Blog

Petitie voor natuurherstel

natuurherstel

Natuurherstel petitie: "De Europese natuur staat onder grote druk. Meer dan 80% van de habitats verkeert in slechte staat. Een op tien soorten bijen en vlinders dreigt uit te sterven. De Europese Commissie poogt deze natuurverslechtering te keren met een voorstel voor een Europese natuurherstelwet. Helaas keerden zowel de Nederlandse Minister van LNV als een meerderheid van de Tweede Kamer zich recent tegen het voorgestelde verbod op natuurverslechtering in deze wet.

De ondertekenaars van deze petitie verzoeken de Tweede Kamer en het kabinet haar positie ten aanzien van het Europese voorstel voor een natuurherstelwet te herzien. Wij vragen Nederlandse politici zich in Brussel hard te maken vóór een krachtige wet, die lidstaten verplicht natuurverslechtering tegen te gaan en ecosystemen te herstellen. Van landbouwgebied en zeeën tot bossen en stedelijke omgevingen.”

De oproep wordt ook gedaan door heel wat natuurverenigingen, o.a. Stichting Landschappen NL en Nature Today.

Het college van de gemeente Amsterdam is bijzonder leugenachtig bezig.
Amsterdam: "Amsterdam breidt beschermde groengebieden uit
Amsterdam breidt het beschermde groen in de stad uit naar ongeveer 72 vierkante kilometer. Dat is maar liefst een derde van het totale oppervlak van Amsterdam. Door deze uitbreiding ontstaat er een groot en aaneengesloten netwerk van groen dat we beschermen tegen bebouwing en verharding.

Hoofdgroenstructuur
De Amsterdamse Hoofdgroenstructuur bestaat nu 25 jaar en is uniek in Nederland. Als een gebied is opgenomen in de Hoofdgroenstructuur, zijn woningbouw of andere vormen van verharding niet toegestaan. Een speciale adviescommissie beoordeelt daarom alle plannen in en om de beschermde groengebieden.”

Bescherming? Dat slaat als een tang op een varken. Het gaat niet alleen om verharding voor woninbouw, maar ook om verdichting van de bodem van parken door festivals. Die vorm van verharding mag gewoon doorgaan. Erger nog, de mogelijkheden voor verdere ‘ontwikkeling’, dus commercialisering van de parken, worden steeds groter.
De gemeente Amsterdam heeft aan indieners van zienswijzen net een Nota van beantwoording gestuurd als reactie op ingediende zienswijzen over de nieuwe Hoofdgroenstructuur.
De aangepaste HGS kunt u hier downloaden.

"Van college naar bespreking in de raad
Het aangepaste beleidskader Hoofdgroenstructuur, de toetskaart én de Nota van Beantwoording zijn op 25 oktober 2022 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad. In eerste instantie wordt het naar verwachting op 16 november 2022 besproken in de commissie Ruimtelijke Ordening (RO), waarbij u in de gelegenheid wordt gesteld om in te spreken. Daarna gaat het naar de gemeenteraad, die zal besluiten of ze de stukken wil vaststellen. Ook hier kunt u inspreken. Zodra dit ‘vaststellen’ is gebeurd kan het beleidskader niet meer worden veranderd."

Deze nieuwe HGS is bedoeld om het NNN de facto af te schaffen in Amsterdam. In de nieuwe HGS wordt een groot deel van het NNN, NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas en De Hoge Dijk, en elders gereserveerd voor evenementen en meer reuring. Dat betekent gewoon vernietiging van natuur en biodiversiteit.
Het Gaasperpark, dat ook bescherming van de provincie kreeg als ‘landelijk gebied' wordt door het college tot ‘stadspark’ afgewaardeerd, met een klein stukje ‘natuurpark’ rond de Gaasperplas. Beide benamingen zijn volkomen arbitrair en hebben geen enkele ambtelijke en juridische waarde. Van belang blijft de status van NNN, waarvoor de Provinciale ruimtelijke verordening en de Omgevingsverordening NH geldt.  Aan het NNN mogen geen gebieden onttrokken worden, mag geen horeca gebouwd worden, want daar staan behoud en versterking van natuur en biodiversiteit voorop.

clips 6092

Is dit een verkapte wijziging van het bestemmingsplan Gaasperdam?

clips 6093

Ik raad iedereen dan ook aan om in te spreken in de Commissie Ruimtelijke ordening; wat kennelijk volgens het bericht dat indieners van zienswijzen hebben ontvangen, ook nog mogelijk is in de gemeenteraad. U kunt ook aan alle leden van de gemeenteraad nu al een bericht sturen met uw redenen waarom deze HGS niet goedgekeurd mag worden.

U kunt ook de hele commissie in een keer mailen:
mailboxROvoorburgers@amsterdam.nl

De mens tegen de natuur

Unesco

De UNESCO, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, bestaat al een hele tijd en geeft ook een blad uit in diverse talen over diverse belangrijke onderwerpen. Op UNESCO kunnen de nummers gedownload worden. In  1948 verscheen al een nummer over de gevaarlijke activiteiten van de mens voor de natuur. Klik op het plaatje voor de download pagina. Het is bijzonder rampzalig dat na zoveel jaren de natuur nog steeds verder aftakelt.

Aanvalsplan landschap

clips 6069

Er is een Aanvalsplan landschap aangeboden aan minister Van der Wal.

GroeneRuimte: "Het Aanvalsplan Landschap dat woensdag is gepresenteerd en aangeboden aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) geeft het dringend advies om het Nederlandse platteland de komende dertig jaar te voorzien van een grote hoeveelheid relatief kleine stukjes natuur, zoals bosschages, heggen, boomgaarden, poelen, kruidenrijke stroken en natuurvriendelijke sloten. Deze ‘kleine landschapselementen’ kunnen worden aangelegd en beheerd door boeren, particuliere eigenaren en ook overheden. Het gaat om gebieden die maximaal enkele hectaren groot zijn. De kosten bedragen tot 2030 ongeveer 7,5 miljard euro en die moeten door het Rijk worden betaald. 

Het platform, Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, stelt zich ten doel in 2030 de aanhoudende trend van biodiversiteitsverlies in Nederland te keren. Het woensdag gepresenteerde aanvalsplan bepleit een "groenblauwe dooradering” van ongeveer 10 procent van het landelijk gebied in Nederland, buiten de bebouwde kom en exclusief de bestaande natuur in het Natuur Netwerk Nederland en de Natura 2000-gebieden.

Gronden van boeren, overheden en particulieren moeten worden omgevormd tot natuurgebiedjes. Eigenaren die hun gronden beschikbaar stellen, moeten de kosten voor aanleg en beheer vergoed krijgen en ook moeten ze een vergoeding krijgen voor gederfde inkomsten door het veranderen van functie van de grond.”

© Natuurbescherming ZO 2015