Bestuurlijk onvermogen of onwil?

vroege glazenmaker

Natuur&Milieu: "Goed natuurbeleid blijft uit

19 februari 2020

Natuur- en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over de plannen voor natuurherstel die minister Schouten vanochtend bekendmaakte. ‘Het is een sigaar uit eigen doos’,  vindt Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten, mede namens Natuur & Milieu, Greenpeace, LandschappenNL en het Wereld Natuur Fonds.

Eerder kondigde de minister aan om eenmalig €250 miljoen beschikbaar te stellen voor natuurherstel op korte termijn, zodat weer ruimte ontstaat voor infrastructurele projecten. Vanmorgen werd duidelijk dat de helft van het bedrag wordt ingezet voor compensatie van natuurverlies door bijvoorbeeld veiligheidsprojecten. De ‘natuurbank’ die hiervoor in het leven wordt geroepen vinden de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties een sigaar uit eigen doos. ‘Beschermde natuur die verloren gaat aan waterveiligheidsprojecten, moet sowieso elders gecompenseerd worden. Per saldo komt er dus geen natuur bij’,  aldus Teo Wams. De andere helft van het budget gaat naar projecten voor natuurherstel in Natura 2000-gebieden.

‘Een doekje voor het bloeden’,  vinden de organisaties. ‘Het komt neer op symptoombestrijding, terwijl de natuur behoefte heeft aan systeemherstel. De enige manier om ervoor te zorgen dat het weer goed gaat met de natuur in Nederland, is door te investeren in het natuurnetwerk dat oorspronkelijk beoogd was: de Ecologische Hoofdstructuur. Natuurgebieden, die met elkaar zijn verbonden, en daaromheen bufferzones waarin natuur en natuurinclusieve landbouw samen kunnen gaan.’

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties stellen dat een aanzienlijke uitbreiding van de natuurambitie noodzakelijk is. ‘De minister zet nu in op eenmalige maatregelen. Maar met incidentele financiële injecties redden we onze natuur niet’, zegt Wams. ‘Natuurherstel vraagt om een structurele oplossing. Om een planologische aanpak voor de lange termijn, waarin natuurherstelmaatregelen worden gecombineerd met uitbreiding en verbinding van leefgebieden, hydrologisch herstel en bufferzones.’

Ecologische Hoofdstructuur
Het oorspronkelijk principe van de Ecologische Hoofdstructuur uit 1990 omvatte Natura 2000-gebieden, bufferzones, het natuurnetwerk en robuuste verbindingen. Dit netwerk is niet alleen belangrijk voor natuur, maar draagt ook bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater, volksgezondheid, een gunstiger klimaat en een prettige leefomgeving. Door de jaren heen is deze ambitie met zo’n 50.000 hectare verkleind en dat pakt nu verkeerd uit. De netwerkfunctie is daardoor nu onvoldoende en het is onmogelijk om de noodzakelijke natuurresultaten te halen.

Dit is een gezamenlijk bericht van Natuurmonumenten, Natuur & Milieu , Greenpeace, LandschappenNL en het Wereld Natuur Fonds”

Rijksoverheid: "Kamerbrief voortgang stikstofproblematiek: maatregelen natuur

De opgave waar Nederland voor staat als gevolg van de stikstofproblematiek is fors. De aanpak van deze opgave kent meerdere sporen, die alle van belang zijn: verlaging van stikstofdeposities via (bron)maatregelen, investeringen in natuurherstel en -verbetering, en een gebiedsgerichte aanpak waarin deze elementen samenkomen. De afgelopen tijd heeft het kabinet belangrijke stappen gezet. Zo is in november een maatregelenpakket gepresenteerd ten behoeve van de woningbouw en zeven MIRT-projecten, en zijn deze maand maatregelen op het gebied van de landbouw gepresenteerd. Met deze brief informeert minister Schouten de Tweede Kamer over de volgende stap die het kabinet zet op het gebied voor natuur. 

