Ouder-Amstel in verzet

RTVNH: "Amsterdam heeft zoveel evenementen dat de stad er bijna geen ruimte meer voor heeft. Een van de alternatieve locaties voor alle festiviteiten is de Ouderkerkerplas. Maar niet iedereen is daar blij mee.
Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of Cirque du Soleil naar het gebied rondom de Oudekerkerplas kan worden verplaatst. Vanaf 2018 kan het evenement door de vele andere festiviteiten niet meer worden gehouden in Amsterdam-Zuidoost. 

Herrie
Omwonenden van het gebied vinden het idee verschrikkelijk, zo ook Dirk Seeleman. Langs zijn achtertuin komt straks wellicht de toegangsweg naar het festivalterrein. Volgens hem is het dan gedaan met de rust. "Al die herrie, grote schijnwerpers en al die duizenden auto's. En die troep gaat natuurlijk tot de ochtend door.” 

Lees ook: Angst voor festivaltsunami in Spaarnwoude: "Straks staan er 220 dagen per jaar hekken"

Daarom is de actiegroep 'Voorkom Mega-Events Ouderkerkerplas' in het leven geroepen. "Kijk om je heen, je hebt hier ruimte, rust en duizenden vogels. Waar heb je dat nog?" vraagt een actievoerder zich af. 

Het wereldberoemde circus zal naar verwachting vanaf 2018, om de twee jaar, 8 weken lang voorstellingen geven. Dat zou betekenen dat er dagelijks meer dan 5000 mensen naar de plas komen. Volgens de omwonenden geeft dat veel licht-, lucht-, geluids- en verkeersoverlast. 

Asfalt in plaats van natuur
Voor de komst van het circus moet er ook nog een stuk land, van wel vier voetbalvelden groot, geasfalteerd worden. De omwonenden vrezen dat het hier niet bij blijft. "Als dat asfalt er ligt, komen er heel veel evenementen", voorziet Monique Geurts. Het dancefeest Buiten Westen krijgt waarschijnlijk toestemming om in juli een feestje te houden met wel 15.000 bezoekers.  

Lees ook: Stress bij beveiligers: "Festival is een enorme operatie"

De evenementen zorgen niet alleen voor overlast aan mensen, ook de dieren krijgen het zwaar. Een groot deel van de plas is van oktober tot half april verboden terrein voor mensen zodat de talloze vogels rustig kunnen overwinteren. Als het circus er straks komt, begint de opbouw al in maart. En dat is midden in de vogeltijd. 

De gemeente Ouder-Amstel laat weten dat ze slechts de mogelijkheid aan het onderzoeken is voor de komst van het circus. Er zou nog geen definitief standpunt zijn ingenomen. De actiegroep hoopt nu door een petitie genoeg steun te krijgen om de plannen van de gemeente tegen te houden.”

Voorkom mega-events Ouderkerkerplas

Zorgen Ouderkerkerplas

© Natuurbescherming ZO 2015