Blog

Groenlingen

Ik heb het nu even niet over GroenLinks, maar over Groenlingen en andere vogels in mijn tuin. Het is ’s nachts weer een stuk kouder. De vogels zoeken steeds vaker en in groten getale mijn tuin op. Ik moet elke dag het voer aanvullen. Veel Groenlingen, Huismussen en Vinken. Ze komen in groepjes. Het gaat volgens mij tegenwoordig weer beter met de Huismussen.

screenshot 945 copy
screenshot 946 copy 2

De gevaren van bio-industrie

TheGuardian: “Is factory farming to blame for coronavirus?

Starting in the 1990s, as part of its economic transformation, China ramped up its food production systems to industrial scale.
One side effect of this ... was that smallholding farmers were undercut and pushed out of the livestock industry. Searching for a new way to earn a living, some of them turned to farming “wild” species that had previously been eaten for subsistence only.
As industrial farming concerns took up more and more land, these small-scale farmers were pushed out geographically too – closer to uncultivable zones. Closer to the edge of the forest, that is, where bats and the viruses that infect them lurk. The density and frequency of contacts at that first interface increased, and hence, so did the risk of a spillover.

It’s true, in other words, that an expanding human population pushing into previously undisturbed ecosystems has contributed to the increasing number of zoonoses – human infections of animal origin – in recent decades. That has been documented for Ebola and HIV, for example. But behind that shift has been another, in the way food is produced. Modern models of agribusiness are contributing to the emergence of zoonoses.

The reasons, many of which were documented in Wallace’s 2016 book Big Farms Make Big Flu, include the density with which chickens, turkeys or other poultry are packed into factory farms, and the fact that the birds in a given farm tend to be near genetic clones of one another – having been selected over decades for desirable traits such as lean meat. If a virus gets introduced into such a flock, it can race through it without meeting any resistance in the form of genetic variants that prevent its spread. Both experimental manipulations and observations in the real world have demonstrated that this process can result in a ratcheting up of the virus’s virulence. If it then spills over into humans, we are potentially in trouble."

bio-industrie

In onze moderne globale maatschappij verdringt de mens steeds meer de natuur en worden dieren hoofdzakelijk gezien als winstdoel. Hoe groter de schaal hoe hoger de winsten. Parken en natuurgebieden zijn niet meer het exclusieve terrein van fauna en flora. De mens eist alle groengebieden op voor eigen gebruik; steeds vaker ook voor intensieve recreatie, want de steden barsten uit hun voegen. Dat betekent dat mensen steeds vaker in contact komen met dieren. De stad wordt tegenwoordig ook gepropageerd als ideale habitat voor dieren; in feite verkassen dieren steeds verder naar stedelijke gebieden omdat het platteland voor hen al grondig verpest is en natuur ingepalmd wordt door festivals en barbecues. Zij kunnen geen kant meer op.

In het Gaasperpark hebben meerdere soorten vleermuizen hun habitat gevonden. Die komen daar in botsing met festivals als Amsterdam Open Air en Reggae Lake. Als men het heeft over verstoring dan beweert de overheid en de festivalindustrie al gauw dat er geen schade ontstaat aan de fauna. Makkelijk gezegd, maar het terrein waarin de fauna zonder verstoring zichzelf kan zijn wordt steeds kleiner. Hoe talrijker de contacten tussen mens en dier, vooral waar dieren van dezelfde soort massaal samengebracht worden, hoe groter het gevaar van besmetting.

Reggae Lake heeft net een omgevingsvergunning aangevraagd voor zijn festival in augustus. Men hoopt dat dat nog door zal gaan. Maar het is heel goed mogelijk dat de coronacrisis dan nog voortwoedt. De arrogantie van mensen kent geen grenzen. Alles moet geëxploiteerd en vermarkt worden. De grootschaligheid van de menselijke impact op elk gebied is de bron van alle kwaad.

Onze natuur is het laatste wat nog overblijft van een openbare ruimte die nog niet helemaal geprivatiseerd is. Zelfs partijen als de SP, die vroeger toch tegen multinationals waren, doen nu gretig mee met de festivalhype die al in handen is van grote mutlinationals als LiveStyle. Dit kan niet goed gaan!

Festivals schadelijk voor parken

DSC07047

Parool: "Bodem van vijf Amsterdamse parken overbelast door festivals

Groenonderzoekers zijn voor de gemeente nagegaan hoe de parken zich hebben gehouden onder de festivals van vorige zomer. Delen van het Martin Luther Kingpark, Gaasperpark, Oosterpark, Rembrandtpark en Sloterpark worden door het intensieve gebruik overbelast genoemd.

De schade van festivals wordt vooral gezocht in de verdichting van de bodem. Die kan het gevolg kan zijn van een dansende menigte en dagen­lange afdekking door rijplaten, podia en foodtrucks.

Het gevolg van een verdichte bodem kan zijn dat regenwater minder snel wordt opgenomen en blijft liggen. Plantenperken worden te nat terwijl op velden juist verdroging kan optreden, waardoor de graszoden minder goed wortelen.

