Blog

Orchissen moeten wijken voor weg in Noord

shots 2749

Ruud: "Het ziet er naar uit dat onze bestuurscommissie aan het GVB vergunning heeft verleend om een vrije busbaan aan te leggen, dwars door een gebied met van rijkswege beschermde planten. Tragisch.

In het planningsgebied staan een aantal soorten orchideeën. Die zijn van rijkswege beschermd, http://wetten.overheid.nl/BWBR00096.... Om daar dit soort werken te kunnen uitvoeren heeft men dan ook toestemming en/of ontheffingen nodig van de rijksoverheid.   

Maar hoe gaat dat in Amsterdam? Ondanks dat men deze plekken centraal, op gedigitaliseerde kaarten heeft staan, en bij stadsdeelwerken iedereen, van de stadsdeelecoloog tot aan het uitvoerend personeel, de plekken kent en ook Y-onNoord er diverse malen aandacht aan heeft besteed, weet men officieel van niets. https://www.facebook.com/YonNoordAm...

Foutje bedankt. Hoewel foutje? De voorbereiding van overheidsbeleid is in handen van nerds, die opereren voornamelijk in een virtuele wereld. De analoge werkelijkheid daar trekken ze zich niets van aan. Dat is zóóóó 2000, we leven in de 21ste eeuw. Wat moet je met ouwe meuk? Biodiversiteit? Beschermde soorten? Kom op zeg, dit is de stad, een metropool nota bene. Daar ligt een koepel overheen, consumptie en economie dat zijn dingen die tellen. De moderne stedeling wordt gevrijwaard van al het aardse, dat is meer iets voor de vakantie.

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van het stadsdeel Noord maakt bekend dat zij voor het traject Vorticellaweg - IJdoornlaan, 1035 NC op 1 juli 2016 een omgevingsvergunning heeft verleend voor het aanleggen van een busstrook met haltes ("uitvoeren van een werk of werkzaamheden" en "aanleg van een weg"). Dossiernummer: OLO2330439/Z16-74453

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met het loket van stadsdeel Noord. Dit kan op twee manieren: Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd. Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14020. De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen. Niet mee eens? Informatie over bezwaar maken."    

moSART

valtifest med

Amsterdam: "De één stoort zich aan een mug in de slaapkamer, de ander geniet van keiharde heavy metal. Het gaat namelijk niet alleen over het aantal decibellen, maar ook om hoe u geluid ervaart en belééft. In opdracht van de gemeente doet SoundAppraisal onderzoek naar geluidsbeleving tijdens evenementen. Download de app MoSART en doe mee!

Aan een mug doen we niet veel, aan geluidoverlast tijdens evenementen in de stad willen we wat veranderen. Daarom voert de gemeente deze zomer bij een aantal evenementen onderzoek uit naar geluidsoverlast. Dat doen we door onafhankelijke metingen naar decibellen uit te voeren, onderzoek te doen naar welke technische mogelijkheden er zijn om geluidsoverlast te verminderen en toezicht en handhaving te verbeteren. Daarnaast voert Amsterdam samen met SoundAppraisal een experiment uit om meer inzicht te krijgen in hoe Amsterdammers en bezoekers geluid tijdens een evenement ervaren.

Festivalgeluid

Kirsten van den Bosch, projectleider bij het bedrijf SoundAppraisal, vertelt: ”Mensen zijn zo veel meer dan decibel meters. Wij ervaren het geluid en geven er individueel betekenis aan. Daarom hebben wij een app gemaakt genaamd MoSART (Mobile Soundscape Appraisal and Recording Technology) waarmee bezoekers van een evenement en buurtbewoners rondom het evenemententerrein kunnen aangeven hoe zij het geluid ervaren. Dat doe je door vragen te beantwoorden als 'Wat voor geluiden hoor je?’ en ‘Wat vind je daarvan?’. Tegelijkertijd maak je een opname van 30 seconden van dat geluid. Zo registreert de app het geluid én jouw persoonlijke beleving.”

Doet u mee?

Hoe meer mensen mee doen met dit experiment, hoe duidelijker wordt hoe Amsterdammers en bezoekers geluid - of herrie, zoals u wilt - tijdens een festival of evenement ervaren. En des te beter we Amsterdam zowel levendig als leefbaar kunnen houden.

Hierbij dus een oproep aan u. Bent u omwonende of bezoeker van de volgende festivals:

Kwaku Festival in de periode 30 juli t/m 7 augustus in het Nelson Mandela park
Europride en de botenparade in de binnenstad van 5 en 6 augustus
VOLTT Loves Summer op de NDSM werf op 27 augustus
Valtifest NDSM werf op 3 september 

En... heeft u een mening over geluid (genot óf overlast)? Download de app MoSART, vul de projectcode 9184 in, en laat van u horen!”

Mijn indruk is dat de gemeente vooral op zoek is naar festivalgangers die met dit appje een positieve beleving doorgeven terwijl ze stoont als een garnaal op een festival aan het rondhossen zijn.

Rondje Gaasperplas

shots 2737

Paringswiel roodoogjuffers

shots 2728

Roodoogjuffers zetten hun eitjes af in tandem en in stationaire vlucht

shots 2736

Keizerlibel

shots 2735

Illegaal motorcrossen op het ruiterpad
MS-XZ-54 in de wachtrij

shots 2729
shots 2733

Commerciële gebruikers van parken

shots 2717

NOSIn het Amsterdamse Vondelpark wordt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gesport, vaak in klasjes. Verslaggever Marleen de Rooy gebruikt het park zelf voor bootcamps en krijgt het niet alleen warm van de oefeningen…”

Haha. Belangenverstrengeling bij journalisten? Of journalisten die zo verblind en ingepakt zijn dat ze zelf niet door hebben dat het eigenlijke item van hun berichtgeving zou moeten zijn: de commercialisering van openbare voorzieningen. Aangezien de NOS een staatsmedium is, is dit niet verwonderlijk. Journalisten stiefelen gewoon hun neoliberale neus achterna. Ze maken zelfs nog wat extra reclame voor hun buitencurriculaire activiteiten. Dat kan je een paar gratis lessen opleveren of nog iets leukers waar verslaggevers het warm van krijgen...

Als commerciële bootcamps en sportclubs actief gebruik maken van openbare voorzieningen en voor hun lessen en begeleiding geld vragen dan zou de gemeente ook moeten eisen dat die bootcamp- en sportclubeigenaars betalen voor het gebruik van de openbare voorzieningen. Anders lopen parkbezoekers de kans om geen gebruik meer te kunnen maken van de banken die in gebruik zijn door de sportievelingen. Zelfs de kindertoestellen, trappen en bankjes worden in beslag genomen.

The bootcamp club

Dildo Sport, pardon Delda Sport

En pas op, het heet niet meer rennen, maar runnen, net als in ‘een bedrijf runnen’. Lovet u ook zo working out in een bootcamp? Fuck dan a duck in het Vondelpark. Kickboxers kunnen bijvoorbeeld ook gaan oefenen in het park … op wandelende burgers. Ook terroristen doen het in openlucht. It’s the future, ’t is de vooruitgang, mevrouwtje.

Besluit op bezwaar AOA 2015

Eindelijk na meer dan een jaar heeft het stadsdeelbestuur een besluit op bezwaar ondertekend en toegestuurd aan de bezwaarmakers tegen Amsterdam Open Air 2015. Dat is rijkelijk laat. Het besluit op bezwaar voor 2014 kwam pas een aantal weken geleden. Dat is nog erger.

“Tegen dit besluit kan de belanghebbende op grond van artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), een gemotiveerd beroepschrift indienen binnen zes weken na de dag van de bekendmaking. Het beroepschrift kan worden ingediend bij de rechtbank Amsterddm, sector bestuursrecht, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.”

De dag van bekendmaking is 20 juli 2016. Op zeer cynische wijze maar helemaal volgens de regels heeft de stadsdeelsecretaris eraan toegevoegd: “Tevens kan de belanghebbende, die een beroepschrift heeft ingediend, en die meent een spoedeisend belang te hebben, aan de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.”

Van spoedeisend belang is geen sprake meer, want het evenement vond dank zij de langdurige belemmering van de beroepsprocedure door het stadsdeelbestuur al plaats in 2015. Een voorlopige voorziening had zelfs op het moment van verlening van de omgevingsvergunning geen zin meer. Op deze wijze is het stadsdeel al een aantal jaren bezig om de juridische beroepsprocedures uit te hollen. Dit kun je zonder meer onbehoorlijk bestuur noemen.

