Desastreuze plannen Zuidoost

Dat het Parool de taak van De Echo als propagandabord van de gemeente nu helemaal heeft overgenomen blijkt uit de tendentieuze berichtgeving over het Gaasperpark die rechtsstreeks uit de pen geklommen lijkt van natuuronvriendelijke bestuurders, in Zuidoost waar het bestuur enkel bestaat uit ambtenaren zonder enige bestuurlijke bevoegdheid en wat erger is zonder enige visie of respect voor natuur en milieu. Aan de touwtjes trekken burgemeester en wethouders van Amsterdam die omgevingsvergunningen verlenen (gemandateerd aan de horige ambtenaren van de stadsdelen) voor festivals waarbij bezwaren volkomen genegeerd worden en na hoorzittingen het bestuur voor de zoveelste keer weigert om een besluit hierover bekend te maken. Onbehoorlijk bestuur, en dat van een groenlinkse burgemeester en een ‘groene en democratische’ coalitie en in Zuidoost van ook een kongsi van PvdA, SP en GroenLinks.

5560-ams-toekomst gaasperplas-t wrt

Over de plannen van deze ambtenaren heb ik het al eerder gehad. 

"De Gein3dorper (herfst 2019) schreef een tijdje geleden (sarcastisch of zogezegd ‘gezagsgetrouw’, dat is mij nog niet duidelijk): “Bedenk dat de hoofdbeslissingen al zijn genomen en dat het nu gaat om reacties op de voorgestelde wijze van concretisering en uitvoering. De mogelijkheden voor aanpassingen zijn beperkt.”
Met andere woorden: het hele participatietraject is een wassen neus, volksverlakkerij of hoe u het ook wil uitdrukken. Het participatietraject is opgezet om te voldoen aan de regels die eisen dat er participatie plaats vindt, maar alles was en is erop gericht om de oude plannen van afbraak van natuur en biodiversiteit ten gunste van festivals, barbecues en ander luidruchtig en vervuilend tuig. Het komt er gewoon op neer dat de huidige ‘groene en democratische’ coalitie op de oude neoliberale manier het groen en de democratie de grond in stampen. Het Amsterdamse beleid schaft in feite het hele NatuurNetwerk Nederland in Amsterdam af.

Parool: "Tientallen jaren van minimaal onderhoud maakten van het Gaasperpark een verwilderd en verslonsd groengebied. Er zijn nu ambitieuze plannen om het voormalige Floriadeterrein op te knappen

Er ligt nu een ambitieus plan op tafel om het vroegere Floriadeterrein een grote opknapbeurt te geven. De besluitvorming daarover moet dit jaar worden afgerond, zodat de werkzaamheden in 2021 kunnen beginnen. Om te laten zien dat het menens is, heeft het stadsbestuur ruim 4 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Museum, paviljoen en zwemplekken
Dat geld is maar een beginnetje, vertelt stadsdeelbestuurder Jakob Wedemeijer tijdens een wandeling door het park. “Alles bij elkaar hebben we waarschijnlijk 13 miljoen euro nodig. We beginnen met het geld dat er nu is.”

De komende jaren zal worden gezocht naar de ontbrekende miljoenen, vult Olga Appelman aan, die als gemeentelijk ontwerper haar handtekening zette onder de plannen die het gebied weer aantrekkelijk en toegankelijk moeten maken.”

De opknapbeurt valt uiteen in twee doelen: verbetering van de recreatieve functie en versterking van de natuur. In het eerste hoofdstuk passen onder meer een nieuw fietspad rondom de plas, de komst van twee nieuwe zwemplekken en aangewezen velden voor de barbecue. Met name in de zomer strijken in de weekeinden honderden liefhebbers neer in het park. Daar komen ook steeds meer bbq-vluchtelingen bij uit die delen van de stad waar het kookstel in de ban is gedaan.

De natuur krijgt haar eigen plek in het park. De plannen gaan uit van een recreatief deel, waar veel kan, en een natuurlijk deel, waar weinig kan. Appelman: “De biodiversiteit in het gebied is opmerkelijk gering. Dat heeft ook met het onderhoud maken. De watergangen bij voorbeeld zijn sinds de Floriade niet of nauwelijks gebaggerd. Ze liggen elke herfst weer vol met blad, waardoor het waterleven geen kans krijgt. Dat staat ook op onze to-dolijst.”