Herstel van de grasmat
De onderzoeksbureaus Antea en Prohold schrijven dat niet is bewezen dat de bodem binnen één seizoen of door één specifiek evenement is verdicht. Wel is hun conclusie dat er een duidelijke relatie is tussen de verdichting van de bodem, intensief gebruik van een park en de mate waarin de grasmat zich daarvan herstelt.

Vooral over festivals die over meerdere weken zijn uitgespreid is hun oordeel scherp: ze duren te lang en veroorzaken meer schade. Twee ­weken zou het maximum moeten zijn. En dan nog moet het gras hier maanden van herstellen, tot zelfs een half jaar als daarna weer een evenement volgt. Ook bij de parkonderdelen die als overbelast worden bestempeld, valt op dat het vooral gaat om de stukken die voor evenementen worden gebruikt.

Wethouder Laurens Ivens (Groen) trekt uit de onderzoeken de conclusie dat evenementen in een meerderheid van de parken niet tot onherstelbare schade leiden. Hij prijst zich verder gelukkig dat hij een vaste rustperiode van zes ­weken heeft ingesteld voor het groen na grotere evenementen, maar een deel van het Sloterpark is al te ver heen. De bodem is sterk verdicht en de grasmat herstelt niet meer. Ivens neemt daarom het advies van de onderzoekers over om hier deze zomer geen festivals meer te houden.”

Ivens hoopt dat vervolgonderzoeken de komende jaren kunnen uitwijzen of evenementen van invloed zijn op broedvogels, vleermuizen en wilde bijen. Dat is nu nog niet te zeggen. 

Over vleermuizen wordt voorzichtig de conclusie getrokken dat de gewone dwergvleermuis zich weinig aantrekt van het licht dat festivals tot ’s avonds laat maken. Maar het lijkt erop dat andere soorten als de watervleermuis en de ruige dwergvleermuis daar gevoeliger voor zijn.

Ja, natuurlijk vindt Ivens dat er geen onherstelbare schade is aangericht. Festivals toestaan staat nu eenmaal in het coalitieakkoord van de huidige groene en democratische coalitie. Gewoon doordrammen die festivals!Zolang de grasmat maar groen is voordat de festivals beginnen. Maar zelfs dat is niet altijd gegarandeerd.Nee, natuurlijk komt de schade niet van één festival of één jaar, maar Amsterdam Open Air is dit jaar al aan zijn tiende ravage in het Gaasperpark toe. En daar komt dan Reggae Lake nog bij. Dat hele groene en democratische festivalcircus van b&w moet maar eens ophouden. Zelfs tijdens de coronacrisis blijft Amsterdam Open Air kaarten verkopen.

Intussen heb ik de onderzoeken ontvangen na mijn WOB-verzoek en die ga ik grondig bestuderen. Het ging niet alleen om de festivalweiden maar ook om de toegangswegen in het park. Die zijn waarschijnlijk niet onderzocht. Het gaat in het geval van het Gaasperpark ook om een natuurgebied.
Ik hou u op de hoogte.

Orde en veiligheid

De burgemeester is volgens de APV, de Algemene plaatselijke verordening, verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in Amsterdam. Zij heeft daarin discretionaire bevoegdheden, d.w.z. dat zij zelf kan beslissen of iets een gevaar is voor orde en veiligheid of niet en welke maatregelen genomen moeten worden.

clips 5511

Vanmorgen was Femke Halsema in Buitenhof te gast. Zij had het over de 'eigen verantwoordelijkheid van mensen’ bij het naleven van de maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus. Zij baseert zich volgens eigen zeggen enkel op wat het Rijk, met name het RIVM, hierover aan maatregelen hebben ingevoerd. Dat is enigszins begrijpelijk want het gaat om ingewikkelde medische en ambtelijke kwesties. Maar toch klopt haar visie niet helemaal. Zij heeft wel degelijk de mogelijkheid om in elk geval te handhaven, en daar ziet zij kennelijk nog niet het nut van in. Misschien heeft zij daar de middelen en het personeel niet voor. Maar dat is dan op zich al een crisissituatie die zo snel mogelijk aangepakt en opgelost zou moeten worden. Bas Heijne had het in de uitzending over handhaving en Halsema schudde hierover het hoofd. Toch vreemd. Als een bedrijf als de Jumbo op zijn website de mensen oproept om boodschappen het liefst alleen te doen, dan is dat bedrijf zeer goed bezig. We weten dat Amsterdammers en dan vooral de jongeren zich niet veel aan wet en regels gelegen laten liggen; daar kan zij persoonlijk zelf over meespreken.

De Jumbo zou zelfs bewakers kunnen aanstellen om te verhinderen dat een heel gezin de supermarkt instapt. Dat zag ik namelijk vrijdag wel gebeuren, twee ouders, waarschijnlijk Somalische mensen, met twee kleine kinderen. Ik heb dat meteen gemeld aan het stadsdeelbestuur van Zuidoost en ik kreeg meteen van voorzitter Tanja Jadnanansing een mailtje terug dat zij het had doorgegeven, en dat er folders in de maak waren in diverse talen om de maatregelen voor iedereen duidelijk te maken.
De burgemeester verschuilt zich nu toch achter een overheid die al getoond heeft niet alert te zijn in deze kwestie. Nederland loopt achter op andere Europese landen. Zij kan wel degelijk specifieke eisen stellen aan wat kan en niet kan in Amsterdam. Kennelijk is zij nog onder invloed van een zeer achterhaalde neoliberale naïviteit die de voorkeur geeft aan ‘eigen verantwoordelijkheid’ en weigert te handhaven.

