Meer bossen, bomen en een gezonde bodem

clips 5202

Op het NOS-nieuws hoorde ik minister Schouten zeggen dat er meer bossen aangelegd zullen worden, dat er meer bomen komen en dat er ook voor gezorgd zal worden dat de bodem gezond is en zo meer CO2 kan opnemen.

Dat zijn prachtige doelstellingen. Ik hoop dat b&w van Amsterdam en de gemeenteraad dit ook gehoord hebben en daadwerkelijk zullen uitvoeren. Alleen zo kan een groen en democratisch beleid tot stand komen. Dus verdichting van de bodem moet het koste wat het kost vermeden worden. Daarom geen grote festivals in natuurgebieden! De gemeente dient alle festivalorganisatoren te verplichten om het herstel te betalen van de bodemverdichting die al is veroorzaakt.

Kijk even naar de kaart van de bovengrondse koolstofvoorraad in het NNN van stadsdeel Zuidoost. Het gaat om 51-75 ton C per ha. Het spreekt dat de koolstofvastlegging in natuurgebieden niet op onverantwoordelijke manier aangetast mag worden door het kappen van bomen en struiken en door het uitbreiden van het areaal voor festivals. De koolstofvastlegging in de bodem  van het NNN in Zuidoost bedraagt 150-200 kg C/ha/jaar. De koolstofvastlegging kan hier nog verbeterd worden door meer bomen te planten en verdichting te vermijden. Er bestaat dus een groot nationaal en gemeentelijk milieubelang om de verdichting in parken en natuurgebieden te stoppen en de enige maatregel die hierbij nog kan helpen is het verbieden van grote festivals in het NNN. Alleen al het vrachtverkeer voor festivals zorgt voor meer CO2 vervuiling in het Gaasperpark. Aantasting van de natuurwaarden door het veroorzaken van verdichting is in feite een milieudelict.

Koolstofvoorraad
clips 5203
clips 5207

Ecopedia: "Bodemverdichting (of ook bodemcompactie of bodemcompactatie) is een vorm van bodemdegradatie waarbij de bodemstructuur verloren gaat. De bodem wordt samengedrukt wanneer je met te zware machines over kwetsbare, eventueel ook natte bodems rijdt. Negatieve effecten van bodemverdichting zijn dat regenwater minder makkelijk tot bij de wortels dringt en dat de uitwisseling van gassen zoals CO2 en zuurstof veel trager verloopt dan bij gezonde bodems."

Klimaatakkoord

Koolstofvastlegging

© Natuurbescherming ZO 2015