Recreatie ten koste van natuur

AT5: “Natuurgebied
Een van de buurtbewoners die erg betrokken is bij het proces, is Hetty Litjens. Het probleem van de plannen is volgens haar dat het terrein geschikt moet worden voor heel veel recreatie, 'maar niet uitgaat van de status van het park als een natuurgebied'. 

De Floriade
Het park werd aangelegd in 1977 en werd in '82 gebruikt voor wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade. Een aantal objecten herinneren nog aan die tijd. Hetty is bang dat dat verloren gaat door de herinrichting. Wedemeijer geeft toe dat niet alle elementen bewaard zullen blijven. 'We moeten er ook een aantal verwijderen omdat ze in het onderhoud te intensief zijn.

Inspraakperiode
In november is er nog een mogelijkheid voor bewoners om zich over de plannen uit te spreken. Daarna wordt een definitief plan aangeboden aan het stadsbestuur. Pas later zal de verbouwing van start gaan, wanneer dat precies is, is nog onzeker. “

De herinrichting is dus hoofdzakelijk een kwestie van bezuinigen op groenbeheer. Maar intussen subsidieert de gemeente evenementen op grote schaal. Door festivals enkel plaats te laten vinden in grote zalen zoals die van stadsdeel Zuidoost kan de gemeente fors besparen op administratie, herstelkosten en rechtszaken. Dat geld kan besteed worden aan groenbeheer. Waarom zou je als gemeente tien miljoen uitgeven aan infrastructuur waar niemand om gevraagd heeft en enkel bedoeld is om meer festivals en meer reuring mogelijk te maken. De belastingbetaler betaalt het gelag.

Festivalorganisatoren maken miljoenen winst. Het herstel van de bodem van parken moet achteraf betaald worden door de bewoners van Amsterdam. De gemeente vergist zich gruwelijk in de besparing op onderhoudskosten. De kanoroute bijvoorbeeld zal weinig gebruikt worden, maar zal heel veel onderhoud vergen. Rietkragen moeten gemaaid, wat zeer schadelijk is voor natuur en biodiversiteit. Bij de zwemstoepen zal toezicht nodig zijn en ook daar moet riet verdwijnen. Dat tast de wezenlijke kenmerken en waarden van dit natuurgebied significant aan, wat in strijd is met de Provinciale ruimtelijke verordening die van kracht is voor dit NNN-gebied.

© Natuurbescherming ZO 2015