Alle bezwaarmakers kunnen (nu pas) in beroep gaan tegen dit besluit. Omdat de meeste omwonenden ook bezwaar zullen hebben ingediend tegen het evenement dit jaar, is het aan te raden om tegen dit besluit over 2015 in beroep te gaan en in uw beroepschrift te vermelden dat u de rechtbank verzoekt om deze zaak over 2015 toe te voegen aan uw komende beroep voor 2016.

U krijgt op dit weblog binnenkort meer informatie hierover. Wie geen besluit heeft ontvangen, en wel een bezwaar heeft ingediend, laat dit even weten via de contactmodule rechts op deze pagina.

Vergunning verleend voor GaasperPleasure

Amsterdam: “Evenementenvergunning t.h.v. Driemondweg 21, Gaasperplas Zuidoostoever, Gaasper- / Guilty Pleasure

Namens de Burgemeester van Amsterdam heeft de voorzitter van het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost op 21 juli 2016 aan GP Events een vergunning verleend voor het organiseren van een evenement genaamd “Gaasper-/Guilty Pleasure.”

Data en tijd van het evenement:
Zaterdag 13 augustus 2016 van 13.00 tot 23.00 uur,
Zondag 14 augustus 2016 van 13.00 tot 23.00 uur;

Dossiernummer: ZK15004413”

Meer niet. Geen mededelingen over de mogelijkheid om inzage te plegen of bezwaren in te dienen. En dat na het gesprek dat ikzelf namens de Stichting en mevr. te Riet gevoerd hebben met mevr. Dalgliesh en haar ambtenaren met het doel om de inzage- en bezwarenprocedure vlotter en correcter te laten verlopen. Ik heb mevr. Dalgliesh om uitleg gevraagd. Zij is verantwoordelijk voor deze gang van zaken en zij zal deze nieuwe aanpak, als dit inderdaad een nieuwe aanpak is (of de oude van de manager vergunningen) en niet een van de talrijke fouten van de ambtenaren, dan blijkbaar ook gedogen. Ik hou u op de hoogte.

Update13:00: Dit is net toegevoegd op de pagina van de bekendmaking:

"Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.

Maar van de mogelijkheid om inzage te plegen in alle stukken, inclusief het besluit van het bestuur, is nog steeds geen sprake. De aanvraag lag twee weken ter inzage maar niet de complete stukken voor dit festival. Vanmiddag heb ik een WOB-verzoek aan het stadsdeelbestuur gestuurd om alle stukken toegezonden te krijgen, en dat is intussen gebeurd (afgezien van het mobiliteitsplan dat ik nog niet heb ontvangen). Wie inzage wil kan een verzoek aan de stichting richten (contactmodule rechts op deze pagina).

Er is ook al een omgevingsvergunning aangevraagd volgens deze kennisgeving, waarvoor later een zienswijze of een bezwaar ingediend kan worden.

Makkelijker kan het stadsdeelbestuur het niet maken, leuker ook niet.

Kennemerduinen

Een dagje in de Kennemerduinen, het Middenduin, de Zanderij en het Vogelmeer. Bijzondere planten gezien, ogentroost, bremraap, parnassia, duinviooltje, driedistel, enz. en ook een zandhagedis. De wisenten hadden het te warm, dus die lieten zich niet zien. Een schuchter hert kwam even kijken.

Levende diertjes

Als die pokemonspotters nu eens om zich heen keken in het park dan zouden ze vlinders zien en libellen, levende diertjes, maar ja, die ontploffen niet en dat vinden die idiote pokemonspotters niet zo leuk. Festivalgangers vinden het park ook leuk, om de grond en het gras plat te trappen en de fauna te verjagen. Je zou dit het moderne neanderthalisme kunnen noemen. Ikke, ikke en de rest kan stikke, fuck-a-duck, en boem, boem, boem, back to the future.

Het is duidelijk waarom deze vlinders landkaartjes genoemd worden.

shots 2712
shots 2713

Juffers in het riet:

shots 2714

Dotterbloem:

shots 2711
shots 2716

Nieuwe rage: pokemon-spotters spotten

De jonge generatie is nog niet echt volwassen. Nu zie je jonge twintigers overal in de stad, in de parken, letterlijk overal, met hun neus op hun mobieltje gedrukt, zich onbewust van wat er om hen heen is of gebeurt, want de werkelijkheid die speelt zich (letterlijk) af op hun mobieltje. Als dat zo doorgaat dan worden ze nooit volwassen, en dat is misschien wel de bedoeling. Elke debiel zijn pokemonmobieltje. De infantilisering van de twintigers neemt zienderogen toe. Ik heb er al een aantal gespot in het Gaasperpark. Goed, ze gaan nu op stap om zogezegd te zoeken naar de pokemons. Maar die vinden ze vast ook wel op hun wc of op hun zolder. Nieuwe rage: maak zoveel mogelijk foto’s van pokemon-spotters. Stuur ze op aan deze website, en misschien hebben we dan genoeg materiaal voor een mooie pokemonspotter presentatie. Ze zijn meestal met zn tweeën en lopen met het mobieltje in de hand door stad en land. Ze zijn in elk geval met horten en stoten in beweging. 

shots 2715
shots 2708
shots 2709

De eerste ongelukken veroorzaakt door pokemonzoekers zijn al gesignaleerd, hier en hier

En dit is iets heel anders: mensen die lekker in het park wandelen, de hond uitlaten en even het water in laten springen, en tegelijk zwerfvuil verzamelen dat de pokemon- en andere idioten overal achterlaten.

shots 2710

Metro: Grappenmaker fopt Pokémon GO-fans in Vondelpark

En nee, het zijn niet alleen kinderen, pubers die zich vergrijpen aan PokemonGo, maar jonge ‘volwassenen’, zeg maar oudere puberende jongeren als de 20-jarige Sufjan. Freedom just another word for nothing left to lose. Maar … het schijnt goed te zijn voor de 'sociale cohesie' …. hahahaHAHAHAHAHAHA! Kent u die uitdrukking? Die komt van festivalorganisatoren, waarmee ze bedoelen veel volk en katsjing, kassa! Verstand op nul en blik op oneindig. Vanzelfsprekend is er al een ‘PokemonGo festival’ gepland. Het gaat om het op de kaart zetten van … ja wat eigenlijk, bedenk maar wat, en het samenbrengen van de losers, want in je eentje sta je natuurlijk onontkoombaar voor aap.

De sociale cohesie is een ander woord voor de kleefkracht van de samenleving, m.a.w. hoe hou je het volk koest en bezig met onbenulligheden zodat ze in godsnaam geen belangrijke dingen gaan doen als de maatschappij sociaal en rechtvaardig inrichten. De kleefkracht is uitvoerig behandeld in het sprookje Zwaan kleef aan, ook bekend als De gouden gans; het verhaal van hoe Domoor aan zijn gerief komt.

De infantilisering van de maatschappij neemt zienderogen toe. Zoals Marx al zei, iOS en Android zijn opium voor de jeugd, u gebracht door Big Brother's Ministry of Universal Love. Or else, just fuck a duckie, folks.

pokemon go

DWOTD: “The photo shows a note put up by an angry home owner who has too many Pokémon trainers trespassing in his garden. It turns out to be a very suitable note to expand your Dutch idiom and to learn something about Dutch modern culture.”

Festivals weg uit Amsterdam

Parool: "Festivals Amsterdam wijken uit naar de provincie

Het aantal festivals in Amsterdam is het afgelopen jaren [sic] niet verder gestegen. Er was zelfs één festival minder dan in 2014. In de rest van Noord-Holland neemt het aantal festivals juist sterk toe.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Festival Monitor. Vanwege het 'festivalplafond' in de hoofdstad wijken veel festivals uit naar omliggende gemeenten in de provincie. Hierdoor is het aantal kunst- en cultuurevenementen met 10 procent toegenomen in Noord-Holland. Vooral gemeenten als Alkmaar, Zaanstad en Haarlem profiteren daarvan. 

Ook de komende jaren wil Amsterdam het aantal festivals in de stad beperken. De gemeente wil hiermee (geluids)overlast en schade aan de natuur tegengaan. Zo mogen in de parken jaarlijks nog maximaal drie grote evenementen plaatsvinden en worden er strengere eisen gesteld voor het gebruik hiervan. Vanaf 2020 moeten alle evenementen in de stad bovendien duurzaam zijn.

