Inspraak in raadscommissie

Zoals in de weblogpost van 19 augustus al was aangekondigd is er op 2 september een commissievergadering van de gemeenteraad waar ingesproken kan worden.

Door bewonersgroepen is er een verzoek ingediend om de besluitvorming niet binnen korte termijn te laten plaatsvinden.
Nog steeds is er geen Nota van beantwoording van alle inbreng door bewoners van Zuidoost voor het Toekomstplan. Er was eerder al een traject bepaald voor inspraak en besluitvorming. De vraag is of het college nu aan het afwijken is van dit traject. 

De nota van beantwoording en de enquêteresultaten zouden in september door het projectteam voorgelegd worden aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost en men zou advies vragen aan de Raadscommissie. Wij kunnen als bewoners nog inspraak inleveren bij de raadscommissie wonen & bouwen op 2 september. Maar wanneer kunnen wij ook inspraak leveren aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost of de bestuurscommissie hierover, of is dit niet meer aan de orde? Dat was wel genoemd in het traject: het dagelijks bestuur van Zuidoost neemt in september ook een besluit over het Toekomstplan. Dat is een vreemde zin, want het dagelijks bestuur kan geen besluiten nemen. De bestuurscommissie (ook genoemd adviescommissie of stadsdeelcommissie) kan wel een advies indienen bij de gemeente.

Ik ga er dan ook van uit dat uit de raadscommissievergadering van 2 september een advies komt van de gemeente aan het projectteam Gaasperplas. Maar de Nota van beantwoording is er nog niet, die is kennelijk nog niet aan de commissie toegestuurd. Of gaat die Nota van beantwoording naar het dagelijks bestuur van Zuidoost dat een besluit gaat nemen? Dat het dagelijks bestuur van Zuidoost een besluit kan en mag nemen in deze kwestie verbaast mij zeer. Zo werkt de nieuwe bestuursstructuur niet. De adviescommissie van Zuidoost kan wel een ongevraagd advies insturen natuurlijk. De vraag is of zij dat ook nog gaat doen. Dat is volgens mij de enige mogelijkheid die het stadsdeel heeft. Heeft de adviescommissie de Nota van beantwoording dan al ontvangen?

Voor zover ik er overzicht over heb, moet het college van de gemeente Amsterdam op basis van de uitkomst van de raadscommissievergadering van 2 september en het nog te verwachten advies van de adviescommissie van stadsdeel Zuidoost (dus niet van het dagelijks bestuur!) uiteindelijk een definitief besluit nemen dat begin 2021 te verwachten zou zijn.

Ik heb sterk de indruk dat hier een en ander fout aan het lopen is. Geen Nota van beantwoording, plus het dubieuze 'besluit van het dagelijks bestuur' (en niet van de stadsdeelcommissie), dat vanzelfsprekend gelijk loopt met het besluit dat het college zal nemen, tenzij het de adviescommissie is die met een ongevraagd advies of besluit komt. Zo’n ongevraagd advies van de stadsdeelcommissie kan enkel genegeerd worden op basis van zeer goede gronden en argumenten. Een besluit van het dagelijks bestuur van Zuidoost is een ongerijmdheid. Een advies van de hele advies/bestuurscommissie is wel nodig om de burgerparticipatie instand te houden.

Wat nu nog moet gebeuren is het publiceren van de Nota van beantwoording plus inspraak van burgers bij de stadsdeelcommissie Zuidoost om een advies op te stellen voor de gemeente waarover het college dan begin volgend jaar een besluit zal nemen, dat enkel met zeer gefundeerde argument dit advies terzijde kan leggen.

© Natuurbescherming ZO 2015