Uitspraak Raad van State inzake AOA 2017

Vandaag is op de site van de Raad van State de uitspraak bekendgemaakt over de tijdelijke omgevingsvergunning verleend door het stadsdeel (namens het college van b&w) inzake Amsterdam Open Air 2017. De brief met de uitspraak is naar mijn advocaat onderweg.

De uitspraak blijkt gelijk te lopen met twee vorige uitspraken van de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State. Kort gezegd, het besluit tot verlening van de tijdelijke omgevingsvergunning wordt vernietigd, maar mijn Stichting werd weer onontvankelijk verklaard voor de betreffende korte periode. Zo kunnen we nog een paar jaar doorgaan.

Raad van State: “De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 11 oktober 2019, waar het college, vertegenwoordigd door mr. R.M.E. de Vries, F.J.A. Gossink en M.W.D. Schoots, en de stichting, vertegenwoordigd door [oprichter], bijgestaan door mr. J.E. Dijk, advocaat te Haarlem, zijn verschenen.
Verder is Open Air, vertegenwoordigd door [gemachtigden], bijgestaan door mr. M.L. Diepenhorst, advocaat te Amsterdam, ter zitting gehoord.

Voor zover het gaat om de periode tussen half januari 2017 en half juni 2017, kan uit de door de stichting bedoelde stukken niet worden afgeleid dat haar feitelijke werkzaamheden in die periode in relevante zin zijn gewijzigd ten opzichte van de eerder door de Afdeling beoordeelde periode. Ook ter zitting heeft de stichting dit niet aannemelijk gemaakt.

Conclusie en slotoverwegingen

7. Het hoger beroep van het college is gegrond. Ook het incidenteel hoger beroep van de stichting is gegrond.
De aangevallen uitspraak moet worden vernietigd. Doende wat de rechtbank zou behoren te doen, zal de Afdeling zelf voorziend het besluit van 5 oktober 2017 vernietigen, het bezwaar van de stichting tegen het besluit van 12 mei 2017 niet-ontvankelijk verklaren en bepalen dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit van 5 oktober 2017.

8. Het college moet op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten van de stichting worden veroordeeld.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I. verklaart het hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam gegrond;

II. verklaart het incidenteel hoger beroep van de Stichting Natuurbescherming Zuidoost gegrond;

III. vernietigt de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 20 november 2018 in zaak nr. 17/6655;

IV. vernietigt het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam van 5 oktober 2017;

V. verklaart het bezwaar van de Stichting Natuurbescherming Zuidoost tegen het besluit van 12 mei 2017 niet-ontvankelijk;

VI. bepaalt dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit van 5 oktober 2017;

VII. veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam tot vergoeding van de bij de Stichting Natuurbescherming Zuidoost in verband met de behandeling van het hoger beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 1.079,70 (zegge: duizendnegenenzeventig euro en zeventig cent), waarvan een bedrag van € 1.050,- is toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand.”

Het blijft een zeer aparte uitspraak. Jammer genoeg is door een fout betreffende de periode die mijn advocaat en ikzelf hebben aangehouden voor de activiteiten van mijn stichting een half jaar activiteiten buiten beschouwing gebleven. De Afdeling blijft zeer streng hierin, en is verplicht om zich strikt te houden aan de ingeleverde stukken; na de zitting mogen geen stukken meer ingeleverd worden. Volgende keer beter. Er lopen nog een paar rechtszaken, waarbij wij wel rekening hebben gehouden met activiteiten over de totale periode.

Het ‘college’, d.w.z. het stadsdeelbestuur en zijn jurist, krijgen dus voor de derde keer een nietigverklaring van een besluit te verwerken. Dat zou een college dat zich richt op behoorlijk bestuur met aandacht voor natuur en democratie zich wel moeten aantrekken. Ik vraag me af na hoeveel nietigverklaringen een commissaris van de koning kan aanvangen met het nemen van maatregelen. De gemeente Amsterdam is al meer dan vijf jaar door de provincie van Noord-Holland gewezen op inadequate afhandeling van omgevingskwesties. Hoelang denkt de huidige ‘groene en democratische’ coalitie van Amsterdam hiermee door te kunnen gaan? De burgemeester heeft in elk geval het bestuur van Zuidoost nog niet onder controle, of zij stuurt dit bestuur in deze kwalijke richting aan, dat is ook nog mogelijk.

Er lopen nog een paar rechtszaken. De activiteiten van de Stichting zijn daarvoor nog duidelijker en uitvoeriger aangegeven.
 
Intussen is de situatie wat betreft evenementen door andere zwaarwegende ontwikkelingen drastisch gewijzigd. Het ziet er niet naar uit dat Amsterdam Open Air, Reggae Lake en GuiltyPleasure, waarvoor al vergunningen zijn aangevraagd, dit jaar door zullen gaan. Mogelijk ook volgend jaar niet.
De festivalorganisatoren kunnen zich daar nu tijdig op voorbereiden.

© Natuurbescherming ZO 2015