Blog

Bomenkap in Gein 4

Bewoners van Gein 4 hebben al een aantal jaren te maken met bomenkap in hun wijk. Er is informatie beschikbaar op de site van de gemeente, maar veel bewoners blijven verstoken van informatie hierover.

Vervangingsopgave Bomen 2020 - 2023

Nieuwsbrief programma Bomen nr.2

De opgave kappen in Zuidoost is 481 stuks, en het aantal geplande herplant plus geplante bomen bedraagt 240. Dat is maar de helft van het aantal bomen dat opnieuw geplant moet worden.
Van de 88 herplante bomen is geen enkele in Gein 4 geplant. 

Bewoners maken zich hier zorgen over. Na meerdere jaren zijn bewoners nog steeds niet geïnformeerd over de gang van zaken en de situatie.

Op de site van de gemeente staat iets over kandelaberen. Wat daar kennelijk onder begrepen wordt is niets anders dan kapotmaken van bomen en een rest laten staan voor ecologisch gebruik door insecten en mogelijk een enkele vogel. Dat is incidenteel in een bosje wel ecologisch verantwoord, maar vogels hebben behoefte aan bomen met takken; spechten willen wel een hoge stam als nesthol gebruiken.

Kandelaren en kandelaberen zijn snoeitechnieken. Toppen noemt men het drastisch wegsnoeien van de grootste takken. Zowel kandelaberen als toppen zijn technieken die na korte tijd afsterven van de boom veroorzaken. Is dus niet aan te raden.

Ik heb begrepen dat er een bodemonderzoek heeft plaatsgevonden, maar ik kan me niet voorstellen dat hier in Gein 4 sprake is van vervuiling van de bodem door pfas of dat er wildgroei is van de Japanse duizendknoop in de wijk.

Wat bewoners van Gein 4 zouden willen is dat zij in alle straten waar kapactiviteiten plaatsvonden en -vinden met een bewonersbrief geïnformeerd worden over wat er nog gaat gebeuren, kap en herplant, en waarom op sommige plaatsen al jaren een lege boomspiegel is achtergebleven na kap terwijl nog steeds geen herplant is geschied.

Met de filmcamera door de vogelwereld

Een film van Ad. Burdet met een toelichting door Jac. P. Thijsse, samengesteld in 1937 en nu digitaal bewerkt voor beter kijkgenot.
De compilatie van films van Burdet bevat vermoedelijk beelden van voor 1920, materiaal uit de jaren 1920, en uit de eerste helft jaren dertig.

© Natuurbescherming ZO 2015