Nooit saai in stadsdeelkantoor

Verleden week net na de bekendmaking van de verlening van een omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2018 heb ik de stukken van deze vergunning digitaal opgevraagd. Dus die zou ik vandaag toch ontvangen moeten hebben. Je kunt natuurlijk discussiëren over ‘wat is binnen vijf werkdagen’, maar in principe moeten de stukken ter inzage liggen gedurende zes weken na de dag van bekendmaking. De zes weken wordt in de praktijk nooit gehaald. Als er weer toestanden zijn op het stadsdeelkantoor zoals vandaag dan kan het wel minder dan vier weken worden.

Enfin, ik had op 4 mei een aanvraag ingestuurd voor digitale toezending van alle stukken. Maar vandaag heb ik nog niets ontvangen. Ik had wel al een aantal stukken van de evenementenvergunning. Maar in elk geval had er een kopie aanwezig moeten zijn van de aanvraag van de omgevingsvergunning. Vanmorgen heb ik nog een bericht gestuurd aan de bevoegde ambtenaar dat ik vanmiddag persoonlijk inzage zou komen plegen en of ze de stukken alvast klaar wilden leggen.

Aan de balie laat ik mijn verzoek tot digitale toezending zien. Maar daar had men niets mee te maken. Ik moest van de baliemedewerkster eerst een afspraak maken. Dat kennen we al, je maakt een afspraak, en pas een week later kun je de stukken inzien. Ik verzocht haar om contact op te nemen met de afdeling vergunningen zodat ik de stukken meteen kon inzien. Afdeling vergunningen kon of wilde niet aan mijn verzoek tot inzage voldoen. Zonder opgave van reden. Vanmorgen had ik ook dhr. Bottse nog verzocht om mij die stukken toe te sturen. Dit was zijn antwoord: "Helaas kan ik niet aan uw verzoek voldoen.” Ik heb hem teruggemaild met de vraag waarom niet. Nog geen antwoord daarop ontvangen.

Maar goed, ik eis dus inzage en de mevrouw aan de balie vertelt me dat dat niet kan, dat afd. vergunningen geen stukken heeft. Dus ik vraag haar baas erbij. Recht op inzage is recht op inzage. Dan vraag ik maar hoe ik een klacht kan indienen en wat haar naam is. Die informatie kreeg ik niet. Toen kwam de beveiliging erbij die al aas rook. Ik probeerde nog een paar foto’s te maken van de baliemevrouw om die bij de klacht te voegen bij gebrek aan haar naam. Mocht allemaal niet van de beveiliger die mij verzocht om het pand te verlaten en na mijn weigering daar hardhandig werk begon van te maken. Ik heb hem toen verzocht om de politie erbij te halen, wat blijkbaar voldoende voor hem was om mij los te laten. Ik mocht volgens hem geen foto’s maken. Nergens was dit duidelijk gemaakt op borden of wat ook.  Natuurlijk heeft het stadsdeelkantoor zelf wel camera’s hangen in de openbare ruimten en dat zonder dat er bordjes hangen die dat duidelijk maken. Iedere ambtenaar lijkt zijn eigen regels op te stellen, en pas op als je daar niet aan voldoet.

Even gepalaverd met de politiemensen, die wel inzagen dat hier weer een overijverige beveiliger aan het werk was. Op verzoek van de politie kwam uiteindelijk toch iemand van de afdeling vergunningen naar beneden die mij vertelde welke documenten wel aanwezig waren, maar dat zij verder geen nieuwe stukken hadden. Dat had men mij wel wat eerder kunnen zeggen. Als er geen nieuwe stukken zijn dan kunnen die ook niet ter inzage gegeven worden. Maar waarom zijn er in dit stadium geen nieuwe stukken? Waar is de aanvraag voor de omgevingsvergunning? Die MOET er gewoon zijn.

Dit hele gedoe was onnodig. Stadsdeel Zuidoost houdt mogelijk stukken achter omdat die belastend zouden kunnen zijn. Ik had eerder al een handhavingsverzoek ingestuurd, nadat een verlenging van de beslissingstermijn voor het verlenen van een vergunning was bekendgemaakt. Daarna werd inderdaad tijdig een omgevingsvergunning verleend. Maar… en nu komt de clou. De noodzakelijke stukken die bij deze omgevingsvergunning horen zijn niet beschikbaar, zijn er niet of wil men niet laten inzien. 

Er zijn twee mogelijkheden. Een, het bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft een vergunning verleend zonder de noodzakelijke stukken. Dat zou bijzonder laakbaar zijn. Dan zou de vergunning voor het bestuur louter een formaliteit zijn. Twee, er zijn wel meer stukken, onder andere de aanvraag van de omgevingsvergunning die er zeker moet zijn, maar het bestuur heeft een reden om die nu nog niet bekend te maken nu zijn poging om de besluittermijn te verlengen gefaald heeft. Wat zou er in die stukken kunnen staan dat mogelijk een probleem zou kunnen opleveren in de bezwarenprocedure? Misschien een groter aantal bezoekers dit jaar?

We weten het niet. Ik heb wel de belofte gekregen van de verder gedienstige mevrouw van de afdeling vergunningen dat ik de stukken maandag krijg. Ik ben benieuwd welke. Bovendien spreek ik dhr. Bottse maandag ook nog.

Ik had na afloop van het gedoe met de politie in het stadsdeelkantoor nog willen vragen of ze even op de foto wilden voor mijn weblog. Maar dat heb ik toch maar even laten zitten. Inzage plegen is bijna een misdaad in stadsdeel Zuidoost. Misschien hoort bij de hele ambtelijke procedure dat burgers eerst verplicht worden om een WOB-verzoek in te dienen en dat pas dan de ambtenaren aan de slag willen.

Het is nooit saai op het stadsdeelkantoor. Het plegen van inzage is geen sinecure. Ik moet toch concluderen dat het evenementenbeleid te veel hooi op de vork is van de ambtenarij. Men kan het gewoon niet aan. Van mij wordt begrip verwacht voor de drukte en ik mag dit niet en ik mag dat niet, en ik moet me aan alle regeltjes houden, maar stadsdeel Zuidoost hoeft zich blijkbaar niet aan regels en afspraken te houden. Burgers mogen hardhandig aangepakt worden voor het maken van een foto. Elk jaar is er gedoe en gerommel in verband met de evenementen. Na acht jaar Amsterdam Open Air zou je toch verwachten dat men de regels kent. Mijn conclusie is dat Amsterdam dit evenementenbeleid niet aankan.

In de bus terug naar huis stapte achterin een mevrouw met een kinderwagen in zonder in te checken. De chauffeur zei niets maar reed niet verder, de mevrouw had het gauw door en checkte toen toch maar in. Het was me het dagje wel weer. Zuidoost nergens anders.

© Natuurbescherming ZO 2015