Blog

Een nieuwe lente en het geluid van digitale bassen

Gisteren werd de coalitie geïnstalleerd in de gemeenteraad. U kunt de uitzending van het hele gebeuren nog bekijken en/of downloaden. Mocht bovenstaande embedded video u niet de mogelijkheid geven vooruit in tijd te scrollen dan kunt u dat op de video via de link doen. U kunt de scrollbalk wel zien als u het videobeeld verticaal naar beneden scrollt.

Opmerkelijk was de analyse van Eric van der Burg, die u vanaf uur 1:45:30 kunt bekijken en beluisteren. Alle respect voor deze man die hoewel hij niet mijn denkrichting vertegenwoordigt toch integer zijn mannetje heeft gestaan. Een paar korte zinnetjes uit zijn betoog: “Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Hm… Vier jaar geleden zat ik zowel in de vorige als in de toen komende coalitie. En vreemd genoeg, al mijn coalitiepartijen zijn inmiddels verenigd in een nieuwe coalitie en wat zegt u, een nieuw geluid, een nieuwe lente. Doe dat nou niet.
Gelijk heeft ie, veel nieuws is er niet bij.

Belangrijker nog is de analyse van Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren, die u vanaf uur 2:02:25 ongeveer kunt beluisteren. Dit zegt hij:
“Ja, een coalitieakkoord. Mooie plannen. Een nieuwe lente en een nieuw geluid, en toen dacht ik, dat lijkt wel de reclamefolder van een festivalorganisator. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dus ik denk, nou dat gaat wel goedkomen. Toen heb ik naar de inhoud gekeken en het komt niet goed. Het komt gewoon niet goed. Want, echt tot mijn verbazing staat daar niks in over het inperken van festivals. Dus waar is de strijd gebleven van mijn medemakkers van GroenLinks over het aanpakken van festivals in deze stad. Ja, er staat in, we gaan festivalterreinen duurzamer maken door riolering aan te leggen in parken, watertappunten aanleggen in parken, stroompunten in parken. Dan moet je je afvragen of dat in parken nog is of in festivalterreinen, want dat is wat in dit coalitieakkoord staat. Ook komt er een nieuw festivalterrein, want er wordt gezocht naar experimentele festivals in de openbare ruimte. Kiezers van GroenLinks, als u dacht dat de parken beschermd zouden worden met uw stem dan bent u in de komende vier jaar bekocht, is mijn conclusie.
De vraag is is deze samenstelling [van de coalitie] wel groen genoeg?”

Beter kan ik het niet zeggen. Een nieuwe lente en een nieuw geluid... maar niet als een lied dat klinkt als het gefluit van een jonge vogel, maar als het daverende geluid van zware bassen dat elk geluid van vogels overstemt en alle vogels tijdens festivals in parken belemmert in het voeden van hun jongen en in veel gevallen zelfs de vogels verjaagt of hun levenskansen vernietigt.

GroenLinks heeft heel wat uit te leggen. Behoud van de groene kwaliteiten van Amsterdam? Hoe kun je nu de groene koploper van Nederland en Europa worden als je festivals toestaat in natuurgebieden aan de rand van de stad die zijn bedoeld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit en dat in een tijd van klimaatverandering en alarmerende berichten over de neergang van natuur en biodiversiteit? Dit coalitieakkoord is een vrijbrief voor verdere aantasting van natuur en biodiversiteit. Als dit beleid niet aangepast wordt zal GroenLinks over vier jaar weer tot (minder dan?) de helft van zijn stemmen gezakt zijn in de verkiezingen.
En dan 
 de politieke zondvloed?

screenshot 214 copy

Amsterdam Open Air in opbouw 2018
(de rode pijl wijst naar een nest broedende spechten; de boom is enkel afgezet met een hek en zeildoek, het geluid wordt niet gedempt)

Afsluiting Gaasperplas

clips 4641

Afsluiting Gaasperplas

clips 4642

(Bij de halte staat tot 22.30 uur, op de site vanaf 22.30 uur)

Recreëren

Ook vandaag was het druk in het Gaasperpark, of wat er nog van overblijft nadat de Good Guyz het park afgezet hebben. Broedende meerkoeten,  soms al met kuikentjes. Hier en daar nog een intacte gevlekte rietorchis. De recreanten stromen toe en worden geconfronteerd met borden die hen de toegang ontzeggen.

screenshot 199
screenshot 190
screenshot 198
screenshot 191
screenshot 192

Het doorgaande fietspad was vanmiddag geblokkeerd door een bestelwagen.
Het was inderdaad Amsterdam Open Air die de toegang tot het duinlandschap gisteren had afgezet; vandaag hadden ze beter leesbare gedrukte mededelingen op de hekken geplakt, maar die blijven illegaal. Het klopt wel dat het pad doodloopt, maar dat wil niet zeggen dat niemand erin mag en dat daar niet gerecreëerd mag worden. Amsterdam Open Air, a collaboration of arrogant friends, indeed.

screenshot 193
screenshot 194
screenshot 195
screenshot 196

Gaasperpark bijna geheel afgesloten

Vandaag was ook het ecologisch en recreatief meest waardevolle deel van het Gaasperpark afgesloten. Weliswaar niet met de dit jaar zeer hoge hekken die het festivalterrein omgeven, maar toch worden mensen ontmoedigd om hier te recreëren omdat het pad dood zou lopen. Wie heeft die hekken daar neergezet en die amateuristische briefjes erop geplakt?
Na de grienden stuit je inderdaad op hoge hekken met zeildoek, maar je kunt er nog wel wandelen, zonnebaden en genieten. Dus veel recreanten gingen ondanks de hekken toch lekker dit stuk groen in. Het park is nu voor twee weken van ’the Good Guyz'. De eerste cocacolablikjes zijn al in het water gedumpt. Multinationals zijn altijd goed voor wat vervuiling.

screenshot 180
screenshot 183
screenshot 184
screenshot 186
screenshot 187
screenshot 188
clips 4630
screenshot 189

Het is nog steeds niet duidelijk wat men met de 'Entree Oost' eigenlijk van plan is. Komt hier ook een toegang voor bezoekers, of enkel voor de crew?

Ook zijn vandaag nog meer rietorchissen kapotgemaaid. 

clips 4623
clips 4624

Festivals in Amsterdamse Bos

Waar staat DIY voor in Diynamic festival? Do It Yourself? Of moet het subtiel verwijzen naar DIE? 

AT5: "Meerdere bezoekers van het Diynamic Festival dat gisteren gehouden werd in het Amsterdamse Bos, zijn slachtoffer geworden van zakkenrollerij.”

AT5: "Hulpverleners hebben vanavond een persoon gereanimeerd tijdens het 909 Festival in het Amsterdamse Bos.”

Tja, men gaat naar festivals om iets te beleven en uitspattingen schijnen daar bij te horen. En wat zakkenrollerij? Moet kunnen toch, niet dan? Festivals zijn sowieso zakkenklopperij. Wie gaat er nu naar een muziekfeest waar het geluid gehoorschade veroorzaakt?

