Deltaplan Biodiversiteitsherstel

cbd25-logo-en

Gisteren was het Internationale BiodiversiteitsDag. Dat het slecht gaat met onze natuur en biodiversiteit heeft ook Wageningen University & Research geconstateerd.

WUR: "Deltaplan Biodiversiteitsherstel: in actie voor een rijker Nederland

Ook op de Dag van de Biodiversiteit blijft de biodiversiteit in Nederland in rap tempo afnemen. Onderzoek na onderzoek laat zien dat onze natuur en ons landschap zwaar onder druk staan. Onze ecologische basis wankelt: de verarming van de biodiversiteit heeft potentieel verstrekkende gevolgen, niet alleen voor onze leefomgeving maar ook voor onze voedselvoorziening

Als reactie hierop werken 29 maatschappelijke organisaties - natuurorganisaties, boeren, wetenschappelijke instellingen, banken en bedrijven - nu samen aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Ook Wageningen University & Research werkt eraan mee. Namens WUR maakt prof. David Kleijn uit van het team van auteurs van het plan. Na de zomer bieden zij hun gezamenlijke visie op biodiversiteitsherstel in Nederland aan minister Schouten van LNV aan.

De natuur als partner

Ons hele menselijk bestaan is direct of indirect afhankelijk van biodiversiteit. Naast ons voedsel is ook het overgrote deel van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen van biologische oorsprong. Biodiversiteit vertegenwoordigt een grote economische en maatschappelijke waarde. Minimaal 40% van de wereldeconomie en 80% van de behoeften van de armsten van de wereld is afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen. Toch staat de biodiversiteit in de wereld onder grote druk. Volgens biologen is er op dit moment sprake van de zesde uitstervingsgolf – de eerste die door de mens is veroorzaakt.

In het onderzoek van Wageningen University & Research gaan wij er van uit dat de natuur geen grondstof is, maar een partner die ons leven ondersteunt. Langs die weg werken we aan innovaties om herstel en beheer van biodiversiteit mogelijk te maken, genetische diversiteit te vernieuwen en te verbeteren, om te komen tot robuuste ecosystemen en landbouwsystemen die weerstand bieden aan klimaatverandering en vervuiling en die ook in de toekomst essentiële diensten en goederen leveren. Het begrijpen van de dynamiek van de veerkracht van ecosystemen is daarbij essentieel. We moeten van het herstel van ecosystemen een 'investering' in de toekomst te maken. Ook werken we aan het behoud of de creatie van robuuste ecosystemen, die de druk kunnen weerstaan van bijvoorbeeld invasieve exotische soorten, zure regen, stikstofdepositie of klimaatverandering.

Biodiversiteit is essentieel

Ook voor de landbouw is biodiversiteit essentieel. Uit onderzoek van o.a. Wageningen University & Research blijkt dat de insectenstand ook in Nederland sterk onder druk staat, met een afname van soms wel 75 procent. Zonder bestuivende insecten, een gezond bodemleven en een variatie aan plantenrassen zouden veel gewassen niet meer geteeld kunnen worden. Wij zetten dan ook in op een vorm van landbouw die uitgaat van een veerkrachtig landbouw- én ecosysteem. Deze natuurinclusieve landbouw maakt optimaal gebruik van de natuurlijke omgeving (het ‘natuurlijk kapitaal’) en integreert die in de bedrijfsvoering.

Onze ambitie is een wereld achter te laten voor de volgende generatie die voldoende voedsel produceert voor 10 miljard mensen én leefbaar is voor 10 miljard mensen. Dat doen wij met gedegen adviezen, dynamische scenario’s en modellen en monitoringprogramma’s (onder andere met remote sensing) waarmee wij beleidsmakers ondersteunen bij hun beslissingen om in te spelen op veranderingen in de natuurlijke omgeving. Zonder voldoende biodiversiteit en genetische diversiteit zal de aarde immers onleefbaar worden. Als Wageningen University & Research onderkennen wij onze grote verantwoordelijkheid en daarom zoeken wij voor naar innovatieve oplossingen om biodiversiteit te herstellen en te behouden en genetische diversiteit te vernieuwen en verbeteren.

Help mee Nederland rijker te maken

Het Deltaplan Biodiversiteit biedt breed gedragen oplossingen voor het herstel van biodiversiteit in natuurgebieden, landbouwgebieden en de openbare ruimte. Het versterken van de natuurlijke verbindingen tussen deze gebieden krijgt speciale aandacht. Dit ambitieuze plan wordt vanaf eind 2017 uitgewerkt door een team van specialisten. Via gesprekken en onderzoek in alle betrokken sectoren werken zij toe naar een uitvoerbaar plan om de biodiversiteit te herstellen en Nederland rijker te maken. Wil jij op basis van jouw specialisme meedenken
Mail dan naar: 
meedenken@samenvoorbiodiversiteit.nl

Deltaplan Biodiversiteitsherstel

clips 4612

Mijn mail aan SamenVoorBiodiversiteit:

"Het is verheugend te constateren dat het verdwijnen van biodiversiteit door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel serieus genomen wordt en dat een plan wordt opgesteld om de neergang die weer de kop opsteekt, tegen te gaan. 

