PvdD wil écht groen in Amsterdam

kunstgras

Gerrit de Jager

Parool: "Partij voor de Dieren wil meer écht groen in Amsterdam

Hoewel meer en meer natuurgrasvelden plaatsmaken voor kunstgras, blijft Amsterdam sportparken meetellen als groen. De Partij voor de Dieren wil daarvan af.

Kunstgras en tennisbanen van gravel zijn voor de Partij van de Dieren 'schijngroen'. Dat zulke sportvelden onderdeel zijn van de Hoofdgroenstructuur geeft volgens de gemeenteraadsleden Anke Bakker en Jennifer Bloemberg 'een vertekend beeld'.

Het aantal kunstgrasvelden zal de komende jaren nog sterk toenemen. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) kondigde vorige maand aan dat de groei van de stad hand in hand moet gaan met nieuwe sportaccomodaties: één vierkante meter per nieuwe woning. Omdat kunstgras vaker bespeeld kan worden, verdwijnen nog meer natuurgrasvelden.

Ruim baan
Bloemberg noemt het Diemerpark bij IJburg als voorbeeld. Nieuwe velden zullen daar een hap nemen uit het park. "De Hoofdgroenstructuur wordt zo stukje bij beetje afgebroken, terwijl die er juist is om het groen te koesteren."

In een dinsdag ingediend initiatiefvoorstel dringt de Partij voor de Dieren aan op compensatie. "Door echte natuur toe te voegen."
Met natuurgrasvelden was het nog wel begrijpelijk dat sportparken meetelden als groen, zegt Bakker. Het gras geeft ruim baan aan alles wat groeit en bloeit, van bloemetjes tot bijtjes. De velden helpen om de hitte van de stad te dempen. "Het begint te wringen als je ze allemaal van plastic maakt.””

Als de gemeente Amsterdam sportvelden niet wil compenseren met echt groen elders, dan kan ze er tenminste voor zorgen dat het NNN in stadsdeel Zuidoost behouden blijft en gevrijwaard blijft van festivals. Dat zou al een vorm van compensatie zijn die geen extra ruimte vergt. Het natuurgebied rond de Gaasperplas ligt er nog steeds.
Vreemd genoeg slepen festivalorganisatoren daar ook steeds meer plastic heen tijdens hun festivals. Echte natuur is voor hen niet goed genoeg, het moet ‘duurzamer’ zijn !??? dus van plastic??? Daarom slepen ze kunstplanten aan in het park. Bizar gewoon.

GroenLinks, met name Maarten van Poelgeest, heeft indertijd (toen de Structuurvisie Amsterdam 2040 werd vastgelegd) een grote stommiteit begaan door kunstgrasvelden bij de Hoofdgroenstructuur te voegen. Dat maakte het ‘groen’areaal van Amsterdam groter, maar het was gewoon nep. Ik begin me af te vragen of het huidige groene' coalitieakkoord in de gemeente Amsterdam niet ook nep is. GroenLinks wordt KunstgroenLinks?

© Natuurbescherming ZO 2015