Bonte spechten in gevaar

Gisteren begon de opbouw van Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Ik heb gisterochtend twee nestholen aangetroffen in het park met grote bonte spechten. Een van de holen bevindt zich midden in het festivalterrein vlakbij een van de tenten/verkooppunten/podia en onduidelijk is wat daar precies komt te staan. En worden stalen platen naar deze locatie gelegd, dus men verwacht veel geloop daarheen. Het lijkt mij duidelijk dat de spechten verstoord en mogelijk zelfs verjaagd zullen worden als daar geen mitigerende maatregelen genomen worden. Waarschijnlijk is dat ook hun foeragering in gevaar komt, waardoor ze verzwakt kunnen raken en zelfs dood kunnen gaan.
Maar ik kan me eerlijk gezegd geen mitigerende maatregelen voorstellen, of het moet zijn dat dit deel van het park verboden wordt voor installaties en bezoekers. Voor mij is het duidelijk dat een park dat nu in de broedtijd de meest geschikte plek is voor de fauna om een nest te zoeken of te bouwen, niet geschikt is voor festivals van dit kaliber.
We hebben allemaal een zorgplicht en de Wet natuurbescherming verbiedt verstoren van nesten.

screenshot 173
screenshot 174
screenshot 176
screenshot 171

Er zijn nog meer broedende spechten waargenomen in het park aan de kant van metrostation Gaasperplas.

Update 28 mei: Ik heb een paar dagen geleden de organisator van Amsterdam Open Air, de beheerder van GGA en twee stadsecologen verzocht om naleving van de Wet natuurbescherming, met name de zorgplicht. Vanmorgen kreeg ik een bericht van de organisator dat er hekken om de boom op het festivalterrein zijn gezet. Bureau Waardenburg komt morgen met een reeks mitigerende maatregelen. Ik had ook verzocht om de installatie die naast de boom geplaatst zou worden een tiental meter verder te zetten.
Maar een hek zal weinig mitigeren. Geluid gaat over hekken heen. De spechten moeten foerageren en de jongen voorzien van voedsel uit de onmiddellijke omgeving. Als zij daarbij gestoord worden door de opbouw en straks ook het oorverdovende geluid van de bassen dan vrees ik toch dat de verstoring van de broedende vogels zo groot is dat ze ophouden met voeden waardoor de jongen het niet zullen overleven. Amsterdam Open Air is zo idyllisch als Tata Steel in IJmuiden.

De gemeente Amsterdam die nu bezig is met een experimenteerperiode van twee jaar qua festivalgeluid, zou nu kunnen monitoren met een webcamera wat er gebeurt met het nestgedrag van de spechten. Ik heb verzocht om een camera te plaatsen met zicht op het nestholletje zodat geregistreerd kan worden of en wanneer de spechten hun jongen voeren, en of de geluidshinder hen daarbij verstoort of verjaagt. Dat zou heel makkelijk geregeld kunnen worden. Dan hebben we tenminste zekerheid over de gevolgen van dit festival op het foerageer- en voedingsgedrag van de spechten.

De wethouder die dierenbescherming onder zijn hoede heeft had geen idee hoe de handhaving in dit geval geregeld is. Hij liet het over aan de schrijver van een mail om uitleg (waarvan ik een kopie kreeg) om dat even op te googelen. Van handhaving wordt heel weinig werk gemaakt in Amsterdam.
Zoals ik al eerder schreef, Amsterdam wordt geregeerd middels vrijstellingen, ontheffingen, omgevingsvergunningen, inbreuken op bestemmingsplannen, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten. B&W hebben geen idee. Het evenementenbeleid is niet democratisch vastgesteld; de gemeenteraad is gewoon buitenspel gezet; er mocht niet gestemd worden.
Er wordt in Amsterdam in feite niet gehandhaafd. Ik ben benieuwd of de nieuwe coalitie dit eindelijk eens zal aanpakken. Anders staat over een maand alweer vast dat de huidige coalitiepartners na de volgende verkiezingen weer met de helft van de stemmen van de laatste verkiezingen het beleid zullen moeten overdragen.
En ondertussen zijn het de burgers die moeten handhaven.

Je maintiendrai!

Afscheid van het parkleven

screenshot 154
screenshot 166
screenshot 167
screenshot 158
screenshot 159

Ik maak me zorgen over deze fuut

screenshot 169

Iemand heeft stiekem een tuintje gemaakt in het Gaasperpark
(heimwee naar meer bloeiende bloemen?)

screenshot 157

Wezenlijke kenmerken en waarden Gaasperpark

Kapotgemaaide gevlekte rietorchissen

clips 4613
DSC03206
DSC03216

Vernielde nesten

clips 4614
DSC03144
DSC03111

Resten van barbecue

screenshot 155

De bermen gemaaid voor het vrachtverkeer morgen

DSC03075
screenshot 156

Morgen wordt het Gaasperpark weer afgesloten

screenshot 161

Het parkmeubilair werd verwijderd of in de struiken gedumpt

screenshot 162
screenshot 163
screenshot 164
screenshot 165

En Toezicht van GGA rijdt er de kantjes vanaf
(met de wielen links en rechts de berm in)

screenshot 168

Morgen begint de opbouw van Amsterdam Open Air weer.

Rechtszaak tegen Reggae Lake gewonnen

Vanmiddag kreeg ik een telefoontje van mijn advocaat die me meedeelde dat het beroep van de Stichting tegen de verlening van een omgevingsvergunning voor Reggae Lake gegrond is verklaard. 

"De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard, en het bestreden besluit vernietigd. De reden: er zijn geen duidelijke en eenduidige voorschriften in de vergunning opgenomen, en dat is in strijd met de rechtszekerheid. Dat betekent dat u de zaak gewonnen heeft, waar ik u mee mag feliciteren!
Helaas is er geen sprake van een totale overwinning; voor het overige is het beroep ongegrond verklaard. U kunt voor wat betreft de ongegronde onderdelen binnen 6 weken in hoger beroep.

In elk geval wordt duidelijk dat het gerommel met het te laat verlenen van omgevingsvergunningen door stadsdeel Zuidoost niet langer getolereerd wordt. De rechtbank is wel van oordeel dat er geen onomkeerbare schade is toegebracht aan park, of fauna en flora. Maar tot nog toe is dat niet degelijk onderzocht. Men ging uit van de juistheid van de quickscans. Dus hierover kunnen we nog bij de Raad van State in beroep. Naast de Stichting was ook mevr. Flora te Riet van Nellestein in beroep gegaan.

Langzaamaan begint er iets te veranderen. Ik hoop dat de nieuwe coalitie in Amsterdam ook zal bijdragen tot meer respect voor natuur en biodiversiteit. Ik wens de nieuwe coalitie en raad veel succes toe.

Vanzelfsprekend gaan we ook weer bezwaren indienen tegen Amsterdam Open Air 2018. Binnenkort kunt u hier een voorbeeld van een bezwaar downloaden om in te sturen. We zijn op de goede weg. Ik ben benieuwd of het stadsdeelbestuur en Reggae Lake zich dit jaar beter aan de regels zullen houden. Het blijft een keihard gevecht tegen een beleid dat evenementen voor altijd in het Gaasperpark wil onderbrengen.

Vergeet niet een bijdrage te storten op de rekening van de Stichting zodat daarmee weer de volgende rechtszaak betaald kan worden. Uw steun is hard nodig. Een natuurgebied is geen evenemententerrein!

Stadsdeel Zuidoost beschikt over een paar zeer grote en mooie zalen waar het hele jaar door festivals indoor plaats kunnen vinden. Niemand hoeft ook maar één festival te missen.

Dialoogdag biodiversiteit

screenshot 143

Het thema van de dialoogdag van de provincie Noord-Holland op 16 mei 2018 in Wormer was biodiversiteit in het landelijk gebied. Ons natuurgebied in Zuidoost is ook als landelijk te beschouwen en sluit aan op landbouwgebied. Er waren ook veel boeren aanwezig. In de gespreksgroep biodiversiteit en in de lezingen was al gemeld dat het niet goed gaat met de natuur en biodiversiteit in dit land. Er is gewezen op de chemische vervuiling van het platteland en op de problemen met verdichting door zwaar materieel op landbouwgronden. Daar heb ik in de gespreksgroep biodiversiteit mijn verhaal aan vastgekoppeld van verdichting in natuurgebieden door festivalisering.

