Blog

Windturbines

Natuur en Mileufederatie NH: "De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland heeft zich ook de afgelopen tijd hard ingezet voor een groen en duurzaam Noord-Holland. Zo is er veel gebeurd rond het thema energie in deze periode: de plannen voor de opwek van duurzame energie in de regio (de RES) krijgen nu vorm. MNH heeft, samen met vele andere partijen, input geleverd in dit proces, onder andere over de toekomstige locaties van windmolens en zonneparken. Ook hebben wij van tijd tot tijd al onze zorgen over dit proces geuit. Zo hoorden wij van veel natuur- en landschapsorganisaties dat zij niet zijn uitgenodigd om deel te nemen.

 De komende periode gaan de raden besluiten over de concept versie van de RES voor Noord-Holland Noord. Hiermee wordt het proces naar een definitieve versie van deze plannen ingezet. De RES, en de zoekgebieden die hier uitkomen, kunnen grote gevolgen hebben voor natuur, landschap en ruimte in uw omgeving. Het kan echter ook een positieve invloed hebben op de verduurzaming en het lokaal opwekken van energie.

 Wij informeren je graag hoe je actief kunt worden in jouw regio en mee kunt doen aan het inspraak proces. Wij nodigen je daarom uit voor een online sessie op woensdag 2 september, om 16.00. Klik hier om je aan te melden voor deze sessie.  De sessie vindt plaats via Zoom.

Inspraak in raadscommissie

Zoals in de weblogpost van 19 augustus al was aangekondigd is er op 2 september een commissievergadering van de gemeenteraad waar ingesproken kan worden.

Door bewonersgroepen is er een verzoek ingediend om de besluitvorming niet binnen korte termijn te laten plaatsvinden.
Nog steeds is er geen Nota van beantwoording van alle inbreng door bewoners van Zuidoost voor het Toekomstplan. Er was eerder al een traject bepaald voor inspraak en besluitvorming. De vraag is of het college nu aan het afwijken is van dit traject. 

De nota van beantwoording en de enquêteresultaten zouden in september door het projectteam voorgelegd worden aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost en men zou advies vragen aan de Raadscommissie. Wij kunnen als bewoners nog inspraak inleveren bij de raadscommissie wonen & bouwen op 2 september. Maar wanneer kunnen wij ook inspraak leveren aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost of de bestuurscommissie hierover, of is dit niet meer aan de orde? Dat was wel genoemd in het traject: het dagelijks bestuur van Zuidoost neemt in september ook een besluit over het Toekomstplan. Dat is een vreemde zin, want het dagelijks bestuur kan geen besluiten nemen. De bestuurscommissie (ook genoemd adviescommissie of stadsdeelcommissie) kan wel een advies indienen bij de gemeente.

Ik ga er dan ook van uit dat uit de raadscommissievergadering van 2 september een advies komt van de gemeente aan het projectteam Gaasperplas. Maar de Nota van beantwoording is er nog niet, die is kennelijk nog niet aan de commissie toegestuurd. Of gaat die Nota van beantwoording naar het dagelijks bestuur van Zuidoost dat een besluit gaat nemen? Dat het dagelijks bestuur van Zuidoost een besluit kan en mag nemen in deze kwestie verbaast mij zeer. Zo werkt de nieuwe bestuursstructuur niet. De adviescommissie van Zuidoost kan wel een ongevraagd advies insturen natuurlijk. De vraag is of zij dat ook nog gaat doen. Dat is volgens mij de enige mogelijkheid die het stadsdeel heeft. Heeft de adviescommissie de Nota van beantwoording dan al ontvangen?

Voor zover ik er overzicht over heb, moet het college van de gemeente Amsterdam op basis van de uitkomst van de raadscommissievergadering van 2 september en het nog te verwachten advies van de adviescommissie van stadsdeel Zuidoost (dus niet van het dagelijks bestuur!) uiteindelijk een definitief besluit nemen dat begin 2021 te verwachten zou zijn.

