Blog

Kick-off Jaar van het Park en Plein

JaarVanParkEnPlein: "Op 2 februari 2019 vindt in het Westerpark te Amsterdam de feestelijke aftrap plaats van het meest duurzame festival van Amsterdam, ‘Het Jaar van het Park en Plein’. 

Programma:
14.00 uur – Openingsspeech Mokum Reclaimed
14.10 uur – Officiële opening Het Jaar van het Park en Plein door Roos Suring
14.20 uur – Aansluitend natuurwandeling o.l.v. Peter Spruijt, Nemoland Westerpark

De natuurwandeling voert je door het onbekende Westerpark. We bezoeken onder andere de waternatuurtuin, het natuurpad van de Schooltuinen en de natuurpaden op het Westergasterrein. Deelnemers maken kennis met het Westerpark als natuurgebied en krijgen tevens een beeld van de invloed van evenementen en horeca. Duur: circa 1 uur. Regenkleding/regenlaarzen aanbevolen.

Opening van Het Jaar van het Park en Plein
Datum: 2 februari
Aaanvang: 14.00 uur

Locatie: Manifestatieterrein Westerpark Amsterdam (grote grasveld), zie rode kruis op onderstaand kaartje
Deelname: kosteloos

kaart-lanceringslocatie-1024x703

Biomassacentrale in Diemen?

In Nederland wordt zowat altijd en overal met cijfers gerommeld, vooral als het gaat om problemen die de overheid moet oplossen en daar geen zin in of geld voor heeft. Zo wordt biomassa vaak voorgesteld als een duurzame manier van energieopwekking.

Trouw: "Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool

Nieuwe bomen

Milieuorganisaties hebben al jaren kritiek op het bijstoken van houtkorrels in kolencentrales, of ander gebruik van planten en bomen voor energieproductie. Het kan leiden tot ontbossing, dus bedreigt het ook dier- en plantensoorten. Dat kolencentrales open blijven omdat ze (soms maar een beetje) hout bijstoken, vinden milieuclubs ook geen goed idee.

Over één punt was tot voor kort geen discussie: het stoken van biomassa is per saldo 'klimaatneutraal'. Bomen en planten die als biomassa worden opgestookt, kunnen immers weer teruggroeien en CO2 opslurpen. Wie biomassa verbrandt, moet nieuwe bomen planten, is internationaal de afspraak. Daarom lijkt de klimaatboekhouding in orde. Nederland en de EU moeten de uitstoot via biomassa wel melden, maar hoeven het niet mee te nemen in hun milieusommen. Biomassa telt als CO2-neutraal.

Een simpele rekenfout met enorme gevolgen, zegt Timothy Searchinger, milieuwetenschapper aan de Amerikaanse Princeton University. Als we een boom omhakken, zegt hij, staat er niet meteen een nieuwe. Het kan decennia of zelfs eeuwen duren voordat nieuwe bomen ver genoeg zijn gegroeid om de door biomassa uitgestoten koolstofdioxide weer op te nemen. 'Als we die boom hadden laten staan, was hij gewoon doorgegaan met CO2 opnemen.’
Dat mist in alle milieusommen.

Begin dit jaar eisten Easac-wetenschappers erkenning voor de 'lange tijdschaal waarop houtige biomassa teruggroeit'. In september uitten 190 boswetenschappers in een brief aan Europese bestuurders hun 'ernstige bezorgdheid'. Biomassa is helemaal niet koolstofneutraal, stellen ze, op de korte termijn is het verbranden van houtkorrels zelfs slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen.

'Niet koolstofneutraal'

Slechter, hoe kan dat? Hout brandt minder efficiënt dan kolen en gas. Geen fan of criticus van biomassa spreekt dat onweerlegbare feit tegen. Voor dezelfde hoeveelheid elektriciteit stoten de houtkorrels, tijdens de verbranding, in de Amercentrale straks 95 procent meer CO2 uit dan gas. En zelfs 15 procent meer dan steenkool, de meest vervuilende fossiele brandstof.

Compenseren

Maar er is meer, zegt Schelhaas. Als je bomen kapt en verbrandt, komt er niet alleen CO2 vrij, hun grote vermogen om broeikasgas op te zuigen gaat ook verloren. Dat maakt het moeilijk om met nieuwe bomen de uitstoot goed te maken. Volgens Schelhaas kan een groeiend bos op de langere termijn alle uitstoot compenseren. Maar hij beaamt: dat kost tijd. Zeker als je een hele boom zou kappen. Dit compenseren duurt al snel honderd jaar. Dan pas begint de klimaatwinst, vergeleken met steenkool. De beperkte volumes dood resthout opstoken compenseert sneller, maar ook dat kan vijf tot dertig jaar duren.

Certificaten voor duurzaam bosbeheer lossen volgens Macon niets op. Ze vormen een papieren werkelijkheid. Macon kent de Nederlandse aanpak goed. Dat 'Den Haag' erkent dat bomenkap snelle CO2-compensatie behoeft, vindt hij positief. Maar de aanpak werkt niet. De regels verplichten kleine houtleveranciers pas in 2022 tot certificering. Net voordat de bijstooksubsidies stoppen. Daarom, concludeert Macon, is niet uitgesloten dat er de komende vijf jaar hele bomen in Nederlandse centrales eindigen. Te veel geneuzel over details van duurzaamheidscriteria leidt bovendien af van de hoofdzaak, zegt Macon. "Sta er eens bij stil: we kappen bomen om klimaatverandering tegen te gaan.”

AT5: "Zorgen over mogelijke komst biomassacentrale in Diemen

Nuon heeft bij de provincie een verzoek ingediend om een biomassacentrale te kunnen bouwen in Diemen. Dit plan leidt niet alleen tot zorgen bij bewoners en milieuorganisaties, ook binnen de gemeenteraad is er commotie ontstaan. 'We willen dat alle zorgen aan bod komen, ook als de gemeente er formeel niet over gaat', stelt het gemeentebestuur.