Zichtbaar in Wormer was ook dat de verstedelijking van het platteland verder doorgaat. (Ook het wegennet is een kluwen geworden. Door een ongeval na station Sloterdijk moest ik verder met buslijn 395, dan overstappen op 392, en dan voor Wormerveer op 69).

Situatie:
1. De stad Amsterdam voldoet niet aan de Europese milieunormen
2. Het landelijk gebied gaat achteruit qua natuur en biodiversiteit
3. De kleine natuurgebieden die waren gereserveerd voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit worden steeds verder gefestivaliseerd.
Ergo, als dit evenementenbeleid van Amsterdam doorgaat dan wordt deze toestand steeds erger.

Ik heb gedeputeerde Adnan Stekin een dvd overhandigd met korte natuurfilmpjes gemaakt in Zuidoost en hem persoonlijk mijn zorg gemeld over de mogelijke impact van een wijziging van art. 19 van de PRV. Als onder recreatie ook festivals verstaan worden dan is het hek van de dam. Hij zei dat het ‘zoʼn vaart niet zal lopenʼ. Hij had het als PvdAer even moeilijk met de vraag van de moderator of hij nog wijzigingen in het beleid verwacht na de verkiezingen waarin GroenLinks toch een aardige overwinning behaald had.

Ik heb het in het groepsgesprek met twee ambtenaren van de provincie Noord-Holland ook gehad over de WKW, de wezenlijke kenmerken en waarden die de provincie nu aan het opstellen is. Ik heb gemeld dat hier al meer dan 10 jaar de WKW drastisch naar beneden zijn gegaan door festivalisering en dat het niet mag gebeuren dat daarna een inventarisatie gedaan wordt om dan festivals toe te staan omdat de waarden lager zijn. Maar, zeiden de ambtenaren, daarmee wordt rekening gehouden. Dus men gaat niet eerst alles afwaarderen, dan de WKW bepalen om festivals toe te staan, en dan een nieuwe zonering instellen voor bvb Gaasperpark. Maar dat wordt volgens mij wel degelijk een probleem. Ik hoop van harte dat de ambtenaren gelijk hebben; de besprekingen zijn nog aan de gang. In elk geval lijkt stadsdeel Zuidoost wel degelijk een zonering of een vlekkenplan te wensen voor het park; een deel voor festivals en de rest van het park mag dan een beetje wild blijven zolang de nachtegalen niet te hard zingen. Dat heb ik ook begrepen uit het gesprek dat ik verleden week had met dhr. Bottse. Maar versplintering van het NNN is geen juiste optie. Er is geen bescherming mogelijk in de zin van de Wnb in een omgeving waarin geluid met 100 dB geproduceerd wordt. En zolang het hele gebied tot het NNN behoort blijft alles bestemd voor natuur (en lichte recreatie).

Wormer copy.jpg

Deltaplan Biodiversiteitsherstel

cbd25-logo-en

Gisteren was het Internationale BiodiversiteitsDag. Dat het slecht gaat met onze natuur en biodiversiteit heeft ook Wageningen University & Research geconstateerd.

WUR: "Deltaplan Biodiversiteitsherstel: in actie voor een rijker Nederland

Ook op de Dag van de Biodiversiteit blijft de biodiversiteit in Nederland in rap tempo afnemen. Onderzoek na onderzoek laat zien dat onze natuur en ons landschap zwaar onder druk staan. Onze ecologische basis wankelt: de verarming van de biodiversiteit heeft potentieel verstrekkende gevolgen, niet alleen voor onze leefomgeving maar ook voor onze voedselvoorziening

Als reactie hierop werken 29 maatschappelijke organisaties - natuurorganisaties, boeren, wetenschappelijke instellingen, banken en bedrijven - nu samen aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Ook Wageningen University & Research werkt eraan mee. Namens WUR maakt prof. David Kleijn uit van het team van auteurs van het plan. Na de zomer bieden zij hun gezamenlijke visie op biodiversiteitsherstel in Nederland aan minister Schouten van LNV aan.

De natuur als partner

Ons hele menselijk bestaan is direct of indirect afhankelijk van biodiversiteit. Naast ons voedsel is ook het overgrote deel van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen van biologische oorsprong. Biodiversiteit vertegenwoordigt een grote economische en maatschappelijke waarde. Minimaal 40% van de wereldeconomie en 80% van de behoeften van de armsten van de wereld is afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen. Toch staat de biodiversiteit in de wereld onder grote druk. Volgens biologen is er op dit moment sprake van de zesde uitstervingsgolf – de eerste die door de mens is veroorzaakt.

In het onderzoek van Wageningen University & Research gaan wij er van uit dat de natuur geen grondstof is, maar een partner die ons leven ondersteunt. Langs die weg werken we aan innovaties om herstel en beheer van biodiversiteit mogelijk te maken, genetische diversiteit te vernieuwen en te verbeteren, om te komen tot robuuste ecosystemen en landbouwsystemen die weerstand bieden aan klimaatverandering en vervuiling en die ook in de toekomst essentiële diensten en goederen leveren. Het begrijpen van de dynamiek van de veerkracht van ecosystemen is daarbij essentieel. We moeten van het herstel van ecosystemen een 'investering' in de toekomst te maken. Ook werken we aan het behoud of de creatie van robuuste ecosystemen, die de druk kunnen weerstaan van bijvoorbeeld invasieve exotische soorten, zure regen, stikstofdepositie of klimaatverandering.

Biodiversiteit is essentieel

Ook voor de landbouw is biodiversiteit essentieel. Uit onderzoek van o.a. Wageningen University & Research blijkt dat de insectenstand ook in Nederland sterk onder druk staat, met een afname van soms wel 75 procent. Zonder bestuivende insecten, een gezond bodemleven en een variatie aan plantenrassen zouden veel gewassen niet meer geteeld kunnen worden. Wij zetten dan ook in op een vorm van landbouw die uitgaat van een veerkrachtig landbouw- én ecosysteem. Deze natuurinclusieve landbouw maakt optimaal gebruik van de natuurlijke omgeving (het ‘natuurlijk kapitaal’) en integreert die in de bedrijfsvoering.

Onze ambitie is een wereld achter te laten voor de volgende generatie die voldoende voedsel produceert voor 10 miljard mensen én leefbaar is voor 10 miljard mensen. Dat doen wij met gedegen adviezen, dynamische scenario’s en modellen en monitoringprogramma’s (onder andere met remote sensing) waarmee wij beleidsmakers ondersteunen bij hun beslissingen om in te spelen op veranderingen in de natuurlijke omgeving. Zonder voldoende biodiversiteit en genetische diversiteit zal de aarde immers onleefbaar worden. Als Wageningen University & Research onderkennen wij onze grote verantwoordelijkheid en daarom zoeken wij voor naar innovatieve oplossingen om biodiversiteit te herstellen en te behouden en genetische diversiteit te vernieuwen en verbeteren.

Help mee Nederland rijker te maken

Het Deltaplan Biodiversiteit biedt breed gedragen oplossingen voor het herstel van biodiversiteit in natuurgebieden, landbouwgebieden en de openbare ruimte. Het versterken van de natuurlijke verbindingen tussen deze gebieden krijgt speciale aandacht. Dit ambitieuze plan wordt vanaf eind 2017 uitgewerkt door een team van specialisten. Via gesprekken en onderzoek in alle betrokken sectoren werken zij toe naar een uitvoerbaar plan om de biodiversiteit te herstellen en Nederland rijker te maken. Wil jij op basis van jouw specialisme meedenken
Mail dan naar: 
meedenken@samenvoorbiodiversiteit.nl

Deltaplan Biodiversiteitsherstel

clips 4612

Mijn mail aan SamenVoorBiodiversiteit:

"Het is verheugend te constateren dat het verdwijnen van biodiversiteit door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel serieus genomen wordt en dat een plan wordt opgesteld om de neergang die weer de kop opsteekt, tegen te gaan. 

