Mediation Gaasperpark

Op de site van de Bewonersvereniging Nellestein staat veel informatie over de laatste ontwikkelingen i.v.m. het Gaasperpark. Zie link hieronder. Hoe het eraan toe ging vorig jaar tijdens de opbouw en afbraak van Amsterdam Open Air ziet u op onderstaande presentatie. Men probeert nu de opbouw- en afbraaktijd te verminderen door een aantal noodzakelijke activiteiten onder de taken en voorbereiding van Groengebied Amstelland te laten vallen. Men poogt zo met een draaiboektruc de eisen die een omgevingsvergunning stelt te omzeilen. Maar alle activiteiten, ook die uitgevoerd door GGA, blijven activiteiten voor opbouw- en afbraak van het festival. Ook het uitblijven van een besluit van het bestuur van het stadsdeel na de hoorzitting verleden jaar over de verleende omgevingsvergunningen voor 2014 en 2015 is niets anders dan een poging om de procedure te saboteren en de rechtszaak zo lang mogelijk te vertragen, zodat het festival ook in 2016 door kan gaan. Het DB is daarvoor dus zelfs bereid om de regels te overtreden. Wat wijst op een bijzonder trouwe behartiging van de belangen van de festivalorganisatoren en het negeren van de bezwaren van omwonenden.

BVNellestein (klik op deze link voor de volledige tekst): "Weer veel ontwikkelingen in het Gaasperplaspark. Zichtbaar, veel zeer natte plekken en heftige 'dunningswerkzaamheden' in het park en langs de Langbroekdreef. Nog niet zo zichtbaar, het beleid en de plannen die hieronder staan.

– Stichting Natuurbescherming ZO opgericht in januari 2016
– Mediation gemeente/Open Air als afgesloten beschouwd
– Evaluatie Open Air 2016 en Evaluatie Mediation
– Nieuwe gebruiksovereenkomst van Open Air voor Gaasperplaspark voor 10 jaar
– Nog steeds geen besluit op bezwaren tegen omgevingsvergunningen Open Air 2015
– Bekendmaking aanvraag omgevingsvergunning Open Air 2016
– Bouwlocaties in Koers 2025
– Gebiedsagenda Gaasperdam 2016 en andere ontwikkelingen
– Bestemmingsplannen wijzigingen
– Actualisering Evenementenbeleid gemeente

 Stichting Natuurbescherming ZO opgericht in januari 2016

De Stichting Natuurbescherming ZO, voor behoud en bescherming van NNN (Natuur Netwerk Nederland) met name in Zuidoost en omstreken maakt het mogelijk om het verzet tegen grootschalige evenementen in NNN gebieden te ondersteunen. Op de website o.a. een blog over actuele onderwerpen met foto's en presentaties. (Luister naar de nachtegaal die in 2014 en 2015 zong vlakbij het Open Air terrein en zie hoe in februari 2016 zijn bosje 'gedund' werd! Half april komen de nachtegalen terug van hun overwintering om hier te broeden.... blog 5-03-2016)

De Stichtingsvorm is gekozen, omdat dat de snelste manier was om een rechtspersoon met statuten te vormen. De pogingen om de vereniging vrienden van de Gaasperplas weer tot nieuw leven te wekken leverden helaas geen resultaat op.

Op zaterdag 26 maart 2016 is de stichting Natuurbescherming ZO met informatie aanwezig in Buurthuis Gein op een feestelijke buurtbijeenkomst georganiseerd door Buurvrouwen netwerk. 

 Mediation gemeente/Open Air als afgesloten beschouwd

De afspraak om een evaluatie onder onafhankelijke leiding van Open Air 2015 te houden met betrokkenen bij de mediation is niet uitgevoerd. Voor een zinvolle gelijkwaardige evaluatie hadden wij gesteld dat we vooraf alle evaluatie verslagen wilden ontvangen en zelf ook een verslag zouden schrijven. Er was een datum voorstel in augustus en Open Air leverde een aantal evaluatieverslagen (strikt vertrouwelijk, onder voorwaarden in te zien bij mij) aan, maar de gemeente kwam na herhaald verzoek alleen met een verslag van de handhavers die de geluidsnormen gecontroleerd hadden en geen enkele overschrijding melden.

De rest was vertrouwelijk en had geen enkele invloed op aanpassingen voor evenementen in het park. (Ondertussen kwam het plan voor aanleg van twee Open Air High Way's door het park naar buiten, waarin nadrukkelijk verwezen werd naar knelpunten veroorzaakt door evenementen die aanpassing noodzakelijk maakten. Zie elders op de site).

Op 10 december 2015 stond “evaluatie evenementen”, waarin ook een stuk over Open Air 2015 op de agenda van de bestuurscommissie ZO.

In evaluatie Open Air 2015 de opmerking dat handhavers van het stadsdeel de toegang tot het evenemententerrein geweigerd werd. ( Ze worden wel geacht naleving van de vergunningvoorwaarden  te controleren...). En dat het Gebiedsteam Gaasperdam en Driemond onderzoek naar draagvlak zou moeten doen middels een bewoners enquête.

Half december hebben wij in overleg met de advocaat besloten ons evaluatierapport Open Air 2015 en een evaluatie van de mediation naar de betrokkenen op te sturen en de mediation als afgesloten te beschouwen.

 Natuurlijk zijn wij altijd bereid over alles te praten. Wel verwachten wij dat ons recht om beleid op rechtmatigheid te laten toetsen via bezwaar procedures tegen uitvoering van dat beleid geaccepteerd wordt.