Het college verwacht de gesprekken in januari te hebben afgerond. Dan komt het bestuur met een voorstel en worden bewoners tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld.”

biomassacentrale

Stem tegen grootste biomassacentrale van Nederland:

- Fijnstof komt vrij en is zeer gevaarlijk voor onze gezondheid. RIVM, Luchtfonds en Longfonds waarschuwen voor gevolgen; astma, COPD, hart-en vaatziekten
- 50 Vrachtwagens met houtpellets per dag naar centrale
- Zeer zorgelijk voor milieu & mens

Teken deze petitie

Landschap, milieu en ‘belangen'

DownToEarthMagazine: Martin Drenthen: “Wij zijn het landschap”

Drenthen

Van hem verscheen onlangs het boek Natuur in mensenland – Essays over ons nieuwe cultuurlandschap. De vraag of iets al dan niet ‘echte natuur’ is, vindt hij zinnig. “Daar kom je niet uit. Hoe kan natuurbescherming in de praktijk bijdragen aan een betere verhouding tussen mensen en hun niet-menselijke omgeving? Dat vind ik een vruchtbaarder vraag.”

“Veel milieuproblemen zijn het gevolg van beleid dat menselijke belangen en verlangens altijd voorrang geeft en natuur alleen ziet als iets dat ons ter beschikking staat om naar eigen inzicht te gebruiken. Maar daarmee wordt vergeten dat de natuur ook de context is waarbinnen ons leven betekenis kan krijgen. Zonder besef van de natuur als iets dat groter en ouder is dan wijzelf, zonder besef van onze menselijke eindigheid, kan ook milieubescherming verworden tot een zoveelste technocratische poging de wereld naar onze hand te zetten. De niet-menselijke natuur heeft een betekenis die niet afhangt van onze toevallige politieke ideeën. Dat besef is een sterkere basis voor engagement met en zorg voor ons milieu.””

Het kost tegenwoordig al ontzettend veel moeite om bermen te beschermen. Elke gemeente heeft zijn eigen beleid en als er geen geld beschikbaar komt voor ecologisch groenbeheer dan wordt alles zo vaak mogelijk gemaaid. Terwijl de bermen toch een goede kans bieden voor meer biodiversiteit. “Carnavalsmengsels’ zaden voor bermen zijn niet de beste keuze, blijkt nu.

NatureToday: "Inheemse plantensoorten cruciaal voor toename biodiversiteit in bermen

Vaak wordt gekozen voor opvallende kleuren en snel zichtbaar bloeiresultaat. Ecologen noemen deze mengsels wel gekscherend ‘carnavalsmengsels’. In de praktijk bestaan deze mengsels veelal uit uitheemse soorten. Dezelfde ecologen betwijfelen dan ook of deze mengsels veel bijdragen aan de versterking van biodiversiteit.

Het gebruik van inheemse plantensoorten levert niet alleen een veel grotere bijdrage aan het verhogen van de biodiversiteit, maar is ook wezenlijk vanwege de specialistische en kritische plant-dierrelaties. Met andere woorden, juist de kritische en kwetsbare soorten zijn afhankelijk van aanwezigheid van inheemse plantensoorten. Carnavalsmengsels zijn misschien mooi voor mensen, maar dragen nauwelijks bij aan versterking van biodiversiteit.”

We’ve been trumped

clips 4962

Dat de ‘groene’ coalitie niets terecht zal brengen van zijn groene ambities wordt steeds duidelijker. Vanavond zond de VPRO de documentaire uit 2011 You’ve been trumped uit (wiki). Iets gelijkaardigs dreigt ook in Amsterdam te gebeuren: afbraak van het NatuurNetwerk Nederland. En daar heeft de gemeente niet eens Trump bij nodig.

VPRO: "Kun je alles kopen met geld, ook een zeldzaam natuurgebied in Schotland? In You’ve Been Trumped zien we hoe vastgoedmagnaat Donald Trump een golfresort met sterrenhotel probeert aan te leggen in het Noord-Schotse Balmedie, Aberdeenshire – volgens wetenschappers het laatste duingebied van dit type, oftewel het ‘regenwoud van Schotland’.”

Maar daar hield het niet op. Trump wil ook honderden huizen bouwen rond zijn fraaie golfterrein.
BBC: "A hearing into plans to build hundreds of houses near Donald Trump's golf course in Aberdeenshire will take place next month.”

Guardian: "Trump golf resort wrecked special nature site, reports reveal"

groen amsterdam

Het ergste is dat dat overal op de wereld gebeurt. Overwegingen van behoud van natuur en biodiversiteit tellen gewoon niet mee. Ook in Nederland niet, waar alles op veel kleinere schaal plaatsvindt, maar alles van waarde is hier nog kwetsbaarder omdat er minder van aanwezig is.
Zo gaat dat ook in Amsterdam. Ook ‘linkse’ partijen zijn gevallen voor de macht van het geld. Alles moet geëxploiteerd worden. Terwijl de bewoners van Amsterdam smachten naar meer natuur en groen.
In Zuidoost is het de bedoeling dat het NatuurNetwerk Nederland zelfs onderuit gehaald wordt voor meer festivals en reuring. Geld brengt dit nieuwe beleid niet op voor de gemeenschap, integendeel, de lasten komen voor rekening van de belastingbetaler en de winsten zijn voor de festivalorganisatoren. Commerciële bedrijven zullen altijd blijven zeuren om meer en meer en meer, tot er niets meer van onze natuur overblijft.
Dus, weet op welke partij u gaat stemmen in de komende verkiezingen. Laat de PvdA, GroenLinks, SP en D66 maar links liggen (de rechtse partijen laten we natuurlijk rechts liggen). Zij maken het alleen maar erger. De gemeente Amsterdam doet alsof Almere niet bestaat, de stad die is opgericht om Amsterdam te ontlasten qua woningbouw. Hoe onnozel zijn onze politici toch!

UvA: "Remote-sensing toont hoe groene ruimte in Amsterdam afneemt

Groene ruimtes en compacte steden
Groene ruimtes en compacte steden staan ​​centraal in de ontwikkeling van duurzame steden. Groene ruimtes bieden essentiële ecosystemen voor het aanpassen aan milieuproblemen die worden veroorzaakt door verstedelijking en klimaatverandering. De compacte stad kenmerkt zich door een efficiënt gebruik van ruimte, land, infrastructuur, banen en diensten.

Remote-sensing technologie
Met behulp van remote-sensing technologie heeft het onderzoeksteam satellietbeelden uit 2003 en 2016 geanalyseerd om veranderingen in het netto landgebruik in de stedelijke kern van Amsterdam bloot te leggen. Het team keek specifiek naar de effecten van het verdichtingsbeleid van Amsterdam enerzijds en het beschermen van de stedelijke groene ruimte anderzijds.