In 1990 is de EHS, Ecologische Hoofdstructuur ingericht en een paar jaar later wettelijk geregeld. Dat was toen dringend nodig. 

Momenteel voldoet de metropool Amsterdam niet aan de Europese milieunormen. Ons platteland is zwaar vervuild. Tussen stad en platteland liggen kleine natuurgebiedjes, het NNN, voortzetting van de EHS. Maar het probleem daar is dat die in toenemende en zeer intensieve mate gebruikt worden als evenemententerreinen. 

In Amsterdam Zuidoost worden al meer dan tien jaar grote festivals georganiseerd rond de Gaasperplas. Het toezicht, wat kan en niet kan, is in handen van de provincie Noord-Holland. Die heeft recentelijk aan de beheerders van NNN-gebieden, en dat zijn meestal recreatieschappen verenigd in Recreatie Noord-Holland NV, duidelijk gemaakt dat evenementen in het huidige administratieve en juridische kader niet toegestaan zijn. Art. 19 van de Provinciale Ruimtelijke Verorderning is duidelijk. Ook bestemmingsplannen, waarin de status van het NNN geborgd moet zijn, kunnen omzeild worden met een omgevingsvergunning. 

clips 4611

Omdat de druk van gemeenten en schappen om meer ‘verdiencapaciteit’ te krijgen heel sterk is, is de provincie NH van plan om art. 19 te wijzigen en het NNN niet alleen te bestemmen voor natuur maar ook recreatie, en onder dit laatste wordt dan zonder enige onderbouwing ook verstaan ‘festivals’. Omgevingsvergunningen worden verstrekt en quickscans worden uitgevoerd om aan te geven dat festivals mogelijk zijn zonder de Wet natuurbescherming te overtreden. In het evenementenbeleid (vooral geluidbeleid) van Amsterdam is het NNN niet meegewogen. Het NNN is niet geborgd in het Amsterdams evenementenbeleid.

Hoeveel wetenschappelijke studies je als burger tijdens hoorzittingen en rechtszaken ook inbrengt, die aantonen dat geluidshinder, en vooral de lage bassen, een verstorende impact hebben op de fauna en zelfs ook vissen, er wordt door stadsecologen vrolijk beweerd dat zij geen schade, verstoring of verjaging hebben waargenomen. En indien wel, dan zou dat te verwaarlozen zijn. Zo hebben wij in het Gaasperpark onze ransuilen verloren. Ook de bodem raakt dusdanig verdicht dat het bodemleven sterk aangetast wordt en op sommige plekken zelfs onmogelijk geworden is. Dat heeft gevolgen voor de flora en dus indirect ook voor de fauna.

Er komt nog een zitting van de Raad van State hierover, en de verwachting is dat de in vorige jaren verleende omgevingsvergunningen nietig verklaard zullen worden. Maar een wijziging van art 19 van de PRV en van bestemmingsplannen is al in de maak.

Het spreekt vanzelf dat ook zonder een wetenschappelijk onderzoek duidelijk moet zijn dat geluidsvolumes van meer dan 100 dB en zware belasting door stalen platen, zwaar vrachtverkeer en 20.000 bezoekers per dag een grote impact hebben op de alles wat leeft in een park.

Het NNN heeft nog steeds als taak het behoud en de versterking van de natuur en de biodiversiteit. Toch gaat het beleid van de meeste betrokken gemeenten in tegen deze doelstelling. Dat heeft ook te maken met de politieke wens om het groenbeheer te bekostigen uit opbrengsten uit die groengebieden. Dat is volgens mij een groot gevaar voor onze biodiversiteit. Want ook na meer dan tien jaar ‘ontwikkeling’ heeft recreatieschap Groengebied Amstelland een tekort op de balans. Het beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ is in de praktijk ‘afbraak voor ontwikkeling’.

Dit beleid moet gekeerd worden. Natura2000 bestaat voor het grootste deel uit water. Maar ook voor deze gebieden is door Europese instellingen vastgesteld dat Nederland niet voldoet aan de verwachtingen/verplichtingen. Het NNN wordt nog stiefmoederlijker behandeld dan Natura2000. 

Als wij het NNN verliezen als natuurgebieden en het in feite evenemententerreinen zijn geworden met wat natuur als decor dan zal de biodiversiteit nog drastischer achteruit gaan dan nu al het geval is. 

Daarom is politieke actie van groot belang. Behoud en versterking van het NNN zou de norm moeten blijven. Als kleine stichting probeer ik al een paar jaar om iets te bereiken, en hopelijk brengt de Raad van State nog enige hoop. Maar het is vechten tegen de bierkaai.

Het is heel goed en dringend nodig dat het Deltaplan Biodiversiteit opgestart wordt. Daarbij is - lijkt mij - behoud van het NNN als natuurgebieden (met enkel lichte recreatie) van essentieel belang. Met behoud van het NNN kan begonnen worden om het tij te keren."

screenshot 153

Bestuurders en politici kunnen in de eerste plaats denken aan het vrijwaren van parken van festivals en aan niet bouwen in het groen.

Aanbieding petitie Colour Kitchen

Bericht van Winnie Meyer Ricard:

Pasted Graphic

"De door ontzettend veel mensen ondertekende petitie voor het voortbestaan van The Colour Kitchen in boerderij Langerlust gaat Aimee Cox, de initiatiefneemster, morgen aanbieden op het stadhuis.  Dat gebeurt in de TAR,  de Tijdelijke Algemene Raadscommissie, die vanaf 9 uur vergadert. De insprekers komen direct aan het begin. De vergadering is in de Raadzaal en is vanaf 9 uur live te volgen.

Maar Aimee kan natuurlijk ook heel goed wat steun ter plaatse gebruiken, op de publieke tribune van de zaal!

Zie ook hier.

Festivalitis

Festivalitis is de drang naar steeds meer festivals, het is een zucht, een verslaving en je vindt op festivals ook alle mogelijke verdovende mogelijkheden. Ik noem ze de vijf d’s: dance, decibels, drank, drugs en een doppie. De gekte heeft zo sterk toegeslagen (en de winsten zijn navenant) dat men festivals zelfs de naam ‘Festivalitis’ geeft. What’s in a name? Het barst van de festivals in en om Amsterdam.

clips 4587

Over enige dagen wordt Amsterdam Open Air voor de zoveelste keer illegaal opgebouwd in het Gaasperpark. De provincie heeft aan GGA (beheerder van het park) en het stadsdeelbestuur al meerdere keren duidelijk gemaakt dat festivals in het huidige administratieve en juridische kader niet toegestaan zijn. Ook de Raad van State is daar duidelijk over. Maar elk jaar wordt Amsterdamned Open Air weer uitgebreid.

Dit jaar is een nieuwe toegang voorzien, Entree Oost. Er is meer parkeergelegenheid voorzien langs de Driemondweg bij Langerlust en de weide even verderop. De bezoekers krijgen daarom van de oostkant de gelegenheid om deze extra ingang te bereiken via het meest waardevolle deel van dit natuurgebied. De paden daar zijn smal en er is nu al te voorzien dat er heel wat overlast en schade zal ontstaan langs deze route. Deze route gaat door de grienden. Bij het bruggetje naar het speelveld met de kiosk staan dan de toegangspoorten. Er wordt dus weer een groter deel van het park zwaar belast met bezoekers, zodat in feite het hele park in gebruik is als festival of als zeer drukke toegangsweg.