Roel Coutinho en Dick Heederik waren ook aanwezig in Buitenhof en die wezen op de onzekerheid wat betreft het plotseling ontstaan van infectieziekten en de mogelijke aanpak ervan, maar wezen ook op de huidige slechte toestand van ons ecologisch systeem en de slechte menselijke invloed en aantasting daarvan. Dit soort crises kan alleen in een geglobaliseerde wereld met ongebreideld verkeer, een wereld waarin natuur en biodiversiteit steeds verder in de verdrukking komen.

Over heel de wereld, heel Nederland, heel Amsterdam wordt natuur gezien als een mogelijkheid om geld te verdienen, door het kappen van bomen, zelfs bossen en wouden, en ook door commerciële exploitatie waar bijvoorbeeld ook festivals bijhoren tegenwoordig. Dat is onverantwoordelijk in deze tijd. Natuur en biodiversiteit hebben hun eigen onverstoorde ruimte nodig, waarin fauna en flora een gezonde habitat vinden. De ruimte waarbinnen dieren hun gang kunnen gaan wordt steeds kleiner. Dat geldt ook voor de ruimte voor mensen. Dat is de bron van steeds meer infectieziekten. 

Festivalorganisatoren kijken de kat uit de boom. Zij vrezen voor hun winsten. De verkoop van kaarten voor hun festivals gaat voorlopig gewoon door.
Groengebied Amstelland stelt zowat het hele gebied rond de Gaasperplas open voor barbecues. Dat is zeer onverstandig in een situatie waarin er geen of nauwelijks controle is op wat daarvoor aangesleept wordt, laat staan dat er gehandhaafd wordt op commerciële verplichtingen, hygiëne of veiligheid. Langs de oostoever van de plas worden grote commerciële barbecues georganiseerd die vaak niet eens aangemeld zijn, niet gecontroleerd worden en waarbij niet gehandhaafd wordt. Iedereen kan rond de Gaasperplas zonder ambtelijke poespas een feest organiseren waarbij hele geiten (de veroorzaker van de Q-koorts) op het spit gehesen worden. Dat is vragen om problemen. Daar moet een eind aan komen.
De burgemeester misbruikte tot nog toe haar discretionaire bevoegdheid om festivals toe te staan en omgevingsvergunningen te verlenen, maar weigert kennelijk diezelfde bevoegdheid te gebruiken voor de volksgezondheid. Het is haar aangeraden om het huidige evenementenbeleid grondig te herzien, festivals in natuurgebieden en parken te verbieden en zoals de APV haar opdraagt te zorgen voor orde en veiligheid.

Nederland heeft op zeer onverantwoordelijke manier alle bedrijfsmatige activiteiten geprivatiseerd, inclusief gezondheidszorg. De laatste neoliberale aanval op de openbare ruimte en het publieke belang was de aantasting van het NatuurNetwerk Nederland dat gecommercialiseerd moest worden en geëxploiteerd als een recreatiegebied met vooral veel festivals. 
In de VS is de roep onstaan om belangrijke sectoren van de economie, zoals de bevoorrading met medische hulpmiddelen te nationaliseren. Dat zouden Europa en zeker Nederland ook moeten doen. Daarbij zouden ook andere sectoren als openbaar vervoer, gezondheidszorg en natuur betrokken moeten worden. Alleen zo kan snel en adequaat ingegrepen worden als er crises ontstaan.

Uitspraak Raad van State inzake AOA 2017

Vandaag is op de site van de Raad van State de uitspraak bekendgemaakt over de tijdelijke omgevingsvergunning verleend door het stadsdeel (namens het college van b&w) inzake Amsterdam Open Air 2017. De brief met de uitspraak is naar mijn advocaat onderweg.

De uitspraak blijkt gelijk te lopen met twee vorige uitspraken van de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State. Kort gezegd, het besluit tot verlening van de tijdelijke omgevingsvergunning wordt vernietigd, maar mijn Stichting werd weer onontvankelijk verklaard voor de betreffende korte periode. Zo kunnen we nog een paar jaar doorgaan.

Raad van State: “De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 11 oktober 2019, waar het college, vertegenwoordigd door mr. R.M.E. de Vries, F.J.A. Gossink en M.W.D. Schoots, en de stichting, vertegenwoordigd door [oprichter], bijgestaan door mr. J.E. Dijk, advocaat te Haarlem, zijn verschenen.
Verder is Open Air, vertegenwoordigd door [gemachtigden], bijgestaan door mr. M.L. Diepenhorst, advocaat te Amsterdam, ter zitting gehoord.