Eerder al werden er festivals geweerd in recreatiegebied De Oeverlanden en het Oosterpark vanwege de schade die de evenementen aan de natuur (zouden) veroorzaken. Ook riepen ecologen, natuurbeschermers en organisatoren op tot nieuwe regelgeving voor festivals in de natuur.”

Amsterdam Open Air hangjongeren in Gaasperpark

hangjongeren

AOA Wildparkeren in het park

shots 2702

Leuk als foto, maar in strijd met Flora- en faunawet

festivals night copy

Het valt allemaal heel erg mee met het uitwijken naar de provincie.  Het Parool kletst maar wat. Eén festival minder in Amsterdam is belachelijk weinig. En dat er maximaal drie grote evenementen plaats mogen vinden betekent gewoon dat er meer evenementen plaats zullen vinden, want in de meeste parken zijn er nu nog geen drie in totaal. En die strengere eisen hangen nog volledig in de lucht. Het gaat in feite elk jaar slechter met de natuur. De ecologische quick scans stellen niets voor, elk jaar verdwijnen er meer soorten uit de rapporten die niet meer geïnventariseerd worden. Het aantal ‘ecologische’ bedrijven die rapporten maken voor festivalorganisatoren neemt elk jaar toe en het gaat steeds meer om het faciliteren van evenementen, niet om het beschermen van natuur. Als zo’n bedrijf elk jaar een rapport opmaakt voor een feestorganisator dan spreekt het vanzelf dat die niet negatief uit zal vallen voor de organisator, want dan is dat bedrijf meteen de opdracht voor meer scans meteen kwijt. Zo simpel is het. De scans zijn niet onafhankelijk meer. Met allerlei trucjes worden de rapporten steeds positiever voor evenementen. Zo is de geluidskaart van Westerveld dit jaar niet opgemaakt met geluidscontouren van 67 dB, maar van 67,4 dB, wat betekent dat de oranje zone van ontoelaatbare geluidsoverlast is opgeschoven en het gebied tussen 67 en 67,4 dB is opgeschoven van de oranje naar de gele zone. Een kleine maar wel belangrijke vervalsing van de normen.

De schade aan onze parken gaat onverminderd verder. De politiek en de festivalorganisatoren bagatelliseren de schade om hun beleid en exploitatie verder te kunnen zetten. Sjoerd Wynia liegt zich de oren van de kop. Schaamte kennen deze mensen niet, want geld gaat voor. De gemeente en het stadsdeel, en de meeste politieke partijen, hebben boter op het hoofd, en gaan gewoon door met het faciliteren van meer en grotere evenementen. Wethouder Choho vertikt het om mij een antwoord te geven op mijn vraag hoe het zit met zijn lidmaatschap van het bestuur van Groengebied Amstelland. Alleen een juridische procedure kan politici dwingen hun beleid aan te passen. Daarom saboteert stadsdeel Zuidoost al jarenlang de juridische toetsing door de rechter van de omgevingsvergunningen. Stadsdeel Zuidoost bestond het zelfs om een uitspraak van de rechter om binnen twee weken een besluit op bezwaar uit te vaardigen, te negeren, wat neerkomt op minachting van de rechtbank. Dan heb je nog het ontbreken in het bestuur en de ambtenarij van onpartijdigheid, het ontbreken van rechtszekerheid, inbreuk op het zorgvuldigheidsbeginsel, het fair-play-beginsel en op het verbod op détournement de pouvoir. Dat wil zeggen, dat er onweerlegbaar sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Daarom: Alle grote festivals in open lucht moeten weg of onderdak zoeken in grote halls en feestlocaties als de Ziggodome of de Arena.

Parool: "Gezonde lucht in Amsterdam wil niet vlotten

De lucht in Amsterdam blijft bijna overal ongezond. Uit metingen van de GGD Amsterdam blijkt dat in veertig procent van de Amsterdamse straten waar de luchtkwaliteit in 2015 is gemeten, de Europese norm voor stikstofdioxide is overschreden.”

Ja, als je de groengebieden niet meer beheert als natuurgebieden maar als evenemententerreinen dan zal de luchtkwaliteit ook achteruit gaan. Meer zwaar verkeer in parken zorgt voor meer vervuiling. Ook op dit punt is de gemeente bewonersonvriendelijk bezig. Parken en natuurgebieden als het Gaasperpark en het hele NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas maken deel uit van de groene long van de stad. Tast je die aan dan tast je ook het milieu en de lucht in de stad aan. Het is schandalig dat de gemeente zo agressief en harteloos tegenover zijn burgers staat.

Grasparkietje

In het Gaasperpark heb ik kortgeleden een grasparkietje aangetroffen. Waarschijnlijk ontsnapt ergens uit de omgeving van het park. Hij zat in de buurt van het bruggetje tussen de weide met de kiosk en de grote speelweide, in de bosjes richting voormalig rosarium.

shots 2696

Integratie

Het Kwaku Summer Festival is back in town. En ik moet toegeven dat de integratie van de Srananman en Sranansma sien, de dance music scene, in de Nederlandsche Dingsbums volledig geslaagd is. Ik woon 2,64 km van het festivalterrein af en Buiten Westen bij de Ouderkerkerplas is op 4,15 km aan het boemsen, dus het moet van Kwaku komen; te weten, het boem boem boem boem BOEM boem. Dat komt zo goed als 100 procent overeen met het Nederlandsche geluid van Amsterdamned Open Air, met name boem boem boem boem BOEM boem. Integratie kwetkweti geslaagd, pipel.  Mission accomplished. De Ouderkerkerplas ligt 2,8 km van het Nelson Mandelapark af, dus als je daar ergens tussen zit heb je boem boem boem boem BOEM boem in multiculti stereo. Er was ook een evenement in de Arena als ik het goed heb. Als de wind meezit dan heb ik hier 3D. Gaaf!

Rapport over bestuurlijk stelsel

shots 2701

Begin juni was ik samen met anderen uitgenodigd door de Commissie Brenninkmeijer voor een evaluatie van het bestuurlijk stelsel in Amsterdam. Het rapport kwam gisteren uit. Ik moet het nog lezen. Maar hier kunt u het alvast downloaden. De NRC heeft er al een stukje over.

NRCWeekend: "Amsterdamse bestuurders praten veel, maar werken weinig samen. Zij moeten oog krijgen voor de burger, zegt Alex Brenninkmeijer.

Ambtenaren en politici zijn in Amsterdam vooral met elkaar bezig schrijven ze. Typisch Amsterdams besturen, dat is veel praten (ook over de dingen waar je niet over gaat), weinig samenwerken, tegenstellingen opzoeken en „veel politiek gedoe”.
En de burger? „Die is kansloos”, zegt Brenninkmeijer, zelf geboren Amsterdammer.

Zijn commissie voerde veertig gesprekken en enquêteerde 1.750 betrokkenen van de gemeente en 2.200 Amsterdammers. De hoofdstad heeft „buitengewoon betrokken” bewoners, zegt Brenninkmeijer, die veel ideeën hebben voor hun buurt of over nieuwe vormen van democratie. „Maar als je afhankelijk bent van het bestuur, blijft er van die plannen niks over. Ze gaan gewoon kapot. Mensen zijn zeer teleurgesteld in de gemeente. De organisatie is enorm in zichzelf gekeerd. Het is als burger buitengewoon moeilijk op een fatsoenlijke manier contact te leggen.”

De commissie vond één „ernstige constructiefout” in het bestuurlijk stelsel dat Amsterdam in 2014 invoerde, nadat de Gemeentewet het bestaan van onafhankelijke stadsdeelraden verbood. Namelijk dat Amsterdammers voor twee bestuurslagen mogen stemmen, terwijl bestuurscommissies vrijwel geheel het beleid van de centrale stad uitvoeren. Dat botst, oordeelt de commissie, en verergert het politieke gekonkel.

Een gezonde overheid staat in verbinding met burgers, leerde Brenninkmeijer in zijn tijd als ombudsman. „Dat betekent dat je begint bij de vraag: wat voor effect heeft dit voor mensen? Dat gaat niet over budgetten, niet over bevoegdheden en al helemaal niet over macht. Dat is het woord dat niet uitgesproken mag worden, maar je kunt zeggen dat Amsterdam een speelveld is van machtsoefening. Dat is heel slecht voor een goede verbinding met de burger.”"