En wat zal er dan gebeuren? Er zal een hek staan voor het pad dat naar het duinlandschapje leidt om te verhinderen dat bezoekers deze route nemen, en dan kunnen ook wandelaars daar niet meer door (dan wordt weer een groter deel van het park afgesloten!), of dit pad blijft open, met als gevolg dat de meeste festivalbezoekers deze oeverroute nemen naar en van het festival. Als ze teruglopen dan zijn velen van hen aardig beneveld of onder de drugs, en sommigen zullen dan de neiging hebben om hun roes in het groen uit te slapen. Dat gaat voor problemen zorgen. Want handhaving is er nauwelijks.

clips 4591 med
clips 4601
clips 4600

De bezoekers van festivals mogen niet geconfronteerd worden met het idee van de dood. Want alles op een festival moet gericht zijn op fun, op het verdoven van de werkelijkheid met de vijf d’s. Maar in feite komen ze door de overdaad aan geluid, dans, drugs en drank juist eerder aan hun eind. Doof worden ze al heel jong, en dus ook gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid. Maar het gaat natuurlijk om de festivalorganisatoren die hun verdiencapaciteit niet aangetast willen zien door een zicht op een begraafplaats. Er zijn altijd wel een paar personen die elk jaar door het feesten het loodje leggen. Dat kan beter vermeden worden, is dan het standpunt; nee, niet het overlijden door drugs (dat vinden burgemeesters tegenwoordig een acceptabel risico want ze verlenen toch evenementenvergunningen volgens de APV, dus alles is OK met orde en veiligheid), maar het zicht op een begraafplaats, dat moet vermeden worden.
Begraafplaatsen zijn meestal zeer mooi ingericht, en ook als park verdient bijvoorbeeld De Nieuwe Ooster een bezoek. Het is wel goed dat luidruchtige feestbeesten zich niet vertonen rond deze begraafplaatsen. Maar het is wel wat vreemd dat de rust van overledenen hoger ingeschat wordt dan de rust van levenden. De vrees van festivalbezoekers wordt bijzonder hoog ingeschat. De vrees van omwonenden van festivals wordt in feite totaal genegeerd.

In het Parool van 14 mei 2018 meldt boswachter De Jonge dat steeds meer drugsafval in natuurgebieden gedumpt wordt. Volgens De Jonge moeten festivalgangers zich bewuster worden van de wereld achter hun pilletje. "Vaak gaat het om hoogopgeleide mensen. In hun vrije tijd stoppen ze misschien GroenLinks-folders in de bus, terwijl ze medeverantwoordelijk zijn voor deze milieuschade. Ik hoop dat meer mensen zich dat realiseren.”

Parool: "Extra handhavers zorgen niet voor minder overlast rond de uitgaanspleinen, zag ombudsman Arre Zuurmond, tijdens een nachtje 'undercover.' 'De overheid verliest de greep op de nachtelijke binnenstad.’"

Bewoners van het Gaasperpark

Nijlganzen
platbuik
screenshot 134
screenshot 135

Het hadden er veel meer moeten zijn, maar GGA vond het nodig om het Gaasperpark grondig uit te dunnen.

Opgepast! Evenementen in aantocht!

screenshot 131

WNL: "Politie vreest meer lozingen van giftig drugsafval

De politie vreest met het festivalseizoen voor de deur voor een toename van giflozingen door drugsafval in de natuur. De lekkende vaten met zoutzuuroplossing of zwavelzuur zijn zeer slecht voor het milieu en vergiftigen de grond van natuurgebieden.
In 2017 moest ruim 200 keer worden uitgerukt om het synthetische afval op te ruimen. Dat blijkt uit gegevens van de politie, waar het AD over bericht. Het afval van de verwerking van cocaïne en heroïne is daarbij nog niet meegerekend.”

EenVandaag: "De politie in Brabant maakt zich grote zorgen over de toename van drugsafval dat wordt gedumpt. Volgens de politie draaien de drugslaboratoria nu overuren, omdat er XTC pillen gedraaid moeten worden voor dancefestivals. Criminelen dumpen de giftige resten van de synthetische drugs gewoon in de natuur. In drie weken tijd waren er in heel Brabant maar liefst twintig van dit soort dumpingen.”

clips 4584

Parool: "Deskundigen houden park tijdens festival in de gaten

Amsterdam trekt voortaan jaarlijks een miljoen euro uit voor de extra inzet van stadsecologen, bodemdeskundigen en beheerders tijdens evenementen in parken.
Deze specialisten moeten onder meer in de gaten houden of de festivals en evenementen geen schade aanrichten aan de flora en fauna in de parken.”

Het imago van de Amsterdamse stadsecologen is niet erg hoog. En dat heeft een reden. Dit artikel van het Parool is schone schijn. De werkelijkheid is dat het evenementenbeleid van Amsterdam er door B&W dictatoriaal is doorgedramd. De gemeenteraad mocht er niet over stemmen; heel neerbuigend stond wnd burgemeester van Aartsen toe dat er moties ingediend werden. Maar erg happig om die uit te voeren was hij niet. De raad moest toch wat druk uitoefenen om de moties tenminste te doen respecteren. De gemeente Amsterdam houdt nog steeds geen rekening met omwonenden (geluidsoverlast) en staat zelfs in de natuurgebieden, het NNN, in de broedtijd luidruchtige festivals toe. En dat wordt door de stadsecologen gewoon goedgekeurd. Zij moeten zich diep en diep schamen. Dit stukje in het Parool is propaganda die heel waarschijnlijk niet waargemaakt zal worden. Wat wel klopt is dat er heel veel geld besteed wordt aan het faciliteren van festivals. Er wordt gratis electriciteit voor hen aangelegd en wegen en paden worden geschikt gemaakt voor zwaar vrachtverkeer in de parken. Het dringt gewoon niet tot de bestuurders door dat men dat geld dat eigenlijk al bestemd is voor het groen, ook voor het groen zou moeten reserveren, zodat iedere Amsterdammer in alle rust kan genieten van een koele groene omgeving. Een cadeautje van 5,7 miljoen voor de festivalorganisatoren is niet mis. Dat de gemeente dit bedrag ooit terug zal krijgen is onwaarschijnlijk.

Meer bos en bomen

VriendenVanHetDiemerBos: "Het Diemerbos wordt in hoge mate gewaardeerd door de bewoners.

Voor bewoners en ondernemers is de aanwezigheid van het bos een belangrijke vestigingsvoorwaarde.

Om het bos robuust te maken is het nodig de verschillende groene gebieden in de regio beter op elkaar af te stemmen en aan elkaar te verbinden. Met die verbindingen worden de groene recreatiemogelijkheden voor de bewoners ook aanzienlijk uitgebreid. Flankerend aan het stedelijke gebied ontstaat een groen gebied, waar rust het alternatief biedt voor de drukte in de stad. Door de genezende werking van groen hoort een publieke zorg voor een groene omgeving tot de preventieve gezondheidszorg.

Na de bezuinigingen op het groenbeleid door het eerste kabinet Rutte is geprobeerd het verdienend vermogen van de groene gebieden te ontwikkelen. Uit de praktijk blijkt echter, dat de mogelijkheden hiertoe beperkt zijn. Er zijn mogelijkheden, maar die zijn volstrekt ontoereikend om de hele bezuiniging te compenseren. Wat dreigt is, dat het groen en de groene recreatie verloren gaan aan grootschalige activiteiten en evenementen, die goed zijn als verdienmodel, maar desastreus voor de natuur en de natuurontwikkeling.”

