moSART

valtifest med

Amsterdam: "De één stoort zich aan een mug in de slaapkamer, de ander geniet van keiharde heavy metal. Het gaat namelijk niet alleen over het aantal decibellen, maar ook om hoe u geluid ervaart en belééft. In opdracht van de gemeente doet SoundAppraisal onderzoek naar geluidsbeleving tijdens evenementen. Download de app MoSART en doe mee!

Aan een mug doen we niet veel, aan geluidoverlast tijdens evenementen in de stad willen we wat veranderen. Daarom voert de gemeente deze zomer bij een aantal evenementen onderzoek uit naar geluidsoverlast. Dat doen we door onafhankelijke metingen naar decibellen uit te voeren, onderzoek te doen naar welke technische mogelijkheden er zijn om geluidsoverlast te verminderen en toezicht en handhaving te verbeteren. Daarnaast voert Amsterdam samen met SoundAppraisal een experiment uit om meer inzicht te krijgen in hoe Amsterdammers en bezoekers geluid tijdens een evenement ervaren.

Festivalgeluid

Kirsten van den Bosch, projectleider bij het bedrijf SoundAppraisal, vertelt: ”Mensen zijn zo veel meer dan decibel meters. Wij ervaren het geluid en geven er individueel betekenis aan. Daarom hebben wij een app gemaakt genaamd MoSART (Mobile Soundscape Appraisal and Recording Technology) waarmee bezoekers van een evenement en buurtbewoners rondom het evenemententerrein kunnen aangeven hoe zij het geluid ervaren. Dat doe je door vragen te beantwoorden als 'Wat voor geluiden hoor je?’ en ‘Wat vind je daarvan?’. Tegelijkertijd maak je een opname van 30 seconden van dat geluid. Zo registreert de app het geluid én jouw persoonlijke beleving.”

Doet u mee?

Hoe meer mensen mee doen met dit experiment, hoe duidelijker wordt hoe Amsterdammers en bezoekers geluid - of herrie, zoals u wilt - tijdens een festival of evenement ervaren. En des te beter we Amsterdam zowel levendig als leefbaar kunnen houden.

Hierbij dus een oproep aan u. Bent u omwonende of bezoeker van de volgende festivals:

Kwaku Festival in de periode 30 juli t/m 7 augustus in het Nelson Mandela park
Europride en de botenparade in de binnenstad van 5 en 6 augustus
VOLTT Loves Summer op de NDSM werf op 27 augustus
Valtifest NDSM werf op 3 september 

En... heeft u een mening over geluid (genot óf overlast)? Download de app MoSART, vul de projectcode 9184 in, en laat van u horen!”

Mijn indruk is dat de gemeente vooral op zoek is naar festivalgangers die met dit appje een positieve beleving doorgeven terwijl ze stoont als een garnaal op een festival aan het rondhossen zijn.

© Natuurbescherming ZO 2015