Ik heb sterk de indruk dat hier een en ander fout aan het lopen is. Geen Nota van beantwoording, plus het dubieuze 'besluit van het dagelijks bestuur' (en niet van de stadsdeelcommissie), dat vanzelfsprekend gelijk loopt met het besluit dat het college zal nemen, tenzij het de adviescommissie is die met een ongevraagd advies of besluit komt. Zo’n ongevraagd advies van de stadsdeelcommissie kan enkel genegeerd worden op basis van zeer goede gronden en argumenten. Een besluit van het dagelijks bestuur van Zuidoost is een ongerijmdheid. Een advies van de hele advies/bestuurscommissie is wel nodig om de burgerparticipatie instand te houden.

Wat nu nog moet gebeuren is het publiceren van de Nota van beantwoording plus inspraak van burgers bij de stadsdeelcommissie Zuidoost om een advies op te stellen voor de gemeente waarover het college dan begin volgend jaar een besluit zal nemen, dat enkel met zeer gefundeerde argument dit advies terzijde kan leggen.

Bespreking toekomstplan

Bericht zojuist ontvangen:

Projectteam Gaasperplas: "Beste betrokkene,

Graag willen wij u erop attent maken dat op woensdag 2 september de Raadscommissie Wonen en Bouwen het concept Toekomstplan Gaasperplas bespreekt. U kunt tijdens deze openbare vergadering inspreken.

Informatie hierover, onder meer over hoe u kunt inspreken, kunt u vinden op onze website:
https://www.amsterdam.nl/projecten/gaasperplas/nieuws-gaaspplas/raadscommissievergadering-toekomst/

U ontvangt deze mail omdat u op een zeker moment interesse heeft getoond in het project en/of omdat het projectteam u heeft benaderd. Indien u niet meer op de verzendlijst van dit project wilt staan, dan kunt u dat in reactie op deze mail aangeven.

Met vriendelijke groet,

Het projectteam Gaasperplas”

Momenteel overheerst de coronacrisis nog alles. Hoe kan op dit moment een toekomstplan besproken worden zonder het coronavirus daarbij te betrekken! Voorlopig is dit toekomstplan - dat meer reuring en evenementen wil - volledig onmogelijk. In de Nota van beantwoording die wij nog niet hebben ontvangen moeten in elk geval de coronacrisis en de mogelijke gevaren van virussen en andere ongemakken mede bepalend zijn voor wat kan en niet kan in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas.
Wij zijn de regie kwijt, het virus en de (on)mogelijkheden van bestrijding en handhaving van maatregelen ervan bepalen op dit moment wat de toekomst zal zijn. Een oud plan dat hier geen rekening mee houdt kan nu niet goedgekeurd worden.

Update 20 augustus:

Vanmiddag is namens een groep verontruste bewoners en organisaties in Zuidoost een brief verzonden aan de Amsterdamse Raadscommissie Wonen en Bouwen, c.c. aan stadsdeelbestuur- en commissieleden. Het stadsdeel stelde de brief inmiddels ook openbaar ter kennis: 
https://zuidoost.notubiz.nl/document/9066492/1/Brief%20voortgang%20Toekomstplan%20Gaasperplas

Herstelplannen natuur

screenshot 461

Vogelbescherming: "3 op de 4 Nederlanders (73%) vindt dat investeren in natuur onderdeel moet vormen van de herstelplannen na de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Vogelbescherming Nederland. In het onderzoek is gekeken welke plek natuur heeft ingenomen tijdens de intelligente lockdown. 62% van de Nederlanders geeft aan dat ze deze periode beter zijn doorgekomen omdat ze konden ‘ontsnappen’ in de natuur. Vogelbescherming roept de overheid daarom op om extra te investeren in groen.

De resultaten

- Veel Nederlanders hebben de intelligente lockdown dragelijker gevonden omdat ze even konden ‘ontsnappen’ in de natuur (62%).
- De coronacrisis heeft het belang van het beschermen en uitbreiden van natuur in Nederland onderstreept vinden Nederlanders (70%).
- 65% van de Nederlanders geeft aan behoefte te hebben aan meer groen in de nabije omgeving en van betere kwaliteit.
- 73% vindt dat investeren in natuur een plek moet krijgen in de economische herstelplannen.