Voor zover het gaat om de periode tussen half januari 2017 en half juni 2017, kan uit de door de stichting bedoelde stukken niet worden afgeleid dat haar feitelijke werkzaamheden in die periode in relevante zin zijn gewijzigd ten opzichte van de eerder door de Afdeling beoordeelde periode. Ook ter zitting heeft de stichting dit niet aannemelijk gemaakt.

Conclusie en slotoverwegingen

7. Het hoger beroep van het college is gegrond. Ook het incidenteel hoger beroep van de stichting is gegrond.
De aangevallen uitspraak moet worden vernietigd. Doende wat de rechtbank zou behoren te doen, zal de Afdeling zelf voorziend het besluit van 5 oktober 2017 vernietigen, het bezwaar van de stichting tegen het besluit van 12 mei 2017 niet-ontvankelijk verklaren en bepalen dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit van 5 oktober 2017.

8. Het college moet op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten van de stichting worden veroordeeld.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I. verklaart het hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam gegrond;

II. verklaart het incidenteel hoger beroep van de Stichting Natuurbescherming Zuidoost gegrond;

III. vernietigt de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 20 november 2018 in zaak nr. 17/6655;

IV. vernietigt het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam van 5 oktober 2017;

V. verklaart het bezwaar van de Stichting Natuurbescherming Zuidoost tegen het besluit van 12 mei 2017 niet-ontvankelijk;

VI. bepaalt dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit van 5 oktober 2017;

VII. veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam tot vergoeding van de bij de Stichting Natuurbescherming Zuidoost in verband met de behandeling van het hoger beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 1.079,70 (zegge: duizendnegenenzeventig euro en zeventig cent), waarvan een bedrag van € 1.050,- is toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand.”

Het blijft een zeer aparte uitspraak. Jammer genoeg is door een fout betreffende de periode die mijn advocaat en ikzelf hebben aangehouden voor de activiteiten van mijn stichting een half jaar activiteiten buiten beschouwing gebleven. De Afdeling blijft zeer streng hierin, en is verplicht om zich strikt te houden aan de ingeleverde stukken; na de zitting mogen geen stukken meer ingeleverd worden. Volgende keer beter. Er lopen nog een paar rechtszaken, waarbij wij wel rekening hebben gehouden met activiteiten over de totale periode.

Het ‘college’, d.w.z. het stadsdeelbestuur en zijn jurist, krijgen dus voor de derde keer een nietigverklaring van een besluit te verwerken. Dat zou een college dat zich richt op behoorlijk bestuur met aandacht voor natuur en democratie zich wel moeten aantrekken. Ik vraag me af na hoeveel nietigverklaringen een commissaris van de koning kan aanvangen met het nemen van maatregelen. De gemeente Amsterdam is al meer dan vijf jaar door de provincie van Noord-Holland gewezen op inadequate afhandeling van omgevingskwesties. Hoelang denkt de huidige ‘groene en democratische’ coalitie van Amsterdam hiermee door te kunnen gaan? De burgemeester heeft in elk geval het bestuur van Zuidoost nog niet onder controle, of zij stuurt dit bestuur in deze kwalijke richting aan, dat is ook nog mogelijk.

Er lopen nog een paar rechtszaken. De activiteiten van de Stichting zijn daarvoor nog duidelijker en uitvoeriger aangegeven.
 
Intussen is de situatie wat betreft evenementen door andere zwaarwegende ontwikkelingen drastisch gewijzigd. Het ziet er niet naar uit dat Amsterdam Open Air, Reggae Lake en GuiltyPleasure, waarvoor al vergunningen zijn aangevraagd, dit jaar door zullen gaan. Mogelijk ook volgend jaar niet.
De festivalorganisatoren kunnen zich daar nu tijdig op voorbereiden.

Voorbij het kantelpunt?

ResourceWageningen: "Het leven voorbij het kantelpunt

Ecosystemen kunnen in veranderende omstandigheden volledig kantelen naar een nieuwe en volstrekt andere toestand. Wat ligt er achter die horizon?

Een robust ecosysteem vangt verstoringen makkelijk op. Maar wat gebeurt er als dat niet meer zo is en de grenzen van de veerkracht worden overschreden? Promovendus Jelle Lever onderzocht die toekomstige wereld achter het kantelpunt.

‘Complexe systemen bestaan uit heel veel componenten’ zegt Lever. ‘En die hebben allemaal positieve of negatieve interactie met elkaar.’ Kun je dan toch nog iets zinvols zeggen over de toekomst? Ja, denkt hij. 'Voor sommige complexe systemen kun je de toekomst na de omwenteling afleiden uit het gedrag van de deelnemers vóór het kantelen.' In die fase treedt zogeheten kritische vertraging op, oftewel critical slowing down. Dat is het bekende fenomeen dat een systeem steeds trager herstelt op schokken die het evenwicht verstoren.”

Er zijn kleine ecosystemen en grote. De grootste is onze globale wereld. Die zou in de eerste plaats grondig onderzocht moeten worden op dreigende kantelpunten. Wij leven met bijna 8 miljard mensen op deze aarde. Dat zorgt overduidelijk voor gigantische problemen. Met CO2-uitstoot, stikstof, de voedselvoorraden, oorlogen, enz. 

