Kwetsbaarheid parken

Vanmorgen spreekt de Stichting Herstel Oosterpark in op de vergadering van de Commissie Duurzaamheid en Infrastructuur. Diverse onderzoeken geven aan dat het stadsdeel het Oosterpark grondig heeft geruïneerd met het project Verdubbeling Oosterpark.

shots 2130

Inspraak: "Het debacle van het Oosterpark.

Net als bij veel andere Amsterdamse parken is er bij het Oosterpark sprake van massale bomenkap en verstening, bij het Oosterpark komt dit na een “renovatie”, door Stadsdeel Oost “Verdubbeling Oosterpark” genoemd.

Samen met honderden bomen zijn duizenden struiken gerooid en is de lage beplanting vernietigd. Dat laatste heeft de bovenste leeflaag van de grond volledig verwijderd. Hiervoor in de plaats is gezeefde grond gestort. Met het asfalteren van de wegen en overige verstening die gaande is, is dit is de oorzaak van extreme vochtigheid, modder en waterplassen in het Oosterpark. De nieuwe grond blijkt dichtgeklinkt, regenwater kan niet wegstromen. 
Pas geplante, duizenden bollen krokussen, narcissen en sneeuwklokjes drijven op het water. 
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de wateroverlast. 
Gemeentelijke rapporten erkennen dit probleem. Er worden noodmaatregelen genomen, zoals het uitzetten van wormen om de grond los te maken.

De vraag blijft: wie is verantwoordelijk voor deze misser. Project Verdubbeling Oosterpark is een miljoenenproject. Een hoverniersbedrijf zou moeten weten hoe ze met grond moeten omgaan.
Dergelijke grote projecten worden aanbesteed. Dat gaat via de methode: de Economisch Meest Voordelige Inschrijving krijgt het contract. Maar elke aanbieder heeft moeten voldoen aan het Programma van Eisen van het stadsdeel. Hebben hier kwaliteitseisen ingestaan? 
Onder welke voorwaarden heeft stadsdeel Oost de renovatie van het Oosterpark gegund aan de uitvoerder?”

Parool'Kwetsbaarheid Oosterpark onderschat'

Hans Kaljee is als gemeentelijk bomenconsulent dé deskundige als het gaat om bomen. Sinds kort is hij betrokken bij de aanpak van de problemen waarmee het Oosterpark te kampen heeft. Een waterprobleem, toch? Nee hoor, zegt Kaljee: "Er staan wel plassen, maar het feit dat het water zo dramatisch wegloopt wordt veroorzaakt door de bodem. Het Oosterpark heeft vooral een bodemprobleem.

Kaljee gaat deze ochtend voor tijdens een korte ronde door het park. Hij is bekend met de resultaten van de onafhankelijke onderzoeken naar de deplorabele toestand waarin het park verkeert sinds de grootscheepse renovatie van de afgelopen twee jaar. In plaats van dat het beter ging met het park, lijkt het juist slechter te gaan. En de onderzoeken bevestigen dat beeld: er is iets misgegaan.

"Hier aan de noordzijde van het park is de bovenlaag weggehaald en opgeslagen in onze depots. Die toplaag hebben we na de werkzaamheden teruggestort, maar blijkt nu enorm dichtgeslagen te zijn. Het is een dichte deken die het water extreem goed vasthoudt, onder de grond. Een pannenkoek. Regenwater trekt daardoor niet in de grond, maar blijft erbovenop staan.”

Dat slepen met grond, achteraf is dat een slechte keuze geweest, zegt Kaljee. "We hebben er pap van gemaakt, de laag die we hebben teruggestort is echt geroerde grond. En de effecten, je kunt het om je heen zien, zijn dramatisch."

Dat klopt: hoewel de afgelopen dagen niet veel regen is gevallen, staan op veel plekken de planten en de bomen nog in diepe plassen. En toch, er is jaren gesteggeld over de renovatie van het park: konden deze problemen niet worden voorzien? Zo gemakkelijk ligt het niet, zegt Kaljee. "Gedrag van water is een ingewikkeld ding. Maar ja: we hebben de kwetsbaarheid van de bodemstructuur onderschat, we hebben ons verslikt in wat er zou gebeuren.”"

Bomen Oosterpark dreigen te sterven door werkzaamheden

Hetzelfde probleem wordt ervaren in meer parken in Amsterdam. Het Bijlmerpark is voor veel geld heringericht, waarbij zo’n tienduizend bomen zijn gekapt. Het gevolg was net als in het Oosterpark, wateroverlast. Schandlaparchitecten worden duur betaald voor hun aantasting van parken. Het Bijlmerpark, nu Mandelapark, is niet meer dan een sportterrein momenteel. 

Bijlmerpark

Bijlmerpark na renovatie

Men houdt geen rekening met de klimaatverandering. Ook waternet staat met de voeten in het water zonder een oplossing te kunnen aandragen. Men houdt ook geen rekening met ecologische beheer, met de eisen die de beplanting en de bomen stellen aan een park. Kortom, men denkt enkel aan het faciliteren van steeds meer en grotere evenementen in parken. Geld wordt met bakken weggegooid aan ondeugdelijke schandlaparchitecten en aannemers. Amsterdam kan niet met geld omgaan en het neoliberale klimaat verziekt de hele stad. Ook in Zuidoost. Als het Bijlmerpark om zeep is geholpen dan zoekt de festivalorganisator wel een ander park om plat te trappen en te vernielen. Jammer genoeg zijn onze overheden daarbij zeer gewillig.

In Zuidoost worden langs het Jan Schaeferpad nog eens 67 bomen gekapt. Dit is geen kleine aanpassing meer, maar structureel beleid, een beleid dat overigens ook niet eens is besproken in de bestuurscommissie, maar gewoon uitgevoerd door een paar ambtenaren met een eigen agenda.

© Natuurbescherming ZO 2015