Petities: "Bomen langs N-wegen moeten blijven

De minister van Infrastructuur en Waterstaat wil de onveiligheid van N-wegen aanpakken door obstakels te verwijderen: vooral bomen. Dit gaat ons landschap drastisch verschralen. Bomen brengen juist rust, beschutting en sfeer voor weggebruikers, bieden een thuis voor veel vogels en andere dieren.

Wij
weggebruikers van N-wegen, bewoners met zicht op de N-wegen en meer algemeen burgers van Nederland
constateren
dat bomen langs N-wegen belangrijk zijn:
- voor een groene leefomgeving
- om ons rustig en ontspannen te voelen op de weg
- voor verkoeling en beschutting op de weg
- voor de vele vogels die daarin nestelen en de andere dieren die afhankelijk zijn van de bomen.
Dat er andere manieren zijn om verkeersongelukken tegen te gaan.
Dat verkeersongelukken gebeuren in een gestreste samenleving.
en verzoeken
- af te zien van het plan om bomen te kappen langs N-wegen.
- Nader onderzoek te doen naar de verkeersongelukken op de N-wegen en alternatieve maatregelen te treffen zoals: voorlichting en waarschuwingen ter plaatse, specifieke weggebruikers aanspreken, aanpassing van de wegen zelf en accepteren dat autorijden niet altijd veilig kan zijn.”

Het is geen wonder dat de natuur en biodiversiteit schrikbarend achteruitgaat in Nederland als evenementen en auto’s de dienst uitmaken.

Nooit saai in stadsdeelkantoor

Verleden week net na de bekendmaking van de verlening van een omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2018 heb ik de stukken van deze vergunning digitaal opgevraagd. Dus die zou ik vandaag toch ontvangen moeten hebben. Je kunt natuurlijk discussiëren over ‘wat is binnen vijf werkdagen’, maar in principe moeten de stukken ter inzage liggen gedurende zes weken na de dag van bekendmaking. De zes weken wordt in de praktijk nooit gehaald. Als er weer toestanden zijn op het stadsdeelkantoor zoals vandaag dan kan het wel minder dan vier weken worden.

Enfin, ik had op 4 mei een aanvraag ingestuurd voor digitale toezending van alle stukken. Maar vandaag heb ik nog niets ontvangen. Ik had wel al een aantal stukken van de evenementenvergunning. Maar in elk geval had er een kopie aanwezig moeten zijn van de aanvraag van de omgevingsvergunning. Vanmorgen heb ik nog een bericht gestuurd aan de bevoegde ambtenaar dat ik vanmiddag persoonlijk inzage zou komen plegen en of ze de stukken alvast klaar wilden leggen.

Aan de balie laat ik mijn verzoek tot digitale toezending zien. Maar daar had men niets mee te maken. Ik moest van de baliemedewerkster eerst een afspraak maken. Dat kennen we al, je maakt een afspraak, en pas een week later kun je de stukken inzien. Ik verzocht haar om contact op te nemen met de afdeling vergunningen zodat ik de stukken meteen kon inzien. Afdeling vergunningen kon of wilde niet aan mijn verzoek tot inzage voldoen. Zonder opgave van reden. Vanmorgen had ik ook dhr. Bottse nog verzocht om mij die stukken toe te sturen. Dit was zijn antwoord: "Helaas kan ik niet aan uw verzoek voldoen.” Ik heb hem teruggemaild met de vraag waarom niet. Nog geen antwoord daarop ontvangen.

Maar goed, ik eis dus inzage en de mevrouw aan de balie vertelt me dat dat niet kan, dat afd. vergunningen geen stukken heeft. Dus ik vraag haar baas erbij. Recht op inzage is recht op inzage. Dan vraag ik maar hoe ik een klacht kan indienen en wat haar naam is. Die informatie kreeg ik niet. Toen kwam de beveiliging erbij die al aas rook. Ik probeerde nog een paar foto’s te maken van de baliemevrouw om die bij de klacht te voegen bij gebrek aan haar naam. Mocht allemaal niet van de beveiliger die mij verzocht om het pand te verlaten en na mijn weigering daar hardhandig werk begon van te maken. Ik heb hem toen verzocht om de politie erbij te halen, wat blijkbaar voldoende voor hem was om mij los te laten. Ik mocht volgens hem geen foto’s maken. Nergens was dit duidelijk gemaakt op borden of wat ook.  Natuurlijk heeft het stadsdeelkantoor zelf wel camera’s hangen in de openbare ruimten en dat zonder dat er bordjes hangen die dat duidelijk maken. Iedere ambtenaar lijkt zijn eigen regels op te stellen, en pas op als je daar niet aan voldoet.

Even gepalaverd met de politiemensen, die wel inzagen dat hier weer een overijverige beveiliger aan het werk was. Op verzoek van de politie kwam uiteindelijk toch iemand van de afdeling vergunningen naar beneden die mij vertelde welke documenten wel aanwezig waren, maar dat zij verder geen nieuwe stukken hadden. Dat had men mij wel wat eerder kunnen zeggen. Als er geen nieuwe stukken zijn dan kunnen die ook niet ter inzage gegeven worden. Maar waarom zijn er in dit stadium geen nieuwe stukken? Waar is de aanvraag voor de omgevingsvergunning? Die MOET er gewoon zijn.

Dit hele gedoe was onnodig. Stadsdeel Zuidoost houdt mogelijk stukken achter omdat die belastend zouden kunnen zijn. Ik had eerder al een handhavingsverzoek ingestuurd, nadat een verlenging van de beslissingstermijn voor het verlenen van een vergunning was bekendgemaakt. Daarna werd inderdaad tijdig een omgevingsvergunning verleend. Maar… en nu komt de clou. De noodzakelijke stukken die bij deze omgevingsvergunning horen zijn niet beschikbaar, zijn er niet of wil men niet laten inzien. 

Er zijn twee mogelijkheden. Een, het bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft een vergunning verleend zonder de noodzakelijke stukken. Dat zou bijzonder laakbaar zijn. Dan zou de vergunning voor het bestuur louter een formaliteit zijn. Twee, er zijn wel meer stukken, onder andere de aanvraag van de omgevingsvergunning die er zeker moet zijn, maar het bestuur heeft een reden om die nu nog niet bekend te maken nu zijn poging om de besluittermijn te verlengen gefaald heeft. Wat zou er in die stukken kunnen staan dat mogelijk een probleem zou kunnen opleveren in de bezwarenprocedure? Misschien een groter aantal bezoekers dit jaar?

We weten het niet. Ik heb wel de belofte gekregen van de verder gedienstige mevrouw van de afdeling vergunningen dat ik de stukken maandag krijg. Ik ben benieuwd welke. Bovendien spreek ik dhr. Bottse maandag ook nog.

Ik had na afloop van het gedoe met de politie in het stadsdeelkantoor nog willen vragen of ze even op de foto wilden voor mijn weblog. Maar dat heb ik toch maar even laten zitten. Inzage plegen is bijna een misdaad in stadsdeel Zuidoost. Misschien hoort bij de hele ambtelijke procedure dat burgers eerst verplicht worden om een WOB-verzoek in te dienen en dat pas dan de ambtenaren aan de slag willen.

Het is nooit saai op het stadsdeelkantoor. Het plegen van inzage is geen sinecure. Ik moet toch concluderen dat het evenementenbeleid te veel hooi op de vork is van de ambtenarij. Men kan het gewoon niet aan. Van mij wordt begrip verwacht voor de drukte en ik mag dit niet en ik mag dat niet, en ik moet me aan alle regeltjes houden, maar stadsdeel Zuidoost hoeft zich blijkbaar niet aan regels en afspraken te houden. Burgers mogen hardhandig aangepakt worden voor het maken van een foto. Elk jaar is er gedoe en gerommel in verband met de evenementen. Na acht jaar Amsterdam Open Air zou je toch verwachten dat men de regels kent. Mijn conclusie is dat Amsterdam dit evenementenbeleid niet aankan.

