Nog meer bomenkap

Heeft het bestuur en/of de boomdeskundige' van Zuidoost zon hekel aan alle bomen hier, dat men bezig is met een vijfjarenplan voor het kappen of verminken van zoveel mogelijk bomen in onze wijken? Het ziet er intussen wel naar uit.

Amsterdam: "Kantershof 389, 1104 GW: omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 26 bomen i.v.m. de herinrichting van het terrein, datum verzending besluit 03-03-2016; 

Dossiernummer 2211541

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u via 14020 een afspraak maken met het loket van stadsdeel Zuidoost.

Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.

Bomenschouw in Kantershof: "De gemeente heeft als argumenten voor de kap of het kandelaberen van de bomen gegeven: te groot voor de locatie, overlast, mogelijk risico voor fundering, te dicht op de erfgrens. De bewoners die in bezwaar zijn gegaan vinden deze argumenten onvoldoende steekhoudend. Overlast zou bestaan uit eikels in de tuin of schaduw. Sommige tuinen zijn uitgebreid waardoor eerder ‘overlast’ wordt ervaren. Bomen die er al 45 jaar staan zouden nu ‘te groot’ zijn. Na de storm van juli 2015 is de gemeente bang geworden voor omwaaiende bomen en aansprakelijkheid voor schade. De protesterende bewoners vinden dat de bomen door ze te kandelaberen beschadigd en misvormd worden en op termijn juist gekapt dreigen te worden omdat ze langzaam afsterven.

Voor bewoners speelt ook mee dat recent al veel bomen gekapt zijn vanwege de ondertunneling van de A9, ook langs de het Geerdinkhofpad en de Provincialeweg. De gemeente is inmiddels volgens de bomenverordening verplicht voor elke gekapte boom er een terug te plaatsen. Waar en wanner dat gebeurt is echter niet duidelijk.”

Aha, daar hebben we weer de eiken waar de ‘boomdeskundige’ van Zuidoost een voorliefde voor schijnt te hebben. Het stadsdeel heeft mogelijk een lucratief contract met het kapbedrijf of de boomleverancier. Maar dit beleid deugt van geen kanten. Bomen zijn noodzakelijk voor het milieu en voor het opvangen van de problemen veroorzaakt door klimaatverandering; zij zijn bijzonder nodig voor wateropvang. Ambtenaren die dat niet snappen zouden toch ander werk moeten zoeken.

Kandelaberen en toppen van bomen is schadelijk. Gekandelaberde of getopte bomen rotten binnen een paar jaar weg en moeten dan gekapt worden.

© Natuurbescherming ZO 2015