Vogelbescherming Nederland vindt dat de uitkomsten onderstrepen hoe belangrijk het is om te investeren in groen. Hierbij denkt Vogelbescherming niet alleen aan natuurgebieden en nationale parken, maar ook aan stadsparken en een natuurrijker boerenland. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om in de nabije omgeving een plek te hebben om tot rust te komen en te genieten van natuur, ongeacht economische status en stedelijkheid. Het onderzoek laat namelijk duidelijk zien dat de toegang tot natuur niet gelijk verdeeld is tussen Nederlanders. De hoogste inkomens hebben meer natuur om zich heen en wonen vaker dichterbij natuur.

Tegelijkertijd hebben veel vogels en andere diersoorten rust nodig. Ook daarom is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in uitbreiding van groen en natuur waardoor er ruimte is voor zowel mensen als dieren."

Samen herstellen

Groenwassen door Adviesbureaus

FTM: “‘Intellectuele prostitutie’ in de milieuadvieswereld

Natuurbescherming lijkt in Nederland goed geregeld. Wie een project wil beginnen, moet eerst de effecten op de natuur laten onderzoeken. In de praktijk blijkt echter dat die onderzoeken ertoe dienen om projecten te legitimeren. ‘Adviesbureaus schrijven witwasrapporten.’

In Nederland moet voorafgaand aan een ruimtelijke ingreep vaak natuuronderzoek plaatsvinden om te kijken wat de effecten ervan zijn op het milieu. In de praktijk worden die onderzoeken echter vaak niet of niet grondig uitgevoerd.

De milieuadviesbureaus die de onderzoeken moeten uitvoeren, worden betaald en uitgekozen door de opdrachtgever. Daardoor hebben ze regelmatig de neiging om met de opdrachtgever mee te denken en dingen zo op te schrijven dat ze in het voordeel uitvallen van de opdrachtgever.

Ook de opdrachtgever kan zich onverantwoordelijk gedragen, door te weinig geld beschikbaar te stellen voor grondig onderzoek, of druk te zetten op het bureau dat de opdracht uitvoert. 

Een andere oorzaak voor het niet of niet grondig uitvoeren van natuuronderzoek, is de politieke druk die op het project ligt. Van hogerhand krijgt een vergunningverlener dan de opdracht om de vergunning te verlenen, zonder een goede afweging van de verschillende belangen die spelen. Dat kan gebeuren omdat een overheid bang is voor een schadeclaim mocht het project niet doorgaan, of omdat het project in het belang is van een overheid, zoals een woningbouwproject in een gebied met een groot woningtekort.

Het slachtoffer van deze gang van zaken is vrijwel altijd de natuur. Dat blijkt ook: de Nederlandse natuur is in slechte staat. De biodiversiteit neemt af en het overgrote deel van de Natura 2000-gebieden is er slecht aan toe.

‘Een weeffout in het systeem’, noemt hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Michiel de Vries het. ‘Degenen die zo’n milieuonderzoek doen, tonen zich heel erg gevoelig voor het geld. Want als je te lastig bent, krijg je geen vervolgopdrachten en kan je je bedrijf sluiten. Als je betaald wordt door de klant die het initiatief heeft, of een voornemen heeft om iets te doen, dan wil je het die klant naar zijn zin maken.’ Toch presenteren de bureaus zich altijd als onafhankelijk.”

Foto hieronder: een (zeer summier) bodemonderzoek door de directeur van een adviesbureau (tegelijk onderzoeker), de festivalorganisator en zijn advocaat. De meetplekken, een vrij klein aantal, werden zorgvuldig gekozen. Vanzelfsprekend werd geen of nauwelijks verdichting gemeten en waar wel sprake was van verdichting werden de meetgrafieken nauwelijks leesbaar ingediend.

24 mei 2016

Sommige adviesbureaus doen niet alleen het ecologisch onderzoek, maar ook de herstelwerkzaamheden na festivals. Flevo Green Support deed dat in het Gaasperpark zelfs op illegale manier, door het strooien van mestkorrels die verboden zijn in het NatuurNetwerk Nederland. Het bedrijf heeft intussen een materieelpark waar je u tegen zegt.

screenshot 1250 copy

© Natuurbescherming ZO 2015