Joiken in Jokkmokk

Nieuwjaar is het moment om even te recapituleren, als het geknal van de postmoderne neanderthalers is weggeëbd tenminste. Hoe stonden we er zo’n tien jaar geleden voor? De tien jaren daarvóór waren voor mij de tijd van Radio Userland. Ondanks de belofte of de waarschuwing in die tijd dat alles wat je op internet zette voor eeuwig bewaard zou blijven, is deze tijd digitaal zo goed als verloren gegaan. Maar het was wel een leuke tijd. Wie blogde citeerde met links en al andere bloggers en je had veel contacten over de hele wereld. Ook Adam Curry blogde met Radio Userland. Er zijn er nog maar een paar overgebleven uit die tijd, zoals ikzelf, die ondanks het verdwijnen van Userland’s en later Apple’s hosting stug doorgaan met bloggen.

In 2009 begon ik te bloggen bij FatCow, een bedrijf dat zijn energie haalde uit windkracht, niet letterlijk natuurlijk, maar zoals dat ook tegenwoordig gaat met onze electriciteit, via contracten. Wat de energie aan de bron van deze site betreft, vanuit de ‘kantoren’ van de Stichting, dat zit ook wel goed.
Maar hoe stond het toen in den lande? Niet best, en dat is jammer genoeg niet beter geworden. Zie hier de eerste maand van mijn blog Heerlijkheid Gein. De bouwplannen aan de zuidoever van de Gaasperplas waren toen al aan de orde. Maar die komen er zeker niet door, ook nu niet. Het eerste bericht ging over diefstal. Het was toen duidelijk dat bloggen iets voor de toekomst bleeft. Minister Zalm had net 40 miljard gulden (22 miljard euro) gestolen uit het ABP Pensioenfonds.

Wat levert nieuwjaar 2019 op aan nieuws? Rapper Faisal Mssyeh, beter bekend als de Rotterdamse rapper Feis, is doodgeschoten. Een brug slaan tussen de rap’cultuur’ en de overheid zit er kennelijk niet meer in. Maar het gaat veel te ver om burgemeester Halsema daarvan de schuld te geven omdat ze toevallig de waarheid uitsprak. Halsema heeft gewoon gelijk: "Criminelen worden niet zelden tot een rolmodel verheven, bijvoorbeeld omdat in de rapcultuur, in films en series misdaad als aantrekkelijk wordt voorgesteld.”
Financieel kunnen we volgens onze media en geldbeheerders ook een moeilijke tijd verwachten. Zonder klimaatactie dreigt een diepe geldcrisis, waarschuwt de financiële sector.

Je kunt beter gaan joiken in Jokkmokk. De jaarmarkt in Jokkmokk is op 7-9 februari. Maar ook daar is het hommeles. De joik als klaagzang voor onze wereld. Er moet dus nog veel werk verzet worden ook dit jaar om hier wat aan te doen. Een nieuwe vorm van globalisering.

© Natuurbescherming ZO 2015