Afname en versnippering van de openbare groene ruimte
De resultaten laten een afname van de openbare groene ruimte zien en een toename van de bebouwde omgeving. Bovendien onthullen de satellietbeelden een sterke versnippering van de groene ruimte in steeds kleinere delen. Deze resultaten illustreren dat het Amsterdamse beleid voor stedelijke groene ruimte tekort schiet om de negatieve effecten van stedelijke verdichting op te vangen. Het streven naar een duurzame stad, wordt zo lastiger te realiseren."

Using Remote Sensing to Analyse Net Land-Use Change from Conflicting Sustainability Policies: The Case of Amsterdam - pdf

Sneeuw!

Het is heerlijk als de somberheid van de winter opgehelderd wordt door schone witte sneeuw.

screenshot 484
screenshot 485
screenshot 486
screenshot 488
screenshot 489

Klimaatverandering als crisis

DeNederlandscheBank: "Financiële sector staat ook voor maatschappelijke en ecologische risico’s

Nieuw DNB-onderzoek laat zien dat de financiële sector niet alleen geconfronteerd wordt met klimaatgerelateerde risico’s, maar ook met andere ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Water- en grondstoffenschaarste, verlies aan biodiversiteit en mensenrechtencontroverses vormen ook risico’s voor de financiële sector. Daarnaast tonen financiële instellingen ambities op het gebied van duurzaamheid, maar kunnen er nog verdere stappen worden genomen om deze te integreren in de bedrijfsvoering.

Risico’s van biodiversiteitsverlies voor financiële instellingen

De biodiversiteit neemt sterk af. Ook dit kan financiële instellingen raken. Via het verlies van bestuiving en de afname van de weerbaarheid van ecosystemen, worden uitzettingen in landbouwbedrijven risicovoller. Wetenschappelijke studies werpen steeds meer licht op dergelijke consequenties van biodiversiteitsverlies. Desondanks is het nog beperkt mogelijk om de precieze impact van biodiversiteitsverlies op de soliditeit van financiële instellingen te bepalen.

Het is van belang dat financiële instellingen inzage hebben in de impact van maatschappelijke en ecologische risico’s op hun soliditeit, op korte en lange termijn. Daarom moeten maatschappelijke en ecologische risico’s nader geanalyseerd en, waar nodig, beheerst worden. Daarbij betekent beheersen niet zonder meer dat blootstellingen moeten worden vermeden. Om maatschappelijke doelen te behalen, kunnen investeringen nodig zijn die tot blootstellingen leiden. Wel is verdere ontwikkeling van instrumenten om deze risico’s beheersbaar te houden gewenst.”

clips 4960

FinancieelDagblad:
"GroenLinks zet coalitie onder druk met nationale CO₂-heffing

Partijleider Jesse Klaver lanceerde maandagavond op een ingelaste meet-up in Den Haag een initiatiefwet die zo'n CO₂-taks alsnog van de grond moet krijgen. De heffing is een harde eis voor steun van GroenLinks aan de klimaatplannen van het kabinet, zegt Klaver. Hij gaat ervan uit dat de coalitie na de Statenverkiezingen in de Eerste Kamer haar meerderheid kwijtraakt en niet langer om GroenLinks heen kan. Recente peilingen laten zien dat het die kant op gaat.

Klimaatverkiezingen

'Dit zijn klimaatverkiezingen', stelt Klaver. 'Wij zetten geen handtekening onder een politiek klimaatakkoord waarin een CO₂-belasting ontbreekt.'

Klaver wil de opbrengst van een heffing gebruiken gebruiken om de energierekening voor burgers te verlagen en bedrijven die willen verduurzamen te subsidiëren.

Vorige week kwam de PvdA ook met een plan voor een nationale CO₂-taks. Beide partijen proberen hiermee munt te slaan uit de hoogoplopende spanningen binnen de coalitie over de klimaatplannen. VVD en CDA zijn tegen een CO₂-belasting, omdat die de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te veel zou schaden. D66 en ChristenUnie zijn wel voor een algemene heffing.”

Maar de doelstellingen worden niet gehaald enkel met een CO2-belasting. Van groot belang is ook behoud en aanplant van bomen en parken, behoud van bossen en herbebossing. En daar wringt de schoen, ook bij GroenLinks. In Amsterdam worden zowat alle parken geruïneerd door festivals. Bomen worden gekapt om meer ‘verdiencapaciteit’ te creëren. Dus meer reuring, meer vervuiling en verdere aantasting van het milieu. 
Ik wens GroenLinks veel succes maar ik stem in elk geval op de Partij voor de Dieren bij de komende provinciale statenverkiezingen.

"Greenland's ice melting faster than scientists previously thought – study

The pace of ice loss has increased four-fold since 2003 as enormous glaciers are depositing ever larger chunks of ice into the Atlantic ocean, where it melts, causing sea levels to rise.

Enormous glaciers in Greenland are depositing ever larger chunks of ice into the Atlantic ocean, where it melts. But scientists have found that the largest ice loss in the decade from 2003 actually occurred in the southwest region of the island, which is largely glacier-free.

The research provides fresh evidence of the dangers posed to vulnerable coastal places as diverse as Miami, Shanghai, Bangladesh and various Pacific islands as climate change shrinks the world’s land-based ice.

“The only thing we can do is adapt and mitigate further global warming – it’s too late for there to be no effect,” Bevis said. “This is going to cause additional sea level rise. We are watching the ice sheet hit a tipping point.”

FinancialTimes: "Central bankers plan for disruption caused by climate change

Central banks are under increasing pressure to explain how far they could — or should — use their powers to aid the fight against climate change. There has been very little discussion, however, of how climate change will complicate central banks’ core job: keeping the economy on an even keel.

But all countries face a long-term hit to potential growth.
If governments ignore the risks, catastrophic climate change could eventually “test the limits” of monetary policy, Mr Cœuré said, forcing central banks to resort to unconventional policy and, in the extreme, forcing a fundamental rethink of monetary frameworks."

Zuidoost in de vaart der volkeren

Het is bijzonder wrang dat de huidige ‘groene en democratische’ coalitie in Amsterdam zich nog steeds niet realiseert wat de klimaatverandering allemaal kan aanrichten. Het is zeker zo dat vorige coalities geleid door hoofdzakelijk de PvdA verantwoordelijk waren voor de Brezhnjev-periode waar we nu in zitten. En laten we de zoetsappige verheerlijking van wijlen burgemeester Van der Laan even opzij zetten voor de realiteit. De neergang van de PvdA geeft al aan dat er een ernstig probleem is.

