan. Grote bomen werden gekapt rond de Gaasperplas, maar ook het struweel is weggehakt. Daardoor is de habitat van veel kleine diertjes, insecten en vogels verdwenen. De nachtegaal nestelt in laag struikgewas en zal dit jaar weinig of geen beschutting vinden. Iedereen kan nu overal tussen de resterende boompjes door banjeren, ook en vooral honden. Dus de vraag is of de nachtegaal wel terug zal komen. Dit is een ecologische ravage.

De omgevingsvergunning voor de dunningswerkzaamheden is verleend op 8 januari 2015, maar het rapport van Arda, adviesbureau voor natuur, cultuurhistorie en recreatie, is gedateerd 2 maart 2015. Daarin staan een aantal voorwaarden, aanbevelingen en adviezen:
- 1 De dieren zouden bij dunning en kap op het vasteplanteneiland kunnen vluchten naar dicht struweel, in voldoende mate aanwezig in de directe omgeving.
- 2 Aanleggen van takkenrillen als bescherming voor kleine vogels en andere dieren zolang het struikgewas nog niet weer aangegroeid is.
- 3 Geen zwaar materieel in de bospercelen, vanwege zeer kwetsbare en vochtige bodem.
- 4 Bomen met klimop laten staan, zodat kleine zangvogels en nesten niet verstoord raken.
- 5 Houtsnippers niet verspreiden, vanwege verruiging, maar op hopen laten staan of afvoeren.
Op het vasteplanteneiland is van de aanbevelingen enkel punt 1 opgevolgd. 
Door de werkzaamheden die in februari 2016 zijn uitgevoerd in de bospercelen langs het fietspad, dus buiten het vasteplanteneiland en niet genoemd in de omgevingsvergunning, is 'het dichte struweel' en een aantal bomen waarin de dieren konden vluchten in de directe omgeving totaal verdwenen.

Waarom wordt het dichte struweel, een uitstekende hindernis tegen mensen en loslopende honden overal, ook op de zuidoever en in het duinlandschap zo rigoureus weggepakt en op zo grote schaal tegelijkertijd? In 2 jaar tijd wordt het hele gebied zo ongeveer gestript. Natuurlijk groeien de bramen wel weer terug, maar waarom zoveel beschutting voor dieren tegelijkertijd verwijderen als er toch verder geen inspanningen gedaan worden om het aanzien van verwildering en verwaarlozing te veranderen? Wat is het achterliggende idee van dit 'onderhoud'? Wat is het beeld van het gebied dat hiermee gerealiseerd moet worden? Hoe gaat er toch niet alleen om dat je in één blik het hele park kunt overzien (terwijl het juist zo aangelegd is dat je juist niet het hele park in één blik kunt overzien, maar er juist verschillende ruimtes ingericht zijn). Of dat het park weer een polderlandschap (kaal, water, gras) wordt? Of is dit de aanloop naar een 'renovatie' à la Mandelapark?

Op veel plekken zijn juist de grote bomen gekapt en liet men de kleine boompjes staan. Het lijkt erop alsof de uitdunning vooral bedoeld is om meer ruimte te maken voor Amsterdam Open Air, dat dit jaar bijna het hele park zal bezetten. De uitdunning van het nachtegalenbosje is nergens in de beschikbare plannen terug te vinden. De eerste potloodventer is ook al gesignaleerd in het park. Die heeft baat bij goed zicht over de omgeving, zodat hij op tijd de handhaving kan ontwijken.

U hoort de zang van de nachtegaal in het Gaasperpark.

© Natuurbescherming ZO 2015