Achteruitgang natuur is zorgelijk

WUR: "'Achteruitgang insecten in Nederland is zorgelijk,' concludeert minister op basis van Wagenings onderzoek

Het beeld is dat insecten in Nederland de afgelopen jaren zijn afgenomen, maar dat er daarbij verschillen zijn tussen soortengroepen. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de achteruitgang van soorten die kenmerkend zijn voor het agrarisch landschap onverminderd doorgaat. Soorten die momenteel voor hun voorkomen sterk afhankelijk zijn van natuurgebieden lijken te hebben geprofiteerd van herstelmaatregelen in deze gebieden.

Dit geldt niet of in mindere mate voor soorten die gevoelig zijn voor de effecten van stikstofdepositie. Aquatische soorten hebben enige decennia geprofiteerd van verbeteringen in waterkwaliteit, maar lijken inmiddels ook weer af te nemen.”

Download het rapport

Nederland krijgt een onvoldoende voor bescherming van soorten.

clips 4554

Nature score card Netherlands
Compleet rapport

WNF: "Actieplan voor Europese natuur: EU-lidstaten lopen achter op schema

Een jaar na de presentatie van het Actieplan Europese Natuur door de Europese Commissie blijkt dat de meeste* lidstaten hun belangrijkste natuur nog steeds onvoldoende beschermen.

WNF, Vogelbescherming, NatuurMonumenten en Europese ngos’s hebben 18 EU-lidstaten onder de loep genomen. Zo krijgt bijna de helft (44 procent) van de lidstaten een ‘rode kaart’ voor de bescherming van soorten. Drie kwart van de lidstaten moet beschermde natuurgebieden (het zogeheten Natura 2000-netwerk) beter op elkaar laten aansluiten.

Papieren bescherming
Nederland scoort op verschillende punten onvoldoende. Meest in het oog springend is dat de bescherming van de Noordzee nog altijd zwaar tekort schiet. Volgens Noordzee-expert Emilie Reuchlin-Hugenholtz van WNF wordt de Nederlandse onderwaternatuur vooral op papier beschermd. Een schoolvoorbeeld van waar het misgaat is de Doggersbank, de grootste zandbank in de Noordzee: “Bescherming van dit ontzettend rijke natuurgebied is niet meer dan een dode letter.

Weidevogels
Uit de Scorecard blijkt ook dat de Nederlandse overheid nog te weinig doet voor beschermde gebieden en bescherming van diersoorten. Specifiek wordt genoemd dat nog altijd concrete beschermingsplannen voor weidevogels ontbreken.
De natuurorganisaties roepen de Europese Commissie en de lidstaten op om eindelijk in actie te komen voor de natuur in Europa.
In 2015 heeft een grote coalitie van ngo’s campagne gevoerd voor bescherming van de Europese natuur. Ruim een half miljoen Europeanen heeft de Europese Commissie laten weten dat er niet getornd mag worden aan de regels voor natuurbescherming. "

GroeneRuimte: "'Wereldwijd worden 1468 vogelsoorten met uitsterven bedreigd'

Wereldwijd worden 1468 vogelsoorten met uitsterven bedreigd. Daarnaast neemt bij 40% van de 11.000 vogelsoorten de populatie af. Dat blijkt uit een nieuw rapport van BirdLife, een internationale koepel van natuurorganisaties. De intensieve landbouw, ontbossing en de klimaatverandering ziet de organisatie als de belangrijkste oorzaak.

BirdLife stelt dat de gezondheid van de vogelpopulatie een goede maatstaf vormt om de staat van het milieu en van ecosystemen te meten. Vogels zijn namelijk vrijwel in elk mogelijk ecosysteem aanwezig waardoor ze één van de meest bestudeerde diersoorten zijn en daardoor heel representatief voor de staat van de leefomgeving.

Ontwikkelingen in de landbouw zijn volgens Birdlife een grote bedreiging voor vogels. De wereldwijde uitbreiding van het landbouwareaal en de intensivering van de landbouwpraktijken heeft een impact op 74% van de bedreigde vogelsoorten. BirdLife verwijst onder meer naar de neonicotinoïden die in gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.

Zie voor meer informatie het rapport State of the world's birds Taking the pulse of the planet op de website van Birdlife.

clips 4555

NatureToday: "Kappen met kappen!

Snoeien en kappen in het broedseizoen mag, MITS nesten en vogels niet worden verstoord. En daar zit de moeilijkheid. Zie vanaf de grond maar eens of er een nest in een heg of conifeer zit. Vogels doen namelijk hun stinkende best om ervoor te zorgen dat het nest onzichtbaar is, want dan wordt het tenminste niet leeggeroofd.

Gedragscode geen excuus
Gemeentewerkers zullen misschien claimen dat ze volgens een gedragscode werken, maar ook dan mogen ze nestelende en broedende vogels absoluut niet verstoren. Weten ze dat er een nest zit en gaan ze door? Dan zijn ze in overtreding, net zo goed als uw buurvrouw dat zou zijn: gedragscode of niet.

Trouwens, de Gedragscode Flora- en faunawet van Amsterdam dateert van 2009. Die had in 2017 gewijzigd moeten zijn om aan de Wet natuurbescherming te voldoen. Dat is niet gebeurd. Moeten wij er dan van uitgaan dat de oude gedragscode geacht wordt te zijn verlengd tot een nieuwe gedragscode is goedgekeurd? Amsterdam heeft zijn zaken niet op orde!

Vogelbescherming: "Alle inheemse vogels, hun nesten en eieren zijn beschermd op grond van de Wet natuurbescherming. Het is verboden om vogels te vangen, doden of verstoren, maar ook om hun nesten en eieren te beschadigen. Dit geldt voor de vogels in de stad net zo goed als voor vogels op het platteland en in natuurgebieden. Nesten van inheemse vogelsoorten zijn gedurende de broedperiode beschermd. Buiten het broedseizoen geldt de bescherming alleen voor vogels met jaarrond beschermde nesten.

Voor het broedseizoen staat geen vaste periode. Veel vogelsoorten broeden in de periode maart tot en met juli. Er zijn echter ook vogels die veel vroeger beginnen, zoals de blauwe reiger en de bosuil die in februari al broeden. En er zijn veel soorten die meerdere broedsels hebben en doorgaan tot in augustus, zoals de meerkoet of de wilde eend. Nesten en eieren zijn gedurende de hele broedperiode van de betreffende soort beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong."

© Natuurbescherming ZO 2015