Criminelen in de natuur

BNR: "Bezuinigingen op natuurbeleid leidt tot minder opsporingsambtenaren in natuurgebieden. Zo krijgen criminelen vrij spel, waarschuwt een brede coalitie van natuureigenaren en -organisaties tegenover BNR.

Onder andere natuurmonumenten, de federatie particulier grondbezit, de stichting Nationaal Park Hoge Veluwe en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zijn bij de coalitie aangesloten. Criminelen die zo vrij spel krijgen zijn stropers, prostituees en drugscriminelen, die afval willen dumpen steeds meer de handen vrij hebben.”

Maar er zijn ook andere kapers op de kust, met name de festivalorganisatoren. Air Events is bezig met het koloniseren van het Gaasperpark, het Arenapark en wil nu ook bij de Ouderkerkerplas nog een nieuw evenement, Buiten Westen, eigenlijk met precies dezelfde invulling als elders, namelijk dance disco en wat onbenullig gerommel eromheen die ze ‘creativiteiten’ noemen.

Recreatieschappen, gemeenten en stadsdelen willen meer jongeren aantrekken naar de parken. Dat betekent het creëren van nieuwe hangplekken voor jongeren. De eerste potloodventer is al gesignaleerd in het Gaasperpark. Parken en natuurgebieden zouden recreatiegebied moeten bieden aan vooral natuurliefhebbers, en een beschermde habitat moeten vormen voor fauna en flora. Van natuurliefhebbers zul je weinig last hebben.

VU: "Van praktijkschoolleerlingen tot gymnasiasten, ongeveer 80 procent van jongeren uit alle sociale lagen hangt wekelijks rond. En dat is minder onschuldig dan het lijkt: volgens Evelien Hoeben kan het leiden tot criminaliteit. Zij deed onderzoek onder ruim 800 Haagse jongeren, namens de VU en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

“Vijftien procent hangt zelfs meer dan 10 uur per week rond in parkjes, op straten, winkelcentra en (semi)openbare ruimtes. Rondhangen is vaak onschuldig, maar kan ook de ideale situatie scheppen voor criminaliteit.” Als jongeren gemiddeld één uur per week meer rondhangen in parken vergroot dat hun kans om criminaliteit te plegen met 5%. Hoeben: “Juist daarom is het belangrijk om te onderzoeken waarom rondhangen leidt tot criminaliteit en welke factoren dat effect versterken.”

© Natuurbescherming ZO 2015