Download 'Voortgang stikstofproblematiek: maatregelen natuur’ “

Zonder behoud en versterking van het NatuurNetwerk Nederland is een verbetering van de stikstofcrisis niet mogelijk!

Trouw: "2027 komt naderbij, maar waar blijft die natuur?

Uiterlijk in 2027 moet Nederland 80.000 hectare nieuwe natuur hebben. Maar in het huidige tempo gaat dat niet lukken. Terwijl de nieuwe natuur hard nodig is voor de biodiversiteit.

Ook provincies ervaren dat de uitbreiding van het natuurnetwerk steeds moeizamer verloopt. Sommige lopen daarbij al achter op schema. Friesland realiseerde tussen 2014 en 2017 jaarlijks 120 hectare van het natuurnetwerk. Om de doelstelling voor 2027 te halen, moet dat voortaan 200 hectare per jaar zijn. Limburg betwijfelt of 2027 sowieso haalbaar is. Het wordt bijzonder lastig, zegt Torben Mulder, beleidsmedewerker bij de provincie. In Noord-Holland verzucht zijn collega Saskia Klitsie dat het “heel moeilijk” wordt en Meino Lumkes, beleidsmedewerker bij de provincie Drenthe, laat weten dat “een versnelling” nodig is. En dat terwijl het natuurnetwerk een belangrijk middel is om aan internationale biodiversiteitsverdragen te voldoen. Hierin is afgesproken dat de biodiversiteit niet achteruit mag gaan. Lukt het niet het natuurnetwerk in 2027 af te ronden, dan dreigen juridische problemen. “Dan kan de Europese Commissie in actie komen en een rechtszaak tegen Nederland beginnen”, zegt Chris Backes, hoogleraar Omgevingsrecht aan de Universiteit van Utrecht. Het Nederlandse natuurherstelplan is immers niet los te zien van het Europese beleid tot herstel van soortenrijkdom.

Liefhebberij

Nu, vijf jaar na de decentralisatie, valt de realisatie van het natuurnetwerk opnieuw stil. Het hoofdprobleem is dat natuurgrond in Nederland veel minder waard is dan landbouwgrond, zegt Paul Makken. Hij is belangenbehartiger bij de ANWB, die openlijk voor uitbreiding van het natuurnetwerk pleit. Door het prijsverschil tussen natuurgrond en landbouwgrond is herbestemmen voor natuur financieel onaantrekkelijk.”

EenVandaag: "Zo kijkt de man die de stikstofcrisis ontketende terug op 2019

Johan Vollenbroek kreeg landelijke bekendheid toen zijn aanklacht tegen het stikstofbeleid door de Raad van State werd overgenomen. 

Gebrek aan visie politiek

Dat hij de volle laag kreeg vanwege de procedures die hij aanspande gaat hem niet in de koude kleren zitten. Maar de vinger moet wijzen naar de politiek. "Het ontbreekt compleet aan visie", legt hij uit. "Dat wreekt zich, want boeren weten ook niet waar ze aan toe zijn. En dat geeft onrust. Ze zijn bang voor het voortbestaan, zitten met een enorme hypotheek vanwege de uitbreiding van stallen. Ze zitten tot hun nek in de schulden, dus ik snap best dat ze ongerust zijn."

Voor de acties van de boeren heeft hij daarentegen weinig begrip. "Het is het gevolg van een gebrek aan optreden van het kabinet. Ze hebben getolereerd dat snelwegen werden geblokkeerd, het Malieveld is omgeploegd, er is op de deur van het provinciehuis ingereden. De regering heeft dit te ver laten komen. Farmers Defence Force is een behoorlijk recht-extremistische groep. Die hebben het idee dat ze alles kunnen maken omdat de regering geen maatregelen neemt."

Trouw: “Milieudefensie, Greenpeace, Waddenvereniging en Natuurmonumenten zijn versteende relieken uit een drooggevallen ­polder, clubjes van hemelbestormers die elkaar vooral bezighouden met ‘wauweltaal’ en niet in staat zijn tot systeemdenken. Zegt Wouter van Dieren, nestor van donkergroen Nederland.