Gesprek met Dalgliesh

BVNellestein: “Gesprek voorzitter Bestuurscommissie ZO en ambtenaren met Stichting Natuurbescherming ZO

Op verzoek van de stichting is commissie Gaasperplaspark van Bewonersvereniging Nellestein daarbij ook aangeschoven. 12 juli 2016

Het betrof een informeel gesprek. Ter voorbereiding heeft de commissie Gaasperplas een aantal vragen opgesteld die aan alle deelnemers uitgedeeld zijn samen met een stuk van de Stichting. BC voorzitter zegde toe de stukken goed te zullen lezen en zo mogelijk antwoorden te zullen geven. 

Voor een verslag: gesprek met voorzitter Dalgliesh.

Met betrekking tot het opnieuw opstellen van evenementen locatie profielen, noodzakelijk door nieuw evenementenbeleid gemeente Amsterdam (raadsvergadering 13/14 juli 2016) werd het volgende gezegd: 

Er wordt nu door verschillende mensen (evenementen organisaties?, geen bewoners in ieder geval)  aan gewerkt om ze op te stellen en in september is er een stedelijk inspraak moment. Voor ZO zijn er veel uitzonderingen. Ook de wens evenementen vanuit het centrum meer naar de randen van de stad te verplaatsen zal invloed hebben. 

Ik ga nog proberen meer of er iets meer transparantie over dit traject te verkrijgen is en hoe dat stedelijk inspraak moment er uit gaat zien. 

Ondertussen wordt de opvatting van wat als 1 groot evenement gezien wordt in ZO langzaam duidelijker: twee organisaties (1 vraagt vergunning voor 2 dagen) aan die op dezelfde locatie op een verschillende dagen een evenement organiseren = 1 evenement. Een organisatie die op 2 locaties op een verschillend aantal dagen evenementen organiseert is ook 1 evenement  (Open Air 2 dagen en Open Air camping 3 dagen en nachten). 4 weekenden + een aantal vrijdagen op gedeeltelijk zelfde locatie + 1 evenement (Kwaku). Groot is > 2000 bezoekers. (Open Air heeft 10 podia met > 2000 bezoekers, 1 evenement ?!)

Denkbaar dus dat 1 organisatie een vergunning aanvraagt om op meerdere locatie verschillenden programma's organiseert ( of door andere organisatie laat organiseren), op verschillende tijdstippen en verschillend in duur en dan toch 1 evenement? Een keten met filialen waarbij alleen de keten de vergunning aanvraagt en als 1 evenement telt?

Het ziet er naar uit dat de parken en groengebieden verder vertrapt zullen blijven worden....

terwijl de feest organisaties nu al moord en brand schreeuwen dat ze slachtoffer worden van dit beleid en het verzet van enkele omwonenden.

Zie: De nachtbrakers van de festivalindustrie 

Flora te Riet, 13 juli 2016"

Bekendmakingen en kennisgevingen

De bekendmakingen en kennisgevingen van de gemeente en het stadsdeel zijn weer op een andere plek op het internet gezet. Dat gebeurt zowat elke maand dat links aangepast moeten worden. Dat maakt het voor burgers veel moeilijker om bekendmakingen op te zoeken.

Momenteel is het het beste om de bekendmakingen hier op te zoeken:
https://www.amsterdam.nl/actueel/bekendmakingen/bekendmakingen/

Dat kan ook via de kaart:
https://www.amsterdam.nl/actueel/bekendmakingen/bekendmakingen/bekendmakingen-kaart/

Via de abonnementsdienst is ook dit nog niet doorgegeven:

Amsterdam: "Driemondweg, t.h.v. de kruising tussen de Driemondweg, de nieuwe voetgangersbrug en het fietspad dat vanaf de N236 komt, 1108 AJ: aanvraag omgevingsvergunning voor het aanleggen van een verkeersdrempel in de Driemondweg ter plaatse van de voetgangersbrug, dit om een normale afrit te kunnen realiseren, datum ontvangst 23-06-2016;

Dossiernummer 2419269

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020."

Als ik het goed begrepen heb dan is die drempel bedoeld om het voor fietsers en voetgangers veiliger te maken op de Driemondweg.

shots 2698

Onderstaande bekendmaking is nog niet via de abonnementsdienst van de gemeente bekendgemaakt. [Update: het bericht was nog maar net op deze website geplaatst of het bericht kwam ook via deze weg binnen.]
Lees daarom het hele bericht via de link hieronder. In elk gaval zou het stadsdeel alle omwonenden, in het bijzonder die van Gein 3, hierover nader moeten informeren in een (begrijpelijke) bewonersbrief.

Bekendmakingen: “Overwegende dat

- De Driemondweg op 13 en 14 augustus 2016 tussen 10:00 uur en 24:00 uur wordt afgesloten voor bezoekers van het evenement Gaasper Pleasure 2016 en alleen toegankelijk zal zijn voor nood en hulpdiensten, de crew, leveranciers van het festival, medewerkers en of bezoekers van Boerderij Langerlust, Stadsdeel Werf en Waterleidingbedrijf;
- De afzetting wordt geplaatst bij de parkeerplaatsen van boerderij Langerlust middels verkeersbord C1 [gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee];
...
Om parkeerproblemen te voorkomen op zondag 14 augustus 2016 de toegangswegen naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat worden afgesloten voor festival bezoekers;
Op zaterdag 13 augustus en zondag 14 augustus 2016 van 10:00 uur tot 24:00 uur de afslag aan de Provincialeweg naar Driemondweg, indien nodig - doch niet langer dan noodzakelijk - afgesloten voor doorgaand verkeer.
Op zondag 14 augustus 2016 worden er meer bezoekers van Gaasper Pleasure verwacht die met de auto naar het festival komen. Om parkeeroverlast in de omgeving te voorkomen worden de afslagen naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat afgesloten voor festival bezoekers.

De afzettingen worden gerealiseerd door een gecertificeerde verkeersregelaars. Ook voeren zij de controle uit op het toelaten van bewoners en hun bezoekers aan de wijk en medewerkers en bezoekers van Boerderij Langerlust, Stadsdeel Werf en Waternet.

Besluit:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit het dagelijks bestuur van de Bestuurscommissie Zuidoost om:

Door het plaatsen van het verkeersbord C1 [gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee], conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, in combinatie met rood-wit retro-reflecterende hekwerken (model BM14), met uitzondering van bewoners en bezoekers of medewerkers Langerlust, Waternet en Gemeentewerf . De volgende kruisingen, parkeerterrein of wegvakken af te sluiten voor verkeer;

I. Afslagen aan de Valburgdreef naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat
II. Driemondweg, behalve voor medewerkers en of bezoekers van Boerderij Langerlust, Stadsdeel Werf en Waterleidingbedrijf.

III. Het instellen van een parkeerverbod aan beide zijden op de Driemondweg door het plaatsen van de verkeersbord E1 [parkeerverbod] conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Genoemde verkeersmaatregelen worden ingesteld door gecertificeerde verkeerregelaars op zaterdag 13 augustus en zondag 14 augustus 2016 van 10.00 uur tot 24.00 uur alleen indien noodzakelijk, en niet langer dan strikt noodzakelijk. De afzettingen worden uitgevoerd en bemand door gecertificeerde verkeersregelaars conform het Mobiliteitsplan Gaasper Pleasure 2016.

Opvallend hierbij is dat noch de evenementenvergunning noch de omgevingsvergunning al zijn verleend voor GaasperPleasure en Guilty Pleasure. Het zijn mogelijk ook twee verschillende evenementen georganiseerd door twee verschillende bedrijven, die als één evenement gepresenteerd worden. Het gaat hier dus om onderverhuur van het terrein door de organisatoren van GaasperPleasure aan die van Guilty Pleasure. De vraag is of dit juridisch kan en mag. En of GGA hiervoor twee contracten heeft opgesteld. Dit ga ik even opzoeken.

De nachtbrakers van de festivalindustrie

shots 2692

Djbroadcast: "‘‘Zorg nou voor duidelijkheid. Amsterdam is de kleinste wereldstad op aarde, dat vraagt om één helder festivalbeleid.’’ Afgelopen maandag vond in het Kantoor van de Nacht in A’DAM Toren de première van De Nachttafel plaats, een nieuwe serie verdiepende gesprekken en discussies met nachtcultuur als thema. Gemist? Kijk- of luister de uitzending hier terug.

