Zuidoost in de vaart der volkeren

Het is bijzonder wrang dat de huidige ‘groene en democratische’ coalitie in Amsterdam zich nog steeds niet realiseert wat de klimaatverandering allemaal kan aanrichten. Het is zeker zo dat vorige coalities geleid door hoofdzakelijk de PvdA verantwoordelijk waren voor de Brezhnjev-periode waar we nu in zitten. En laten we de zoetsappige verheerlijking van wijlen burgemeester Van der Laan even opzij zetten voor de realiteit. De neergang van de PvdA geeft al aan dat er een ernstig probleem is.

Amsterdam is nog steeds een zeer vervuilde stad. Daar moet wat aan gedaan worden. Maar in het laatste bolwerk van de PvdA, toevallig ook nog eens het groenste stadsdeel van Amsterdam, namelijk Zuidoost, regeert nog steeds de oude garde die niets wil weten van klimaatverandering of bescherming van natuur en biodiversiteit. Het bestuur van Zuidoost koerst met volle kracht op naar nog meer problemen, onder andere door plannen voor bouwen in het groen waardoor de verdichting in de woningbouw toeneemt, en uitbreiding van de ‘verdiencapaciteiten’ van Groengebied Amstelland dat het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas ziet als een evenemententerrein. GGA is nu bezig met een populistische overname van het Gaasperpark door ‘stakeholders’ die maar al te graag stukken park willen inpalmen voor eigen gewin, lak hebben aan natuur en biodiversiteit en daarom meer en meer bomen willen kappen. Hier en daar wil men dan zeer ruimhartig maar niet heus een stukje park teruggeven aan de natuur zoals dat in ambtenarenjargon heet, wat niets anders betekent dan wij reserveren verder het hele park voor exploitatie en festivals. Het volk wil brood en spelen toch?

Het is begrijpelijk dat voormalig voorzitter van Zuidoost Hannah Belliot vooral oog had voor werkgelegenheid en onderwijs, maar als alle etnische groepen op een kluitje gaan zitten dan volharden die in hun eigenheid, vinden het prima om te leven van een uitkering en/of van schimmige activiteiten. Dit is de groep die nog steeds een probleem vormt. Hoewel het wat dat betreft wel beter gaat in Zuidoost is mijn indruk, zeker in Gaasperdam. Het is geen oplossing om studenten in Zuidoost dan maar onverdiend een diploma te geven door een laks onderwijsbeleid. Belliot heeft op dat gebied wel haar best gedaan. Maar zij is zelf nog steeds niet tevreden over de Bijlmer. Het probleem is ook een beetje dat iedereen het nog steeds heeft over de Bijlmer, terwijl Zuidoost toch bestaat uit de Bijlmer en Gaasperdam. Gaasperdam is het ondergeschoven kindje in Zuidoost. Alle aandacht ging naar de Bijlmer (is inderdaad nog steeds een zorgenkindje). Omdat de EHS, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, in Gaasperdam lag, dus de Gaasperplas  en het natuurgebied eromheen, was haar stelling groen is een wit ding’.
Het ‘succes’ van de PvdA in Zuidoost is nog altijd voor een groot deel een kwestie, niet zozeer meer van barra’s en chocoladefonteinen, maar wel van vriendjespolitiek en centjes die van eigenaar wisselen. Het ronselen van stemmen is nog steeds gebruikelijk.

Daar zien we nu nog de kwalijke gevolgen van. Het is haar vergeven dat het Stedelijk Museum onder haar bewind als wethouder werd geprivatiseerd en geruïneerd (de ‘badkuip’), maar het is haar kwalijke verdienste dat zij de ambtenarij en het bestuur van Zuidoost heeft omgevormd tot een nogal ordeloze bende die lak had aan wetten en regels. AT5 stelt het zo: “… ze maakte korte metten met de bureaucratische protocollen door concrete problemen op concrete manieren aan te pakken”. De rekenkamer heeft meerdere keren zuidoost tot de orde moeten roepen. Ook de rechtspraak heeft zich nu gerealiseerd dat er sprake is van rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Algemene wet bestuursrecht voor wat betreft het evenementenbeleid in Zuidoost. Dat beleid is van geen kanten eerlijk en democratisch opgesteld.

DSC01939

Toen zijn de problemen begonnen met onze natuur en de EHS. Een portefeuillehouder beweerde tot in 2013 dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde. Tot de dag van vandaag gaat de PvdA van Zuidoost en ook de huidige nomenklatura ervan uit dat het volk meer reuring wil en meer evenementen. Dat is niet zo. Het is ook geen goede manier om meer geld in het laatje van Zuidoost te brengen, want de miljoenenwinsten gaan naar de festivalorganisatoren die tegelijk ook het Gaasperpark vernielen waardoor weer heel veel geld nodig is voor herstel. Het Nelson Mandelapark is net een half jaar lang hersteld. Ik vraag me af hoevel het herstel van het Gaasperpark gaat kosten.

Het ‘participatietraject Gaasperplas’ is een voortzetting van het oude falende beleid en heeft rechtsonzekerheid en wetsovertredingen veroorzaakt. Ik vraag me af of - zoals in het onderwijs - ook niet in de gemeenteraad sprake is van paternalistische grootmoedigheid door alle fouten van besturen van Zuidoost met de mantel der liefde te bedekken. En ze daardoor gewoon aan laten modderen, zodat de populisten weer eens kunnen uitroepen ‘zie je wel, ze zijn ondermaats’ of zoiets. Het zou een vorm van racisme kunnen zijn als men uitgaat van de stelling ‘ze kunnen het niet, ze brengen er toch niets van terecht, dus laat ze maar aan klooien’.

Als de verdichting van Zuidoost zowel wat betreft woningbouw als evenementen (bodemverdichting en verspreiding) doorgaat dan voorspel ik grote problemen in Zuidoost. Het voordeel van de wetgeving is dat iedereen gelijk is voor de wet. Dat is een principe dat hoe dan ook aangehouden moet worden. Zuidoost moet eindelijk eens volwassen worden. Dat is in ons aller voordeel.

De noden van de dag zijn vooral klimaatverandering en behoud van een gezond milieu. Dat geldt voor iedereen zonder uitzondering. Behoud van natuur en biodiversiteit rond de Gaasperplas is van belang niet alleen voor alle bewoners van Zuidoost, maar ook voor alle Amsterdammers en zelfs voor de bewoners van het aangrenzende landbouwgebied langs het Gein.

© Natuurbescherming ZO 2015