In de bus terug naar huis stapte achterin een mevrouw met een kinderwagen in zonder in te checken. De chauffeur zei niets maar reed niet verder, de mevrouw had het gauw door en checkte toen toch maar in. Het was me het dagje wel weer. Zuidoost nergens anders.

Reuring in parken

Gezellie toch die reuring in Amsterdamse parken, ja toch, niet dan?

Campina duurzaam?

clips 4575

Zoals het een ecologisch bewust burger betaamt drink ik biologische melk. Campina heeft nu een eurospaaractie waarbij je korting krijgt op onder andere festival The Flying Dutch op terrein N1 in het havengebied. De feestbeesten hebben het terrein al herbenoemd tot The Flying Dutch Park.
Fuck-a-duck, hey, folks. What the hell?
Campina: "
Ook dit jaar vliegen de dj’s weer met helikopters tussen het The Flying Dutch Park in Amsterdam, het E3-Strand in Eersel bij Eindhoven en het Ahoy Buitenterrein in Rotterdam, om in alle drie de steden de pannen van het spreekwoordelijke dak te draaien!
Ook maak je kans op een meet&greet in de lucht met 1 van je favoriete DJ’s!”

Waar gaan de feestbeesten dan landen in de buurt van N1? Daar zal vast wel een mooie ontheffing voor geproduceerd worden.

clips 4576

Heel errig jeweldich, folks! The works, met vuurspuwers, CO2-kanonnen en lichtmasten. Nu maar hopen dat Schiphol niet verblind wordt en de vliegtuigen niet gaan landen op N1.

clips 4577

Probeert Campina daarmee de jongeren te verleiden tot het drinken van biologische melk? Een standje van Campina op het festivalterrein? Ik zie het nog niet voor me. Ik ga Campina schrijven dat ze mijn Eurosparentegoed mogen doorgeven aan de boeren die blijk hebben gegeven van zorg voor de fauna op hun land. Het staat iedereen vrij dit voorbeeld te volgen en Campina mee te delen dat outdoor festivals niets, maar dan ook niets met duurzaamheid te maken hebben.
Van Buuren met een glas biologische melk, ja, dat zie ik wel zitten.

Een mooie meidag

In het Gaasperpark staan de Gastheren (onderdeel van Handhaving) klaar om de bezoekers van het park indien nodig te begeleiden en ongevoeg door te geven.
Het valt tegen wat het aantal waargenomen soorten vlinders en libellen betreft, omdat GGA flink heeft huisgehouden in het park met uitdunning, maar een enkele libel is nog te zien, ook wat juffertjes. Wat planten betreft staan er hier en daar nog een paar exemplaren van de twee vogelmelksoorten in bloei.

screenshot 105
screenshot 110
screenshot 117
screenshot 106
screenshot 111
screenshot 112
screenshot 123
screenshot 124
screenshot 114
screenshot 121
screenshot 115
screenshot 120
screenshot 118
screenshot 119
screenshot 130
screenshot 122
screenshot 127
screenshot 128
screenshot 129
screenshot 125

Excursies planten en bloemen

Pasted Graphic.tiff

Flora-excursies op zaterdagmorgen in A’dam-Zuidoost in mei en juni

Van mei t/m september geeft plantenbiologe Tet Roetman weer regelmatig flora-excursies in verschillende groengebieden in Amsterdam-Zuidoost op zaterdagmorgen van 10.30-12.00 uur. U wordt hierbij uitgenodigd deel te nemen aan deze flora-excursies. U krijgt een lijst met aangetroffen plantensoorten mee. In mei zullen er plantengidsjes per groengebied verschijnen.

5 mei Gaasperplaspark: start 10.30 uur vanaf metrostation Gaasperplas 12 mei Gaasperplaspark: start 10.30 uur vanaf metrostation Gaasperplas 26 mei N.T. De Riethoek: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij ‘t Brinkie

2 juni Gaasperzoom: start 10.30 uur bij Waternet richtingaanwijzer fietsers

9 juni N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77 30 juni Zuidoever Gaasperplas: start 10.30 uur vanaf zwemplaats bij Ballorig

In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U kunt genieten van de schoonheid van de natuur en u krijgt een lijst van aangetroffen soorten mee.

Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis.

Ook is het mogelijk om op uw verzoek op andere dagen in de week een flora-excursie te krijgen.

Graag tot dan en graag van tevoren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl. Vergeet u niet bij regenachtig weer een paraplu mee te nemen?

In mei zullen kleine plantengidsjes per groengebied verkrijgbaar zijn. U kunt daarvoor nu al per e-mail naar e.roetman@planet.nl voor 1 of meer exemplaren intekenen. In aansluiting op het verschijnen van het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost door Tet Roetman (2012 en 2013), verschijnen er in mei 17 boekjes met verschillende Plantenwandelroutes in de groengebieden van Amsterdam- Zuidoost, kleine handzame plantengidsjes in A5-formaat, zodat ze gemakkelijk in je zak zijn mee te nemen. De route is in kleur aangegeven op een kaartje.

Ze zullen ± € 15, - 17,50 per stuk bedragen. U krijgt bericht wanneer ze waar ze te verkrijgen zijn. Het betreft de volgende plantenwandelroutes:

1. Natuurterrein De Riethoek 2. Centraal Park Gaasperdam 3. Natuurterrein Klarenbeek 4. De Hoge Dijk A (grens Abcoude) 5. De Hoge Dijk B 6. De Hoge Dijk- Hollandse kade 7. Gaasperzoom-noord 8. Gaasperzoom-zuid 9. Bijlmerweide-zuid 10. Bijlmerweide-noord 11. Darlingstraat rond park 12. Spoordijkhellingen 13. Gaasperplaspark westelijk deel 14. Gaasperplaspark oostelijk deel 15. Gaasperplaspark middengedeelte 16. Zuidoever Gaasperplas 17. Nelson Mandelapark

Deze plantengidsjes bevatten gemiddeld 20-30 pagina’s met foto’s van het landschap, bomen, struiken, kruiden en grassen in winter-, voorjaar- en zomerbeeld. gemaakt door plantenbiologe en auteur Tet Roetman en een enkele uit het boek overgenomen.

Deze 17 boekjes met plantenwandelroutes zijn alleen bedoeld om u de weg te wijzen in de natuur van Amsterdam-Zuidoost en u te laten genieten van datgene waar u anders mogelijk aan voorbij loopt.

Met vriendelijke groet,
Mevr. E. (Tet) Roetman, e.roetman@planet.nl, plantenbiologe Amsterdam-Zuidoost

Omgevingsvergunning AOA verleend

Amsterdam: “Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas

Stadsdeel Zuidoost - 3 mei 2018

Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas, 1108 AB: omgevingsvergunning verleend voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening, ten behoeve van het tweedaags openlucht-dancefestival "Amsterdam Open Air Festival 2018".

Het festival wordt in het weekend van 2 en 3 juni 2018 gehouden (Camping 1 t/m 4 juni 2018). Het festival, inclusief het op- en afbouw, neemt 15 dagen in beslag.

Op donderdag 24 mei worden de bomenbeschermers geplaatst. De opbouwwerkzaamheden vangen aan op vrijdag 25 mei 2018, vanaf 07:00 uur en de afbouwwerkzaamheden duren in principe tot en met donderdag 7 juni 2018, datum verzending besluit 03-05-2018;

Dossiernummer 3472519

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

Vergunningsstukken per e-mail opvragen

Amsterdam: "Niet mee eens?