Het Kantoor van de Nacht is een initiatief van Schipper Legal van ‘nachtadvocaat’ Bjorn Schipper en evenementenverzekeraar Maarten van Denderen van NoRisk Events. Samen met DJBroadcast brengt het Kantoor van de Nacht verschillende spelers en partijen rondom een specifiek onderwerp aan tafel. De thema’s lopen uiteen, maar hebben altijd een link met de creatieve (dance)industrie en belichten onderwerpen waar ondernemers uit de scene tegenaan lopen en die zich voornamelijk achter de schermen afspelen.”

shots 2685

Wat zich achter de schermen afspeelt is drugs- en drankmisbruik en de vernieling van parken en natuurgebieden. Het is opvallend dat nu er meer weerstand komt tegen grote belastende evenementen de festivalindustrie zich gaat indekken voor allerlei risico's. En ook dat verdomde weer wil soms niet meespelen. Daar zou waarschijnlijk volgens de organisatoren ook een verzekering van de overheid voor moeten komen. Evenementenverzekeraars zijn een nieuw fenomeen. Er komen scheuren in het gedoogbeleid van de stadsdelen en de gemeente, en de festivalorganisatoren beginnen hun gehuurd terrein al als verworven eigendom te beschouwen. En laten we eerlijk wezen, het gaat bij festivals voor de bezoekers altijd om de vijf D’s, dance, drugs, drank, decibels, en een doppie. Voor de organisatoren komt daar nog bij, de D van dollar. Festivals zijn een dekmantel voor wetsovertredingen.

shots 2686

‘‘Organisatoren beschikken over jarenlange ervaring en knowhow op het gebied van ecologie, flora en fauna, maak daar gebruik van’’
Dan zeg ik: organisatoren misleiden al jarenlang stadsdeelbesturen, vertrappen flora en verdrijven fauna, lappen ecologie aan hun laars en maken misbruik van natuurgebieden en parken. Tot nog toe zijn de bewoners van Amsterdam altijd de dupe geweest. Van creativiteit bij dance-events is geen sprake, het is overal dezelfde kakofonie, onder verschillende namen. Hoofddoel is het gezellig plattrappen van parken en natuurgebieden.

Nu beginnen de festivalorganisatoren te vrezen voor hun winsten. In feite eisen ze van de gemeente dat die hun belangen gaat vastleggen en verzekeren voor de toekomst zodat ze nog jarenlang door kunnen gaan met hun nep-idyllische propaganda en het vernielen van onze parken. Hun festivalaanvragen ondersteunen ze met ondeugdelijke ecologische rapporten en quick scans. Het wordt tijd dat de belangen van de omwonenden eindelijk meegewogen worden. Dat is precies wat deze kliek festivalfreaks niet willen. Nu schreeuwen ze moord en brand als omwonenden een kritisch geluid laten horen. Zij zouden hun geluidsoverlast natuurlijk altijd en overal over de hele stad willen verspreiden.

shots 2687

"‘‘Zorg nou voor een eenduidig beleid, zodat iedereen weet waar hij aan toe is,’’ zegt Van Drunen. Als organisator van festivals Park am See en De Zon ondervond hij afgelopen voorjaar aan den lijve de tegenstrijdige bureaucratische richtlijnen van de gemeente. Stadsdeel Nieuw-West wil geen festivals meer in het recreatiegebied toestaan en gaf daarom niet de benodigde omgevingsvergunning af, terwijl de gemeente al een evenementenvergunning had verleend. ‘‘Er is geen beleid dat zegt: op deze plek mag je een festival organiseren, daarom moeten wij deze extra vergunning aanvragen. De procedure die daar aan voorafgaat is ondoorzichtig. Er zijn geen duidelijke richtlijnen. Dan heb je als organisator het gevoel dat je vanwege politieke spelletjes moet opdonderen, in plaats van dat er inhoudelijk sterke argumenten worden aangevoerd.’’’

shots 2688

Wat de festivalorganisatoren willen is volledige deregulering, de vrijheid om overal en altijd festivals te organiseren. Daarbij willen zij geen inspraak van omwonenden. Zij willen de overheid dwingen om omgevingsvergunningen af te schaffen, want die kunnen, inderdaad, een wettelijke belemmering zijn voor het houden van grote festivals. Schaamteloos zet de kliek in de ADAM-toren die zijn geld verdiend heeft met vernieling van parken nu zijn offensief verder om alle wettelijke belemmeringen als omgevingsvergunningen maar opzij te schuiven. Jarenlang is de behandeling van de omgevingsvergunningen in stadsdeel Zuidoost vertraagd en belemmerd door het stadsdeelbestuur, enkel en alleen om Air Events te gerieven. Onbehoorlijk bestuur in Zuidoost heeft ervoor gezorgd dat bewoners geen enkele bescherming of mogelijkheid tot juridische toetsing kregen. Nu gaan de festivalorganisatoren in hun driestheid nog een stap verder: de omgevingsvergunningen zijn de schuld. Maar zonder omgevingsvergunning zijn evenementenvergunningen niet geldig. Daar hebben de beroepsrechtbank en de Raad van State zich al over uitgesproken. Maar daar hebben festivalorganisatoren geen boodschap aan.

shots 2691

Festivalorganisatoren zijn verwende en domme graaiers zonder respect voor wet en regels. Zij doen zich nu voor als slachtoffers terwijl ze jarenlang door de stadsdelen en de gemeente in de watten zijn gelegd. Nu gaan ze mekkeren en blèren als verwende kinderen die zwaar benadeeld worden. Hun arrogantie en schaamteloosheid kent geen grenzen. Het is de generatie die zich too blessed to be depressed voelt. Verwende natuurvandalen.

shots 2693

Gesprek met voorzitter Dalgliesh

Dalgliesh

Vanmorgen had ik (voor de Stichting) samen met Flora te Riet (Commissie Gaasperplaspark Nellestein) een gesprek met mevr. Dalgliesh, plus de directeur vergunningen, en een paar andere ambtenaren, over een aantal klachten over de behandeling van bezwaren, over de evenementen en aanverwante zaken in ons stadsdeel. Ik heb een korte probleemstelling met voorstellen en adviezen aan hen overhandigd en hoop dat die goed gelezen zal worden en tot resultaat en verbetering zal leiden. Want er is een en ander goed mis met de belangenbehartiging van de inwoners van Zuidoost door het stadsdeel.

shots 2683

Mevr. Dalgliesh heeft mij verzocht om geen ‘beschuldigingen' te uiten over ambtenaren op dit weblog, maar heeft mij niet duidelijk kunnen maken over welke beschuldigingen het gaat. Er is nu eenmaal vrijheid van meningsuiting in dit land en ik ben zeer benaderbaar als het gaat om fouten of verkeerde berichten in dit weblog. Daar heb ik nog niets over gehoord. Kritiek op ambtenaren moet kunnen. Het zijn zeker geen heilige boontjes. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het bestuur en/of de ambtenaren alle recht hebben om de grenzen en de mazen van de wet op te zoeken, maar dat bewoners geen kritiek mogen uiten op ambtenaren die de belangen van de inwoners stelselmatig negeren. Ik kan best begrijpen dat een ambtenaar die de kastanjes uit het vuur moet halen voor een sjoemelend bestuur het vervelend vindt als zijn gezagsgetrouwheid 'beloond’ wordt met kritiek van burgers; dan eist hij van zijn oversten toch enige steun. Maar dat brengt geen zoden aan de dijk. Ambtenaren horen onpartijdig te zijn; dat hoort bij behoorlijk bestuur. En dat zijn sommigen niet. Ik meld hier graag positieve dingen, maar dan moet er wel reden zijn om iets positiefs te melden. En die is er wat het groen- en evenementenbeleid betreft nog steeds niet. Maar inderdaad, mevr. Dalgliesh is persoonlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in Zuidoost en de daden van haar ambtenaren, dus zij is aansprakelijk voor wat er mis gaat. Als zij opdracht geeft aan haar ambtenaren om een bepaald beleid uit te voeren dat indruist tegen bepaalde regels dan is zij daar verantwoordelijk voor. Dat neemt niet weg dat ambtenaren ook af en toe aan de oren getrokken moeten worden. Dat is ook de taak van een behoorlijk bestuur. Daar moeten ze tegen kunnen. Ook dhr. Adviseur vergunningen zal tegen een stootje moeten kunnen; stootjes moeten wij als bewoners al jaren verdragen. Waar het om gaat is dat het stadsdeel nu eindelijk iets gaat doen aan zijn ‘democratische legitimatie’.