Amsterdam is nog steeds een zeer vervuilde stad. Daar moet wat aan gedaan worden. Maar in het laatste bolwerk van de PvdA, toevallig ook nog eens het groenste stadsdeel van Amsterdam, namelijk Zuidoost, regeert nog steeds de oude garde die niets wil weten van klimaatverandering of bescherming van natuur en biodiversiteit. Het bestuur van Zuidoost koerst met volle kracht op naar nog meer problemen, onder andere door plannen voor bouwen in het groen waardoor de verdichting in de woningbouw toeneemt, en uitbreiding van de ‘verdiencapaciteiten’ van Groengebied Amstelland dat het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas ziet als een evenemententerrein. GGA is nu bezig met een populistische overname van het Gaasperpark door ‘stakeholders’ die maar al te graag stukken park willen inpalmen voor eigen gewin, lak hebben aan natuur en biodiversiteit en daarom meer en meer bomen willen kappen. Hier en daar wil men dan zeer ruimhartig maar niet heus een stukje park teruggeven aan de natuur zoals dat in ambtenarenjargon heet, wat niets anders betekent dan wij reserveren verder het hele park voor exploitatie en festivals. Het volk wil brood en spelen toch?

Het is begrijpelijk dat voormalig voorzitter van Zuidoost Hannah Belliot vooral oog had voor werkgelegenheid en onderwijs, maar als alle etnische groepen op een kluitje gaan zitten dan volharden die in hun eigenheid, vinden het prima om te leven van een uitkering en/of van schimmige activiteiten. Dit is de groep die nog steeds een probleem vormt. Hoewel het wat dat betreft wel beter gaat in Zuidoost is mijn indruk, zeker in Gaasperdam. Het is geen oplossing om studenten in Zuidoost dan maar onverdiend een diploma te geven door een laks onderwijsbeleid. Belliot heeft op dat gebied wel haar best gedaan. Maar zij is zelf nog steeds niet tevreden over de Bijlmer. Het probleem is ook een beetje dat iedereen het nog steeds heeft over de Bijlmer, terwijl Zuidoost toch bestaat uit de Bijlmer en Gaasperdam. Gaasperdam is het ondergeschoven kindje in Zuidoost. Alle aandacht ging naar de Bijlmer (is inderdaad nog steeds een zorgenkindje). Omdat de EHS, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, in Gaasperdam lag, dus de Gaasperplas  en het natuurgebied eromheen, was haar stelling groen is een wit ding’.
Het ‘succes’ van de PvdA in Zuidoost is nog altijd voor een groot deel een kwestie, niet zozeer meer van barra’s en chocoladefonteinen, maar wel van vriendjespolitiek en centjes die van eigenaar wisselen. Het ronselen van stemmen is nog steeds gebruikelijk.

Daar zien we nu nog de kwalijke gevolgen van. Het is haar vergeven dat het Stedelijk Museum onder haar bewind als wethouder werd geprivatiseerd en geruïneerd (de ‘badkuip’), maar het is haar kwalijke verdienste dat zij de ambtenarij en het bestuur van Zuidoost heeft omgevormd tot een nogal ordeloze bende die lak had aan wetten en regels. AT5 stelt het zo: “… ze maakte korte metten met de bureaucratische protocollen door concrete problemen op concrete manieren aan te pakken”. De rekenkamer heeft meerdere keren zuidoost tot de orde moeten roepen. Ook de rechtspraak heeft zich nu gerealiseerd dat er sprake is van rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Algemene wet bestuursrecht voor wat betreft het evenementenbeleid in Zuidoost. Dat beleid is van geen kanten eerlijk en democratisch opgesteld.

DSC01939

Toen zijn de problemen begonnen met onze natuur en de EHS. Een portefeuillehouder beweerde tot in 2013 dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde. Tot de dag van vandaag gaat de PvdA van Zuidoost en ook de huidige nomenklatura ervan uit dat het volk meer reuring wil en meer evenementen. Dat is niet zo. Het is ook geen goede manier om meer geld in het laatje van Zuidoost te brengen, want de miljoenenwinsten gaan naar de festivalorganisatoren die tegelijk ook het Gaasperpark vernielen waardoor weer heel veel geld nodig is voor herstel. Het Nelson Mandelapark is net een half jaar lang hersteld. Ik vraag me af hoevel het herstel van het Gaasperpark gaat kosten.

Het ‘participatietraject Gaasperplas’ is een voortzetting van het oude falende beleid en heeft rechtsonzekerheid en wetsovertredingen veroorzaakt. Ik vraag me af of - zoals in het onderwijs - ook niet in de gemeenteraad sprake is van paternalistische grootmoedigheid door alle fouten van besturen van Zuidoost met de mantel der liefde te bedekken. En ze daardoor gewoon aan laten modderen, zodat de populisten weer eens kunnen uitroepen ‘zie je wel, ze zijn ondermaats’ of zoiets. Het zou een vorm van racisme kunnen zijn als men uitgaat van de stelling ‘ze kunnen het niet, ze brengen er toch niets van terecht, dus laat ze maar aan klooien’.

Als de verdichting van Zuidoost zowel wat betreft woningbouw als evenementen (bodemverdichting en verspreiding) doorgaat dan voorspel ik grote problemen in Zuidoost. Het voordeel van de wetgeving is dat iedereen gelijk is voor de wet. Dat is een principe dat hoe dan ook aangehouden moet worden. Zuidoost moet eindelijk eens volwassen worden. Dat is in ons aller voordeel.

De noden van de dag zijn vooral klimaatverandering en behoud van een gezond milieu. Dat geldt voor iedereen zonder uitzondering. Behoud van natuur en biodiversiteit rond de Gaasperplas is van belang niet alleen voor alle bewoners van Zuidoost, maar ook voor alle Amsterdammers en zelfs voor de bewoners van het aangrenzende landbouwgebied langs het Gein.

Park gepiepeld door gemeentebestuur

VriendenVanHetDiemerpark: "Eind 2017 hebben Vrienden van het Diemerpark meegewerkt aan de productie van een ‘consentadvies’, dat aangeboden werd aan het college van B&W over de ‘Toekomst van het Diemerpark’.
Dat advies wordt nu door het gemeentebestuur gebruikt als argument om in het Diemerpark vier extra kunstgras (= plastic) sportvelden aan te leggen.
Vrienden van het Diemerpark voelen zich daardoor door het gemeentebestuur, inclusief het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost, gepiepeld.
Vier extra velden in het Diemerpark zijn géén logische uitwerking van het ‘consentadvies’ waaraan Vrienden van het Diemerpark hun medewerking hebben verleend.”