Beschermde planten komen in het park niet meer voor.

In maart gaat het toekomstplan terug naar de Stopera voor de laatste klap.”

rietkraag

Inderdaad, in maart krijgt het park de eerste nekslag te verwerken. Zoals dat bij onze media gebruikelijk is, geen woord over het NNN, de status van natuurgebied die de hele omgeving van de Gaasperplas heeft. ‘De natuur krijgt haar eigen plek in het park’ schrijft men. Dat geeft al zonder enige twijfel aan dat er natuur zal verdwijnen. Want bijna het hele park was al natuur. Rietkragen zullen moeten wijken voor zwemstoepen.

Een van de projectleiders van het participatietraject had in een van de ‘participatie’bijeenkomsten beweerd dat er in het Gaasperpark geen rietkragen waren. Zoveel gebrek aan kennis en inzicht bestond er bij de projectgroep. Het doel was: het project doordrammen en kritiek de kop indrukken. Tot twee keer toe ben ikzelf in de klankbordgroep die het traject moest beoordelen en door de opdrachtgever zeer brutaal tot de orde geroepen want sommige dingen mochten niet te berde gebracht worden. Een daarvan waren de festivals, die al een groot beslag leggen op het park, op de bodem en op de overlast in dit natuurgebied.

Nooit heeft men het over de schade die festival hebben aangericht in het park. Hoe zou het toch komen dat de paden ‘verbrokkeld’ zijn? Dat komt niet van de wandelaars en de hondjes, maar enkel en alleen van het zware vrachtverkeer voor festivals.

clips 5452

Bijen in elf Amsterdamse stadsparken

Dat onze ambtenaren en bestuurders geen idee hebben van of geen respect hebben voor wat er in onze natuur te vinden is blijkt nu duidelijk. Er is net een ecologisch rapport verschenen over bijen in Amsterdamse parken, nota bene in opdracht van de gemeente, waar instaat dat het Gaasperpark na de Oeverlanden de meeste soorten bijen heeft. Dat kan alleen maar minder worden na zo’n drastische herinrichting.

En waarom zouden beschermde planten in het park niet meer voorkomen? Die zijn er nog steeds en het is tegenwoordig zaak om niet aan de grote klok te hangen waar die groeien. Ten behoeve van festivals worden orchideeën en beschermde planten zonder vergunning gemaaid. Dat ambtenaren en bestuurders zoiets durven te zeggen geeft hun minachting aan voor de omwonenden die wel beter weten, en is een teken van hun zelfgekozen ‘onwetendheid’ of gebrek aan integriteit.

Als beschermde planten in het park niet meer voorkomen dan is dat het gevolg van slecht natuurbeheer door GGA en vooral van de festivals die met het zware dieselverkeer de stikstofuitstoot in het park drastisch verhogen waardoor beschermde planten verdwijnen. Te veel stikstof is slecht voor planten die leven op een voedselarme grond. Als deze planten verdwijnen, kan dat ook slecht zijn voor de dieren die in dat gebied leven. Daarnaast leidt stikstof tot verzuring van de bodem.
Festivals en reuring in het park vernielen beschermde planten en biodiversiteit. Festivals mochten tijdens het participatietraject niet behandeld worden, die stonden buiten betwisting.
Het huidige evenementenbeleid is dus schuldig aan vernietiging van natuur en biodiversiteit. Vernieling van natuur is een bewuste keuze van de huidige coalitie.

We hebben gezien hoe de barbecues de weiden en het parkmeubilair hebben vernield en vervuild. Dat wordt in de toekomst dus nog erger, want de ‘bbq-vluchtelingen’ – het woord alleen al is een aanfluiting – moeten volgens het bestuur meer plek krijgen. Dat heeft niets met natuur te maken, maar met vernieling van natuur. De status van natuurgebied wordt dus volledig aan het park ontnomen. Ergens mag nog wat ‘natuur’ blijven. Hoe grootmoedig toch.