Nog steeds geen besluit op bezwaren tegen omgevingsvergunningen Open Air 2015

Zowel voor de omgevingsvergunning Open Air 2014 als voor 2015 is er nog steeds geen besluit op bezwaar. De termijn waarbinnen dat besluit genomen had moeten is ruim overschreden. In 2014 hadden ca. 5 mensen bezwaar gemaakt, in 2015 ca. 100. Bijna alle bezwaarmakers uit 2015 kregen een brief van de gemeente dat het bezwaar te laat was ingediend... Bij de hoorzitting in oktober 2015 werden in het pleidooi van de gemeente/stadsdeel ca. 50 indieners als belanghebbende derden aangemerkt. (met name alle bewoners van Nellestein)

Iedere indiener die zijn bezwaarschrift niet heeft ingetrokken kan nu een ingebrekestelling indienen en een dwangsom eisen omdat er nog steeds geen besluit ligt.

(Brief richten aan Dagelijks Bestuur van Bestuurscommissie Zuidoost, gegevens besluit omgevingsvergunning (dossier nr. 1771773, datum verzending besluit 28-05-2015) gegevens van uw bezwaarschrift (b.v. zaaknummer bij ontvangstbevestigingsbrief) mededeling dat dit een ingebrekestelling is wegens te late besluitvorming op bezwaarschrift, dat u als nog aandringt op besluitvorming en zich genoodzaakt ziet een dwangsom te eisen.) 

Inmiddels heeft een indiener een beroep ingediend bij de bestuursrechter over het uitblijven van een besluit op bezwaar.

De gemeente probeert mensen die verder weg wonen als niet belanghebbende  aan te merken en zo een afweging van deze omgevingsvergunning door de rechter te bemoeilijken.

(het gaat er bij de afweging om of afwijken van het in het bestemmingsplan (Open Air is in strijd met het bestemmingsplan, uitspraak  in vorige procedures,  daarom is een omgevingsvergunning nodig, die daarvoor ontheffing verleend) voor het houden van evenement Open Air gerechtvaardigd is.)  

Lees meer op blog Natuurbescherming ZO 30-01-2016 en 9-03-2016.

Andere ontwikkelingen in Gaasperplaspark:

  • In Consultatie AOP (Amsterdams Ondernemers Plan) en wijkeconomie Zuidoost staat: “Verkleinen spanningsveld bij de wens tot verlevendiging van het groen rond de Gaasperplas en de regelgeving”. (het bestemmingsplan, dat al regelmatig overtreden is, aanpassen!)
  • Bij de parel van de Gaasperplas moeten nog meer parels komen: Horeca op de Noordoever van de Gaasperplas. Hiervoor is ambtelijk overleg met de provincie Noord Holland noodzakelijk. (Gaasperplaspark is onderdeel van NNN (Natuur Netwerk Nederland), daarin mag niet gebouwd worden. Ook het huidige bestemmingsplan laat geen bouw toe.

Bestemmingsplannen

  • Bestemmingsplan Restgebieden (waarin Evenementen bestemming voor de camping wordt verleend). Er is 1 zienswijze ingediend namens de Bewonersvereniging. Begin maart wordt het advies van TAC over de camping verwacht. Als het vastgesteld wordt kan nog in beroep gegaan worden.
  • Bestemmingsplan Gaasperdam wordt gewijzigd. Waarschijnlijk zullen o.a. wijzigingen in bestemming voorgesteld worden om evenementen op bijna elke grasveld in het Gaasperplaspark mogelijk te maken, om een nieuw en groter kerkgebouw te realiseren op het Leksmondplein, om horeca locaties rond in Gaasperplaspark te realiseren, om horeca uitbreiding van Ballorig mogelijk te maken.

 Om invloed op deze ontwikkelingen uit te kunnen oefenen zou het goed zijn als  het bestuur van de Bewonersvereniging initiatief zou nemen voor oprichting van een juridisch collectief, waarin de Bewonersvereniging samen werkt met bewoners, die een rechtsbijstandsverzekering met dekking woonomgeving hebben, om indien nodig juridische procedures tegen deze wijzigingen te kunnen voeren. (Vergelijkbaar met het collectief dat procedures tegen evenementenbeleid en handhaving bestemmingsplan in Gaasperplaspark heeft gevoerd). 

Actualisering Evenementenbeleid gemeente

Er wordt gewerkt aan een actualisering van het evenementenbeleidskader van de gemeente, zou eigenlijk al voor 2016 vastgesteld worden. De burgemeester, die evenementen vergunningen verleent, wilde meer onderzoek naar draagvlak voor dit beleid en heeft o.a. een ambtswoninggesprek ingelast begin februari met bewonersgroepen, belangengroepen en evenementen organisatoren. Binnenkort zal B en W het vernieuwde evenementenbeleidskader aan de gemeenteraad voorleggen en vrijgeven voor reacties. Dan kunnen de BC's er advies overgeven (waarbij bewoners kunnen inspreken) en zal het behandeld worden in de raadscommissie. Ook daar kun je inspreken. Als bewoner. Verwacht wordt dat het nog voor de zomer in de raad komt.    

Voor 2016 geldt het oude beleid nog, waarbij vergunning vlak voor of soms zelfs na een evenementen vergund worden...

Voor Zuidoost zijn 18 aanvragen gedaan voor 1 december 2015 voor evenementen met meer dan 2000 bezoekers. In de heel Amsterdam zijn dat er 300. Vorig jaar waren het 284, waarvan er 164 zijn door gegaan. Hierbij zijn evenementen in omringende gemeente niet mee geteld: Diemerbos 8, Ouderkerkerplas 2? De groei is er nog niet uit.

 Maart 2016, Flora te Riet, commissie Gaasperplaspark

© Natuurbescherming ZO 2015