Negatieve invloed

De toestroom van festivalbezoekers wordt door sommigen gezien als positief, maar steeds meer Amsterdammers kunnen festivals missen als kiespijn, of als de eikenprocessierupsen. De lijst van de tien plagen van Egypte moet intussen gewijzigd worden. De kikkers kunnen nu wel geschrapt worden (daar zijn er zelfs te weinig van), toegevoegd kan worden stroomuitval, uitval 112, storingen bij banken en supermarkten, en de eikenprocessierupsen. Gisteren zag ik al een bestrijdingseenheid (met zuiginstallatie) bij Wisseloord.

screenshot 755

Als we onze natuurgebieden en parken steeds voller laten lopen met bezoekers voor barbecues en festivals dan is dat zeker niet bevorderlijk voor het ecologisch evenwicht daar. Kleine en grote vogels als mezen en spechten lusten die rupsen wel. Als we ervoor zorgen dat er voldoende van die vogels in onze omgeving en vooral in parken aanwezig zijn, dan lossen die vogels een groot deel van het probleem gratis voor ons op.
De klimaatverandering en extreem weer verergeren de plaag. Wij hebben meer bomen nodig, gevarieerde soorten, met veel nestgelegenheid voor vogels. Ook in onze eigen tuinen kunnen we nesten plaatsen voor mezen. Elk jaar heb ik mezen in mijn tuin die hier komen broeden. Als festivals de spechten in het Gaasperpark steeds meer verstoren en verjagen zal het probleem met de rupsen elk jaar toenemen.
De gemeente Amsterdam heeft vijf delen van het Amsterdamse bos gesloten door de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

clips 5201

En in het Diemerbos gebeuren ook rare dingen, net als we verkoeling nodig hebben en aangeraden wordt om sommige parken en bossen te mijden. Over de vervuiling van zwemwater heb ik het al gehad.

© Natuurbescherming ZO 2015