Falende bestuurders

Parool: "Het Zwartboek Verdubbeling Oosterpark: van Amsterdams park tot hoteltuin wordt woensdag ook aangeboden aan de Gemeentelijke Ombudsman en aan de Rekenkamer van Amsterdam. De opstellers betogen dat de renovatie van het park volledig is mislukt. Volgens hen lijken de financiën onbeheersbaar en blijven er bomen sterven als gevolg van de werkzaamheden.

De grootste steen des aanstoots van de stichting is de beroerde waterhuishouding van het verzakkende park. Volgens het zwartboek functioneert de aangelegde drainage niet: direct na oplevering zou de wateroverlast extreme vormen hebben aangenomen. ‘Met als gevolg wortelschade bij veel bomen. Nu nog steeds sterven er jaarlijks vele bomen als gevolg van de renovatie.’

Bij het aanbieden van het rapport aan de burgemeester stelde Ernst Sonneveldt, de voorzitter van de stichting, dinsdagavond dat de gemeenteraad ernstig tekort is geschoten in de controle van de stadsbestuurders. Ook zei hij zich zorgen te maken over de mogelijke vervuilde grond in het park. “Wij eisen dat morgenochtend al wordt gestart met een grond- en bodemonderzoek.”

zwartboek Oosterpark

HerstelOosterparkVanavond Aanbieding Zwartboek Verdubbeling Oosterpark aan burgemeester Halsema

Op bovenstaande link kunt u het zwartboek ook lezen.

Ook in Zuidoost is de onverantwoordelijkheid van bestuurders ver doorgeschoten. Festivals teisteren onze parken, ook het Gaasperpark en de omgeving van de Gaasperplas. Ondanks de eisen die de klimaatverandering stelt en de verplichting die de gemeente heeft om in het NatuurNetwerk Nederland (NNN) de natuur en de biodiversiteit te behouden en te versterken, gaat de ‘groene en democratische’ coalitie stug verder met het aftakelen van onze natuurgebieden. De Raad van State heeft grenzen gesteld aan wat kan rond natuurgebieden, maar ook voor woongebieden. Dat geldt dus ook en niet minder voor NNN-gebieden als het Gaasperpark.

Parool: "Metamorfose rond Ajaxstadion in gevaar door stikstofproblematiek

De bouw van 950 woningen, een parkeergarage en 30.000 vierkante meter kantoorruimte rondom de Johan Cruijff Arena loopt gevaar door de stikstofproblematiek.

Het is het tweede grote project in Amsterdam dat de gevolgen ondervindt van extra maatregelen die worden genomen om de stikstofuitstoot te beperken, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Eerder bleek al dat Strandeiland, de uitbreiding van IJburg, gevaar loopt. Woensdag demonstreren bouwers in Den Haag tegen de stikstofmaatregelen die de bouw in Nederland op diverse plekken stil leggen.

De metamorfose van het gebied rondom het Ajaxstadion valt onder de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daarin werd eerder dit jaar geconcludeerd dat het kabinetsbeleid de uitstoot van stikstof in beschermde natuurgebieden onvoldoende terugbrengt. Voor het project rond de Arena is er nu extra onderzoek nodig voordat de eerste paal de grond in mag.

De gemeente zal maatregelen nemen om stikstofuitstoot te verminderen, zonder dat die leiden tot een stop op de woningbouw. Volgens wethouder Marieke van Doorninck is vooral het rijk nu aan zet en zal de gemeente doorgaan met gasloos bouwen, de parkeerdruk terugbrengen en de stad autoluw maken.”"

De stikstofuitstoot verminderen kan enkel effectief en per direct door bestaande parken en natuurgebieden vrij te houden van grote festivals, waar zelfs CO2-kanonnen de vervuiling de hoogte in drijven voor het amusement van festivalbezoekers. Geen druk verkeer naar groene gebieden, geen verdichting van de bodem die daardoor geen CO2 meer kan opslaan, geen aantasting van natuur en biodiversiteit in Zuidoost.

Zie ook mijn eerder bericht over opvang van CO2 in natuurbodem.

Update 11 november: 
NRC: "Grote onrust na onthullingen vervuilde grond Oosterpark

Zwartboek Het recente ‘Zwartboek Oosterpark’ bewijst wat al langer werd gedacht: het park is sinds de renovatie niet alleen gehavend, maar ook sterk vervuild met gif.

De vraag is wanneer de beerput rondom de festivalisering en de herinrichting van het Gaasperpark opengegooid wordt.

© Natuurbescherming ZO 2015