Is de Amsterdamse fractie van GL van de moederpartij los? Ik dacht dat GroenLinks wilde dat per direct gestopt werd met de aanleg van kunstgrasvelden. Niet dus. KunstgroenLinks Amsterdam gaat solo.

GroenLinks wil stop op aanleg kunstgrasvelden.

Bekijk hier de uitzending De kunstgrasberg

Ik hoop niet dat b&w met deze manier van besturen doorgaan. Want dan kunnen ook andere parken gepiepeld worden. Ik vrees het ergste voor het Gaasperpark en de hele omgeving van de Gaasperplas. Meer hierover binnenkort.

Een ballonnetje...

Waar is de tijd gebleven dat een ballonnetje nog voor kleine kinderen was en blaakte van onschuld? Toon Hermans is niet meer.

DSC08767

Parool: "'Een ballonnetje doen': zorgen over populariteit lachgas

Een slagroomspuit, een doos patronen en wat ballonnen: meer heb je niet nodig om 'een ballonnetje te doen'. Onder Amsterdamse jongeren lijkt lachgas aan populariteit te winnen. Is dat erg? Experts waarschuwen voor het risico op verlamming en hersenschade.

De jongeren gebruiken het op parkeerplaatsen, in speeltuinen, bij sportclubs, in parken en langs de berm in de uitgestrekte polders dieper het stadsdeel in. Vaak zoeken jongeren die afgelegen plekken 's nachts op. De hoeveelheid patronen en ballonnen die ze achterlaten, laat zien dat ze soms wel tientallen ballonnen lachgas per ­persoon gebruiken.

Dat baart experts zorgen. Eén ballonnetje is tamelijk ­onschuldig, maar grotere hoeveelheden lachgas kunnen een vitamine B12-tekort veroorzaken, met als gevolg tintelingen, duizeligheid, een verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten in voeten en vingers.

Extreem gebruik - sommige jongeren gebruiken meer dan 100 patronen per dag - kan zelfs ernstige schade veroorzaken aan het ruggenmerg, zei revalidatie-arts Christof Smit bij Nieuwsuur. Hij heeft jongeren ­verlamd zien raken of zelfs overlijden door overmatig lachgasgebruik.

Bezorgdiensten
De populariteit en bekendheid van lachgas werd in de zomer van 2016 nog eens aangejaagd door een wetswijziging: het gas valt niet langer onder de geneesmiddelenwet, maar onder de warenwet. Verkoop, handel, bezit en gebruik ervan werden legaal, waarna ondernemers zich stortten op de nieuwe, lucratieve markt.

Als de jeugd geen lachgas gebruikt vóór hun achttiende, dan leren ze het wel in de omgeving van of op festivals. Het kan en mag allemaal.

Pitbull in het Gaasperpark

Radio Noord-Holland heeft vandaag in Lunchroom een kort interview van de Rijdende Reporter met mij uitgezonden over het Gaasperpark en de festivals die daar in feite nog steeds illegaal, dus in strijd met de wet en regels plaatsvinden. Luister zelf (als de video in uw browser in blogpost 'Schoorlse Bos moet blijven’ hieronder gaat spelen, deze eerst even uitzetten).
Ik krijg de eretitel Pitbull van het Gaasperpark.

Rustpauze voor parken

Parool: "Na evenementen krijgen alle parken in Amsterdam een adempauze van zes weken. Vanaf volgend jaar krijgt het groen verplicht een rustperiode om de bodem te laten herstellen.

Daardoor wordt het onmogelijk om kort na elkaar festivals te organiseren in parken. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar zomer in het Oosterpark toen een week na Keti Koti het festival Amsterdam Roots volgde.

Nu worden maar een paar parken beschermd door zo'n adempauze. Voor het Vondelpark staat een rustperiode van zes weken al in het nieuwe evenementenbeleid, tenminste, als twee evenementen het hebben voorzien op hetzelfde deel van het park. In het Amstelpark en het Beatrixpark is de rustperiode drie weken.

Slag om de arm
Wethouder Laurens Ivens (Groen) stelt nu voor om de rustperiode na evenementen voor alle parken op zes weken te stellen. Daarmee reageert hij op moties die vorig jaar werden aangenomen in de gemeenteraad.
Ivens houdt nog wel een slag om de arm. Hij laat komend jaar onderzoek doen naar de impact van evenementen op de bodem van parken. Als daaruit blijkt dat een voor alle parken gelijke rustperiode niet nodig is, ziet de wethouder ervan af.
Nieuw onderzoek moet dit jaar aantonen of parken er zwaar onder gebukt gaan als ze ook voor evenementen worden gebruikt. Daarvoor denkt Ivens onder meer aan metingen van het bodemleven, de waterhuishouding, verdichting en bodemdaling. Aan broedvogels en wilde bijen wordt afgemeten of evenementen de natuur verstoren. Al dit soort metingen worden de komende jaren herhaald.

De laatste jaren is de bezorgdheid over evenementen in parken snel toegenomen. Het Oosterpark had twee jaar terug zwaar te lijden onder de 1 mei-manifestatie van vakbond FNV. Uit eerder onderzoek bleek al dat de bodem van grasvelden het regenwater minder goed kon verwerken als gevolg van de drukte in de parken.

Eisen
Bij het nieuwe evenementenbeleid dat vorig jaar inging is een dik boek gevuld met per park of plein de eisen waar organisatoren van festivals aan moeten voldoen. Vorig jaar is het gras in de parken ook al ontzien met rijplaten en vlonders en extra toezicht.

Toch is het Oosterpark er nog niet bovenop gekomen. Na een ingrijpende renovatie kampte het park met wateroverlast en daarvan is het groen nog altijd niet hersteld. Door de aanhoudende droogte van afgelopen jaar zullen bomen versneld aftakelen, kondigt Ivens aan.”

Zes weken rust is veel te weinig voor grote festivals. In het Gaasperpark is al gebleken dat sommige plekken na een half jaar nog niet hersteld zijn en ook nooit zullen herstellen omdat de verdichting daar dermate groot is dat diepgaande herstelwerkzaamheden nodig zouden zijn.

Een dik boek gevuld met eisen waar organisatoren aan moeten voldoen? Dat wordt juist door de Bestuursrechtbank Amsterdam in twee uitspraken ontkend, want besluiten over Amsterdam Open Air en Reggae Lake werden nietig verklaard wegens rechtsonzekerheid en de Raad van State heeft ook een uitspraak gedaan waarin een besluit van het college nietig verklaard werd omdat het in strijd was met de Algemene wet bestuursrecht. Dus de vergunningen zijn nog steeds niet in orde. De voorwaarden die in de vergunningen staan worden niet nageleefd en zijn ook onduidelijk of geven geen enkele bescherming. Een verzoek aan organisatoren om ‘indien mogelijk’ het gras niet te berijden kan niet gezien worden als een voorwaarde.

