Opgepast! Evenementen in aantocht!

screenshot 131

WNL: "Politie vreest meer lozingen van giftig drugsafval

De politie vreest met het festivalseizoen voor de deur voor een toename van giflozingen door drugsafval in de natuur. De lekkende vaten met zoutzuuroplossing of zwavelzuur zijn zeer slecht voor het milieu en vergiftigen de grond van natuurgebieden.
In 2017 moest ruim 200 keer worden uitgerukt om het synthetische afval op te ruimen. Dat blijkt uit gegevens van de politie, waar het AD over bericht. Het afval van de verwerking van cocaïne en heroïne is daarbij nog niet meegerekend.”

EenVandaag: "De politie in Brabant maakt zich grote zorgen over de toename van drugsafval dat wordt gedumpt. Volgens de politie draaien de drugslaboratoria nu overuren, omdat er XTC pillen gedraaid moeten worden voor dancefestivals. Criminelen dumpen de giftige resten van de synthetische drugs gewoon in de natuur. In drie weken tijd waren er in heel Brabant maar liefst twintig van dit soort dumpingen.”

clips 4584

Parool: "Deskundigen houden park tijdens festival in de gaten

Amsterdam trekt voortaan jaarlijks een miljoen euro uit voor de extra inzet van stadsecologen, bodemdeskundigen en beheerders tijdens evenementen in parken.
Deze specialisten moeten onder meer in de gaten houden of de festivals en evenementen geen schade aanrichten aan de flora en fauna in de parken.”

Het imago van de Amsterdamse stadsecologen is niet erg hoog. En dat heeft een reden. Dit artikel van het Parool is schone schijn. De werkelijkheid is dat het evenementenbeleid van Amsterdam er door B&W dictatoriaal is doorgedramd. De gemeenteraad mocht er niet over stemmen; heel neerbuigend stond wnd burgemeester van Aartsen toe dat er moties ingediend werden. Maar erg happig om die uit te voeren was hij niet. De raad moest toch wat druk uitoefenen om de moties tenminste te doen respecteren. De gemeente Amsterdam houdt nog steeds geen rekening met omwonenden (geluidsoverlast) en staat zelfs in de natuurgebieden, het NNN, in de broedtijd luidruchtige festivals toe. En dat wordt door de stadsecologen gewoon goedgekeurd. Zij moeten zich diep en diep schamen. Dit stukje in het Parool is propaganda die heel waarschijnlijk niet waargemaakt zal worden. Wat wel klopt is dat er heel veel geld besteed wordt aan het faciliteren van festivals. Er wordt gratis electriciteit voor hen aangelegd en wegen en paden worden geschikt gemaakt voor zwaar vrachtverkeer in de parken. Het dringt gewoon niet tot de bestuurders door dat men dat geld dat eigenlijk al bestemd is voor het groen, ook voor het groen zou moeten reserveren, zodat iedere Amsterdammer in alle rust kan genieten van een koele groene omgeving. Een cadeautje van 5,7 miljoen voor de festivalorganisatoren is niet mis. Dat de gemeente dit bedrag ooit terug zal krijgen is onwaarschijnlijk.

© Natuurbescherming ZO 2015