Problemen ontstaan waar heel veel dieren of heel veel mensen bij mekaar leven of wonen. De kans dat er plagen ontstaan als de Q-koorts en Corona neemt dan toe. Volgens mij hebben wij nu op onze wereld een kantelpunt bereikt. En daarbij spelen vooral economische belangen een grote rol. Die zorgen ervoor dat wij steeds maar blijven doorgaan met onverantwoordelijk beleid. De ic-capaciteit in Nederland is schandalig laag vergeleken bij andere Europese landen.

Vanavond zei Rutte in zijn toespraak, of was het een lijkrede? dat we allemaal aan de beurt komen, en dat moeten we uitsmeren over een langere tijd, zodat er niet teveel mensen tegelijk naar een ziekenhuis moeten en/of overlijden. Wat een ongelofelijk onbenul is deze man. Vanzelfsprekend gaat hij uit van het primaat van de economie, de neoliberale Westerse manier van handel drijven en produceren. Zijn motto is ‘navigare necesse est, vivere non est necesse’, handel drijven in noodzakelijk, leven is niet noodzakelijk. Als je een dergelijk economisch beleid wil doordrukken dan moet je wel slachtoffers maken. Dus ontsnappen we er volgens Rutte niet aan.

De Chinezen daarentegen hebben net laten weten dat de enige juiste manier om dergelijke pandemieën de kop in te drukken is om ze te isoleren en te vermijden, d.w.z. het verhinderen van situaties waardoor ze opkomen. De Q-koorts was voor zover ik weet een kwestie van een ziekte onder geiten en schapen. Dan was er ook nog zoiets onder de kippen. Veroorzaakt door het bijeenpakken van dieren in kleine ruimtes, zodat ze mekaar aansteken. 

Rutte gaat ervan uit dat het economisch leven, met name de bio-industrie, binnen korte tijd zijn gang weer moet gaan, zodat de besmettingen weer kunnen doorgaan, gesmeerd over wat langere tijd zodat het aantal doden niet teveel opvalt, en zodat er vooral geen ziekenhuizen bijgebouwd moeten worden om de toestroom op te vangen, want daar heeft hij kennelijk geen geld voor beschikbaar.
In plaats van het vermijden en verhinderen van haarden van besmetting – en daarvoor zal een ommezwaai in de economie nodig zijn – vooral de voedselindustrie en bio-industrie, gaat Rutte met gestrekt been de pandemie in. Dat het de mens zelf is die de pandemieën veroorzaakt komt niet in hem op. Daar wil hij dus niets aan doen.
Dan is de Chinese aanpak toch een stuk menselijker.

Massale bomenkap

Van de gemeente ontving ik de volgende mededeling:

"Datum Vrijdag 13 maart 2020
Onderwerp Vervangen bomen vanuit veiligheid

Geachte belanghebbende,

Middels deze mail informeren wij u graag over de Bomenvervangingsopgave 2020-2021 vanuit veiligheid. De gemeente Amsterdam heeft ongeveer 300.000 laan- en straatbomen in haar beheer. Het beheer van de bomen in Amsterdam is erop gericht om ze zo lang mogelijk veilig en gezond te houden. Ieder jaar controleert de gemeente een gedeelte van alle bomen in de stad. Wanneer een boom onveilig is door bijvoorbeeld ziekte of aantasting, is de gemeente verplicht maatregelen te treffen. De gemeente heeft kort geleden weer een gedeelte van alle bomen in eigen beheer geïnspecteerd en waar nodig ook nader onderzocht. Een aantal van deze bomen brengen onaanvaardbare veiligheidsrisico’s met zich mee en vervangen van deze bomen is helaas onvermijdelijk. Begin maart 2020 zijn de omgevingsvergunningen hiervoor aangevraagd.

Op https://maps.amsterdam.nl/vervangen_bomen/ kunt u zien welke bomen verwijderd moeten worden. Daarnaast kunnen er bomen ecologisch behouden blijven. Dat betekent dat de takken en een deel van de stam worden afgezaagd en de rest blijft staan. Op deze manier kan de boom veilig behouden worden en kunnen dieren er gebruik van maken. Binnenkort zullen de ecologische houtopstanden toegevoegd worden aan https://maps.amsterdam.nl/vervangen_bomen/.

Amsterdam plant bomen terug

Amsterdam heeft de ambitie om de verwijderde bomen 1 op 1 te herplanten. Bij voorkeur op dezelfde locatie. Het herplanten van de bomen kost tijd. Zo doet de gemeente eerst onderzoek om na te gaan of de bodem gezond is. Daarna moet de stobbe van de vorige boom verwijderd worden. Als laatste richten we een geschikte groeiplaats in voor de nieuwe boom. Op die manier hebben de bomen de beste kans om zich goed te ontwikkelen. De herplant van bomen kan vertraging oplopen door zaken als de nieuwe problematiek rondom bodemkwaliteit (PFAS) en het hanteren van het nieuwe protocol ‘Japanse duizendknoop’ (woekerplant). Voor dit protocol is monitoring van de situatie noodzakelijk wat kan leiden tot een vertraging van enkele maanden. Het doel is om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Voor alle verwijderde bomen komen bomen terug.