En waarom pas volgend jaar een onderzoek laten doen? Dat moet dit jaar al gebeuren, zeker als de gemeente zo brutaal en overmoedig is om grote festivals in het Gaasperpark toch door te laten gaan. Dat zou werkelijk een schande zijn voor een coalitie die zich groen en democratisch noemt, maar wel in een natuurgebied én tijdens de broedtijd 40.000 festivalbezoekers het Gaasperpark laat vertrappelen

De voorwaarden staan verspreid over meerdere stukken en brieven, en die worden niet aan de opbouwers doorgegeven. Er is trouwens nauwelijk sprake van handhaving. Zeker niet door het stadsdeel of de gemeente. Men doet maar wat. Reggae Lake bestond het zelfs om de hekken van het festival illegaal verder te zetten dan op de plattegrond aangegeven was. Sommige organisatoren vinden kennelijk dat voorwaarden niet aan hen besteed zijn. 

Schoorlse Bos moet blijven

NHNieuws: "Staatsbosbeheer mag beginnen met het kappen van twee bossen in het duingebied van Schoorl. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor de kap van het Leeuwenkuilbos en het Dr, Van Steijnbos. In totaal gaat het om 20 hectare. Sommigen zijn furieus. "Ik vind het een schande dat zo'n prachtig bos gekapt wordt", aldus Aard Mors van de actiegroep 'Het Schoorlse Bos moet blijven’.”

SchoorlseBosMoetBlijven: "Wij luiden de noodklok

Dit is gepland op basis van het plan Natura 2000 en suggereert dat het om 'herstelwerkzaamheden' gaat. Hierdoor lijkt het alsof er natuurherstel plaatsvindt, terwijl alle aanwezige natuur wordt vernietigd en men het zand dat overblijft vrij spel wil geven. Er is al een deel bos gekapt en vervangen door zandverstuiginggebied, aansluitend wil Staatsbosbeheer daar nog eens 200 voetbalvelden met zand aan toe voegen.

Door het kappen van de dennen zou de stikstofuitstoot dalen en kan er elders meer stikstofemissie plaatsvinden. Het feit dat bomen zuurstof produceren uit koolzuur lijkt ineens nergens meer een rol te spelen. Wij kunnen in de argumenten van Staatsbosbeheer geen geldig excuus ontdekken om zoveel prachtige natuur te vernietigen.

clips 4946

Teken de petitie

Het is werkelijk een schande dat bomen en bossen in Nederland op grote schade worden gekapt. En dat onder het mom van verbetering van de biodiversiteit en  behoud van Natura2000! Wat overigens niet bewezen is. Men weigert te begrijpen dat bomen en bossen noodzakelijk zijn voor ons milieu. Zij zuiveren de lucht en brengen verkoeling. Het gevolg van kap is dat kale bodems, zeker in een tijd van klimaatverandering, opwarmen waardoor opstijgende lucht tot kleine tornados kan leiden. Samen met de verhoogde kans op brand in duingebieden kan dat vuurtornados veroorzaken. Het zou me niet verbazen als er over enige jaren kleine tornados op Amsterdam afstevenen vanaf de Oostvaardersplassen waar ook zon kaal gebied is ontstaan door vraat van planteneters. Maar dat Staatsbosbeheer zelf bossen gaat kappen is ongehoord.

Wereldwijd worden bossen gekapt. Ook in Nederland: "Waar de opname van het broeikasgas CO2 in bossen wereldwijd een belangrijke rol speelt in het tegengaan van klimaatverandering, draagt ontbossing juist bij aan emissies van dit broeikasgas.
Voor de omvorming van bos naar andere natuur verlenen provincies op basis van de nieuwe Wet Natuurbescherming waarschijnlijk grotendeels vrijstelling van de herplantplicht. Deze ontheffing kan worden gegeven in het kader van instandhouding van Natura 2000, maar ook bij een aantal infrastructurele activiteiten. De mogelijke klimaatconsequenties van omvorming van bos lijken daarbij nog weinig aandacht te krijgen.”

Het verkrampt behouden van landschaptypes waarvan men denkt dat die hersteld moeten worden naar een bepaalde historische periode houdt geen rekening met de huidige noden en klimaatsomstandigheden. Zo vernielen wij onze eigen habitat.

Wijziging TAC verordening

De gemeente Amsterdam gaat kennelijk stug door met het oude beleid van de vorige coalitie wat groen betreft. Dat geldt ook voor de geplande wijziging van de Verordening Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur 2019, waarvoor vandaag een concept ter kennisgeving is gepubliceerd. U kunt daar een zienswijze over insturen. Doen dus!

Adviezen van de TAC, de Technische Adviescommissie, aan b&w gaan over de Hoofdgroenstructuur (HGS). Vreemd genoeg is de status van NNN, NatuurNetwerk Nederland, dat in een paar gebieden in Amsterdam de HGS overlapt, niet in de HGS geborgd. Het  is nog steeds de provincie die het NNN beheert. Het probleem is dat de gemeente Amsterdam, ook de huidige ‘groene en democratische’ coalitie, zich nog steeds probeert te onttrekken aan de verplichtingen en doelstellingen die gelden in het NNN, en die dus ook zouden moeten gelden in de gebieden van HGS en NNN die samenvallen, zoals in het natuurgebied rond de Gaasperplas. 

HGS

Opvallend daarbij is dat in het concept van de nieuwe TAC-verordening een aantal taken van de TAC verdwijnen. Die betreffen natuurlijk evenementen, festivals dus, en het vellen van bomen. Als daarbij nog eens de Bomenverordening ook uitgekleed en/of niet gehandhaafd wordt, en dat is feitelijk het geval, dan is er nauwelijks nog bescherming van het NNN en de HGS mogelijk door een TAC-advies aan b&w. Daarmee verhinderen b&w dat hun evenementenbeleid en het ondemocratische en on-ecologische beleid van GGA door de TAC in de wielen gereden wordt.
De TAC wordt door de wijziging sterk ondergraven.
Wat is de TAC?:
"De TAC kan, zelfs vanuit een goede positionering in het veld van regelgeving, niet alleen voor bewaking van de Hoofdgroenstructuur zorgen. Laat staan dat zij kan zorgen voor stimulering van de begroening van de stad in brede zin. Ze moet en wil haar taak in nauwe samenwerking met bestaande organisaties en instellingen in Amsterdam uitvoeren. De TAC informeert zich over ontwikkelingen in het groen en over bijeenkomsten over het groen georganiseerd door politiek, parkengroepen etc.. De TAC onderstreept dat de grote betekenis van het groen ook vraagt om een breed draagvlak onder de bewoners. Het groen kan zijn belangrijke rol alleen vervullen als alle actoren van de stad actief betrokken worden bij de aanplant en het onderhoud. Begroenen van de stad is een wezenlijke taak voor de civil society."
De ‘begroening van de stad’ wordt door deze wijziging van de verordening sterk uitgehold.