Er moeten ook meer ‘zichtlijnen’ komen. Dat is waarschijnlijk bedoeld voor potloodventers. Meer commercie en meer reuring die niets met natuur te maken hebben betekent meer criminaliteit. Komt daar dan nog de verdichting van bewoning bij dan heb je een blauwdruk voor een heuse metropool met rassenrellen en ander ongevoeg. Ja, er is kennelijk goed nagedacht over de plannen ... door ambtenaren zonder enige visie op samenleving of milieu.

Eigenlijk moet u het zo zien: b&w zien Zuidoost als de vuilnisbak van Amsterdam en dat willen ze zo definitief houden en bevorderen. De parken in Amsterdam moeten verschoond blijven van barbecues en vervuiling, maar in Zuidoost moet dat wel kunnen. Ze denken er waarschijnlijk bij ‘het is daar toch al een zooitje, ze verdienen niet beter.’
Stadsparken moeten ontzien worden, maar natuurgebieden zijn er om platgetrapt te worden. Dat is de mentaliteit van een coalitie die zich volkomen los van de wereld heeft geplaatst. Klimaatverandering? Nooit van gehoord! Biodiversiteit? Zou verboden moeten worden! Onze bestuurders moeten zich diep en diep schamen.

De verantwoordelijke bestuurder, J. Wedemeijer van de SP, zit ook in het bestuur van Groengebied Amstelland, dus hij is in feite verantwoordelijk voor de afbraak van de natuur en de biodiversiteit in het park en het de facto afschaffen van het NNN. Wat men bedoelt met ‘versterking van de natuur’ is mij geheel onduidelijk en is nergens in de plannen vastgelegd. Men heeft het zelfs over meer natuur, maar ik zie in de plannen enkel kappen en rooien van bomen en struiken, maaien van rietkragen en verkleining van het areaal voor fauna en flora.

Wedemeijer zoekt nog naar meer geld, denkt zelfs aan een bedrag van nog eens 13 miljoen. En dat gaat allemaal naar infrastructuur, aanleg van stroom, riolering, nieuwe brede paden, verleggen van paden, waaronder de Electric freeway naar Almere, het doorgaand fietspad van Zuidoost naar Almere.
In het propagandafilmpje van de gemeente wordt met nadruk gezegd dat er geen horeca is. Tja, dat is toch vanzelfsprekend in een natuurgebied! Het is geen winkelcentrum. Dat maakt al duidelijk waar het om gaat, commercie en reuring. En er mag hier en daar nog een boompje blijven, om tegen te plassen bijvoorbeeld, of als brandhout voor de barbecues.

Ik heb mijn standpunten in de klankbordgroep duidelijk gemaakt, en die zijn op geen enkele manier in de plannen verwerkt. Mijn naam staat vermeld in het Toekomstplan Gaasperplas en verder, maar ik sta in geen geval achter deze plannen, en dat geldt ook voor veel andere mensen die hebben deelgenomen aan de besprekingen. Dit participatietraject was een stuitend voorbeeld van volksverlakkerij en heeft als enige bedoeling om van het NatuurNetwerk een commercieel recreatiegebied te maken vooral bedoeld voor de natuuronvriendelijke recreant.

Dit participatietraject was een aansporing aan de bewoners van Zuidoost om bestaande regelgeving en vooral de Provinciale ruimtelijke verordering waarin het NNN geregeld wordt, te negeren en dient voor burgemeester en wethouders enkel ter ondermijning van het NNN. U wordt als bewoner van Zuidoost door het bestuur misleid, onder druk gezet en gechanteerd en/of gepaaid om dure plannen te verwezenlijken die van een natuurgebied een pretpark moeten maken voor de onderbuik van Amsterdam die de natuur ziet als gebruiksgroen om te vreten en lawaai te maken.

Ben ik te luid genoeg?

zu-laut-genug

Ik raad iedereen aan om het Toekomstplan grondig te lezen, uw commentaar en kritiek op te schrijven en door te sturen aan de bestuurscommissie (die in tegenstelling tot het bestuur van Zuidoost wel degelijk een eigen mening en visie kan en mag hebben), en aan de gemeenteraad. Dit toekomstplan mag geen toekomst worden, het is een groene en democratische aanfluiting.

© Natuurbescherming ZO 2015