Niet bouwen in groen

Parool: "Een meerderheid in de gemeenteraad eist dat Amsterdam niet gaat bouwen in groene stroken aan de stadsranden. Met steun van D66, SP en de PvdA, werd in motie van GroenLinks het college gevraagd het groen overeind te houden.

Volgens GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens dreigt het Amsterdam college het groen in de stad weer terug te dringen door te willen bouwen aan de stadsranden. Dat blijkt volgens hem overduidelijk uit de nieuwe bouwopties die VVD-wethouder Eric van der Burg in de stad heeft aangewezen. De met brede steun in de gemeenteraad aangenomen motie wijst dat af.

Bouwen in de natuur is volstrekt onnodig, vindt Nuijens, die de aangenomen motie heeft opgesteld. "Amsterdam moet verdicht bouwen. Als panden gesloopt of vernieuwd worden, kun je meer woningen terugbouwen. Ook zijn de mogelijkheden voor bouwen op IJburg nog lang niet uitgeput.”

Nuijens noemt drie voorbeelden van groene plekken, die in de voorstellen van Van der Burg niet meer heilig zijn. De Brettenzone in stadsdeel Nieuw-West, een groenstrook bij de Haarlemmertrekvaart op de gronden van de Spieringhorner Binnenpolder. Een tweede plek is de Nieuwe Meer. "Het college sorteert voor om een deel van de prachtige ongerepte oevers van de Nieuwe Meer te bebouwen," zegt Nuijens. Een derde locatie is de Gaasperplas. Stadsecoloog Remco Daalder heeft geregeld benadrukt, aldus Nuijens, hoe belangrijk de groene lobben zijn voor het groen in het centrum van de stad.”

plattegrond amsterdam

Als met verdichting bedoeld wordt de hoogte in, dan lijkt mij dat prima. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook dure woningen, bijvoorbeeld in IJburg, in hoogbouw te plannen. IJburg is daarvoor bedoeld en heeft bij een bepaalde groep mensen ook succes. Vrijheid blijheid. In andere stadsdelen wordt daarentegen horizontaal verdicht, en dat op een zeer schadelijke manier, door het verkopen van kavels. In de eerste plaats weet je niet of de kopers in staat zullen zijn om fatsoenlijk te bouwen; de kans bestaat op speculatie met grond en op Belgische toestanden. In de tweede plaats moeten die kavels dan gezocht worden in een groene omgeving waardoor duizenden bomen gekapt moeten worden om ruimte te creëren op een zeer wooninefficiënte en ruimteverslindende manier. Amstel III is ideaal om van leegstaande kantoren sociale woonflats te maken.

GroenLinks: "Het college van Amsterdam wil 50.000 woningen bouwen voor 2025. Gisteren vroeg GroenLinks in een motie om het bouwen in de groengebieden (Hoofdgroenstructuur) hierbij te ontzien. Dit moet gebeuren door in Amsterdam compacter en hoger te bouwen (verdichten). Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de motie van GroenLinks.

Nuijens: “In de ontwikkelstrategie van het college wordt onder andere voorgesorteerd op het bebouwen van een deel van de prachtige ongerepte oevers van de Nieuwe Meer en de Gaasperplas. Wat ons betreft is dat onbespreekbaar. We zijn blij dat de gemeenteraad aan het college heeft duidelijk gemaakt dat er tal van alternatieven zijn. Het is dus niet alleen onwenselijk, maar ook gewoon onnodig.”"

© Natuurbescherming ZO 2015