Concept Verordening Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur 2019:
 "4. In afwijking van het vorige lid heeft de commissie niet tot taak te adviseren over initiatieven die betrekking hebben op:

  1. evenementen als bedoeld in de Algemene Plaatselijke Verordening waarvoor een omgevingsvergunning is vereist en/of onderdeel zijn van een bestemmingsplan dan wel wijzigings- of uitwerkingsplan of beheersverordening op grond van de Wet ruimtelijke ordening;
  2. het vellen of te doen vellen van een houtopstand als bedoeld in de Bomenverordening 2016 waarvoor een omgevingsvergunning is vereist.

Daarmee maakt Amsterdam, jawel de huidige ‘groene en democratische’ coalitie,  duidelijk te kennen geen prijs meer te stellen op een goede afweging over het effect van plannen in het groen. Dan zullen de plannen van recreatieschap Groengebied Amstelland (GGA) nog makkelijker doorgedrukt kunnen worden. We weten onderhand allemaal dat recreatieschappen als gemeenschappelijke regelingen onder burgemeesters van een aantal gemeenten, zonder last of ruggespraak met de gemeenteraad of burgers, besluiten nemen (meer evenementen!!!) en die besluiten dan middels een omgevingsvergunning ‘legaliseren’ waarbij burgers een laatste en ook enige kans krijgen om bezwaren in te dienen tegen de verleende vergunningen. Als daarbij ook nog eens de juridische procedures van burgers die in beroep gaan tegen de besluiten en omgevingsvergunningen, vertraagd en bemoeilijkt worden, zoals dat in stadsdeel Zuidoost gebeurde, dan komt ook de rechtszekerheid en de Algemene wet bestuursrecht in het geding. Dat is dus gebeurd voor de verleende omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air en Reggae Lake in het Gaasperpark die wegens rechtsonzekerhied door de bestuursrechtbank Amsterdam nietig werden verklaard, en door de Raad van State in het geval van Amsterdam Open Air 2016 als in strijd met de Awb, de Algemene wet bestuursrecht.

In feite zou de TAC ook de mogelijkheid moeten hebben om te adviseren over NNN-gebieden. De TAC zou de verplichtingen voor het NNN vanuit de Provinciale ruimtelijke verordening (PRV) van de provincie Noord-Holland moeten integreren, omdat hiervoor een strenger beschermingsbeleid geldt. Anders lopen de Amsterdamse natuurgebieden het gevaar om de facto afgewaardeerd te worden tot evenemententerreinen. Maar het huidige college van Amsterdam is ook nog druk bezig met een wijziging van de PRV. Allemaal om van natuurgebieden evenemententerreinen te maken.
Zie ook dit bericht.

Het NNN is ingericht voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, en die zijn meer dan ooit in gevaar door klimaatverandering. B&W gaan daarmee in tegen de noden van deze tijd en zijn in de val van populisme getrapt; zij verkiezen amusement boven natuur en milieu. B&W staan aan de kant van LiveStyle, de multinational die onze natuurgebieden, van het Gaasperpark, tot de Ouderkerkerplas en het Twiske en Spaarnwoude, wil koloniseren. Zelfs in de broedtijd worden in natuurgebieden luidruchtige festivals gehouden. Brought to you by GL, D66, SP and PvdA.

Wie had dat mogelijk gehouden van een ‘groene en democratische’ coalitie? We kunnen zonder meer spreken van het verraad der klerken, de verbreding van de kloof tussen politici/besturen en de burgers. Dat GroenLinks en de SP zich ooit voor de kar zouden laten spannen van een multinational die met zijn winsten het land uit vlucht, is niet anders te zien dan als een gotspe, een grote schande. Dat de PvdA al sinds de derde weg een neoliberaal beleid voert (het begin van de markteconomie, deregulering en privatisering) dat geleid heeft tot de recente beurscrisissen, wisten we al, maar dat nu ook GL en de SP zich bekeren tot de macht van het geld is nieuw. Gaan zij straks ook de weg op van verlies van kiezers net als de PvdA?
De Spaanse dichter Machado schreef ‘caminante, no hay camino, se hace camino al andar’. 'Reiziger, er is geen weg, de weg wordt gelegd door het lopen.’ De sporen die je achterlaat, dat is de weg.

De Raad van State waarschuwt al jaren voor besluitvorming die niet democratisch of juridisch onderbouwd is.
Het is duidelijk dat de nieuwe lichting b&w van Amsterdam de wens heeft om solistisch tewerk te gaan, inspraak zoveel mogelijk proforma te houden, en  adviserende en controlerende instanties wil ontwijken. GroenLinks is overstag gegaan.
Dit is gewoon objectief bekeken het tegendeel van een ‘groen en democratisch’ beleid.

PvdD wil écht groen in Amsterdam

kunstgras

Gerrit de Jager

Parool: "Partij voor de Dieren wil meer écht groen in Amsterdam

Hoewel meer en meer natuurgrasvelden plaatsmaken voor kunstgras, blijft Amsterdam sportparken meetellen als groen. De Partij voor de Dieren wil daarvan af.

Kunstgras en tennisbanen van gravel zijn voor de Partij van de Dieren 'schijngroen'. Dat zulke sportvelden onderdeel zijn van de Hoofdgroenstructuur geeft volgens de gemeenteraadsleden Anke Bakker en Jennifer Bloemberg 'een vertekend beeld'.

Het aantal kunstgrasvelden zal de komende jaren nog sterk toenemen. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) kondigde vorige maand aan dat de groei van de stad hand in hand moet gaan met nieuwe sportaccomodaties: één vierkante meter per nieuwe woning. Omdat kunstgras vaker bespeeld kan worden, verdwijnen nog meer natuurgrasvelden.