Toevallig kreeg ik vandaag een e-mail met een bericht van de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, dhr. Johan Remkes, waarin precies verteld wordt wat het probleem is bij een aantal administraties: de belangenafweging is soms niet democratisch gelegitimeerd.

MRARegionale belangenafweging moet niet worden overgelaten aan regio´s die niet democratisch gelegitimeerd zijn, aldus Johan Remkes.

"De provincie is bij uitstek ingericht om op democratische wijze de regionale belangen op gemeentegrensoverschrijdend niveau af te wegen. Ik vind dat de provincie de verantwoordelijkheid voor de inrichting van het openbaar bestuur op hun grondgebied moet kunnen blijven dragen. Daarom ben ik het niet eens met een passage in het rapport ´Maak verschil. Krachtig inspelen op regionaal-economische opgaven´.

Onlangs heeft de Studiegroep Openbaar Bestuur onder leiding van de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties dit rapport  gepubliceerd. Het rapport gaat over de vraag of we versterking van de regionale economie laten liggen doordat het openbaar bestuur niet optimaal is georganiseerd. In het rapport staan een aantal goede noties. Maar er staat ook de passage ‘aan grootstedelijke regio’s kunnen, indien gemeenten in de regio daartoe een verzoek indienen, provinciale taken en bevoegdheden worden gedelegeerd’.

Dat moeten we niet willen. Want we moeten regionale belangenafweging niet overlaten aan regio´s, die niet democratisch gelegitimeerd zijn. Bij het ontbreken van democratische legitimatie loop je het risico dat er geen afgewogen belangenbehartiging plaatsvindt en draagvlak ontbreekt, waardoor de regio minder aantrekkelijk wordt voor het bedrijfsleven dan wel de bewoners.

In de metropoolregio wonen ongeveer 2,4 miljoen mensen, die ook willen werken en recreëren en van de natuur genieten.
We willen deze regio aantrekkelijk houden voor zowel bedrijven als bewonersIk vind het daarom belangrijk dat al deze – soms tegengestelde – belangen tot hun recht kunnen komen en in balans worden gebracht. De democratisch gekozen overheden bepalen in deze regio de randvoorwaarden die economische groei in samenhang met een aantrekkelijke leefomgeving bevorderen: waar komen bedrijventerreinen, wegen en openbaar vervoer, welke milieugrenzen stellen we; waar komen woningbouwlocaties en recreatie- en natuurgebieden.

Samen met de bestuurders van de andere deelnemers aan de MRA kijk ik op dit moment hoe we het bestuurlijk overleg in MRA-verband kunnen stroomlijnen. Maar ik vind dat dit niet de vorm moet krijgen van een WGR+-regio, die net zijn afgeschaft om reden van gebrekkige democratische legitimatie.”

"Een plusregio (ook wel stadsregio genoemd) was een regionaal openbaar lichaam van verscheidene Nederlandse gemeenten in een stedelijk gebied waaraan wettelijke taken waren toebedeeld op grond van hoofdstuk XI van de wet gemeenschappelijke regelingen. Deze zijn afgeschaft, het genoemde hoofdstuk is per 1 januari 2015 vervallen. Het bestuur van een plusregio wordt niet rechtstreeks door de burger gekozen. Het ontbreken van een rechtstreeks gekozen bestuur wordt in democratisch opzicht als nadeel gezien."

Er zijn nu metropoolregio’s. En waar doet zich nog steeds een groot probleem voor? Inderdaad, in gemeenschappelijke regelingen als de recreatieschappen, bij besturen die niet democratisch gekozen werden en die zonder last of ruggespraak besluiten nemen zoals het houden van steeds meer en grotere evenementen in natuurgebieden. In de besturen van de schappen hebben burgemeesters van meerdere gemeenten zitting, meestal via hun vertegenwoordigers. Een hier niet nader te noemen adviseur vergunningen heeft eens volmondig toegegeven dat GGA geen democratische organisatie was. Daar had hij helemaal gelijk in. Het beleid van de schappen staat nog steeds ter discussie bij de provincie. Maar intussen wordt door bijvoorbeeld Recreatieschap Groengebied Amstelland een beleid gevoerd waarop de omwonenden nauwelijks of geen invloed hebben. Er is geen afweging van de belangen van omwonenden of inwoners gebeurd in het groen- en evenementenbeleid. Rechtszaken van bewoners van Zuidoost tegen verleende omgevingsvergunningen werden belemmerd. In Zuidoost zijn de Agenda Groen en de locatieprofielen voor evenementen zonder bespreking in de bestuurscommissie erdoorheen gejaagd en is het advies van het stadsdeel opgesteld door ambtenaren zonder inspraak van de bewoners. Dit is wat CdK Remkes noemt ‘niet democratisch gelegitimeerd’.

Johan Remkes: "Omdat de Studiegroep onderkent dat de democratische legitimiteit, de behoorlijkheid van het openbaar bestuur, “in wezen belangrijker is” dan de instrumentele aspecten van het bestuur, was het in kaart brengen van deze gevolgen en het duiden van oplossingsrichtingen wel op zijn plaats geweest.”

Stadsdeel Zuidoost moet nu de behoorlijkheid van zijn openbaar bestuur daadwerkelijk in praktijk brengen. Van mevr. Dalgliesh heb ik de mededeling gekregen dat er over ongeveer een week eindelijk een besluit op bezwaar komt voor onze bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in 2015. Dat is rijkelijk laat. De mogelijkheid van een juridische toetsing van de omgevingsvergunningen hoort bij behoorlijk bestuur. Verder was mevr. Dalgliesh zeer te spreken over de werkverschaffing die wij, bezwaarmakers tegen omgevingsvergunningen, verlenen aan het stadsdeel.

Als een beroepsrechter over enige tijd mocht beslissen dat het geen zin meer heeft om te procederen over een omgevingsvergunning uit 2015 dan heeft het bestuur van Zuidoost de belangen van omwonenden en het democratische proces op grove manier geschonden. Als een ambtenaar van Zuidoost mocht denken dat dit binnen de grenzen van de wet is, dan vergist hij zich deerlijk. En ik ben zeer benieuwd naar de afloop van het verzet van het bestuur tegen de uitspraak van de rechter in mijn direct beroep (dat ik gewonnen heb). Als mocht blijken dat ambtenaren van Zuidoost de griffie en/of de rechter verkeerd hebben geïnformeerd of stevige druk hebben uitgeoefend, dan kan dat nog zeer pijnlijk worden voor het bestuur. Wij zijn de vijand niet. De ambtelijke toonzetting van het stadsdeelbestuur zou een stukje bewonersvriendelijker kunnen. En je zal zien hoe positief dit weblog dan zal berichten over de verwezenlijkingen van ons stadsdeelbestuur.

Algemene beginselen van behoorlijk bestuur

De natuur in

Vandaag heb ik weer eens sinds maanden, met alle drukte omtrent Amsterdam Open Air en andere perikelen, de natuur opgezocht. Bij het vennetje bloeit de rietorchis nog en de ratelaar. Hoewel het dit jaar wat tegenvalt met libellen en juffers, heb ik er toch nog wat gezien, maar niet veel, een paar lantaarntjes, wat roodoogjuffers, wat heidelibellen, een reiger die mij op een meter afstand rustig liet passeren (hij had waarschijnlijk een prooi gespot die hij niet uit het oog wilde verliezen of hij had me al vaker in het park gezien en dacht ‘die is van de stichting, dus te vertrouwen', geintje), en een heleboel zebrarupsen (waar uiteindelijk de sint-jacobsvlinder uit komt). Elk jaar zijn ze daar te vinden.

shots 2679
shots 2660
shots 2662
shots 2665
shots 2677
shots 2667
shots 2678
shots 2674
shots 2668
shots 2671
shots 2676

Heerlijke beestjes!

