Een nieuwe lente en het geluid van digitale bassen

Gisteren werd de coalitie geïnstalleerd in de gemeenteraad. U kunt de uitzending van het hele gebeuren nog bekijken en/of downloaden. Mocht bovenstaande embedded video u niet de mogelijkheid geven vooruit in tijd te scrollen dan kunt u dat op de video via de link doen. U kunt de scrollbalk wel zien als u het videobeeld verticaal naar beneden scrollt.

Opmerkelijk was de analyse van Eric van der Burg, die u vanaf uur 1:45:30 kunt bekijken en beluisteren. Alle respect voor deze man die hoewel hij niet mijn denkrichting vertegenwoordigt toch integer zijn mannetje heeft gestaan. Een paar korte zinnetjes uit zijn betoog: “Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Hm… Vier jaar geleden zat ik zowel in de vorige als in de toen komende coalitie. En vreemd genoeg, al mijn coalitiepartijen zijn inmiddels verenigd in een nieuwe coalitie en wat zegt u, een nieuw geluid, een nieuwe lente. Doe dat nou niet.
Gelijk heeft ie, veel nieuws is er niet bij.

Belangrijker nog is de analyse van Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren, die u vanaf uur 2:02:25 ongeveer kunt beluisteren. Dit zegt hij:
“Ja, een coalitieakkoord. Mooie plannen. Een nieuwe lente en een nieuw geluid, en toen dacht ik, dat lijkt wel de reclamefolder van een festivalorganisator. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dus ik denk, nou dat gaat wel goedkomen. Toen heb ik naar de inhoud gekeken en het komt niet goed. Het komt gewoon niet goed. Want, echt tot mijn verbazing staat daar niks in over het inperken van festivals. Dus waar is de strijd gebleven van mijn medemakkers van GroenLinks over het aanpakken van festivals in deze stad. Ja, er staat in, we gaan festivalterreinen duurzamer maken door riolering aan te leggen in parken, watertappunten aanleggen in parken, stroompunten in parken. Dan moet je je afvragen of dat in parken nog is of in festivalterreinen, want dat is wat in dit coalitieakkoord staat. Ook komt er een nieuw festivalterrein, want er wordt gezocht naar experimentele festivals in de openbare ruimte. Kiezers van GroenLinks, als u dacht dat de parken beschermd zouden worden met uw stem dan bent u in de komende vier jaar bekocht, is mijn conclusie.
De vraag is is deze samenstelling [van de coalitie] wel groen genoeg?”

Beter kan ik het niet zeggen. Een nieuwe lente en een nieuw geluid... maar niet als een lied dat klinkt als het gefluit van een jonge vogel, maar als het daverende geluid van zware bassen dat elk geluid van vogels overstemt en alle vogels tijdens festivals in parken belemmert in het voeden van hun jongen en in veel gevallen zelfs de vogels verjaagt of hun levenskansen vernietigt.

GroenLinks heeft heel wat uit te leggen. Behoud van de groene kwaliteiten van Amsterdam? Hoe kun je nu de groene koploper van Nederland en Europa worden als je festivals toestaat in natuurgebieden aan de rand van de stad die zijn bedoeld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit en dat in een tijd van klimaatverandering en alarmerende berichten over de neergang van natuur en biodiversiteit? Dit coalitieakkoord is een vrijbrief voor verdere aantasting van natuur en biodiversiteit. Als dit beleid niet aangepast wordt zal GroenLinks over vier jaar weer tot (minder dan?) de helft van zijn stemmen gezakt zijn in de verkiezingen.
En dan 
 de politieke zondvloed?

screenshot 214 copy

Amsterdam Open Air in opbouw 2018
(de rode pijl wijst naar een nest broedende spechten; de boom is enkel afgezet met een hek en zeildoek, het geluid wordt niet gedempt)

© Natuurbescherming ZO 2015