Parkenmiddag

We willen u graag inzicht geven in de wijze waarop de gemeente bepaalt of een boom risicovol is en ook over de overwegingen die daarbij komen kijken. Daarom zal u binnenkort van ons een uitnodiging ontvangen voor een parkenmiddag. Daarvoor nodigen wij alle besturen uit van belangengroepen van parken in Amsterdam. Op deze middag laten wij zien hoe wij de gezondheid van bomen bepalen en op welke wijze inspecties aan bomen door de gemeente Amsterdam plaatsvinden. Er zal voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen.

Mocht u naast de parkenmiddag behoefte hebben aan een gesprek over de vervangingsopgave, dan horen wij dat graag. U kunt contact met ons opnemen via bomen@amsterdam.nl.

Omgevingsvergunning

Met deze mail willen wij u graag op de hoogte brengen dat begin maart 2020 de omgevingsvergunningen voor de onveilige bomen zijn aangevraagd. Na publicatie van de vergunningaanvragen, kunt u als belanghebbende binnen zes weken bezwaar maken. Op https://amsterdam.nl/bomen kunt u zien hoe dit in zijn werk gaat. Op een later moment worden de omgevingsvergunningen voor de ecologische houtopstanden aangevraagd. Hiervoor geldt dezelfde bezwaarperiode en kunt u op dezelfde manier bezwaar maken.

Vragen over de vervanging van een boom bij u in de buurt?

Mocht u vragen hebben over de bomen die vervangen gaan worden, kunt u contact opnemen via bomen@amsterdam.nl. Voor meer informatie over de bomenvervangingsopgave zie: https://www.amsterdam.nl/bomen

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Johan van Alphen
Omgevingsmanager vervangingsopgave risicovolle bomen en herplant Verkeer & Openbare Ruimte - Gemeente Amsterdam

Alle gekapte bomen moeten/zullen vervangen worden. Het is aan de omwonenden om dat in de gaten te houden. Op de kaart kan iedereen precies welke bomen in uw buurt gekapt zullen worden. Mochten er in uw buurt bomen staan die wel op de lijst staan van te kappen bomen, maar die gezond en veilig zijn, dan kunt u een bezwaar indienen.

Het is opvallend dat er in Gein3 een aantal bomen gekapt zal worden die nog maar net zijn aangeplant. Hoe zit dat eigenlijk? Een ervan is de beruchte Quercus robur 'Fastigiate Koster' die we nog met veel moeite terug hebben gekregen na de rigoureuze kap voor de herinrichting van de C. Aarnoutsstraat. Burger pas uw bomen!

clips 5505
clips 5506
clips 5507

Het Gaasperpark verzuipt

Zijn ze nu toch al begonnen met de kanoroute?

clips 5494

Olga Appelman, de ontwerpster van het Toekomstplan, was zeer indringerig aanwezig op alle bijeenkomsten van de deelnemers aan het participatietraject. Haar ontwerp lag dus al zo goed als vast. Daar was ze tenslotte voor aangetrokken. In het agitpropfilmpje op AT5 zei ze “we gaan meer water maken”. Dat is nu dus al gebeurd. Wij hoeven niet meer water, lieve Olga.

Het kappen van bomen en struiken en de festivals zijn er de oorzaak van dat de bodem verdicht is en geen water meer doorlaat. Er zijn steeds minder bomen om het overtollige water weer op te nemen.

Er is een nieuwe stichting opgericht met de naam Zuidoost Groenbewust. Dat is een prima ontwikkeling. 

Bestuurlijk onvermogen of onwil?

vroege glazenmaker

Natuur&Milieu: "Goed natuurbeleid blijft uit

19 februari 2020

Natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over de plannen voor natuurherstel die minister Schouten vanochtend bekendmaakte. ‘Het is een sigaar uit eigen doos’,  vindt Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten, mede namens Natuur & Milieu, Greenpeace, LandschappenNL en het Wereld Natuur Fonds.

Eerder kondigde de minister aan om eenmalig €250 miljoen beschikbaar te stellen voor natuurherstel op korte termijn, zodat weer ruimte ontstaat voor infrastructurele projecten. Vanmorgen werd duidelijk dat de helft van het bedrag wordt ingezet voor compensatie van natuurverlies door bijvoorbeeld veiligheidsprojecten. De ‘natuurbank’ die hiervoor in het leven wordt geroepen vinden de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties een sigaar uit eigen doos. ‘Beschermde natuur die verloren gaat aan waterveiligheidsprojecten, moet sowieso elders gecompenseerd worden. Per saldo komt er dus geen natuur bij’,  aldus Teo Wams. De andere helft van het budget gaat naar projecten voor natuurherstel in Natura 2000-gebieden.

‘Een doekje voor het bloeden’,  vinden de organisaties. ‘Het komt neer op symptoombestrijding, terwijl de natuur behoefte heeft aan systeemherstel. De enige manier om ervoor te zorgen dat het weer goed gaat met de natuur in Nederland, is door te investeren in het natuurnetwerk dat oorspronkelijk beoogd was: de Ecologische Hoofdstructuur. Natuurgebieden, die met elkaar zijn verbonden, en daaromheen bufferzones waarin natuur en natuurinclusieve landbouw samen kunnen gaan.’