Ruim baan
Bloemberg noemt het Diemerpark bij IJburg als voorbeeld. Nieuwe velden zullen daar een hap nemen uit het park. "De Hoofdgroenstructuur wordt zo stukje bij beetje afgebroken, terwijl die er juist is om het groen te koesteren."

In een dinsdag ingediend initiatiefvoorstel dringt de Partij voor de Dieren aan op compensatie. "Door echte natuur toe te voegen."
Met natuurgrasvelden was het nog wel begrijpelijk dat sportparken meetelden als groen, zegt Bakker. Het gras geeft ruim baan aan alles wat groeit en bloeit, van bloemetjes tot bijtjes. De velden helpen om de hitte van de stad te dempen. "Het begint te wringen als je ze allemaal van plastic maakt.””

Als de gemeente Amsterdam sportvelden niet wil compenseren met echt groen elders, dan kan ze er tenminste voor zorgen dat het NNN in stadsdeel Zuidoost behouden blijft en gevrijwaard blijft van festivals. Dat zou al een vorm van compensatie zijn die geen extra ruimte vergt. Het natuurgebied rond de Gaasperplas ligt er nog steeds.
Vreemd genoeg slepen festivalorganisatoren daar ook steeds meer plastic heen tijdens hun festivals. Echte natuur is voor hen niet goed genoeg, het moet ‘duurzamer’ zijn !??? dus van plastic??? Daarom slepen ze kunstplanten aan in het park. Bizar gewoon.

GroenLinks, met name Maarten van Poelgeest, heeft indertijd (toen de Structuurvisie Amsterdam 2040 werd vastgelegd) een grote stommiteit begaan door kunstgrasvelden bij de Hoofdgroenstructuur te voegen. Dat maakte het ‘groen’areaal van Amsterdam groter, maar het was gewoon nep. Ik begin me af te vragen of het huidige groene' coalitieakkoord in de gemeente Amsterdam niet ook nep is. GroenLinks wordt KunstgroenLinks?

Stop plastificering Diemerpark

Vrienden van het Diemerpark:

"Stop de plastificering van het Diemerpark

Het Diemerpark is een waardevol natuurgebied. Met zeldzame dieren en planten heeft het de grootste biodiversiteit van alle parken in Amsterdam. Het gemeentebestuur van Amsterdam onderschrijft het belang van groen voor de gezondheid en het welzijn van haar bewoners. Ook wil de gemeente de biodiversiteit in de stad zoveel mogelijk behouden en versterken. Niettemin wil diezelfde gemeente het sportterrein in het Diemerpark verder uitbreiden met nog meer kunstgras (= plastic) sportvelden. Dat gaat ten koste van het karakter van het park en van de mensen die voor de ruimte, voor de natuur of voor een wandeling in het park komen.

Petitie

Wij inwoners van Amsterdam en omstreken, 
constateren
dat het Diemerpark was bedoeld als groen uitloopgebied voor de bewoners van IJburg, dat er in het Diemerpark volgens alle plannen zes sportvelden zouden komen, dat de rest van de gewenste sportvelden voor IJburg op de later te ontwikkelen eilanden zouden worden aangelegd, dat kunstgras en verlichting van de sportvelden de dieren uit het park verjagen, dat plastic slecht is voor milieu en klimaat, dat aanleg van nog meer sportvelden leidt tot nog meer overlast door auto’s, verlichting en geluid
en verzoeken
af te zien van de aanleg van nog meer sportvelden in het Diemerpark, de nog gewenste sportvelden voor IJburg op het Buiteneiland of elders aan te leggen.

Onderteken de petitie

Joiken in Jokkmokk

Nieuwjaar is het moment om even te recapituleren, als het geknal van de postmoderne neanderthalers is weggeëbd tenminste. Hoe stonden we er zo’n tien jaar geleden voor? De tien jaren daarvóór waren voor mij de tijd van Radio Userland. Ondanks de belofte of de waarschuwing in die tijd dat alles wat je op internet zette voor eeuwig bewaard zou blijven, is deze tijd digitaal zo goed als verloren gegaan. Maar het was wel een leuke tijd. Wie blogde citeerde met links en al andere bloggers en je had veel contacten over de hele wereld. Ook Adam Curry blogde met Radio Userland. Er zijn er nog maar een paar overgebleven uit die tijd, zoals ikzelf, die ondanks het verdwijnen van Userland’s en later Apple’s hosting stug doorgaan met bloggen.

In 2009 begon ik te bloggen bij FatCow, een bedrijf dat zijn energie haalde uit windkracht, niet letterlijk natuurlijk, maar zoals dat ook tegenwoordig gaat met onze electriciteit, via contracten. Wat de energie aan de bron van deze site betreft, vanuit de ‘kantoren’ van de Stichting, dat zit ook wel goed.
Maar hoe stond het toen in den lande? Niet best, en dat is jammer genoeg niet beter geworden. Zie hier de eerste maand van mijn blog Heerlijkheid Gein. De bouwplannen aan de zuidoever van de Gaasperplas waren toen al aan de orde. Maar die komen er zeker niet door, ook nu niet. Het eerste bericht ging over diefstal. Het was toen duidelijk dat bloggen iets voor de toekomst bleeft. Minister Zalm had net 40 miljard gulden (22 miljard euro) gestolen uit het ABP Pensioenfonds.

Wat levert nieuwjaar 2019 op aan nieuws? Rapper Faisal Mssyeh, beter bekend als de Rotterdamse rapper Feis, is doodgeschoten. Een brug slaan tussen de rap’cultuur’ en de overheid zit er kennelijk niet meer in. Maar het gaat veel te ver om burgemeester Halsema daarvan de schuld te geven omdat ze toevallig de waarheid uitsprak. Halsema heeft gewoon gelijk: "Criminelen worden niet zelden tot een rolmodel verheven, bijvoorbeeld omdat in de rapcultuur, in films en series misdaad als aantrekkelijk wordt voorgesteld.”
Financieel kunnen we volgens onze media en geldbeheerders ook een moeilijke tijd verwachten. Zonder klimaatactie dreigt een diepe geldcrisis, waarschuwt de financiële sector.

Je kunt beter gaan joiken in Jokkmokk. De jaarmarkt in Jokkmokk is op 7-9 februari. Maar ook daar is het hommeles. De joik als klaagzang voor onze wereld. Er moet dus nog veel werk verzet worden ook dit jaar om hier wat aan te doen. Een nieuwe vorm van globalisering.

© Natuurbescherming ZO 2015