Festivalitis

Festivalitis is de drang naar steeds meer festivals, het is een zucht, een verslaving en je vindt op festivals ook alle mogelijke verdovende mogelijkheden. Ik noem ze de vijf d’s: dance, decibels, drank, drugs en een doppie. De gekte heeft zo sterk toegeslagen (en de winsten zijn navenant) dat men festivals zelfs de naam ‘Festivalitis’ geeft. What’s in a name? Het barst van de festivals in en om Amsterdam.

clips 4587

Over enige dagen wordt Amsterdam Open Air voor de zoveelste keer illegaal opgebouwd in het Gaasperpark. De provincie heeft aan GGA (beheerder van het park) en het stadsdeelbestuur al meerdere keren duidelijk gemaakt dat festivals in het huidige administratieve en juridische kader niet toegestaan zijn. Ook de Raad van State is daar duidelijk over. Maar elk jaar wordt Amsterdamned Open Air weer uitgebreid.

Dit jaar is een nieuwe toegang voorzien, Entree Oost. Er is meer parkeergelegenheid voorzien langs de Driemondweg bij Langerlust en de weide even verderop. De bezoekers krijgen daarom van de oostkant de gelegenheid om deze extra ingang te bereiken via het meest waardevolle deel van dit natuurgebied. De paden daar zijn smal en er is nu al te voorzien dat er heel wat overlast en schade zal ontstaan langs deze route. Deze route gaat door de grienden. Bij het bruggetje naar het speelveld met de kiosk staan dan de toegangspoorten. Er wordt dus weer een groter deel van het park zwaar belast met bezoekers, zodat in feite het hele park in gebruik is als festival of als zeer drukke toegangsweg.

En wat zal er dan gebeuren? Er zal een hek staan voor het pad dat naar het duinlandschapje leidt om te verhinderen dat bezoekers deze route nemen, en dan kunnen ook wandelaars daar niet meer door (dan wordt weer een groter deel van het park afgesloten!), of dit pad blijft open, met als gevolg dat de meeste festivalbezoekers deze oeverroute nemen naar en van het festival. Als ze teruglopen dan zijn velen van hen aardig beneveld of onder de drugs, en sommigen zullen dan de neiging hebben om hun roes in het groen uit te slapen. Dat gaat voor problemen zorgen. Want handhaving is er nauwelijks.

clips 4591 med
clips 4601
clips 4600

De bezoekers van festivals mogen niet geconfronteerd worden met het idee van de dood. Want alles op een festival moet gericht zijn op fun, op het verdoven van de werkelijkheid met de vijf d’s. Maar in feite komen ze door de overdaad aan geluid, dans, drugs en drank juist eerder aan hun eind. Doof worden ze al heel jong, en dus ook gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid. Maar het gaat natuurlijk om de festivalorganisatoren die hun verdiencapaciteit niet aangetast willen zien door een zicht op een begraafplaats. Er zijn altijd wel een paar personen die elk jaar door het feesten het loodje leggen. Dat kan beter vermeden worden, is dan het standpunt; nee, niet het overlijden door drugs (dat vinden burgemeesters tegenwoordig een acceptabel risico want ze verlenen toch evenementenvergunningen volgens de APV, dus alles is OK met orde en veiligheid), maar het zicht op een begraafplaats, dat moet vermeden worden.
Begraafplaatsen zijn meestal zeer mooi ingericht, en ook als park verdient bijvoorbeeld De Nieuwe Ooster een bezoek. Het is wel goed dat luidruchtige feestbeesten zich niet vertonen rond deze begraafplaatsen. Maar het is wel wat vreemd dat de rust van overledenen hoger ingeschat wordt dan de rust van levenden. De vrees van festivalbezoekers wordt bijzonder hoog ingeschat. De vrees van omwonenden van festivals wordt in feite totaal genegeerd.

In het Parool van 14 mei 2018 meldt boswachter De Jonge dat steeds meer drugsafval in natuurgebieden gedumpt wordt. Volgens De Jonge moeten festivalgangers zich bewuster worden van de wereld achter hun pilletje. "Vaak gaat het om hoogopgeleide mensen. In hun vrije tijd stoppen ze misschien GroenLinks-folders in de bus, terwijl ze medeverantwoordelijk zijn voor deze milieuschade. Ik hoop dat meer mensen zich dat realiseren.”

Parool: "Extra handhavers zorgen niet voor minder overlast rond de uitgaanspleinen, zag ombudsman Arre Zuurmond, tijdens een nachtje 'undercover.' 'De overheid verliest de greep op de nachtelijke binnenstad.’"

© Natuurbescherming ZO 2015