Bezwaren tegen bomenkap gegrond verklaard

Tegen het besluit van stadsdeel Zuidoost om een omgevingsvergunning te verlenen voor het kappen van 67 bomen langs het Jan Schaeferpad werden vier bezwaren ingediend, onder andere door de Stichting Natuurbescherming ZO. Er is daarna op basis van de ingediende bezwaren een onderzoek gedaan door Groenadvies Amsterdam bv waarvan de conclusie was dat 55 bomen in redelijke conditie verkeren, 12 in matige conditie en 1 boom in slechte conditie. Er is bij een paar bomen sprake van een ziekte. Geconstateerd werd dat de stammen van deze bomen zijn beschadigd tijdens het maaien rond de bomen wat aantasting door ziekten mogelijk maakte. In het verweerschrift van het stadsdeel wordt voorgesteld om de omgevingsvergunning voor 54 elzen in te trekken en te behouden voor 13 elzen. Daar kan de Stichting zich in vinden en heeft daarom ingestemd met dit voorstel. In elk geval worden zo 54 gezonde bomen gered.

J Schaeferpad

Langs het Jan Schaeferpad

Het rapport van Groenadvies Amsterdam stelt ook duidelijk “Het is dan ook essentieel om de kwaliteit van het maaien per direct te verbeteren zodat deze reden van uitval verdwijnt.” Het maaien is al jaren een probleem. Gemaaid gras laat men liggen en wordt door de maaimachines ook verspreid over voet- en fietspaden. Daarbij komt dat ook nogal brutaal tegen de stammen van de bomen aangereden wordt zodat deze beschadigd worden. Ik hoop dat de maaiers duidelijke instructies krijgen en de stammen van bomen in het vervolg zullen ontzien. Het zou ook goed zijn als gemaaid gras niet om de paar weken over voet- en fietspaden verspreid wordt tot het composteert op plekken die later weer schoongemaakt moeten worden.

shots 2664
shots 2663

Zo ligt het maaisel er vandaag bij langs het Jan Schaeferpad

Het zuidtracé van het Jan Schaeferpad heeft ook een vlindercorridor. Het hele pad is een fraaie verbinding van de EHS (NNN) van de zuidoever van de Gaasperplas tot aan de EHS bij de Hollandse Kade. Het pad is onderdeel van een veel gebruikte toeristische fietsroute van het Gaasperpark naar het Gein en de Hoge Dijk, het natuurgebied dat in beheer is bij De Ruige Hof.

Stadsdeel en gemeente

In de vergadering van de bestuurscommissie van Zuidoost gisteren 5 juli kwamen tijdens het vragenhalfuur nog twee belangrijke kwesties naar voren. Eerst van mevr. de Boer van OZO een vraag over Koers 2025; of het bestuur nog ging lobbyen voor het amendement van enige tijd geleden om de zuidoever van de Gaasperplas onbebouwd te laten. In de plannen van de gemeente staan nog steeds 400 te bouwen woningen, terwijl een meerderheid van de bestuurscommissie een amendement had goedgekeurd waarin bebouwing werd afgewezen. Volgens voorzitter Dalgliesh kon later nog gelobbied worden. Ik denk niet dat ze daar zelf veel moeite voor zal doen.

Dan nog vragen van GroenLinks over o.a. GaasperPleasure en het Reggae Lake festival. Onduidelijke antwoorden van mevr. Dalgliesh. Ze zou er op terug komen. Er was nog geen evenementenvergunning en geen omgevingsvergunning voor deze evenementen. Intussen is er al enige tijd (sinds 17 mei) een contract tussen Groengebied Amstelland en de organisator van Reggae Lake, 529 Events bv (Ivette Forster). Dat contract gaat over een eenmalig evenement voor het jaar 2016. Maar in art. 1 punt 4 staat dat er een jaarlijks vast gedeelte als gebruiksvergoeding verschuldigd is van € XXXX euro alsmede een variabel gedeelte van € XXX voor elke bezoeker boven de 5.000. Mijn inschatting is dat dit bedrag € 5000 is en het variabele gedeelte per bezoeker € 1,00. Samen zo’n € 10.000 denk ik. Veel schiet GGA hiermee niet op. De schade aan het Gaasperpark en de kosten zullen veel meer dan dat bedragen. De weiden zijn al flink aangetast door Amsterdam Open Air en het Reggae Lake festival zal daar nog een hoop schade aan toevoegen. Het park is niet geschikt voor zelfs één evenement. Zoals gebruikelijk in Zuidoost zullen de vergunningen voor de zoveelste keer pas op het laatste moment verleend worden zodat de gang naar de rechter voor omwonenden onmogelijk wordt. Het onbehoorlijk bestuur zal heel waarschijnlijk gewoon doorgaan. Veel respect voor natuur bestaat er niet bij het bestuur.

shots 2657

Lage frequenties van 0-40 Hz in hoge mate aanwezig op AOA 2016

Op 30 juni was er ook een vergadering van de commissie Algemene Zaken in het stadhuis van Amsterdam (vanaf agendapunt 34) waarin het evenementenbeleid besproken werd. De discussie hierover is nog niet afgelopen. De kwestie geluidsmetingen kwam ook ter sprake. Ook de lage bassen zouden gemeten moeten worden. Maar men realiseert zich nog niet dat die niet in dB, maar in Hz gemeten moeten worden, de frequenties dus. Er staat in veel geluidsplannen dat de frequenties onder de 40 Hz afgefilterd worden. Daar is geen sprake van. Die worden niet gecontroleerd en dus ook niet gehandhaafd. De dj’s rommelen maar wat aan. Er was wel een heel goed voorstel om militaire terreinen die afgedankt worden te gebruiken voor festivals. Zeer goed idee. Daar kunnen ze nog wat bomen aanplanten en ze hebben een ideaal festivalterrein.

Amsterdam Open Air en regenwormen

Amsterdam Open Air vond plaats op 4 en 5 juni 2016. Enkele weken later werden de schadelijke gevolgen ervan in de bodem zichtbaar. Op 24 juni werd in het Gaasperpark na normale regenval, die een natuurlijk gegeven is, geconstateerd dat de verdichting dermate was gevorderd dat de bodem wekenlang geheel verzadigd was met water waardoor het bodemleven, de regenwormen, zich een weg naar boven baanden maar daar nog steeds in de zuurstofarme dras bleven hangen en bij honderden afstierven, waardoor ook deze natuurlijke vorm van beluchting en drainering niet meer mogelijk was. Ook wekenlang vertidraineren en bezanden heeft de verdrassing niet kunnen voorkómen.

Geen groengelden naar asfalt bij Gaasperplas

Open Air highway

Open Air Highway gepland door GGA

PvdD: “Maak van groengeld geen grijsgeld

Het aanleggen van wegen bij Gaasperplas wordt mogelijk gedaan met geld dat bedoeld is voor groen in de stad. Als het aan de Amsterdamse Partij voor de Dieren ligt worden deze Groengelden niet ingezet voor het klaarstomen van parken en groengebieden als geschikt festivalterrein. Dit dreigt nu wel te gebeuren bij dit stadspark in Amsterdam-Zuidoost.

De Partij voor de Dieren zal het aanleggen van wegen bij de Gaasperplas aankaarten in de raadsvergadering. De partij stelde hier eerder ook al schriftelijke vragen over. Het bestuur van Groengebied Amstelland, verantwoordelijk voor de recreatiegebieden in Noord-Holland, heeft onlangs besloten om de infrastructuur in het Gaasperpark uit te breiden. Hierbij wil het bestuur een ‘hoofdroute’ realiseren. Uit antwoorden op de schriftelijke vragen blijkt dat Groengebied Amstelland aan de noordkant van de Gaasperplas wil beginnen om de schade bij het gebruik van het terrein voor festivals te verminderen.

De kosten voor deze paden en wegen bedragen één miljoen euro. Voor de financiering hiervan zal een bijdrage gevraagd worden uit de Groengelden van de gemeente Amsterdam. De Partij voor de Dieren vindt het niet meer dan logisch dat Groengelden worden ingezet voor meer natuur in Amsterdam, en niet voor het geschikter maken van de Amsterdamse parken voor festivals. De partij wil met een motie voorkomen dat Groengelden worden ingezet voor de asfaltplannen in het Gaasperpark."

Milieucriminaliteit

Stichting Herstel Oosterpark: "Expert van de Stichting Natuur en Milieu stelt zojuist vast in Oosterpark: "Gemeente Amsterdam strafbaar inzake milieucriminaliteit.

Bijgaand artikel (oost-online) staaft dat de eerder gedane voorspellingen van de Stichting Herstel Oosterpark helaas juist zijn gebleken. 
Erger..., de laatste dagen zijn er sinds het voorjaar tot heden 28 dode bomen in het Oosterpark geteld.
De 120-jaar oude, zeldzame Parrotia is volgens de expert van de Stichting Natuur en Milieu óók stervende! 
Festivals hebben een verwoestende werking op de natuur. 

