Bonte spechten in gevaar

Gisteren begon de opbouw van Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Ik heb gisterochtend twee nestholen aangetroffen in het park met grote bonte spechten. Een van de holen bevindt zich midden in het festivalterrein vlakbij een van de tenten/verkooppunten/podia en onduidelijk is wat daar precies komt te staan. En worden stalen platen naar deze locatie gelegd, dus men verwacht veel geloop daarheen. Het lijkt mij duidelijk dat de spechten verstoord en mogelijk zelfs verjaagd zullen worden als daar geen mitigerende maatregelen genomen worden. Waarschijnlijk is dat ook hun foeragering in gevaar komt, waardoor ze verzwakt kunnen raken en zelfs dood kunnen gaan.
Maar ik kan me eerlijk gezegd geen mitigerende maatregelen voorstellen, of het moet zijn dat dit deel van het park verboden wordt voor installaties en bezoekers. Voor mij is het duidelijk dat een park dat nu in de broedtijd de meest geschikte plek is voor de fauna om een nest te zoeken of te bouwen, niet geschikt is voor festivals van dit kaliber.
We hebben allemaal een zorgplicht en de Wet natuurbescherming verbiedt verstoren van nesten.

screenshot 173
screenshot 174
screenshot 176
screenshot 171

Er zijn nog meer broedende spechten waargenomen in het park aan de kant van metrostation Gaasperplas.

Update 28 mei: Ik heb een paar dagen geleden de organisator van Amsterdam Open Air, de beheerder van GGA en twee stadsecologen verzocht om naleving van de Wet natuurbescherming, met name de zorgplicht. Vanmorgen kreeg ik een bericht van de organisator dat er hekken om de boom op het festivalterrein zijn gezet. Bureau Waardenburg komt morgen met een reeks mitigerende maatregelen. Ik had ook verzocht om de installatie die naast de boom geplaatst zou worden een tiental meter verder te zetten.
Maar een hek zal weinig mitigeren. Geluid gaat over hekken heen. De spechten moeten foerageren en de jongen voorzien van voedsel uit de onmiddellijke omgeving. Als zij daarbij gestoord worden door de opbouw en straks ook het oorverdovende geluid van de bassen dan vrees ik toch dat de verstoring van de broedende vogels zo groot is dat ze ophouden met voeden waardoor de jongen het niet zullen overleven. Amsterdam Open Air is zo idyllisch als Tata Steel in IJmuiden.

De gemeente Amsterdam die nu bezig is met een experimenteerperiode van twee jaar qua festivalgeluid, zou nu kunnen monitoren met een webcamera wat er gebeurt met het nestgedrag van de spechten. Ik heb verzocht om een camera te plaatsen met zicht op het nestholletje zodat geregistreerd kan worden of en wanneer de spechten hun jongen voeren, en of de geluidshinder hen daarbij verstoort of verjaagt. Dat zou heel makkelijk geregeld kunnen worden. Dan hebben we tenminste zekerheid over de gevolgen van dit festival op het foerageer- en voedingsgedrag van de spechten.

De wethouder die dierenbescherming onder zijn hoede heeft had geen idee hoe de handhaving in dit geval geregeld is. Hij liet het over aan de schrijver van een mail om uitleg (waarvan ik een kopie kreeg) om dat even op te googelen. Van handhaving wordt heel weinig werk gemaakt in Amsterdam.
Zoals ik al eerder schreef, Amsterdam wordt geregeerd middels vrijstellingen, ontheffingen, omgevingsvergunningen, inbreuken op bestemmingsplannen, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten. B&W hebben geen idee. Het evenementenbeleid is niet democratisch vastgesteld; de gemeenteraad is gewoon buitenspel gezet; er mocht niet gestemd worden.
Er wordt in Amsterdam in feite niet gehandhaafd. Ik ben benieuwd of de nieuwe coalitie dit eindelijk eens zal aanpakken. Anders staat over een maand alweer vast dat de huidige coalitiepartners na de volgende verkiezingen weer met de helft van de stemmen van de laatste verkiezingen het beleid zullen moeten overdragen.
En ondertussen zijn het de burgers die moeten handhaven.

Je maintiendrai!

© Natuurbescherming ZO 2015