Project Gaasperplas

Van het projectteam Gaasperplas ontving ik het volgende bericht over de voortgang van de participatie over de herinrichting van het natuurgebied rond de Gaasperplas. 

"Naar verwachting geeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost het Toekomstplan Gaasperplas in december vrij voor inspraak. Na vrijgave volgt een inspraakperiode van 8 weken waarbinnen alle geïnteresseerden reactie kunnen geven op het plan. Over de exacte datum worden jij en de andere betrokkenen nog nader geïnformeerd. Tijdens deze periode organiseert de gemeente ook een drietal inloopbijeenkomsten omstreeks januari ’20. Na de inspraakperiode worden alle binnengekomen reacties gebundeld en beantwoord in de Nota van Beantwoording. De Nota van Beantwoording wordt naar verwachting in het voorjaar 2020 door het dagelijks bestuur vastgesteld.”

De hoofdvraag is of en in hoeverre in de plannen van Zuidoost (en die van de gemeente en natuurlijk van GGA, Groengebied Amstelland, die achter de schermen aan de touwtjes trekken) het NNN (NatuurNetwerk Nederland) geborgd is. Dat moet namelijk wel. Is dat niet het geval dan is het de bedoeling om de hele omgeving van de Gaasperplas om te vormen tot evenemententerrein, van barbecues tot festivals. En dan heeft het bestuur boter op zijn hoofd en wij ketchup en pindasaus aan de knikker.

De Gein3dorper (herfst 2019) schreef een tijdje geleden (sarcastisch of zogezegd gezagsgetrouw, dat is mij nog niet duidelijk): Bedenk dat de hoofdbeslissingen al zijn genomen en dat het nu gaat om reacties op de voorgestelde wijze van concretisering en uitvoering. De mogelijkheden voor aanpassingen zijn beperkt.

Tja, dit laatste is ofwel een exacte weergave van de werkelijkheid zoals die mogelijk is gepresenteerd door een van de ambtenaren aan de redactie van de Gein3dorper, ofwel een weergave van de bedoelingen van ambtenaren en bestuurders van Zuidoost. Het lijkt erop alsof de redactie daarin volledig meegaat en daarbij maakt het niet uit welke optie geldig is. De indruk wordt gewekt dat de komende inspraakprocedure enkel schone schijn, nep of fake is, en ook als dusdanig door sommige bewoners van Zuidoost wordt ingeschat.

Ik heb begrepen dat het bestuur van Gein3dorp en/of de redactie van de Gein3dorper – die kennelijk twee verschillende entiteiten zijn met een eigen leiding – nog geen zienswijze of reactie hebben ingestuurd aan het stadsdeel of de gemeente, terwijl het participatietraject toch meer dan een jaar lang aan de gang was, en er door het projectteam zelfs driftig langs paden en lanen mensen gelokt werden met schaafijskarretjes en ligstoelen om hun meningen te leren kennen.

Het is maar dat u nu weet dat er nog een inspraakronde komt. Of dat puur voor de schone schijn is of niet, dat zullen we gauw genoeg merken.

© Natuurbescherming ZO 2015