Bezwaren tegen bomenkap gegrond verklaard

Tegen het besluit van stadsdeel Zuidoost om een omgevingsvergunning te verlenen voor het kappen van 67 bomen langs het Jan Schaeferpad werden vier bezwaren ingediend, onder andere door de Stichting Natuurbescherming ZO. Er is daarna op basis van de ingediende bezwaren een onderzoek gedaan door Groenadvies Amsterdam bv waarvan de conclusie was dat 55 bomen in redelijke conditie verkeren, 12 in matige conditie en 1 boom in slechte conditie. Er is bij een paar bomen sprake van een ziekte. Geconstateerd werd dat de stammen van deze bomen zijn beschadigd tijdens het maaien rond de bomen wat aantasting door ziekten mogelijk maakte. In het verweerschrift van het stadsdeel wordt voorgesteld om de omgevingsvergunning voor 54 elzen in te trekken en te behouden voor 13 elzen. Daar kan de Stichting zich in vinden en heeft daarom ingestemd met dit voorstel. In elk geval worden zo 54 gezonde bomen gered.

J Schaeferpad

Langs het Jan Schaeferpad

Het rapport van Groenadvies Amsterdam stelt ook duidelijk “Het is dan ook essentieel om de kwaliteit van het maaien per direct te verbeteren zodat deze reden van uitval verdwijnt.” Het maaien is al jaren een probleem. Gemaaid gras laat men liggen en wordt door de maaimachines ook verspreid over voet- en fietspaden. Daarbij komt dat ook nogal brutaal tegen de stammen van de bomen aangereden wordt zodat deze beschadigd worden. Ik hoop dat de maaiers duidelijke instructies krijgen en de stammen van bomen in het vervolg zullen ontzien. Het zou ook goed zijn als gemaaid gras niet om de paar weken over voet- en fietspaden verspreid wordt tot het composteert op plekken die later weer schoongemaakt moeten worden.

shots 2664
shots 2663

Zo ligt het maaisel er vandaag bij langs het Jan Schaeferpad

Het zuidtracé van het Jan Schaeferpad heeft ook een vlindercorridor. Het hele pad is een fraaie verbinding van de EHS (NNN) van de zuidoever van de Gaasperplas tot aan de EHS bij de Hollandse Kade. Het pad is onderdeel van een veel gebruikte toeristische fietsroute van het Gaasperpark naar het Gein en de Hoge Dijk, het natuurgebied dat in beheer is bij De Ruige Hof.

© Natuurbescherming ZO 2015