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties stellen dat een aanzienlijke uitbreiding van de natuurambitie noodzakelijk is. ‘De minister zet nu in op eenmalige maatregelen. Maar met incidentele financiële injecties redden we onze natuur niet’, zegt Wams. ‘Natuurherstel vraagt om een structurele oplossing. Om een planologische aanpak voor de lange termijn, waarin natuurherstelmaatregelen worden gecombineerd met uitbreiding en verbinding van leefgebieden, hydrologisch herstel en bufferzones.’

Ecologische Hoofdstructuur
Het oorspronkelijk principe van de Ecologische Hoofdstructuur uit 1990 omvatte Natura 2000-gebieden, bufferzones, het natuurnetwerk en robuuste verbindingen. Dit netwerk is niet alleen belangrijk voor natuur, maar draagt ook bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater, volksgezondheid, een gunstiger klimaat en een prettige leefomgeving. Door de jaren heen is deze ambitie met zo’n 50.000 hectare verkleind en dat pakt nu verkeerd uit. De netwerkfunctie is daardoor nu onvoldoende en het is onmogelijk om de noodzakelijke natuurresultaten te halen.

Dit is een gezamenlijk bericht van Natuurmonumenten, Natuur & Milieu , Greenpeace, LandschappenNL en het Wereld Natuur Fonds”

Rijksoverheid: "Kamerbrief voortgang stikstofproblematiek: maatregelen natuur

De opgave waar Nederland voor staat als gevolg van de stikstofproblematiek is fors. De aanpak van deze opgave kent meerdere sporen, die alle van belang zijn: verlaging van stikstofdeposities via (bron)maatregelen, investeringen in natuurherstel en -verbetering, en een gebiedsgerichte aanpak waarin deze elementen samenkomen. De afgelopen tijd heeft het kabinet belangrijke stappen gezet. Zo is in november een maatregelenpakket gepresenteerd ten behoeve van de woningbouw en zeven MIRT-projecten, en zijn deze maand maatregelen op het gebied van de landbouw gepresenteerd. Met deze brief informeert minister Schouten de Tweede Kamer over de volgende stap die het kabinet zet op het gebied voor natuur. 

Download 'Voortgang stikstofproblematiek: maatregelen natuur’ “

Zonder behoud en versterking van het NatuurNetwerk Nederland is een verbetering van de stikstofcrisis niet mogelijk!

Trouw: "2027 komt naderbij, maar waar blijft die natuur?

Uiterlijk in 2027 moet Nederland 80.000 hectare nieuwe natuur hebben. Maar in het huidige tempo gaat dat niet lukken. Terwijl de nieuwe natuur hard nodig is voor de biodiversiteit.

Ook provincies ervaren dat de uitbreiding van het natuurnetwerk steeds moeizamer verloopt. Sommige lopen daarbij al achter op schema. Friesland realiseerde tussen 2014 en 2017 jaarlijks 120 hectare van het natuurnetwerk. Om de doelstelling voor 2027 te halen, moet dat voortaan 200 hectare per jaar zijn. Limburg betwijfelt of 2027 sowieso haalbaar is. Het wordt bijzonder lastig, zegt Torben Mulder, beleidsmedewerker bij de provincie. In Noord-Holland verzucht zijn collega Saskia Klitsie dat het “heel moeilijk” wordt en Meino Lumkes, beleidsmedewerker bij de provincie Drenthe, laat weten dat “een versnelling” nodig is. En dat terwijl het natuurnetwerk een belangrijk middel is om aan internationale biodiversiteitsverdragen te voldoen. Hierin is afgesproken dat de biodiversiteit niet achteruit mag gaan. Lukt het niet het natuurnetwerk in 2027 af te ronden, dan dreigen juridische problemen. “Dan kan de Europese Commissie in actie komen en een rechtszaak tegen Nederland beginnen”, zegt Chris Backes, hoogleraar Omgevingsrecht aan de Universiteit van Utrecht. Het Nederlandse natuurherstelplan is immers niet los te zien van het Europese beleid tot herstel van soortenrijkdom.

Liefhebberij

Nu, vijf jaar na de decentralisatie, valt de realisatie van het natuurnetwerk opnieuw stil. Het hoofdprobleem is dat natuurgrond in Nederland veel minder waard is dan landbouwgrond, zegt Paul Makken. Hij is belangenbehartiger bij de ANWB, die openlijk voor uitbreiding van het natuurnetwerk pleit. Door het prijsverschil tussen natuurgrond en landbouwgrond is herbestemmen voor natuur financieel onaantrekkelijk.”

EenVandaag: "Zo kijkt de man die de stikstofcrisis ontketende terug op 2019

Johan Vollenbroek kreeg landelijke bekendheid toen zijn aanklacht tegen het stikstofbeleid door de Raad van State werd overgenomen. 

