Klimaatverandering als crisis

DeNederlandscheBank: "Financiële sector staat ook voor maatschappelijke en ecologische risico’s

Nieuw DNB-onderzoek laat zien dat de financiële sector niet alleen geconfronteerd wordt met klimaatgerelateerde risico’s, maar ook met andere ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Water- en grondstoffenschaarste, verlies aan biodiversiteit en mensenrechtencontroverses vormen ook risico’s voor de financiële sector. Daarnaast tonen financiële instellingen ambities op het gebied van duurzaamheid, maar kunnen er nog verdere stappen worden genomen om deze te integreren in de bedrijfsvoering.

Risico’s van biodiversiteitsverlies voor financiële instellingen

De biodiversiteit neemt sterk af. Ook dit kan financiële instellingen raken. Via het verlies van bestuiving en de afname van de weerbaarheid van ecosystemen, worden uitzettingen in landbouwbedrijven risicovoller. Wetenschappelijke studies werpen steeds meer licht op dergelijke consequenties van biodiversiteitsverlies. Desondanks is het nog beperkt mogelijk om de precieze impact van biodiversiteitsverlies op de soliditeit van financiële instellingen te bepalen.

Het is van belang dat financiële instellingen inzage hebben in de impact van maatschappelijke en ecologische risico’s op hun soliditeit, op korte en lange termijn. Daarom moeten maatschappelijke en ecologische risico’s nader geanalyseerd en, waar nodig, beheerst worden. Daarbij betekent beheersen niet zonder meer dat blootstellingen moeten worden vermeden. Om maatschappelijke doelen te behalen, kunnen investeringen nodig zijn die tot blootstellingen leiden. Wel is verdere ontwikkeling van instrumenten om deze risico’s beheersbaar te houden gewenst.”

clips 4960

FinancieelDagblad:
"GroenLinks zet coalitie onder druk met nationale CO₂-heffing

Partijleider Jesse Klaver lanceerde maandagavond op een ingelaste meet-up in Den Haag een initiatiefwet die zo'n CO₂-taks alsnog van de grond moet krijgen. De heffing is een harde eis voor steun van GroenLinks aan de klimaatplannen van het kabinet, zegt Klaver. Hij gaat ervan uit dat de coalitie na de Statenverkiezingen in de Eerste Kamer haar meerderheid kwijtraakt en niet langer om GroenLinks heen kan. Recente peilingen laten zien dat het die kant op gaat.

Klimaatverkiezingen

'Dit zijn klimaatverkiezingen', stelt Klaver. 'Wij zetten geen handtekening onder een politiek klimaatakkoord waarin een CO₂-belasting ontbreekt.'

Klaver wil de opbrengst van een heffing gebruiken gebruiken om de energierekening voor burgers te verlagen en bedrijven die willen verduurzamen te subsidiëren.

Vorige week kwam de PvdA ook met een plan voor een nationale CO₂-taks. Beide partijen proberen hiermee munt te slaan uit de hoogoplopende spanningen binnen de coalitie over de klimaatplannen. VVD en CDA zijn tegen een CO₂-belasting, omdat die de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te veel zou schaden. D66 en ChristenUnie zijn wel voor een algemene heffing.”

Maar de doelstellingen worden niet gehaald enkel met een CO2-belasting. Van groot belang is ook behoud en aanplant van bomen en parken, behoud van bossen en herbebossing. En daar wringt de schoen, ook bij GroenLinks. In Amsterdam worden zowat alle parken geruïneerd door festivals. Bomen worden gekapt om meer ‘verdiencapaciteit’ te creëren. Dus meer reuring, meer vervuiling en verdere aantasting van het milieu. 
Ik wens GroenLinks veel succes maar ik stem in elk geval op de Partij voor de Dieren bij de komende provinciale statenverkiezingen.

"Greenland's ice melting faster than scientists previously thought – study

The pace of ice loss has increased four-fold since 2003 as enormous glaciers are depositing ever larger chunks of ice into the Atlantic ocean, where it melts, causing sea levels to rise.

Enormous glaciers in Greenland are depositing ever larger chunks of ice into the Atlantic ocean, where it melts. But scientists have found that the largest ice loss in the decade from 2003 actually occurred in the southwest region of the island, which is largely glacier-free.

The research provides fresh evidence of the dangers posed to vulnerable coastal places as diverse as Miami, Shanghai, Bangladesh and various Pacific islands as climate change shrinks the world’s land-based ice.

“The only thing we can do is adapt and mitigate further global warming – it’s too late for there to be no effect,” Bevis said. “This is going to cause additional sea level rise. We are watching the ice sheet hit a tipping point.”

FinancialTimes: "Central bankers plan for disruption caused by climate change

Central banks are under increasing pressure to explain how far they could — or should — use their powers to aid the fight against climate change. There has been very little discussion, however, of how climate change will complicate central banks’ core job: keeping the economy on an even keel.

But all countries face a long-term hit to potential growth.
If governments ignore the risks, catastrophic climate change could eventually “test the limits” of monetary policy, Mr Cœuré said, forcing central banks to resort to unconventional policy and, in the extreme, forcing a fundamental rethink of monetary frameworks."

© Natuurbescherming ZO 2015