Vandaag opnieuw een groot festival in het Oosterpark; ca 25.000 bezoekers Roots.
Gaat u vandaag naar het Oosterpark en laat ons uw bevindingen weten en stuur desnoods een foto mee.Gisteren wilde de burgemeester niet in dialoog met Stichting Herstel Oosterpark, de gemeenteraad ook niet..."

Amsterdam Open Air werk in uitvoering

De werkzaamheden voor Amsterdam Open Air 2016 begonnen al ruim voor de opbouw van het festival. Bezanden en vertidraineren vallen daaronder. Weken voor het festival werd al gevertidraineerd, d.w.z. gaten geprikt in de bodem om te beluchten en te draineren. Er is ook zand gestrooid op de weiden en grasvelden. Ook na het evenement ging het vertidraineren door. Een noodzakelijke ingreep om de bodem nog enigszins leefbaar te houden. Maar veel heeft het niet geholpen. Door de verdichting veroorzaakt door de belasting van het festival en de op- en afbouw, laat de bodem geen regenwater meer door. Wekenlang staan de weiden en grasvelden onder water of zijn door en door drassig.

De hobby van Sjoerd Wynia

xtc

Aangetroffen in het Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Parool: "Festival organiseren is nu als een Zwitsers uurwerk

Het verschil met hoe de dancescene - we spreken allang niet meer alleen over house - anno 2016 is geregeld, kan niet groter zijn. Dat bleek gistermiddag tijdens de eerste editie van A Day in Dance, een congres voor mensen uit het bedrijfsleven en de dancewereld, georganiseerd door The School of House, een nieuw opleidingsinstituut voor de dance-industrie. Het organiseren van festivals en feesten is een bloedserieuze miljoenenindustrie geworden. Wereldwijd gaat er jaarlijks zelfs zes miljard euro in om.

Bij de logistieke operatie rondom zo'n festival zullen maar weinigen stilstaan. Het ontwerpen en bouwen van het hoofdpodium kost alleen al maanden. Licht, geluid, beeld, versiering, de stalen constructie: alles moet op elkaar aansluiten en ook nog eens tegen een stevige Hollandse windvlaag kunnen.

De slepende discussie over festivalisering in de stad komt ook aan bod. Wynia vertelt over het vaste groepje omwonenden van de Gaasperplas dat er 'een sport van heeft gemaakt' om Amsterdam Open Air dwars te zitten. "Ieder jaar zoeken ze naar een zeldzame plant of iets anders waarom het festival niet door zou mogen gaan. Ze hebben er echt hun levenswerk van gemaakt."

Het verwijt dat ze de natuur misbruiken om er zelf rijk van te worden, verwerpt hij met een lijst van zo'n honderd beroepsgroepen die bij een festival betrokken zijn. "Artsen, decorbouwers, kaartjesscanners, lichtmensen, ecologen: een hoop mensen verdienen hun brood met onze festivals.””

En dan zijn er nog de drugsdealers natuurlijk. En waarvoor zijn eigenlijk de artsen nodig? Ahah, ja, ongelukjes met drugs en drank kunnen gebeuren. Moet kunnen, toch, niet dan? En dan die andere beroepsgroepen, politie, brandweer, verkeersregeling, ambulance; die betalen wij als belastingbetalers uiteindelijk toch, of niet dan? Dan zijn er nog de brugklassertjes die lachgas aan de man brengen, extra GVB personeel, boa’s, de vertidraineur. Niet te vergeten de aannemer die straks de Open Air Highway gaat aanleggen voor 1 miljoen (hoofdzakelijk belastinggeld of geld uit de pot groenbeheer?). Dan heb je nog de advocaten, rechters, mediators en ambtenaren die nog een centje meeverdienen. En de ecologen, tja, dat zijn tegenwoordig zielige mensen, of ze leveren rapporten af die gunstig uitvallen voor het doorgaan van festivals of ze krijgen volgend jaar geen opdracht meer. Amsterdam Open Air heeft al een bedrijfje (letterlijk) in de arm genomen om aan te tonen dat er geen schade is aan de bodem en dat het festival gewoon plaats kon vinden. Dat bedrijfje is gespecialiseerd in golfterreinen. Nou, nu we het er toch over hebben, op golfterreinen kunnen heel wat festivals plaatsvinden. Moet ook kunnen, toch, of niet dan?

shots 2643

Onafhankelijk onderzoek?
Sjoerd Wynia (op de rug gezien) met de advocaat van AOA en een ‘bodemonderzoeker’ van Flevo Green Support

Inderdaad, een festival als Amsterdam Open Air heeft niets meer met een idyllisch uitje te maken, het is goed geoliede machine met honderden vrachtwagens, opleggers, trucks en hijskranen, honderden stalen platen, om veel geld te verdienen met het vertrappen van parken en natuurgebieden. Van duurzaamheid is geen sprake. De ecologische quick scans worden steeds beperkter in omvang en de normen worden elk jaar soepeler. Waar volgens Bureau Waardenburg in 2009 vogels verstoord werden vanaf 60 dB, zouden ze tegenwoordig wel 100 dB aankunnen. Zelfs of zeker een boer op klompen kan aanvoelen dat vogels, en de fauna en flora in hun geheel, schade oplopen door deze luidruchtige festivals. De organisatoren blijven, net als de sigarettenfabrikanten een tijd geleden, beweren dat er geen schade is geconstateerd, in dit geval aan parken, fauna en flora. Net als toen gaat het altijd om het beschermen van de financiële belangen, dit keer van de festivalorganisatoren.

Een logistieke operatie van deze omvang hoort niet thuis in het Gaasperpark. Het vaste groepje festivalorganisatoren teistert al jaren heel Amsterdam. Air Events heeft niet genoeg aan het ArenApark (TikTak) en het Gaasperpark (Amsterdam Open Air), maar wil zich ook in het NatuurNetwerk Nederland rond de Ouderkerkerplas vestigen met Buiten Westen. Air Events koloniseert heel Amsterdam en omstreken. Dit is geen Zwitsers uurwerk, maar een Clockwork orange. Een hobby van Sjoerd Wynia, het vernielen van parken.

Zie ook deze presentatie, deze en deze.

"Mooiste weer van de wereld en weer kunnen we niet in de tuin zitten, weer niet naar ons strandje aan de Gaasperplas. Zelfs binnenshuis, dubbele ramen dicht, deuren dicht, worden we twee dagen lang van 12.00 uur tot 23.00 uur weggedreund. 
Dat plezier voor een paar duizend mensen plezier voor vele duizenden anderen vergalt is kennelijk onbelangrijk. En, o ja, nog bedankt voor de koppijn, Open Air!
Dorine van der Klei, Amsterdam"

Het ‘vast groepje’ waar Wynia het over heeft bestaat uit honderden omwonenden die de kakofonie van Air Events hartgrondig beu zijn. Tegen de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air waren dit jaar 115 bezwaarschriften ingediend. Honderden andere omwonenden verkozen om gewoon weg te gaan of niet de moeite te nemen om een bezwaar in te dienen omdat ze vonden dat er niets tegen te doen was. U heeft nog de mogelijkheid om ook tegen de omgevingsvergunning voor AOA een bezwaar in te dienen.

shots 2639
shots 2641
shots 2640

Het Gaasperpark ligt er intussen verzopen bij. Onder het water zie je gaten die tevergeefs in de bodem zijn geprikt met de vertidraineermachine. Wekenlang heeft de vertidraineertractor in het Gaasperpark rondgereden. Het heeft niet geholpen. Het was wel noodzakelijk, maar niet genoeg. Van drainering was geen sprake. Het water zal gewoon moeten verdampen. De regenwormen zijn omhoog gekropen en zijn in het zuurstofarme water verdronken. Dat vindt Sjoerd Wyna vast zeer duurzaam. Er zit geen leven meer in de bodem en het water kan niet weg. Een volgend festival is al aangekondigd in het park, het Reggae Lake festival. Daar is nog geen contract voor ondertekend tussen GGA en Air Events, noch een evenementenvergunning voor verleend, laat staan een omgevingsvergunning, maar de kaartjes worden al verkocht. En elk jaar komt het clubje van Sjoerd Wynia de bewoners van Zuidoost lastig vallen met zijn kakofonie.

© Natuurbescherming ZO 2015