En van de linkse politiek, die toch wordt gezien als de vaandeldrager van de verduurzaming, heeft Van Dieren evenmin grote verwachtingen. “Links staat met zijn rug naar de kennis. Uit die politieke hoek komt per saldo het grootste gevaar.”

Landschap Noord-Holland - Ransuil: Wat zijn de problemen?

ransuil

Omdat de populatie ransuilen afneemt, staat de soort op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als 'kwetsbaar.

Ook uit het Gaasperpark zijn de Ransuilen verdreven. Door het festivalbeleid van Amsterdam en Zuidoost. De belangen van festivalorganisatoren gaan voor natuur en biodiversiteit, en er is altijd een collaborerende stadsecoloog te vinden die dat niet erg vindt.

Ondanks het feit dat de provincie Noord-Holland blijft beweren samen te werken voor natuur steunt de provincie ook de toenemende festivalisering en recreatiewoede. En dat gebeurt niet alleen in het NNN van Zuidoost met het Toekomstplan Gaasperplas, dat gebeurt ook in alle andere NNN-gebiedenin Noord-Holland,  met name in Het Twiske. De protesten nemen toe. Het gaat hier dus om een frontale aanval op onze natuur en biodiversiteit.

Trouw: "Nederland moet grote stappen zetten om soorten te beschermen”

EuropeesParlement: "To save biodiversity, MEPs call for binding targets at global and EU level”

Femke Halsema

De gemeente Amsterdam kent de problemen die veroorzaakt worden door stoken in open lucht en waarschuwt zelfs de bevolking voor barbecues in parken. Bekijk het filmpje op voorgaande link. 
Maar voor het natuurgebied rond de Gaasperplas is vervuiling de norm. Geen enkel respect voor natuur en biodiversiteit, want Zuidoost is toch de vuilnisbak van Amsterdam, niet dan?

Het dysfunctionele bestuur van Stadsdeel Zuidoost wil meer stedelijke functies in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas want wij moeten meestromen in de vaart van verstedelijking en verdichting. Daarvoor zoeken de bestuurders in totaal 13 miljoen euro. Niet voor groen en natuur, maar voor een museum in het park, horeca, kanoroutes, zwemstoepen. Dus infrastructuur op een plek waar die zou moeten ontbreken.

Onderdeel daarvan is het verleggen van de doorgaande fietsroute, de Electric freeway naar Almere, met een paar tientallen meters, om het fietspad vlak langs de nieuwe voorzieningen te brengen. Meer barbecues ook, want er moet natuurlijk een reden zijn om geld te stoppen in campagnes tegen obesitas. En voor we er erg in hebben groeien de illegale en ongecontroleerde onhygiënische barbecuefeesten uit in broedhaarden van nieuwe plagen

Opperstalmeester Rutger Groot Wassink heeft voor Zuidoost de status aparte uitgeroepen, ‘eigen rotprobleempjes' moet het stadsdeel (lees de achterkamertjesnomenklatura) maar zelf oplossen; het gaat aardig richting apartheid; slecht onderwijs, geen handhaving, enz. valt allemaal onder de ‘democratisering' zoals GroenLinks die wil. Keizer Nero noemde dat ‘brood en spelen’. Wij noemen dat 'barbecues en festivals’.

En wie spint er garen bij deze bestuurlijke verwaarlozing door de huidige ‘groene en democratische’ coalitie? Profane populistische profeten als Baudet met zijn boreaal opborrelende ontboezemingen over kibbeling en klimaathekserij. De ondermijning van de democratische rechtsstaat wordt op deze manier onvermijdelijk. Als de Amsterdamse coalitie zelfs niet in staat is om met een eenvoudige verwijzing naar bestaande regelgeving onze natuur en biodiversiteit te behouden, dan is de zondvloed nabij. Après eux le déluge!

© Natuurbescherming ZO 2015