Nieuw conceptontwerp Gaasperpark 

clips 5264

Klik voor vergroting

Zoals al bekend was, verdwijnt het openluchtzwembad uit de plannen. Dat is maar goed ook. Er kan een openluchtbad komen in het Nelson Mandelapark. Er is een nieuwe kaart beschikbaar op deze site.

Amsterdam: "Commissies van de gemeente hebben hun advies gegeven over het conceptontwerp voor de Gaasperplas. Het ontwerpteam heeft het ontwerp aangepast en deze aanpassingen zijn verwerkt in de kaart.

Het advies van de Technische Advies Commissie is openbaar. Het conceptontwerp waarin de adviezen en aanpassingen verwerkt zijn, noemen we conceptontwerp 2.”

De commentaren van diverse instanties zijn behalve die van de TAC die wat uitvoeriger is, vrij beknopt. Het lijkt erop alsof wat vrije ambtenaren en agenten bij mekaar getrommeld zijn voor een bescheiden onderonsje. En wat hebben de metro en de politie te maken met de inrichting van het park? Aan sportverenigingen, voor begin van het participatietraject al gebombardeerd tot stakeholders met een stevige voorkeursbehandeling in dit natuurgebied (gekker moet het niet worden) was al gevraagd om hun inbreng. Ik vraag me af of de schaakvereniging gevraagd is om een zienswijze, want het schaakpleintje op het heuveltje bij de entree van het park moet kennelijk wijken voor een brede nieuwe entree. Kennelijk heeft de huidige coalitie geen zin in denksporten als schaken en dammen. Ook de vaste barbecueplek zal moeten verdwijnen. Als je de schade ziet die is aangericht door de barbaarse barbecuërs die de houten banken hebben misbruikt voor hun vuurtjes, dan kun je haast denken dat dit een verbetering zou zijn, maar wat er dan gebeurt is dat de barbecuërs verdreven worden naar andere plekken waar ze hun onheil verder kunnen zetten. Geen verbetering dus. Het eerste wat aangeboord zal worden door deze horde eetrecreanten zijn de nieuwe grasveldjes die in de plaats komen van onderbegroeiing. Onderbegroeiing is essentieel voor de fauna. Dan zouden natuur en biodiversiteit weer het onderspit delven. En dat is feitelijk het doel van deze hele herinrichting, het afwaarderen van dit natuurgebied als natuur en het opwaarderen als recreatieterrein. In deze tijd van klimaatverandering kun je dit makkelijk zien als criminele vernietiging van natuur.

De Echo kopt ‘Plannen Gaasperpark flink aangescherpt - Floriadegeschiedenis moet meer accent krijgen’ (zie pagina 3)
Flink aangescherpt? Ja, het openluchtzwembad was een harde dobber. Wat de Floriadegeschiedenis betreft wordt juist wat er nog van over is verwijderd, met name de hagen langs de entree, plus het pleintje op het uitkijkheuveltje met de schaaktafels. Denksporten moeten verdwijnen en plaats maken voor een ander publiek. Ik vraag me af of de schaakvereniging wel betrokken is bij deze plannen als stakeholder. Het lijkt mij dat men hier heel selectief tewerk is gegaan en vooraf al vastgelegd heeft voor welk publiek men wil cateren. Dat belooft weinig goeds. Het onderstaande zicht moet verdwijnen. De barbecues zullen hun stekkie elders wel weer vinden. Het kappen van de leilinden zal heel wat schaduw en koelte weghalen. Het zou me ook niet verbazen als de bodem daar dan uitdroogt en bij regen blank komt te staan.

Ik kan me al voorstellen dat de berceau die vlak langs de entree komt te liggen dan in gebruik genomen wordt door de nieuwe zo hevig gekoesterde recreant, de spitburger of spitsburger als plas- of vuilnishokje. De hele oorspronkelijke opzet van de leilinden en de hagen als overblijfsel van de Floriade wordt daarmee verstoord. Een berceau heeft een geschikte entourage nodig. Daar denken schandlaparchitecten niet over na.

DSC06170
DSC06167
DSC06175
clips 5267
DSC05934
DSC06158

Meer van ditte dus (zie bovenstaande foto’s). Ik word daar niet blij van. Waarschijnlijk is dit wat dhr. Wedemeijer noemt ‘een rommelige entree’ in het filmpje van AT5. Maar dat is nou precies waar het bestuur naartoe wil: meer recreatie, meer barbecues, meer reuring. Als daar niet meer handhaving tegenover staat dan zal deze rommeligheid (inclusief vernielingen en criminaliteit) alleen maar toenemen. Beperking van beheers- en onderhoudskosten is de enige reden voor de herinrichting. GGA wil minder onderhoudskosten en kapt daarvoor de leilinden en hagen. Voor meer handhaving en handhavers is er geen geld. De herinrichting heeft dus niets met natuurbeheer te maken, zeker niet met behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Dit bestuur gaat dus regelrecht in tegen de noden van deze tijd van klimaatverandering. Rietkragen in het park moeten verdwijnen voor zwemstoepen en ongeregelde recreatie. Dat zal het Gaasperpark alleen maar onaantrekkelijker maken, zeker voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Maar er schijnt wel een stukje natuur over te blijven, de grienden en de minilandschapjes over het bruggetje. Dat geeft al aan dat de rest onherroepelijk naar de filistijnen gaat. Het zal nog een zwaar gevecht worden van David tegen de Filistijn Goliath. Maar het schijnt gelukt te zijn toen. Waarom nu ook niet? We hebben nu toch een ‘groene en democratische’ coalitie? Dan gaat het toch om natuur en biodiversiteit, en klimaatbeheersing (waterberging, verkoeling en zuivere lucht). Toch, niet dan?

© Natuurbescherming ZO 2015