Gebrek aan visie politiek

Dat hij de volle laag kreeg vanwege de procedures die hij aanspande gaat hem niet in de koude kleren zitten. Maar de vinger moet wijzen naar de politiek. "Het ontbreekt compleet aan visie", legt hij uit. "Dat wreekt zich, want boeren weten ook niet waar ze aan toe zijn. En dat geeft onrust. Ze zijn bang voor het voortbestaan, zitten met een enorme hypotheek vanwege de uitbreiding van stallen. Ze zitten tot hun nek in de schulden, dus ik snap best dat ze ongerust zijn."

Voor de acties van de boeren heeft hij daarentegen weinig begrip. "Het is het gevolg van een gebrek aan optreden van het kabinet. Ze hebben getolereerd dat snelwegen werden geblokkeerd, het Malieveld is omgeploegd, er is op de deur van het provinciehuis ingereden. De regering heeft dit te ver laten komen. Farmers Defence Force is een behoorlijk recht-extremistische groep. Die hebben het idee dat ze alles kunnen maken omdat de regering geen maatregelen neemt."

Trouw: “Milieudefensie, Greenpeace, Waddenvereniging en Natuurmonumenten zijn versteende relieken uit een drooggevallen ­polder, clubjes van hemelbestormers die elkaar vooral bezighouden met ‘wauweltaal’ en niet in staat zijn tot systeemdenken. Zegt Wouter van Dieren, nestor van donkergroen Nederland.

En van de linkse politiek, die toch wordt gezien als de vaandeldrager van de verduurzaming, heeft Van Dieren evenmin grote verwachtingen. “Links staat met zijn rug naar de kennis. Uit die politieke hoek komt per saldo het grootste gevaar.”

Landschap Noord-Holland - Ransuil: Wat zijn de problemen?

ransuil

Omdat de populatie ransuilen afneemt, staat de soort op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als 'kwetsbaar.

Ook uit het Gaasperpark zijn de Ransuilen verdreven. Door het festivalbeleid van Amsterdam en Zuidoost. De belangen van festivalorganisatoren gaan voor natuur en biodiversiteit, en er is altijd een collaborerende stadsecoloog te vinden die dat niet erg vindt.

Ondanks het feit dat de provincie Noord-Holland blijft beweren samen te werken voor natuur steunt de provincie ook de toenemende festivalisering en recreatiewoede. En dat gebeurt niet alleen in het NNN van Zuidoost met het Toekomstplan Gaasperplas, dat gebeurt ook in alle andere NNN-gebiedenin Noord-Holland,  met name in Het Twiske. De protesten nemen toe. Het gaat hier dus om een frontale aanval op onze natuur en biodiversiteit.

Trouw: "Nederland moet grote stappen zetten om soorten te beschermen”

EuropeesParlement: "To save biodiversity, MEPs call for binding targets at global and EU level”

Femke Halsema

De gemeente Amsterdam kent de problemen die veroorzaakt worden door stoken in open lucht en waarschuwt zelfs de bevolking voor barbecues in parken. Bekijk het filmpje op voorgaande link. 
Maar voor het natuurgebied rond de Gaasperplas is vervuiling de norm. Geen enkel respect voor natuur en biodiversiteit, want Zuidoost is toch de vuilnisbak van Amsterdam, niet dan?

Het dysfunctionele bestuur van Stadsdeel Zuidoost wil meer stedelijke functies in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas want wij moeten meestromen in de vaart van verstedelijking en verdichting. Daarvoor zoeken de bestuurders in totaal 13 miljoen euro. Niet voor groen en natuur, maar voor een museum in het park, horeca, kanoroutes, zwemstoepen. Dus infrastructuur op een plek waar die zou moeten ontbreken.

Onderdeel daarvan is het verleggen van de doorgaande fietsroute, de Electric freeway naar Almere, met een paar tientallen meters, om het fietspad vlak langs de nieuwe voorzieningen te brengen. Meer barbecues ook, want er moet natuurlijk een reden zijn om geld te stoppen in campagnes tegen obesitas. En voor we er erg in hebben groeien de illegale en ongecontroleerde onhygiënische barbecuefeesten uit in broedhaarden van nieuwe plagen

Opperstalmeester Rutger Groot Wassink heeft voor Zuidoost de status aparte uitgeroepen, ‘eigen rotprobleempjes' moet het stadsdeel (lees de achterkamertjesnomenklatura) maar zelf oplossen; het gaat aardig richting apartheid; slecht onderwijs, geen handhaving, enz. valt allemaal onder de ‘democratisering' zoals GroenLinks die wil. Keizer Nero noemde dat ‘brood en spelen’. Wij noemen dat 'barbecues en festivals’.

En wie spint er garen bij deze bestuurlijke verwaarlozing door de huidige ‘groene en democratische’ coalitie? Profane populistische profeten als Baudet met zijn boreaal opborrelende ontboezemingen over kibbeling en klimaathekserij. De ondermijning van de democratische rechtsstaat wordt op deze manier onvermijdelijk. Als de Amsterdamse coalitie zelfs niet in staat is om met een eenvoudige verwijzing naar bestaande regelgeving onze natuur en biodiversiteit te behouden, dan is de zondvloed nabij. Après eux le déluge!

© Natuurbescherming ZO 2015