Meer bos en bomen

VriendenVanHetDiemerBos: "Het Diemerbos wordt in hoge mate gewaardeerd door de bewoners.

Voor bewoners en ondernemers is de aanwezigheid van het bos een belangrijke vestigingsvoorwaarde.

Om het bos robuust te maken is het nodig de verschillende groene gebieden in de regio beter op elkaar af te stemmen en aan elkaar te verbinden. Met die verbindingen worden de groene recreatiemogelijkheden voor de bewoners ook aanzienlijk uitgebreid. Flankerend aan het stedelijke gebied ontstaat een groen gebied, waar rust het alternatief biedt voor de drukte in de stad. Door de genezende werking van groen hoort een publieke zorg voor een groene omgeving tot de preventieve gezondheidszorg.

Na de bezuinigingen op het groenbeleid door het eerste kabinet Rutte is geprobeerd het verdienend vermogen van de groene gebieden te ontwikkelen. Uit de praktijk blijkt echter, dat de mogelijkheden hiertoe beperkt zijn. Er zijn mogelijkheden, maar die zijn volstrekt ontoereikend om de hele bezuiniging te compenseren. Wat dreigt is, dat het groen en de groene recreatie verloren gaan aan grootschalige activiteiten en evenementen, die goed zijn als verdienmodel, maar desastreus voor de natuur en de natuurontwikkeling.”

Petities: "Bomen langs N-wegen moeten blijven

De minister van Infrastructuur en Waterstaat wil de onveiligheid van N-wegen aanpakken door obstakels te verwijderen: vooral bomen. Dit gaat ons landschap drastisch verschralen. Bomen brengen juist rust, beschutting en sfeer voor weggebruikers, bieden een thuis voor veel vogels en andere dieren.

Wij
weggebruikers van N-wegen, bewoners met zicht op de N-wegen en meer algemeen burgers van Nederland
constateren
dat bomen langs N-wegen belangrijk zijn:
- voor een groene leefomgeving
- om ons rustig en ontspannen te voelen op de weg
- voor verkoeling en beschutting op de weg
- voor de vele vogels die daarin nestelen en de andere dieren die afhankelijk zijn van de bomen.
Dat er andere manieren zijn om verkeersongelukken tegen te gaan.
Dat verkeersongelukken gebeuren in een gestreste samenleving.
en verzoeken
- af te zien van het plan om bomen te kappen langs N-wegen.
- Nader onderzoek te doen naar de verkeersongelukken op de N-wegen en alternatieve maatregelen te treffen zoals: voorlichting en waarschuwingen ter plaatse, specifieke weggebruikers aanspreken, aanpassing van de wegen zelf en accepteren dat autorijden niet altijd veilig kan zijn.”

Het is geen wonder dat de natuur en biodiversiteit schrikbarend achteruitgaat in Nederland als evenementen en auto’s de dienst uitmaken.

© Natuurbescherming ZO 2015