Aanslag op vogels

ZON-ZuidoostNatuur – Hans Niekus: "Met de start van de Gaasperdammerweg tunnel is een deel van het Bijlmerpark (zuidelijke stuk) verwoest. Maar de “vooruitgang” kun je niet tegen houden. De onderdoorgang bij het Reigersbospad is verdwenen zodat je vanuit het zuiden alleen via een omweg (Huntum) er nog kan komen. Ondanks de gigantische bomenkap die voor dit park “nodig” was, was het toch nog een aardig vogelgebied geworden. Daar is nu helaas (voorlopig) abrupt een einde aangemaakt. In het water langs de Gaasperdammerweg kon je o.a. de volgende vogels zien : Oeverloper, Witgat, Kievit, Kleine plevier, Tureluur, Watersnip, Scholekster.

vogels Niekus

Toen ik laatst het toch eens waagde er een bezoek aan te brengen, zag ik dat ook al het riet verdwenen was. Gelukkig zal dat wel weer aangroeien, maar komen dan ook alle rietvogeltjes weer terug zoals de : Blauwborst, Bosrietzanger, Grasmus, Kleine karekiet, Rietgors, Rietzanger, en de Koekoek die parasiteert op deze vogeltjes. Een pluspunt is dat ik er wel weer een ijsvogel zag vliegen. Alleen waar hij zou kunnen broeden is helaas niet meer te bereiken.”

Bekijk op de link ook de mooie foto’s die Hans Niekus maakte.

Eerder meldde ik al het verdwijnen van de nachtegaal in het Gaasperpark door de drastische uitdunning daar. Ecologisch kunnen we spreken van een heuse ramp. Straks komt daar Amsterdam Open Air weer bij om de ravage nog groter te maken. Ook de Nijlgans kon je in het Mandelapark nog aantreffen een tijd geleden.

© Natuurbescherming ZO 2015