Het prijskaartje van festivals

clips 5230

PvdD: "Commer­ciële festivals niet op kosten van de belas­ting­be­taler
Partij voor de Dieren dient vier moties in

In Amsterdam zijn vele festivals en evenementen en daar hangt een hoog prijskaartje aan. Naast de afsluiting van parken en geluidsoverlast, begroot het college wederom een miljoenentekort op evenementen. Ook blijken de parken verhuurd te worden voor stuntprijzen. De Partij voor de Dieren wil dat de rekening van de evenementen niet wordt betaald door de Amsterdammers, maar door de winstgevende evenementen zelf. Raadslid Anke Bakker dient hierover meerdere moties in.

Miljoenentekort op evenementenvergunningen
Voor het mogelijk maken van de honderden evenementen in de stad is veel ambtelijke inzet nodig. Evenementenorganisatoren betalen nu slechts 16% van de kosten voor de vergunningverlening en in de Voorjaarsnota 2019 stijgt dit licht naar 43%. Het financiële tekort op de vergunningverlening is in 2019 een ruime 5,7 miljoen euro en in 2020 3,5 miljoen euro. Dit is exclusief de kosten voor handhaving. De Partij voor de Dieren wil dat deze subsidiering van grote, commerciële evenementen stopt – zeker in deze tijden van bezuinigingen - en dat er in 2020 100% kostendekkendheid van de commerciële evenementen komt.

Geen parken in de uitverkoop
Raadslid Anke Bakker: “De Amsterdamse parken en openbare ruimte worden talloze malen verhuurd en de verhuuropbrengsten bedragen in totaal slechts 1 miljoen. Een voorbeeld: het Westerpark werd voor 12 dagen afgehekt en verhuurd aan The Next Web voor gemiddeld 1647 euro per dag. Dat is een extreme stuntprijs! Zeker als je je bedenkt dat een kaartje voor The Next Web 500 euro kostte. De parken zijn van alle Amsterdammers en als we die ‘uitlenen’ dan kan dat alleen tegen realistische marktprijzen.”

Prijskaartje openbare ruimte openbaar
De huurprijzen van de parken worden ook niet altijd bekendgemaakt. Bij WOB-verzoeken kan de gemeente deze informatie zwartlakken op verzoek van de festivalorganisator en dit gebeurt dan ook. De Partij voor de Dieren wil inzicht in de verhuurprijzen, omdat dat noodzakelijk is voor het beoordelen van de beprijzing van onze waardevolle openbare ruimte.

Geen gebruik van generatoren
In meerdere parken in Amsterdam is er – op kosten van de gemeente Amsterdam - een stroomvoorziening aangelegd voor de evenementen. De Partij voor de Dieren wil dat er in die parken geen gebruik gemaakt meer mag worden van vervuilende generatoren. Helaas worden er nog steeds dieselgeneratoren gebruikt in de parken met stroomvoorziening.

Telegraaf: "’Pak drugsmisdaad aan door festivalverbod’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt met een pakket aan maatregelen om de drugscriminaliteit aan te pakken. Jan Muijs denkt dat een verbod op festivals zou kunnen werken.

Dat is ondertussen uitgegroeid tot een miljarden-industrie en waar we steeds meer een vermenging zien van de onderwereld met de bovenwereld. Ieder weldenkend mens zal het daar mee eens zijn, want je kunt ze maar niet genoeg op de huid zitten. Eén van de speerpunten daarbij zal het omlaag brengen zijn van het aantal festivals om de feestgangers nog beter te kunnen controleren. Het gaat hierbij om maar liefst 1100 festivals.

Maar zou het misschien niet beter zijn om ze maar allemaal te verbieden? Dat zal al direct een groot schokeffect geven bij de pillendraaiers en hun giga-omzet. Daar kun je ze al meteen pijn doen. Maar daarnaast zou hij er honderdduizenden mensen een groot plezier meedoen die in de buurt van die openlucht festivals wonen. Die zijn dat jaarlijks terug kerende ’gehonkebonk’, dat kilometers ver draagt, meer dan zat.

Jan Muijs, Tilburg

Parool: "Grapperhaus wil minder festivals in Nederland

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan, zegt hij in een interview met De Telegraaf."

nporadio1 : “Geluidsoverlast door festivals neemt toe

Het is zomer dat betekent dat er veel festivals zijn waar liefhebbers met een biertje in de hand naar muziek luisteren. Dit jaar worden er ruim 1.100 festivals georganiseerd maar die feestjes hebben een keerzijde. Door omwonenden wordt er steeds vaker geklaagd over geluidsoverlast en stank. Moet er paal en perk gesteld worden aan de feestvreugde? In Dit is de Dag een gesprek met Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren in Utrecht,  Marijn Bosman van D66 Amsterdam en Jaap Groothuis, wethouder van Nunspeet.”

© Natuurbescherming ZO 2015