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als u belanghebbende bent bij het besluit binnen zes weken vanaf de dag na bekendmaking daarvan bezwaar maken. De bekendmaking is de verzenddatum van het besluit aan de aanvrager. Als datum van uw bezwaar geldt het poststempel op uw bezwaarschrift.

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie stadsdeel Zuidoost
T.a.v. de afdeling POJZ
Postbus 12491
1100 AL AMSTERDAM

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening;
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, datum en referentienummer/kenmerk van het besluit;
- waarom u bezwaar maakt.

Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift."

Op 18 april was een verlenging van de beslistermijn voor dit besluit bekendgemaakt. Omdat de termijn leek te eindigen vlak voor het begin van de opbouw van het festival heb ik een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan ingestuurd en een klacht aan de burgemeester gestuurd. Het gevolg was dat er nu toch tijdig een omgevingsvergunning is verleend. Daarmee is voldaan aan de plicht van de overheid om burgers in staat te stellen tijdig een voorlopige voorziening aan te vragen indien zij dat wensen. Het is alleen jammer dat je als burger elke keer het bestuur moet dwingen om zich aan de regels te houden. Behoorlijk bestuur zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Achteruitgang natuur is zorgelijk

WUR: "'Achteruitgang insecten in Nederland is zorgelijk,' concludeert minister op basis van Wagenings onderzoek

Het beeld is dat insecten in Nederland de afgelopen jaren zijn afgenomen, maar dat er daarbij verschillen zijn tussen soortengroepen. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de achteruitgang van soorten die kenmerkend zijn voor het agrarisch landschap onverminderd doorgaat. Soorten die momenteel voor hun voorkomen sterk afhankelijk zijn van natuurgebieden lijken te hebben geprofiteerd van herstelmaatregelen in deze gebieden.

Dit geldt niet of in mindere mate voor soorten die gevoelig zijn voor de effecten van stikstofdepositie. Aquatische soorten hebben enige decennia geprofiteerd van verbeteringen in waterkwaliteit, maar lijken inmiddels ook weer af te nemen.”

Download het rapport

Nederland krijgt een onvoldoende voor bescherming van soorten.

clips 4554

Nature score card Netherlands
Compleet rapport

WNF: "Actieplan voor Europese natuur: EU-lidstaten lopen achter op schema

Een jaar na de presentatie van het Actieplan Europese Natuur door de Europese Commissie blijkt dat de meeste* lidstaten hun belangrijkste natuur nog steeds onvoldoende beschermen.

WNF, Vogelbescherming, NatuurMonumenten en Europese ngos’s hebben 18 EU-lidstaten onder de loep genomen. Zo krijgt bijna de helft (44 procent) van de lidstaten een ‘rode kaart’ voor de bescherming van soorten. Drie kwart van de lidstaten moet beschermde natuurgebieden (het zogeheten Natura 2000-netwerk) beter op elkaar laten aansluiten.

Papieren bescherming
Nederland scoort op verschillende punten onvoldoende. Meest in het oog springend is dat de bescherming van de Noordzee nog altijd zwaar tekort schiet. Volgens Noordzee-expert Emilie Reuchlin-Hugenholtz van WNF wordt de Nederlandse onderwaternatuur vooral op papier beschermd. Een schoolvoorbeeld van waar het misgaat is de Doggersbank, de grootste zandbank in de Noordzee: “Bescherming van dit ontzettend rijke natuurgebied is niet meer dan een dode letter.

Weidevogels
Uit de Scorecard blijkt ook dat de Nederlandse overheid nog te weinig doet voor beschermde gebieden en bescherming van diersoorten. Specifiek wordt genoemd dat nog altijd concrete beschermingsplannen voor weidevogels ontbreken.
De natuurorganisaties roepen de Europese Commissie en de lidstaten op om eindelijk in actie te komen voor de natuur in Europa.
In 2015 heeft een grote coalitie van ngo’s campagne gevoerd voor bescherming van de Europese natuur. Ruim een half miljoen Europeanen heeft de Europese Commissie laten weten dat er niet getornd mag worden aan de regels voor natuurbescherming. "

GroeneRuimte: "'Wereldwijd worden 1468 vogelsoorten met uitsterven bedreigd'

Wereldwijd worden 1468 vogelsoorten met uitsterven bedreigd. Daarnaast neemt bij 40% van de 11.000 vogelsoorten de populatie af. Dat blijkt uit een nieuw rapport van BirdLife, een internationale koepel van natuurorganisaties. De intensieve landbouw, ontbossing en de klimaatverandering ziet de organisatie als de belangrijkste oorzaak.

BirdLife stelt dat de gezondheid van de vogelpopulatie een goede maatstaf vormt om de staat van het milieu en van ecosystemen te meten. Vogels zijn namelijk vrijwel in elk mogelijk ecosysteem aanwezig waardoor ze één van de meest bestudeerde diersoorten zijn en daardoor heel representatief voor de staat van de leefomgeving.

Ontwikkelingen in de landbouw zijn volgens Birdlife een grote bedreiging voor vogels. De wereldwijde uitbreiding van het landbouwareaal en de intensivering van de landbouwpraktijken heeft een impact op 74% van de bedreigde vogelsoorten. BirdLife verwijst onder meer naar de neonicotinoïden die in gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.

Zie voor meer informatie het rapport State of the world's birds Taking the pulse of the planet op de website van Birdlife.

clips 4555

NatureToday: "Kappen met kappen!

Snoeien en kappen in het broedseizoen mag, MITS nesten en vogels niet worden verstoord. En daar zit de moeilijkheid. Zie vanaf de grond maar eens of er een nest in een heg of conifeer zit. Vogels doen namelijk hun stinkende best om ervoor te zorgen dat het nest onzichtbaar is, want dan wordt het tenminste niet leeggeroofd.

Gedragscode geen excuus
Gemeentewerkers zullen misschien claimen dat ze volgens een gedragscode werken, maar ook dan mogen ze nestelende en broedende vogels absoluut niet verstoren. Weten ze dat er een nest zit en gaan ze door? Dan zijn ze in overtreding, net zo goed als uw buurvrouw dat zou zijn: gedragscode of niet.

Trouwens, de Gedragscode Flora- en faunawet van Amsterdam dateert van 2009. Die had in 2017 gewijzigd moeten zijn om aan de Wet natuurbescherming te voldoen. Dat is niet gebeurd. Moeten wij er dan van uitgaan dat de oude gedragscode geacht wordt te zijn verlengd tot een nieuwe gedragscode is goedgekeurd? Amsterdam heeft zijn zaken niet op orde!

Vogelbescherming: "Alle inheemse vogels, hun nesten en eieren zijn beschermd op grond van de Wet natuurbescherming. Het is verboden om vogels te vangen, doden of verstoren, maar ook om hun nesten en eieren te beschadigen. Dit geldt voor de vogels in de stad net zo goed als voor vogels op het platteland en in natuurgebieden. Nesten van inheemse vogelsoorten zijn gedurende de broedperiode beschermd. Buiten het broedseizoen geldt de bescherming alleen voor vogels met jaarrond beschermde nesten.

Voor het broedseizoen staat geen vaste periode. Veel vogelsoorten broeden in de periode maart tot en met juli. Er zijn echter ook vogels die veel vroeger beginnen, zoals de blauwe reiger en de bosuil die in februari al broeden. En er zijn veel soorten die meerdere broedsels hebben en doorgaan tot in augustus, zoals de meerkoet of de wilde eend. Nesten en eieren zijn gedurende de hele broedperiode van de betreffende soort beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong."

© Natuurbescherming ZO 2015