In 1990 is de EHS, Ecologische Hoofdstructuur ingericht en een paar jaar later wettelijk geregeld. Dat was toen dringend nodig. 

Momenteel voldoet de metropool Amsterdam niet aan de Europese milieunormen. Ons platteland is zwaar vervuild. Tussen stad en platteland liggen kleine natuurgebiedjes, het NNN, voortzetting van de EHS. Maar het probleem daar is dat die in toenemende en zeer intensieve mate gebruikt worden als evenemententerreinen. 

In Amsterdam Zuidoost worden al meer dan tien jaar grote festivals georganiseerd rond de Gaasperplas. Het toezicht, wat kan en niet kan, is in handen van de provincie Noord-Holland. Die heeft recentelijk aan de beheerders van NNN-gebieden, en dat zijn meestal recreatieschappen verenigd in Recreatie Noord-Holland NV, duidelijk gemaakt dat evenementen in het huidige administratieve en juridische kader niet toegestaan zijn. Art. 19 van de Provinciale Ruimtelijke Verorderning is duidelijk. Ook bestemmingsplannen, waarin de status van het NNN geborgd moet zijn, kunnen omzeild worden met een omgevingsvergunning. 

clips 4611

Omdat de druk van gemeenten en schappen om meer ‘verdiencapaciteit’ te krijgen heel sterk is, is de provincie NH van plan om art. 19 te wijzigen en het NNN niet alleen te bestemmen voor natuur maar ook recreatie, en onder dit laatste wordt dan zonder enige onderbouwing ook verstaan ‘festivals’. Omgevingsvergunningen worden verstrekt en quickscans worden uitgevoerd om aan te geven dat festivals mogelijk zijn zonder de Wet natuurbescherming te overtreden. In het evenementenbeleid (vooral geluidbeleid) van Amsterdam is het NNN niet meegewogen. Het NNN is niet geborgd in het Amsterdams evenementenbeleid.

Hoeveel wetenschappelijke studies je als burger tijdens hoorzittingen en rechtszaken ook inbrengt, die aantonen dat geluidshinder, en vooral de lage bassen, een verstorende impact hebben op de fauna en zelfs ook vissen, er wordt door stadsecologen vrolijk beweerd dat zij geen schade, verstoring of verjaging hebben waargenomen. En indien wel, dan zou dat te verwaarlozen zijn. Zo hebben wij in het Gaasperpark onze ransuilen verloren. Ook de bodem raakt dusdanig verdicht dat het bodemleven sterk aangetast wordt en op sommige plekken zelfs onmogelijk geworden is. Dat heeft gevolgen voor de flora en dus indirect ook voor de fauna.

Er komt nog een zitting van de Raad van State hierover, en de verwachting is dat de in vorige jaren verleende omgevingsvergunningen nietig verklaard zullen worden. Maar een wijziging van art 19 van de PRV en van bestemmingsplannen is al in de maak.

Het spreekt vanzelf dat ook zonder een wetenschappelijk onderzoek duidelijk moet zijn dat geluidsvolumes van meer dan 100 dB en zware belasting door stalen platen, zwaar vrachtverkeer en 20.000 bezoekers per dag een grote impact hebben op de alles wat leeft in een park.

Het NNN heeft nog steeds als taak het behoud en de versterking van de natuur en de biodiversiteit. Toch gaat het beleid van de meeste betrokken gemeenten in tegen deze doelstelling. Dat heeft ook te maken met de politieke wens om het groenbeheer te bekostigen uit opbrengsten uit die groengebieden. Dat is volgens mij een groot gevaar voor onze biodiversiteit. Want ook na meer dan tien jaar ‘ontwikkeling’ heeft recreatieschap Groengebied Amstelland een tekort op de balans. Het beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ is in de praktijk ‘afbraak voor ontwikkeling’.

Dit beleid moet gekeerd worden. Natura2000 bestaat voor het grootste deel uit water. Maar ook voor deze gebieden is door Europese instellingen vastgesteld dat Nederland niet voldoet aan de verwachtingen/verplichtingen. Het NNN wordt nog stiefmoederlijker behandeld dan Natura2000. 

Als wij het NNN verliezen als natuurgebieden en het in feite evenemententerreinen zijn geworden met wat natuur als decor dan zal de biodiversiteit nog drastischer achteruit gaan dan nu al het geval is. 

Daarom is politieke actie van groot belang. Behoud en versterking van het NNN zou de norm moeten blijven. Als kleine stichting probeer ik al een paar jaar om iets te bereiken, en hopelijk brengt de Raad van State nog enige hoop. Maar het is vechten tegen de bierkaai.

Het is heel goed en dringend nodig dat het Deltaplan Biodiversiteit opgestart wordt. Daarbij is - lijkt mij - behoud van het NNN als natuurgebieden (met enkel lichte recreatie) van essentieel belang. Met behoud van het NNN kan begonnen worden om het tij te keren."

screenshot 153

Bestuurders en politici kunnen in de eerste plaats denken aan het vrijwaren van parken van festivals en aan niet bouwen in het groen.

© Natuurbescherming ZO 2015