Eén festivalletje, één dagje?

Reclame voor festivals wordt jammer genoeg zelfs gesponsord door de provincie Noord-Holland die zelf verantwoordelijk is voor het behoud en de versterking van het NatuurNetwerk Nederland, maar kennelijk ‘recreatie’ waarmee bedoeld wordt ‘festivals’, belangrijker vindt dan natuurbehoud.

Noord-Holland Nieuws: "Om ervoor te zorgen dat het gras in goede staat blijft, wordt grasexpert Bert Hoiting ingehuurd. Hij doet vooraf en achteraf onderzoek naar de bodemgesteldheid. "Dankzij de biologische bemesting van het bodemleven kan het gras heel veel hebben", vertelt Hoiting terwijl hij met zijn hand aan het gras voelt. "Als het belopen wordt, wordt het platgedrukt en geknikt. Maar het is niet dood, verre van", benadrukt hij.
Daarnaast liggen er talloze vlonders bij de podia en onder druk belopen gebieden. Deze bieden volgens festivaldirecteur Niels de Geus voldoende bescherming voor het gras. "Als we ze na het festival weghalen, ziet het gras er misschien een beetje geel uit. Maar één regenbuitje erover en binnen een paar dagen is het gras weer hersteld", vertelt de Geus vol vertrouwen.”

Nee, het gras gaat niet dood ... nou, het gaat op veel plekken wel dood, maar dat wordt weer opnieuw ingezaaid en (illegaal) bemest door dhr. Hoiting. Maar er groeit behalve gras niets meer van waarde op de festivalweiden.

Ach ja, het zou maar om één festivalletje, één dagje per jaar gaan, en het gras op de festivalweiden gaat dank zij de firma van dhr. Hoiting (bodemonderzoek en herstelwerkzaamheden) met zijn ‘biologische bemesting’ snel weer groeien. Dhr. Hoiting is inderdaad een grasexpert, hij begon met golfterreinen, maar het probleem is dat hij nu ook natuurgebieden mag onderzoeken die hij beschouwt als evenemententerreinen. Het gaat hem bij zijn onderzoeken dus enkel en alleen om het gras, of dat weer lekker gaat groeien. Jazeker, met wat bemesting gaat dat groeien. Maar de ondergrond wordt steeds verder verdicht, en in het NNN mag niet bemest worden want daar is schrale grond nodig voor behoud van de bijzondere en beschermde flora in onder andere het Gaasperpark. Ook de directeur van Amsterdam Open Air kijkt alleen naar het gras, niet naar de fauna en flora die daar natuurlijker wijze groeit en bloeit. Hij had het over een broedende kraai en geeft daarmee aan dat hij niet eens de berichten en waarschuwingen gelezen heeft die in de voorwaarden voor dit festival stonden, namelijk dat er spechten broedden op het festivalterrein.
De penbeluchters van dhr. Hoiting beschadigen ook nog eens de wortels van bomen die heel oppervlakkig wortelen.

Ik heb de provincie over deze schaamteloze reclame voor Amsterdam Open Air aangeschreven, maar kreeg van een ambtenaar een nogal nietszeggend antwoord terug dat erop neerkwam dat recreatie een belangrijke aangelegenheid is. Behoud en versterking van natuur en biodiversiteit is volgens mij een nog veel belangrijker aangelegenheid.

Tijdens de zitting van de Raad van State eergisteren was dhr. Hoiting ook aanwezig en is zijn grasbeheer ter sprake gekomen.

Dat het bij festivals om een bagatelletje gaat wordt weersproken door festivalorganisatoren als Niels de Geus die tijdens de vergadering in de raadszaal van stadsdeel Zuidoost afgelopen woensdag over de locatieprofielen in het Gaasperpark het verzoek deed aan het bestuur om het aantal bezoekers van maximaal 20.000 per dag te verhogen tot 30.000 bezoekers per dag. Daarvoor zouden natuurlijk weer honderden bomen gekapt moeten worden om dat mogelijk te maken. De brandweer stelt qua veiligheid duidelijke eisen aan het aantal personen per m2. Maar festivalorganisatoren kennen geen grenzen als het gaat om het verhogen van hun miljoenenwinsten (in dit geval voor de multinational LiveStyle).

Mevr. Bosman had het in de laatste commissievergadering van Algemene Zaken in de gemeenteraad over het schrikbarend dalende aantal festivals in Amsterdam. Raadslid Bosman is bijzonder goed in arithmétique hollandaise, Hollandse rekenkunde. Zij telt altijd en alleen in haar voordeel.
En die alles overheersende festivalgekte in Amsterdam wordt nog zwaar gesubsidieerd ook. 

Volkskrant: "Het aantal festivals neemt nog wel toe, doordat kleinere festivals aan populariteit winnen. Grote festivals trekken juist minder publiek. In 2018 waren er 26,5 miljoen festivalbezoeken, 100 duizend minder dan in 2017.”

Parool: "Ritty van Straalen keert terug bij ID&T. Met Van Straalen als operationeel directeur hoopt het Amsterdamse dancebedrijf, bekend van festivals als Mysteryland en Milkshake, weer te kunnen groeien na de moeilijke periode na de overname door het Amerikaanse SFX. ‘Het is mijn ambitie om ID&T weer nummer 1 in de dancewereld te maken.’
Van Straalen waakt ervoor dat het bedrijf niet weer in de SFX-valkuil trapt. “We gaan ons niet vergalopperen met geld ophalen. We zijn nu juist heel autonoom aan het groeien. Zo gaan we van verschillende festivals die nu uitverkopen de capaciteit vergroten.

Amsterdam Open Air is onderdeel van ID&T, dat onderdeel is van de multinational LiveStyle, voorheen SFX Entertainment (u kunt in dit weblog zoeken op deze namen, even helemaal naar beneden scrollen voor de zoekmodule). Maak je borst maar nat, AOA wil meer en groter … zolang het gras maar blijft groeien.

© Natuurbescherming ZO 2015